[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv

Toate recomandarile producatorilor sint ca glutaraldehida sa fie folosita zilnic - spre deosebire de micro si macro. Nu cred ca toti fac aceeasi greseala repetata.
Poate fi inlocuita cu succes cu CO2 (evident).
Totusi sint mai multe rapoarte in care utilizarea doar a glutaraldehidei a dus la cresterea mai rapida a plantelor.

Daca nu stiati intoxicatia cu metanol se trateaza cu etanol - da - la spital celor intoxicati cu alcool metilic la dau sa bea alcool etilic.

Daca in cazul unor substante organice atit de simple (sint printre cele mai simple substante organice) efectele se inverseaza in organism cum verificati in cazul substantelor mai complexe? Putem observa doar efectele - statistic, nu avem posibilitatea de a masura ceva. Nici firmele mari gen Tropica sau Dennerle nu cred ca au posibilitatea de a masura exact ce se intimpla intr-o frunza. Oricum tin cercetarile facute doar pt. ele.

V-am pus si un link - ce au constatat altii - puteti cauta singuri originalul dupa codul 111308.pdf
@Silviu - tot nu mai convins. Efectul ar trebui sa fie acelasi si in conditii de umiditate ridicata - emers - care le putem asigura destul de usor. Mecanismul de actiune cred ca e altul ca fertilizant.

@Payty - au studiat altii efectul glutaraldehidei pe citeva animale - are efecte ciudate in concentratii mai mari. Si gradul de descompunere a fost studiat. In apa distilata se injumatateste in citeva sute de zile. In apa cu componente organice timpul de injumatatire e de cca. 15 ore. Reactiile compusilor organici sint mult diferite de ale compusilor anorganci cu care facem comparatia si chiar intre substante organice asemanatoare (daca vrei gindeste-te la efectele alcoolului etilic si metilic care au structura mult mai simpla). Daca ar reactiona la fel as prefera sa folosesc formaldehida in loc de glutaraldehida. E si mai ieftina si se gaseste mai usor. Totusi nimeni nu o recomanda ca inlocuitor pt. glutaraldehida.

Observatie: datele despre efectele glutaraldehidei sint vechi de cca. 20 de ani. Si repetate de mai multe ori fara a se preciza sursa originala.
Sint cam sceptic referitor la efectul care il are glutaraldehida asa cum il descrii. Daca ar fi adevarat ar putea fi folosita si ca fertilizant pt. plantele neacvatice. Si inca nu am auzit sa fie recomandata ca fertilizant pentru altceva in afara plantelor subacvatice.
In nici un caz. Este foarte periculos si sa incerci asa ceva.

Indiferent de motiv sa nu faci asta. Probabil ca o sa sara in aer chiar la incarcare.

Presiunile de lucru ale buteliilor de gaz (butan sau GPL) sint mult mai mici decit cele ale buteliilor de CO2.
Butellile de butan si GPL lucreaza in mod normal la 15-25 atmosfere (cred ca maxim e 45 atmosfere), iar presiunea normala de lucru pt. CO2 e de 60-120 de atmosfere.
Stiu metoda si am gresit - e mai buna decit o piatra de aer.
Uite o comparatie:

https://www.youtube.com/embed/1fNU1Z1Z_t8
Daca ai pune furtunul de CO2 in filtru ar fi mult mai eficient. Chiar si o piatra de aer e mai buna decit un clopot.
La ce foloseste clopotul?
Am prefiltru Sunsun de 2 litri cu bureti. De obicei e curat - il verific cam la 2 saptamini. Dar dau prea multa mincare.

Cum NO2 e zero nu ma deranjeaza cum arata Siporax.

Mai am de terminat citeva teste si urmeaza un reset.
Adica pe scurt, ti-e lene. Uite cine vorbeste.
Arata bine.

Ai aici cum arata Siporax dupa 14 luni fara sa fie curatat/clatit:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/220/13362.page#p374113
Mirosul de balta din acvariu a disparut dupa 2 zile.
Ca sa simt ca miroase putin trebuie sa am capacul pus complet 1-2 zile si sa bag nasul sub capac imediat dupa ce scot o sectiune. Sefa contabila a confirmat ca nu miroase decit daca mai ai putin si bagi nasu' in balta.
@bobiciupe
Multumesc - o sa incerc cind o sa imi pot permite. Din diverse motive ramin la drojdie. Am montat o pompa de valuri in urma cu cca. o luna si circulatia apei s-a imbunatatit enorm. Dupa mai multe incercari chiar reuseste sa impinga si mizeria in filtru. Suplimentar dupa prima punere in functiune a disparut orice urma de biofilm de la suprafata apei.

Mi-am revazut jurnalul (ala scris de mina in fata acvariului) corelat cu pozele care le faceam sa verific cresterea BBA. Stagnarea extinderii BBA a intervenit cam la 2-3 luni dupa ce am inceput sa introduc CO2 (am pastrat 2 zone cu BBA pentru comparatie). Anubiasii tratati cu spirt nu mai au urme de BBA (dupa un an - desi mai am BBA pe teava de intrare de la filtru). Oricum ce am acum e pregatit pt. un reset - cind o sa am destul "timp".

@Silviu - nu iti fa probleme. Mi-a trecut destul de demult dorinta de a intra in polemici chiar daca cunosc destul de bine subiectul.

Ai aici:
https://www.youtube.com/watch?v=TzzJU810AIk

si aici:
https://www.youtube.com/watch?v=Or55cKUj8mk

2 filme din America de Sud. Nu am reusit sa gasesc vreo urma de aquascaping in ele - cu o multime de pesti binecunoscuti pentru noi (de la gupy si altumi la arapaima) . Si sint pline da alge de care ti-ar putea trece prin cap. Nici nu stiam ca exista 20 de specii de "pisici de mare" de apa dulce. Si in primul (pe la sfirsit) apare o iarba care pare mica. Ce-ai zice de un Lilaeopsis Brasiliensis
rosu?

@Rundas - aszice sa iei in considerare introducerea de CO2.
Daca gasesti lentile Fresnel plate - se pot recupera din unele monitoare LCD.
Aloo, prieteni. Ca sa ajungi la aquascaping trebuie timp ca sa inveti cum se dezvolta diversele plante si animale, care sint compatibile... Sa reusesti in primul rind sa stii cum sa obtii un echilibru intre unele cerinte care citeodata par se bat cap in cap. Sa ai si destui bani pe linga timp. Dupa care poti daca ai chef sa ajungi si la aquascaping.

Rundas are carasi cu Anubias. O combinatie care a ales-o bine (parerea mea). Are acvariul cam mic (80-100litri - carasii o sa creasca, ar trebui sa renunte la unul), parca e prea multa lumina pt. Anubias, filtrare cam slaba pt. carasi, fara fertilizare (dar Anubias se dezvolta incet si asa), ar trebui sa bage si CO2 (macar dintr-o bomba). Daca trece la plantate si aquascaping o sa vada mai tirziu - mai ales ca sint muuulte exemple si aici - cu felicitari din partea mea celor care au reusit sa ajunga la niveluri de concurs. Va urmaresc topicurile respective in limita timpului chiar daca nu am postat nimic pe ele.

Momentan are o problema cu BBA si am aprecia (si el si eu) sfaturile care sa ne scape de BBA.

Cum am reusit sa ne vedem cu BBA e simplu. Sporii algelor sint peste tot in jurul nostru si asteapta doar o oportunitate sa se dezvolte.
Payti - ala nu e BBA. Par diatome mai degraba.

Rundas are BBA. Si eu de cind am primit acvariul in urma cu aproape 2 ani.

Din toate sfaturile citite si primite a functionat unul singur.

Curatenie exemplara (de 2 ori pe zi), reducerea mincarii, reducerea iluminatului, renuntarea la fertilizare, algexit, algizit, renuntat la conditionerii de apa, frecatul decorurilor cu o perie aspra. Nu a functionat nimic. Ba chiar cind am redus f. mult fertilizare a a aparut BBA si pe Tripartita si am aruncat o parte din ea desi se zice ca BBA-ul nu apare pe plantele cu crestere rapida. N-am posibilitatea de a stabiliza CO2, dar parca de cind bag CO2 continuu dintr-o bomba cu drojdie parca s-a mai redus. Am avut si multe pierderi la plante (Anubias a rezistat fara probleme).

Fiecare incercare a durat 1-2 luni fara sa observ vreo reducere a BBA. In final m-am decis sa aplic iluminat normal, fertilizarea putin sub recomandarea producatorului, Co2 continuu (pH=7 scazut de la 7,5) si mincare normala la ancistrus si RCS - adica sa fac plantele sa creasca. Mai am si vreo 10 Pomacea care maninca ce ramine de la ceilalti.

Ancistrusii au depus, RCS-ii se inmultesc continuu, mai nou si Pomacea a depus, Anubias a inceput sa faca "pui". Aveam si GDA (datorita iluminatului puternic - probabil), dar l-au ras animalele - toate sint ierbivore.

Adica am renuntat sa lupt impotriva BBA si sa cresc plantele.

Ce a functionat:
1. arderea locala cu glutaraldehida (Easycarbo, Macroline 3 sau cauti echivalentul de la alte firme). Nu imi place deoarece trebuie sa o faci bucatica cu bucatica - gasesti metoda descrisa in mai multe locuri.
2. Spalarea in spirt medicinal (o prefer) - metoda descrisa de Porcu si Faye (cu multumiri inca o data - cel putin din partea mea). Se foloseste obligatoriu in afara acvariului. Iei o sticla de spirt medicinal de 0,5litri. Scoti Anubias-ii de pe lemn (sau pietre). Ii scufunzi 2-4 secunde in spirt. Daca sint prea mari torni spirtul peste zonele afectate de BBA deasupra unui lighean si recuperezi spirtul (poate fi refolosit). Speli Anubiasii cu foarte multa apa curgatoare 4-5 minute. Pe nici unul din Anubiasii tratati nu a mai aparut BBA - dupa 6-12 luni.
La decoruri (pietre, lemn sau plastic) folosesti ce metoda ai chef, doar sa le speli foarte bina dupa tratament.

Nu am incercat cu clor sau apa oxigenata. Alternanthera mini a rezistat la tratament, dar si-a incetinit f. mult cresterea cca. 4-5 luni.

Fiindca ai doar Anubias ar trebui sa functioneze si la tine, doar ca trebuie sa ii scoti.
Toata lumea zice sa ii lasi minim 3 frunze pe fiecare rizom. Si sint f. putine cazurile in care sectionarea nu a reusit. Nu a avut succes cind a ramas fara destule frunze care sa hraneasca rizomul. Am patit-o si eu cind un rizom a ramas fara nici o frunza - toate i-au fost smulse de un mbuna. Dupa 3 luni s-a topit complet.

Si la mine unul din ei a devenit o tufa gigantica - are 19 frunze si 40 de cm inaltime. Voiam sa il sectionez in 3 sau 4, dar am renuntat pina se dezvolta mai mult rizomii proaspat aparuti.

@Silviu - Dezvoltarea prin clonare/marcotaj (ce facem noi cu Anubias) prezinta si unele riscuri mai ales la adaptarea la conditii noi (nu prea e cazul la noi totusi). Desi exista destule cazuri naturale in care propagarea urmasilor se face prin clonare (inclusiv la unele insecte), totusi mult peste 99% din plante si animale se propaga prin schimb de gene.
Daca nu ai animale:

1. plantele folosesc mai usor ionii NH3/NH4 decit NO3, deci nu ai nevoie de filtru.

2. CO2 le prinde f. bine, deci nu ai nevoie nici de pompa de aer (care reduce mult CO2). Cum nu mai ai limitarile date de animale poti sa bagi mai mult CO2.

3. cu cantitatile de clor/cloramina care ramin in apa plantele nu au nici o problema.

4. ca sa creasca tot au nevoie de fertilizanti - micro, macro, CO2, lumina. Ar fi bine sa faci unele analize ca sa vezi cit maninca plantele care le pui macar la inceput.

5. tot e nevoie de o pompa care sa miste apa ca toti fertilizantii sa ajunga la plante - o pompa de valuri mica e mai buna decit un cap de pompa. Sau un filtru mic - ceva trebuie sa amestece apa.

6. prea multa lumina (la soare) te va duce la alge (mai ales spiropgyra). Am scapat de ea prin curatare manuala fir cu fir - munca de chinez batrin.

Inmultire Anubias:

1. cind are peste 6-8 frunze tai rizomul intre frunze lasind minim 3-5 frunze pe fiecare bucata de rizom. Dupa un timp de ordinul saptaminilor o sa dea un virf nou de la baza unei frunze (de obicei ultima). Am folosit metoda cu succes. Daca ai creveti am citit pe un singur site ca din taietura se elimina substante daunatoare crevetilor (nu am testat asa ceva).

2. marcotaj. Se taie rizomul in 2-3 locuri pe o adincime de 1-3 mm (mai mult se zgirie decit se taie) fara sa sectionezi rizomul. Din unele taieturi se va genera un nou rizom - dureaza se pare luni. De multe ori (cind e destul de mare noul rizom) se desprinde singur de planta mama.

3. citeodata genereaza singur noi rizomi:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40373.page
Nu stiu de ce au crescut noi rizomi - pozele sint la un Barteri si un Barteri Nana.

4. prin seminte (mi se pare f. complicat si trebuie sa ai multa rabdare). Trebuie sa pastrezi polenul de la o floare pina apare alta floare (se pare ca e necesar ca a 2-a floare sa fie de la alta planta - ca sa se evite autopolenizarea). Cind apar pistilele pe a 2-a floare folosesti polenul de la prima. Semintele germineaza in 1-2 ani. Vezi:
https://emersedanubiasblog.wordpress.com/
Completare:
http://www.thereeftank.com/forums/f6/difference-between-maracyn-1-maracyn-2-maracyn-plus-melafix-143537.html
Nu am avut "oroarea" sa o vad pe viu - doar am citit.

Sint sintetizate cel mai multe informatii aici:
http://www.bettafishcenter.com/Dropsy.shtml

In plus de multe ori e declansata de o bacterie gram negativa existenta in toate acvariile pe un fond de stres oarecare.

Tratamentul e recomandat doar in bazin separat - inclusiv o lingura de sare neiodata la 4 litri de apa (nu stiu daca neonii suporta sarea). Tratametele cu antibiotice se fac cu aerarea bazinului.

Cred ca gasesti o cutie de plastic transparenta pt. alimente de 6-18 litri in orice magazin mai mare - Lidl, Cora, ...

Si din nefericire da - toata lumea zice ca mortalitatea e mare.
Daca e neon negru e complet anormal.
Ia vezi pe aici daca seamana:

https://www.google.ro/search?q=bloated+fish+cure&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjcrprB_JjXAhXKJFAKHX9NA-sQ_AUICigB&biw=1280&bih=893

Pina te hotarasti cum il tratezi de dropsy (bloat) separa-l imediat intr-un bazin steril.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: