[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: stefanp
Forum Index » Profile for stefanp » Messages posted by stefanp
Este drept ca poate fi folosita o sonda un pic mai obosita, chiar daca nu arata valoarea reala, dar nu oscileaza.
Asa am folosit si eu sonda cand aveam controllerul ph-201.
In rest, fiecare cum doreste, eu am vrut una noua, altcineva nu... fiecare e stapan pe buzunarul propriu

Referitor la histerezis, nu e adevarat ca e o functie pe care nu o folosim. Sau ma rog, cel putin in cazul meu.
Eu am setat histerezisul la 0.01, dar am gasit un echilibru intre cantitatea de gaz introdusa si cantitatea scoasa din bazin + cea consumata, astfel incat electrovalva nu tacane de nebuna , sta chiar foarte linistita si merge fara probleme de doi ani (cumparata SH).
Sau intreaba-l chiar pe Alex, poate are cateva varfuri in plus.
Fain foto, felicitari !
Niste muschi si anubias ar trebuie sa mearga.
Cat de dura este apa?
Foarte frumusel evolueaza
Aditia de CO2 este oricand recomandata.
Dar sa incerci sa ai o emisie cat mai constanta.
zaietz74 wrote:
Si poate, tot unul dintre "greii" forumului ne poate spune ce trebuie sa contina exact o instalatie de CO2 (eventual o schema) pentru a putea achizitiona separat componentele fara a uita ceva?
Mii de multumiri ?i plecaciuni!

Nu sunt un greu (decat poate la kilograme ), dar am sa-ti dau un raspuns.

Treaba e destul de simpla; sunt cam urmatoarele componente:

- butelia (as zice cel putin 2kg, ca sa nu umbli des la incarcat)
- reductor de presiune (sa aiba reglaj fin; cele de acvaristica dedicate, au asa ceva; pentru cele industriale sunt de cumparat reglaje fine separat)
- tubulatura pentru CO2 (nu pentru aer)
- electrovalva
- valva unisens
- reactor sau difuzor (in functie de dimensiunea acvariului)
- numarator de bule (daca ai ph controller, poti renunta la asta)
- ph controller

Separat, daca nu ai controller, ar fi indicat un test de co2 (din ala cu solutie si scala colorimetrica).
Da, poti prinde riccia de buturuga (foloseste fir de pescuit subtire).
Doar ca trebuie sa fii atent si sa o tunzi regulat pentru ca altfel "o ia la plimbare".

Asteptam o poza dupa ce il plantezi
vladwill wrote:desi imi e clar ca aparatura ajuta mult dar nu inlocuieste indemanarea si dedicarea

Asta asa este!

vladwill wrote:
- PH-201 - 75 EURO ( Stefan stiu ca a folosit sau inca foloseste acest model si daca el nu are acvarii frumoase ....

In primul rand, mersi!
Da, am avut un ph 201, dar nu il mai am.

vladwill wrote:
de ce ar trebui sa dea omul , sa spunem 250 EURO pe un Dennerle si sa nu faca economie de 175 EURO cumparand un PH-201 ? Sau sunt toate cam aceeasi mancare de peste ( din pc de ved practic , ca nu frumusetea controllerului ne intrereseaza aici ) si cumpara fiecare ce firma ii place, dar in final , acelasi PH il va avea in bazin si tot atatea pac-pac-uri de electrovalva ?

vladwill wrote:
De asemenea, din cate am citit ( pt ca nu am folosit inca ) Sonda ar fi cheia la buna functionare a instalatiei .
Si aici , la fel . Avem sonde cu 15 EURO si ajungem pana undeva pe la aproape 100 EURO ( parca Dennerle am gasit aproape de pretul asta ) .

Da, sonda este cam cea mai importanta; ea face citirea, cu mai multa sau mai putina precizie.
Pe partea de controller, este adevarat (ca la orice produs in lumea asta) ca mai platesti si numele. Este adevarat ca exista unele functii care nu sunt absolut necesare (acum depinde de fiecare in parte).
Un avantaj considerabil al controller-elor mai "profi" ca sa zic asa, este histerezisul (adica diferenta de ph intre valoarea setata si valorile la care inchide/deschide electrovalva). Cu cat mai mic, cu atat va mentine pH-ul mai constant. In cazul controllerului Dennerle Deluxe, histerezisul merge setat pana la 0.01 grade ph.
Indiferent de controllerul pe care il alegi, sfatul meu este sa nu faci rabat la calitatea sondei ! (acum bineinteles, in functie si de fondurile tale)
Ca exemplu personal, am doua sonde Dennerle, de doi ani de zile si merg brici si acum. Pot spune cu mare incredere ca vor merge inca un an cel putin, fara probleme. (bineinteles, vorbim de sonde calibrate regulat, tinute in solutie de stocare pe perioada de "pauza", manevrate cu atentie fara sa fie scapate pe jos sau mai stiu eu ce).
Ei, daca iei o sonda de genul, plus un controller ieftin, ajungi destul de aproape de pretul unui controller "profi" (sa zicem Dennerle, ca tot am vorbit mai sus despre firma asta). Nu stiu cum gandesc altii, insa eu, am preferat sa pun un ban in plus si sa iau pachetul complet (care apropo, contine si solutii de calibrat, care mai costa si astea daca le iei separat).
De asemenea, nu am incredere in "cel mai ieftin produs". De-a lungul timpului am avut destule dezamagiri cand am ales sa iau cel mai ieftin si am ajuns intr-un final sa platesc mai mult decat daca as fi luat din start ceva de calitate. Dar asta e o experienta personala.

Un alt aspect este urmatorul: banuiesc ca controllerul ph 201 l-ai gasit pe ebay, ori garantie nu prea primesti...sau daca primesti, te costa transportul dus-intors de mai bine iei altul nou. In cazul unui controller "de firma" (fie el dennerle, jbl sau mai stiu eu ce), il gasesti si la noi in magazine si il iei cu garantie cu tot. E un aspect la care trebuie sa te gandesti, pentru ca nu stii niciodata cum da ghinionul peste tine.
Iar daca nu te intereseaza garantia, atunci gasesti de cumparat (pe okazii vazusem), controller Dennerle Deluxe, nou, la 800 de lei (adica sub 200 de euro, cu sonda, solutii de calibrare cu tot, pachet complet).
Si atunci, se merita sa dai 75 euro pe ph 201, inca sa zicem tot 75 euro pe o sonda, plus transport din alta tara, in loc sa dai 190 euro si sa-l iei pe asta?

Precum ziceam, asta e gandirea mea, nu trebuie sa fii de acord cu mine

Pe de alta parte, nici nu vreau sa dau de pamant cu ph 201 (sau altele de genul).
Da, iti faci treaba cu ele, nu zic nu (de altfel am si folosit)...dar eu as prefera altceva in situatia asta.

vladwill wrote:
Daca mai primim si indicatii despre de unde se pot cumpara cele indicate e si mai grozav, ca doar prcatica intotdeauna bate teoria .

Daca vorbim de controllerel jbl, dennerle, dupla, gasesti fara probleme la noi in tara.
Ph 201 si weipro, pe ebay.
Daca e opaca/albicioasa, cel mai probabil e de la bacterii, care inca "nu s-au hotarat" sa se aseze la "casa lor"...ca sa ma exprim plastic
Chestiile alea filiforme observate se misca prin apa? Sunt pe plante? Poti sa le faci o poza?

Nu stiu (si nu cred) ca pauza de 6 ore sa afecteze cu ceva...insa 10 ore de iluminare mi se pare cam mult.
As zice maximum 8 in perioada asta de inceput...chiar mai putin.
Imi place aranjamentul foarte mult!
Ce plante vrei sa pui in bazin?

Nu stiu daca becul de la marin e cel mai indicat...
Incearca niste Cryptocoryne
Intre timp l-am testat eu: JBL Proscan
@xenon: Multumesc

@Rebella: Multzam'! E intr-adevar o plantuta tare frumoasa. Sper ca atat timp cat mai tin acvariul, sa o duc la potentialul ei maxim.

@Farao':
Si pe urma sa dorm pe pres?
Plantele se pare ca merg bine
Easycarbo nu inlocuieste aditia de CO2. Daca ai banii pentru o instalatie, cumpar-o cu incredere
La inceput poti sa iei doar o butelie, un reductor de presiune si un difuzor (optional o electrovalva, iar un numarator de bule il poti face dintr-un picurator de perfuzie). Gasesti SH la preturi mai acceptabile.
skija wrote:Ok , ai "aprobarea" mea

Sa traiti, executat!
skija wrote:
Daca ai chef sa-l muti , muta-l la jurnale

Pai se face cu aprobarea ta
Eu cred ca nu mai e un acvariu de incepator, dar il mutam numai daca vrei si tu.
Porcu wrote:Mie poza de ansamblu din 25 febrooarie noo mi de pare "relativ recenta" .

Si tu Brutus?

Deci planul e in felul urmator: saptamana asta ii trag o tunsoare, dupa care plec in vacanta o saptamana. Dupa ce vin, mai las o saptamana, timp in care sper ca plantele sa ajunga la formele dorite, astfel incat sa-i trag poza finala.
Pe care bineinteles ca o voi posta aici

Deocamdata nu am ce arata in plus fata de ce am pus la sfarsitul lui februarie.
Sper sa reusesc sa aliniez tufele asa cum vreau in timpul mentionat, pentru ca pe urma in mai nu voi mai avea timp de acvariu (final de facultate, ultima sesiune, licenta samd.) si cam vreau sa-l desfiintez.

Pana atunci insa, mai arat cate o poza cu plante, ca sa nu ma injurati mai mult decat atat
Poza asta am facut acu vreo doua zile cand am venit acasa beat , mi s-a parut de o frumusete extraordinara, pur si simplu m-am pierdut cu privirea in acvariu...bine, e posibil sa fi fost si de la alcool si sa fi avut ochii crucis
Era dupa inchiderea lampii principale si mai lumina un singur neon, in partea din fata a acvariului, asa incat inspre spate se tot intuneca...iar plantele se pregateau de somn si incepeau sa se inchida. A fost un sentiment care a sters instant orice injuraturi dupa o tunsoare care se lasa cu durere de spate, sau apa pe parchet, sau schimb de apa obligatoriu indiferent cat esti de obosit samd.
Imaginea e mult mai frumoasa live (si in ansamblu ), da' e ok si in poza. (atat cat am reusit sa manevrez aparatul la momentul respectiv )

image
Am avut acum vreo 2-3 ani moss-ul asta si nu mi s-a parut a necesita conditii speciale.
A crescut si in bazin cu co2 (un ph de vreo 6.8 daca imi aduc bine aminte) si fertilizare, dar si intr-un bazin low-tech, fara co2.
Bineinteles ca a crescut ceva mai rapid si frumusel acolo unde era co2 si ceva fertilizare.
Usor, usor se umple de plante
Vad ca iarasi ai mutat pietrele

Forum Index » Profile for stefanp » Messages posted by stefanp
Go to: