[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Oana wrote:....pe aceeasi tema legata de evaporare....sa inteleg ca e de preferat sa tin acvariul acoperit in totalitate si sa se creeze condens maxim in capac si destul de mult mucegai sau descoperit si sa se evapore apa?

Condens nu prea ar trebui sa se faca pe capac, pentru ca acest capac/geam desparte corpul de iluminat de luciul de apa => ceea ce inseamna ca daca avem niste surse de lumina, fie ele si neoane sau becuri economice care desi au un randament ridicat, totusi aerul din zona acestor surse de lumina este mai cald decat aerul dinte capac si luciul de apa => nu sunt conditii de condens. Condensul se produce atunci cand vaporii de apa intalnesc o suprafata mai rece. Ceea ce vedem noi pe capac nu este mucegai ci un fel de alge care-si fac locul si pe aceasta suprafata, umezita de stopii de apa. Oricum, acest capac trebuie, periodic, curatit de aceste impuritati, pentru ca va deveni opac si va scade eficienta corpului de iluminat.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/05/2011 10:06:13

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Intre luciul apei si neoane nu e decat aer, capacul este din plastic si de el sunt prinse neoanele. Eu nu ma refer la capace DIY ci la cele de fabrica. Si daca as acoperi total acvariul, garantat se va umple capacul si neoanele de condens si la fel de garantat, ceea ce se face acolo este mucegai nu alge. prin urmare am ales sa las deschise fantele capacului ca sa se evapore apa. De aceea repet intrebarea, este de preferat condensul si mucegaiul evaporarii apei? Evaporare care pe timp de vara este semnificativa, la mine cel putin datorata neonului suplimentar care este un T5 si care am vazut ca emana mult mai multa caldura si mai ales coolerului care vara ajuta enorm la pastrarea unei temperaturi constante.
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Oana wrote:Intre luciul apei si neoane nu e decat aer ....

In acest caz, adica intre neoane si suprafata apei nu este nici un geam => va scadea considerabil durata de viata a neoanelor.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/05/2011 17:07:40

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

sa inteleg ca absolut toata lumea, la acvariile cumparate in sistem complet din magazine, ar trebui sa puna intre suprafata apei si capac o bucata de sticla? Ca sincer mi-e greu sa cred asa ceva....si tot nu am primit raspuns la intrebarea mea....
LUPmic
Senior member

IP:

E retorica intrebarea?
[Email] [Yahoo!]
Fallen
Junior member

IP:

Revin cu o intrebare:

Au trecut 10 zile de cand am plantat acvariul. Pana acum am testat apa de 2 ori.
Ultima data am avut urmatoarele rezultate:

Clor 0
NO3 10
NO2 1
GH 16
KH 20 (la prima masurare, cu o saptamana in urma, KH-ul era in jur de 5)
PH 7,2

Ma gandeam ca dupa ce trec cele 2 saptamani necesare ciclarii (adica in weekend-ul care vine) sa incep sa pun pesti, insa mi-e teama ca valoarea KH-ului este prea mare.
Ce determina cresterea KH-ului si cum pot mentine sub control nivelul acestuia?

Multumesc!

LUPmic
Senior member

IP:

"KH 20 (la prima masurare, cu o saptamana in urma, KH-ul era in jur de 5) "

Ai lasat pietrele alea calcaroase in bazin?
[Email] [Yahoo!]
Fallen
Junior member

IP:

Nu. Pietrele alea nu au fost in bazin niciodata.
LUPmic
Senior member

IP:

Ai scoici, cochilii sau ceva de genul in acvariu?
Cu ce fel de teste faci masuratorile?
Ai masurat valorile apei de la retea?
[Email] [Yahoo!]
Fallen
Junior member

IP:

Nu am cochilii sau scoici. In acvariu am doar substratul, pietrisul, plantele, o radacina pe care am pus-o aseara abia (deci la cateva zile dupa ce am testat apa) si echipamentul (filtru, termostat etc). Poate fi problema de la pietris? Este vorba de un pietris cu granulatie 2-4mm cumparat din Hornbach.

Masuratorile le fac cu un set de teste de la Tetra (6 in 1). Am testat numai apa din bazin pana acum, insa prima testare am facut-o in prima zi imediat dupa ce am montat si umplut acvariul, deci banuiesc ca pot spune ca alea sunt valorile apei de la retea.
Fallen
Junior member

IP:

Legat de problema rezultatelor testelor pe care o mentionam mai sus, cred ca a fost o problema cu combinatia de culori de la 2 teste diferite. Am mai facu cateva teste de atunci si toate mi-au dat niste valori ok pentru toti parametrii.

Intre timp am fost si am cumparat si pestii (weekend-ul trecut): 4 cory, 4 guppy si 2 molly lyra.

De la inceput am observat o problema cu unul dintre guppy. Era putin mai mic decat ceilalti si putin mai apatic. Am observat ca statea izolat de ceilalti. Mi s-a parut ca avea si coada putin mancata in partea de sus (insa e posibil ca aia sa fie forma cozii lui). In prima zi, dupa ce le-am dat mancare prima oara a devenit si el mai activ, insa a doua zi a fost iarasi foarte apatic. In ziua de luni parea a-si fi revenit. Inota impreuna cu ceilalti 3 guppy, dormea cu ei etc.
Ieri am observat insa ca i s-a despicat coada, de la mijloc (in forma de v). Cu toate astea, nu parea a avea vreo problema. Chiar daca era putin mai retras fata de ceilalti guppy, "socializa" cu ei, inota activ prin acvariu si manca cu pofta.

Acum, cand am ajuns acasa l-am gasit insa pe fundul acvariului, lipit de pietris (nici macar plutind). Initial am crezut ca doarme si l-am observat aprox. 10 min, timp in care nu s-a miscat. M-am dus si am batut intai usor si apoi putin mai tare in geam ca sa vad daca reactioneaza. A dat putin din inotatoare insa nu s-a desprins de fundul acvariului. Ceilalti guppy s-au speriat si au fugit imediat. Acum vad ca s-a dus la suprafata apei plutind putin sub luciul apei (ca si cum ar dormi).

Stie cineva daca este vorba de vreo boala? Multumesc anticipat!
Fallen
Junior member

IP:

Nu imi poate da nimeni niciun sfat in legatura cu problema cu guppy-ul? Nu imi place sa insist, insa mi-e sa nu moara inainte sa aflu cum l-as putea ajuta...
Fallen
Junior member

IP:

Acum am ajuns acasa si l-am gasit "infipt" intre doua plante. Initial am crezut ca e mort, insa am vazut ca inca respira si ca incearca sa se miste. Mai are mai putin de jumatate din coada ramasa. Pe centru, gaura a ajuns pana la radacina cozii. Coada arata acum ca o chitara electrica in V. Ceilalti guppy sunt foarte ok, deci nu cred ca poate fi o problema in apa...

Edit: acum am observat ca are si burta umflata destul de tare.

Vreo recomandare pentru un tratament?

This message was edited 1 time. Last update was at 20/05/2011 20:01:14

Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Mutal in alt acvariu si tinel in carantina. Daca e vorba de vreo boala risti mai putin asa. Cat priveste tratamentul e greu de spus, ataseaza o poza, poate se isi da careva seama ce are pesticul tau. Daca zici ca e umflat, ma tem sa nu fie dropsy, are cumva solzii zburliti?

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
Fallen
Junior member

IP:

Multumesc de raspuns!

Nu pare a avea solzii zburliti. Deocamdata s-a infipt intre filtru si ventuzele filtrului si nu prea il pot poza. Astept sa se miste de-acolo.

Din pacate n-am alt acvariu. Ma gandeam sa-l mut intr-un bol de cristal de aprox 1,5 litri.
Am observat de asemenea ca nu mai poate sa stea in pozitie orizontala. Sta in pozitie verticala cu capul in jos. S-a chinuit destul de mult sa stea la orizontala pe fundul apei, dar nu a reusit.

Am citit ca Sera Baktopur Direct l-ar putea ajuta cu putrezirea cozii. O sa trec maine pe la Animax. Am inteles ca tratamentul nu ii afecteaza pe ceilalti pesti..

This message was edited 1 time. Last update was at 20/05/2011 21:01:26

Fallen
Junior member

IP:

L-am prins sa-i fac poze. Nu au iesit foarte clare, dar cred ca se intelege despre ce e vorba...

image

image
Fallen
Junior member

IP:

Too late, he's gone..

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: