| Message |
|
|
|
Am scis si mai sus, ora de lumina de dimineata era pentru hranirea pestilor insa 5 zile din 7 cam sar masa de dimineata.
CO2 merge non stop. PH-ul s-a stabilizat cam la 6.2. Daca intamplator nu merge skimmerul de suprafata si se formeaza pelicula la suprafata apei, PH-ul scade repede catre 5.7.
Fertilizarea dimineata, inainte sa plec la job.
Cat am mers cu EasyLife puneam intr-o zi micro - ProFito (Ferro o data la 2 sapt) si in ziua urmatoare macro - Phospho si K-Potassium plus MG de la JBL. Nu am pus niciodata Nitro.
Cand am trecut la fertilizare GreenAqua am pus micro si macro in aceeasi zi, doza recomandata 1ml/20l cu schimb de apa saptamanal 50%.
Seara cand ajung acasa si este inca lumina aprinsa pun 4ml de EasyCarbo.
|
 |
|
|
|
Daca vorbim despre bazinul meu:
Lumina este 62w, un pic sub 1w/litru. 2 tuburi de 24w (daylight si plant) si unul de 14w.
6.5h de lumina pe zi. Programul este
1h dimineata: L-V 06:30-07:30 si S-D 08:30-09:30
5.5h seara: L-D 18:30-23:00
|
 |
|
|
|
"Pentru inceput, baga munca de chinez. Ia o periuta de dinti si freaca bine pietrele alea." - OK o sa incerc
"Ce am observat, bacopa sta inclinata, chiar daca nu vad nici o iesire de la filtru indreptata acolo Verifica circuitul apei" - In spate este micranthemum umbrosum. Am replantat acum 2 sapt. Crescuse peste 40 cm.
"pe pietre ai alege si in partea din spate?" - Nu stiu o sa verific
"Mi se pare sau ai tonine in spate?" In spate am 4-5 fire de myriophyllum tuberculatum care creste insa ramane ruginiu si 4-5 fire dintr-o planta firava (nu sunt tonine). Am gasit un fir in niste mos cumparat de la Victor Z si l-am inmultit. Creste incet cam 10-15 cm max.
"Ai un mic dezechilibru intre po4 si no3, asta se rezolva. Fa cateva schimburi de apa, lasa mai moale fertilizarea, nu are cine sa manance la tine." Trebuie sa fac niste teste in weekend. Cel mai probabil este lipsa de po4.
"In partea din fata, pe sticla jos, intre substrat si sticla ai diatome sau sunt doar umbrele?" Sunt doar umbre... sper. O sa fac o curatare in partea de jos.
Multumesc.
|
 |
|
|
|
Mancatori de alge am Amano 7 buc si Otocinclus 4 buc, suficienti pentru volumul bazinului
|
 |
|
|
|
Lumina este 62w, un pic sub 1w/litru. 2 tuburi de 24w (daylight si plant) si unul de 14w.
Programul este
1h dimineata: L-V 06:30-07:30 si S-D 08:30-09:30 - pentru masa de dimineata a pestilor pe care de obicei o sar...
5.5h seara: L-D 18:30-23:00
Nu stiu daca trebuie sa mai scad din orele de lumina..
Algele pe pietre au devenit foarte vizibile in ultimele 2-3 sapt.
CO2-ul pot sa-l mai cresc un pic insa n-as vrea sa duc PH-ul la 5.8 (am ajuns acolo de cate ori si am redus debitul)
Ma gandesc la un restart peste 2 sapt si sa curat pietrele cu ADA Superge.
|
 |
|
|
|
N-am mai facut update de mult.
Bazinul a mers destul de bine. Am tuns umbrosum si monte carlo o data.
Acum m-am umplut de alge pe pietre. N-am avut timp de masuratori si nici sa caut exact ce alge sunt.
De 2 sapt am schimbat fertilizarea cu micro si macro de la Green Aqua. Nu cred ca doar de la asta mi se trage.
CO2 merge non stop iar PH-ul este stabil la 6.2
Poze de ieri, imediat dupa schimbul de apa saptamanal (50%). Am schimbat si lichidul din sezorul de CO2 si de aceea este verde inchis
|
 |
|
|
|
Cred ca trebuie sa cureti cel putin teava si rotorul.
La orice filtru debitul scade dupa 3-4 saptamani pt ca se acumuleaza mizerie.
Materialele filtrante la speli/cureti cu apa din acvariu.
Filtrul cu toate componentele le speli/cureti cu apa de la robinet.
|
 |
|
|
Am raspuns si pe topicul tau.
Acolo ajung de obicei pesti care inoata aproape de suprafata apei sau vietuitoare mai "curioare" precum crevetii Amano.
Neoni nu am avut in skimmer-ul ala.
Dupa parerea mea, neonul tau a murit, a ajuns sa pluteasca la suprafata si a fost tras de skimmer.
Eu m-am uitat la Ember Tetra 2-3 dupa ce i-am aclimatizat si introdus in acvariu. Am incercat sa-i indepartez din zona skimmer-ului. Probabil ca noaptea, 2 pestisori mai curiosi au cazut in capcana.
Tot aseara in skimmerul din bazinul 2 am gasit o zebra rosie, peste care inoata aproape de suprafata apei.
Uite 2 poze si 2 link-uri despre subiect si posibile variante de modificare.
La mine varianta cu plasa pusa peste piesa de plastic nu a functionat. Dupa o zi s-a colmatat si nu mai tragea nimic. Probabil ca am folosit o plasa prea deasa.
https://www.ukaps.org/forum/threads/eheim-surface-skimmer-death-trap.31291/
http://www.plantedtank.net/forums/9-equipment/406017-eheim-skim350-deathtrap.html
|
 |
|
|
|
Am populat acvariul.
Saptamana trecuta au ajuns crevetii Amano, 7 bucati initial. Fiind primele vietuitoare in acvariul deschis, cred ca au "evadat" cativa.
Duminica am introdus 4 Otocinclus si 20 Ember Tetra.
Parametrii apei: Kh 8. Gh 10 - de maine o sa am la dispozitie si apa de osmoza si o sa incerc sa ajung la Kh 4. Ph 6.5 constant, mentinut cu ajutorul controlerului JBL (histeresis 0.05).
Aseara am curatat skimmer-ul si am gasit inauntru un Amano in viata si 2 Ember Tetra decedati.
|
 |
|
|
|
Plutitorul are 4 fante prin care absoarbe apa. Au loc pestii. Iti spun din experienta.
Am vazut undeva (nu mai tin minte) cum cineva a lipit o fasie subtire de plastic chiar in mijocul fantelor ca sa ingusteze zona prin care pot intra vietatile.
|
 |
|
|
|
In Skimmer-ul acela intra de obicei crevetii Amano (cateodata mai incearca sa evadeze din acvariu) si pestii care inoata in partea de sus a acvariului (zebre, guppy).
Neoni nu am gasit niciodata in skimmer pt. Ei inoata in zona de jos/medie a acvariului si nici nu sunt cunoscuti ca pesti "saritori".
|
 |
|
|
|
Ada Bio Rio este foarte fin si usor. Verifica daca nu a iesit din saculet si a ajuns la rotor...
|
 |
|
|
|
Atunci cand nu se "hotaraste" daca este inchis sau deschis face si zgomot.
Aparatul se bazeaza pe un senzor si o dioda care inchide/deschide contactele pentru ventilator.
Sunt situatii in care functioneaza ca un oscilator si face zgomot pt ca nu detecteaza bine temperatura din acvariu.
Eu folosesc CoolControl. Am intercalat si un fan controller Zalman ca sa pot reduce turatia ventilatoarelor.
Cand "oscileaza" ii dau cate un bobarnac si se hotaraste daca este inchis sau decshis.
|
 |
|
|
|
Asta nu am de unde sa stiu...
Dar nu cred sa fie riscuri daca dozezi corect.
In notitele mele scrie asa:
"The following levels should be maintained for well-lit planted aquariums:
CO2 : 20-35 mg/l
Nitrate nitrogen (NO3): 10-30 mg/l
Potassium (K): 10-30 mg/l
Phosphate (PO4): 0.1-1.5 mg/l
Iron (Fe): 0.1-0.5 mg/l
Magnesium (Mg): 5-10 mg/l"
Mai exista si JBL ProScape N Macroelements
|
 |
|
|
|
Poti sa incerci cu "Easy-Life Nitro".
|
 |
|
|
Salut, raspund cu intarziere dar mai bine decat niciodata...
"raman niste bule foarte foarte mici care mai ies in acvariu" - cu timpul se adauga mizerie pe membrana ceramica si marimea bulelor va creste.
Teoretic, din ce am citit, daca difuzorul dizolva bine CO2-ul si este destul de departe de intrarea apei in acvariu (sau plasat foarte aproape de out-ul filtrului) nu ar trebui sa vezi bule deloc.
Eu am 2 astfel de difuzoare (acum parcate pe dreapta). Unul curge, chiar si la prima instalare mi-a fost foarte greu sa-l fac sa nu curga.
Ambele au valva antiretur foarte puternica si trebuie sa ai presiune mare in reductor ca sa inceapa sa functioneze. Din cauza asta este posibil sa fie scapari de CO2 la intrarea in difuzor.
Eu l-am schimbat si sunt multumit de rezultat. Daca la JBL ProFlora Direct roteam de 10 ori robinetul de reglaj fin, la difuzorul actual am rotit doar de 5 ori - deci am si senzatia de "consum scazut de CO2"
|
 |
|
|
|
Bine ca-i scapat de dihanie!
|
 |
|
|
|
Poti sa incerci sa schimbi difuzorul de CO2.
Eu nu am fost multumit de Inline JBL ProFlora Direct
|
 |
|
|
|
Multumesc pt clarificari. Nu caut o solutie "alb", "negru". Incerc sa inteleg daca mai exista factori de influenta in afara de pietre.
Ai dreptate cu CO2-ul, insa chiar si fara aditie, ar trebui sa se vada o crestere a duritatii.
Substratul nu este JBL Manado desi seamana. Este Bio Gravel facut de chinezii de la Ocean Free. Il folosesc de cativa ani si nu am sesizat sa influenteze parametrii apei.
|
 |
|
|
|
...
|
 |
|
|