| Message |
|
|
Faye wrote:
Sunt si plante care se leaga pe decor, cum ar fi anubiasul(preferatul meu), microsorum, bolbitis heudelotti.
Astea n-au nicio treaba cu substratul, stau agatate pe decor, pot fi crescute bine mersi si in acvariu steril. Ingropate in substrat, mor.
Anubiasul are mai multe varietati. De la anubias barteri var. barteri, care se face cam marisor pentru bazinul tau,
pana la anubias nana petite, care creste in lungime si nu in inaltime si are frunzulitele mult mai mici:
Microsorumul are si ala o galagie de forme.
Pteropus(Java Fern):
Windelov:
Trident:
Valisneria, egeria densa, cryptocoryne wenditii traiesc fara probleme si in pietris, fara substrat nutritiv.
|
 |
|
|
|
Avea sens sa testezi nitritii, sa vezi daca au inceput sa creasca, semn ca a inceput ciclarea. In alta mana iti dau un citat dintr-un articol scris de kirucd:
"Factorii care influenteaza nitrificarea sint urmatorii: pH, alcalinitate, temperatura,
oxigen dizolvat, salinitate, lumina si nivelul de amoniac:
nivelul de amoniac este factor limitativ pentru nitrificare, de la un prag de
aproximativ 2mg/l in sus, nitrificare nu mai are loc
pH-ul optim pentru nitrificare este intre 6 si 9, cu cat este mai mare pH-ul
(mai aproape de 9) cu atat nitrificarea este mai rapida, dar pe de alta parte
cu cat pH-ul este mai mare cu atat avem o cantitate mai mare de amoniac
in forma neionizata NH3 care este mai toxic
alcalinitate este factor limitativ, datorita consumului de alcalinitate din
procesul de nitrificare trebuie avut in vedere refacerea nivelului de
alcalinitate (prin schimburi de apa sau aditii, cel mai la indemana fiind
bicarbonatul de sodiu)
temperatura este factor limitativ, sub -5 grade C si peste 38 de grade C
nitrificare nemaiavand loc; cu cat temperatura este mai mare cu atat rata
nitrificarii este mai mare, pina la un punct de la care bacteriile mor
oxigenul dizolvat este si el factor limitativ, o apa cu un nivel de oxigen
dizolvat mai mic de 2mg/l incepe sa nu mai sustina nitrificarea; acest
nivel de 2mg/l se refera numai la procesul de nitrificare, pestii si alte
vietati, plante, alge sau bacterii consuma si ele oxigen, un nivel considerat
sigur pentru un sistem acvatic fiind de la 5-6 mg/l in sus
salinitatea influenteaza nitrificarea, o salinitate constanta fiind optima
pentru nitrificare; totusi bacteriile nitrificatoare din apele dulci sint
complet inhibate in ape sarate, iar bacteriile nitrificatoare din apele
sarate sint foarte sensibile la nivelul de oxigen dizolvat
lumina este factor limitativ pentru bacteriile nitrificatoare, un procent de
1% din intensitatea lumini solare inhiband bacteriile
Pe langa factorii limitativi de mai sus, mai exista si altii. Antibioticele sint in general
toxice pentru bacteriile nitrificatoare, tratamente bazate pe formol, permanganat de
potasiu, peroxid sint toxice. Solidele in suspensie din apa care pot astupa canalele
mediilor biologice afecteaza nitrificarea. In principiu ceea ce poate fi toxic pentru
pesti poate fi toxic si pentru bacteriile nitrificatoare. "
Poate ai pus prea mult amoniac, daca testele indica undeva la 5mg/l. Fa un schimb sa-l mai reduci.
|
 |
|
|
|
Ce teste ai facut mai exact si cat iti indica?
|
 |
|
|
|
De ce nu folosesi solutia clasica cu ceva mancare de pesti lasata sa se descompuna in acvariu, eventual niste mizerie din bazinul mic?
|
 |
|
|
|
2 canistre nu incap in spatiul acela si 2 canistre nu vor avea niciodata eficienta unui sump. Fa un calcul simplu, cat material filtrant intra intr-un sump de 40/50/50 sa zicem(ca sa respectam spatiul alocat).
|
 |
|
|
1. Pompa, adica volumul apei care trece prin filtru intr-un timp dat, nu este cea mai importanta caracteristica a unui filtru, ci volumul materialului filtrant gazduit de respectivul filtru si bineinteles calitatea acestuia. In cazul tau e vorba de un buretel, care va trebui spalat des, deci colonia de bacterii formata in el, si asa insuficienta, va fi data peste cap la fiecare spalare. Ori limitezi numarul pestilor, ori iti iei ceva mai performant in viitor, in functie de cum se comporta acvariul.
2. Melcii pe care i-ai gasit tu pe ebay sunt aceeasi specie pe care ti-am recomandat-o eu, doar ca sunt vanduti sub denumirea populara, nu cea stiintifica.  Nu sunt toti(complet) galbeni. Exista si maro, sau combinatie maro cu dungi. Se fac destul de marisori, depasesc cu mult 3 cm.
3. Plante usoare ar fi valisneria, egeria densa, cryptocoryne wenditii si mai sunt, dar nu le stiu eu. Sunt colegi pasionati de plante care te vor ajuta sa alegi. Astea toate se planteaza in substrat.
Sunt si plante care se leaga pe decor, cum ar fi anubiasul(preferatul meu), microsorum, bolbitis heudelotti.
Da un search si vezi ce te coafeaza.
L.E. Poate gasesti mai usor neritine? (Nerite snails) Melcisori frumosi care nici nu cresc prea mari.
Exista si rosii, dar eu n-am vazut decat in poze.

|
 |
|
|
Asa cum ma asteptam, filtrul este subdimensionat. Si in general, filtrele interne fac mai mult filtrare mecanica decat biologica.
De pompa de aer n-o sa ai nevoie decat in cazul in care vei fi nevoit sa faci un tratament si vei avea nevoie de extra aerare.
10 kg de pietris este suficient pentru bazinul tau, vei avea cam 5 cm grosimea substratului.
Testele, daca nu sunt expirate iti vor fi foarte la indemana pe perioada ciclarii.
Covorasul este optional, este bun pentru a mai prelua din tensiunea exercitata asupra fundului acvariului, in caz ca suprafata pe care e asezat nu e tocmai plana.
Si o ultima tentativa de a te convinge sa renunti la plastice si sa optezi pentru plante naturale. Avand un filtru nu tocmai performant, vei avea nevoie de ceva care sa consume excesul de amoniac/nitriti/nitrati care sunt toxici pentru vietati. Plantele fac acest lucru. Arata mai bine.  Iti oxigeneaza apa.
Despre pesti vorbim dupa startare, poti pune pentru inceput vreo 2 melci pomacea care sa te ajute la ciclare.

|
 |
|
|
|
Bine ai venit! Acvariul e cam micut si vei fi tentat, sau inmuiat de rugamintile celui mic, sa-l umpli cu o multime de pesti de toate felurile. Incearca sa rezisti tentatiei, pentru ca un acvariu suprapopulat si cu locatari incompatibili va genera numai probleme si implicit o mare dezamagire pentru copil.
Ar fi bine de stiut ce tip de filtru ai.
In ceea ce priveste nelamuririle tale:
1. E bine sa eviti detergentii pe viitor cand cureti acvariul. Daca tot ai folosit de data asta, fii sigur ca e foarte bine limpezit.
2. Lumina se alege in functie de ceea ce vrei sa obtii de la acel acvariu. In cazul tau, daca vei folosi numai plante de plastic, lumina conteaza prea putin spre deloc. Poti folosi si un bec economic la o adica. Dar ar fi de preferat, din mai multe puncte de vedere, sa folosesti plante naturale in locul celor artificiale. Daca iti completezi profilul si ne dezvalui de unde esti, sunt sigura ca se vor gasi colegi care sa te ajute cu cateva plante nepretentioase.
3. Substratul nutritiv se foloseste exclusiv pentru cresterea plantelor. In situatia ta un pietris necalcaros de 1-2 mm va fi foarte bun, chiar in cazul in care hotarasti sa renunti la plasticaraie.
Si stai fara grija, aici nu se obisnuieste sa se rada de incepatori. Mai facem cate o bascalie mica, fara rautate, dar mai tarziu, cand deja ne cunoastem si stim sigur ca se accepta. Succes cu bazinasul si intotdeauna e mai sa intrebi inainte sa cumperi ceva.
|
 |
|
|
|
Am facut o curatenie generala/recensamant, cu scos radacini/pietre/plante, spalate si inmuiate putin in apa oxigenata ca sa mai ameteasca BBA-ul (care nu ameteste deloc, o duce foarte bine!) si cu ocazia asta am numarat si pestii. Lipsesc 2 neoni. De unul stiam, ca slabise foarte tare, vreo 2 saptamani nu l-am vazut sa manance nimic si pana la urma l-am scos si i-am curmat chinurile. Al doilea a disparut.
In rest, plictiseala.
Scalarii depun si mananca ouale, cory depun si mananca scalarii ouale, ancistrusii nu depun.
|
 |
|
|
|
Eritromicina e antibiotic, finrot e infectie. Se pupa.
|
 |
|
|
|
Eu ti-am zis ca pestii astia gasesc ascunzis si intr-un acvariu steril, dar tu "Batman! Batman!" Si ai mei au murit tot ca idiotii, ascunsi in spatele internului de unde nu au mai putut sa iasa.
|
 |
|
|
Oooooo, nu ma asteptam sa te mai citesc!
bigman wrote:
Faye, spune-mi te rog cum si unde vrei sa-ti trimit ... mustata ? Ti-o trimit prin curier sau o vrei personal !?
As prefera personal, pregatesc briciu'.
Pana la urma ce-ai facut?
|
 |
|
|
|
Eu am avut 5 carasi, nu maturi, intr-un acvariu de 180, cu un extern si 2 interne. Intr-o saptamana substratul era acoperit de rahat. Nu vreau sa stiu cum ar fi aratat in 6 luni, fara schimb de apa/aspirat, sau cum ar fi aratat testele de apa.
|
 |
|
|
|
Am experimentat putin si am lasat nitratii mai jos. De vreo 3 saptamani stau pe la 12-15. Si iar s-a topit pistia. Mi s-a luat de ea de tot. Am adunat tot ce mai era prin borcan si i-am dat drumul in lac, in parcul Morarilor. Sunt curioasa daca acolo o va duce mai bine. Ma duc in toamna sa vad daca se mai vede vreuna plutind.
|
 |
|
|
Din cate stiu eu, cei care amesteca guppy cu scalarii, o fac pentru a asigura scalarilor hrana vie. Care a fost logica ta cand i-ai pus impreuna? Te asteptai ca scalarul sa le citeasca povesti nemuritoare puilor de guppy inainte de culcare?
ocean wrote:Macar o sursa de aer ai avut in vedere ?
O sa lase fereastra deschisa...
|
 |
|
|
|
Capiaza invartindu-se. Vasele cilindrice au acelasi efect.
|
 |
|
|
|
Eu n-am inteles-o p-asta cu impactul acvariului, asupra sufletului acvariului, dar imi place ce vad.
Felicitari, Claudiu, asta e bazinul in care ai avut broscutele?
|
 |
|
|
|
Ce idioti! Garantia trebuie sa acopere orice fel de defectiune care nu s-a produs din vina ta. Bine ca nu ti-au dat canistra tandari, ca era tot defectiune mecanica.
|
 |
|
|
|
Gata, acum am priceput cum functioneaza. Multumesc.
|
 |
|
|
|
Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste functionarea mai sus amintitului. Daca am inteles corect, out-ul filtrului extern este conectat la grilajul respectiv care se instaleaza sub substrat iar apa iese cumva de jos in sus. Nu sunt sigura ca am inteles bine, dar, in situatia asta, se mai formeaza un curent care sa antreneze toata apa din acvariu? Adica nu e posibil ca apa sa nu ajunga peste tot? Si cum se mai asigura aerarea, daca nu se face valurire la suprafata?
|
 |
|
|