[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Deschide si tu un topic separat pe tema asta. Sa nu se amestece problemele.
Si treci locatia la profil. Si eventual da-ne o descriere cu experienta care o ai la "Despre noi".
Un acvariu mai mare e mult mai usor de intretinut decit unul mic - pare ciudat dar asa e - pastreaza-l si pe cel de 30 litri pt. pui (sau tratamente/carantina).

Acvariile de firma sub forma de kit (toate) sufera de 2 lucruri: filtru prea mic si lumina prea putina.

Orice acvariu e in 2-3 ani prea mic si o sa vrei unul mai mare - sau inca unul la fel de mare.

Tine cont ca ai nevoie si de ceva pe care sa stea acvariul in asa fel incit sa bagi miinile in ele fara probleme - inaltimea maxima a acvariului pe suport sa fie sub umarul tau. O sa bagi citeodata ambele miini in acvariu si nu vrei sa stai pe un scaun.

Nu te grabi, nu cumpara nimic din impuls si retine ca vinzatorii din magazin sint acolo ca sa-ti vinda tie ceva nu sa iti dea sfaturi.
Nu i-ai otravit tu. Citeste despre ciclul azotului.

Pe scurt: amoniacul se formeaza in mod natural din descompunerea dejectiile pestilor. Amoniacul e transformat in nitriti de anumite bacterii. Nitritii sint transformati in nitrati de alte bacterii (marea majoritate a bacteriilor sint in materialul filtrant din filtru). Amoniacul e foarte toxic pt. toate animalele, nitritii sint mai putin toxici, iar nitratii cei mai putin toxici. Nitratii sint eliminati prin schimburile de apa.

Toxicitatea depinde de cantitatea pe litru.

Asta e valabil dupa perioada de ciclare care dureaza aprox. 3-4 saptamini.

Ai aici o explicatie mult mai buna. Citeste:

http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

La ciclare (primele 2-3 saptamini) amoniacul si nitritii cresc mult peste limitele tolerate cam de orice peste. Pestii care sint in acvariu pe perioada ciclarii sint de cele mai multe ori compromisi.

Desi pare crud as zice ca e mai bine sa distrugi pestii ramasi si sa termini ciclarea fara animale. In mod sigur au probleme cu branhiile si rinichii. Vor trai putin chiar daca reusesti sa ii salvezi si risti sa se imbolnaveasca mai tirziu.

Biotopolul are rolul de a "scoate" clorul din apa si a lega metalele grele intr-o forma insolubila in apa. Denitrol pare ca face cam acelasi lucru si in plus are adaogate bacterii care ajuta ciclul azotului. Atentie - ajuta ciclul azotului, nu reduc timpul de ciclare.

Daca vrei sa salvezi pestii as face schimburi de apa de 5% dimineata si seara (sau 10% pe zi din volumul acvariului) cu apa declorinata in urmatoarele 3 saptamini.

Treci te rog pe la profil si completeaza locatia.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Guvid_de_balt%C4%83#/media/File:NeogobiusKessleriSide_7-9-2009_10-13-45_AM.JPG
Daca as fi stiut cit costa mai mai degraba comandam inca 3 litri de Matrix.

Oricum e gustos .
Ca sa fiu si eu in ton cu restul posturilor am gasit o licoare buna pt. acvaristi (acvariste):

Am primit comanda de la nevertebrate.ro - Matrix si Seachem Fluorite.
Am facut comanda in data de 11.06.2018 in jurul orei 08:30. A ajuns la mine in 13.06.2018 la ora 17.

Mult mai repede si cu mai putine probleme de livrare fata de o comanda la eMag.
Am reusit sa ma las de acvaristica prin '82. Dupa cum vezi virusul asta nu are tratament.

Nici macar nu indraznesc sa lasa contabila sefa sa se aproprie de calculator cind ma uit la preturi (la apa dulce) ca daca ar calcula cit costa toate angaralele (luate una cite una) cred ca as dormi in fata usii. Noroc ca ii plac mult puii. Ii urmareste, ii numara, se uita daca maninca, cit au crescut...
Imi pare rau - nu mai am nici unul. De fapt nu mai am nici un melc. Pomacea faceau pui (am dat vreo 2 serii de 5-7 mm), cele 2 specii de comunitari traiau si si se inmulteau linistiti fara sa devina invazivi.

In urma cu cca. 6-8 luni au inceput sa moara. In 2-3 luni mi-au murit toti. Dupa ce resetez o sa mai incerc cu Pomacea.
Multumesc - mai vorbim luni.
Nu am fost plecat. Doar am mult mai putin timp liber.

Din cei cca. 25 de pui de ancistrus mai vad doar 2-3 - am patit-o si eu ca multi altii, fara sa gasesc vreo explicatie (inca).

Continui cu ideea resetului - am comandat 7Kg de Seachem Fluorite si 1 litru de Matrix.
Salve.
Sint interesat de 10-20-30 Red Sakura (sau mixati cu RCS) ca sa ii mixez cu RCS-ii care ii am ( ii am dintr-o singura sursa si mi-e teama de probleme). Mixarea genelor din diferite surse duce de obicei la imbunatatirea vietii lor.

Detalii pe scurt - 180 litri brut, Ancistrusi si RCS. Detalii mai lungi gasesti aici:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/35795.page

Trimite-mi te rog pe PM un numar de telefon si o sa te sun.

Saptamina viitoare pot sa ajung la tine doar dimineata - simbata si duminica nu sint in Bucuresti. Daca nu se poate saptamina viitoare dimineata - peste 2 saptamini pot sa ajung dupa ora 16 cam oriunde in Bucuresti.
Multumesc, Liviu.
La 120 de candele pe metru patrat (atit emite) e numai bun sa simulezi lumin lunii.
Pt. moonlight merge.
Nu pare sa fi fost semnalata pina acum in Marea Neagra. Desi Anglia si Noua Zeelanda sint cam in aceleasi zone de temperatura.
um02122 wrote:N-am stiu de relatiile extramaritale ale lui Danutz.

Ca sa clarificam situatia relatiile mele cu Dan sint foarte simple. Urmare a unei topic pe bune cu raspunsuri "glumete" am decis amindoi sa ne ignoram reciproc. Rugamintea ii apartine si am fost de acord cu ea.

Va urez inca o data succes la proiectarea electronicelor fara sa faceti calcule sau sa prezentati argumente.
Ok - atunci totul e lamurit.
Ca sa nu parasesc discutia fara sa va dau o idee - ca sa nu mai servesc inca o relatie ca cea care o am cu dan.pavelescu - va rog sa cititi pdf-urile in care e descrisa functionarea ELN si LDD.
Succes.
Daca zici tu asa e.
Totusi varianta de TC420 pe care m-am uitat la schema are iesirile cu drena in gol. Daca nu legi o rezistenta de pe iesire la V+ nu ai nici un semnal pe iesirea respectiva. Sau LDD-urile care le folosesti au rezistenta respectiva.
Da.

Ca sa controlezi liniar iesirea (cu tensiune variabila de la 0 la 100% din tesiunea de alimentare) tranzistorii finali de la el ar trebui sa poata sa disipe aproape 100W (24Vx4A=98W). Un singur canal ar avea nevoie de un radiator gigantic - mult mai mare si mai greu decit TC420 cu tot cu alimentator.. Si sint 4 canale. Ai ca exemplu datele de la ELN-60-12 - e in comutatie si 2 ori mai mic ca TC420
- fara afisaj, butoane si microcontroler.

Si nu e nevoie de asa ceva. Benzile cu led (pentru care a fost conceput TC 420) pot fi comandate foarte usor PWM, iar fiecare tranzistor final de pe oricare canal va disipa 2-3W. Practic nu au radiatoare si nici nu au nevoie de radiator - sint lipiti direct pe PCB.

A trebuit sa faci lipituri interne fiindca nu ai folosit benzi, ci leduri separate comandate de LDD. Parca imi aduc aminte ca ti-am spus ca trebuie o rezistenta intre iesire si V+ daca vrei sa folosesti LDD. Ledurile s-au ars ca nu aveai racire buna (parerea mea). Ca nu permite pasi mai mici de 10% e o problema de soft. Chiar si microcontrolerele ieftine actuale permit pasi de 1/1000 daca ai timp sa le programezi. Oricum pasi de 1/100 mi se par de ajuns.

Si o observatie: Cind pui un aparat de masura pe o iesire PWM obtii o tensiune medie ponderata proportionala cu iesirea PWM (cu variatii datorita frecventei de lucru si a latimii impulsului). Doar cu un osciloscop sau macar cu un DMM care are Duty Cycle obtii ceva apropiat de realitate.
TC420 are iesirile PWM.

La led conteaza doar curentul care trece prin ele, nu tensiunea cu care le alimentezi.
Pe dioda in serie cu un led creste caderea de tensiune cind curentul se mareste ceea duce la scaderea curentului prin led - rezistenta are rolul de a stabiliza curentul prin led.

Ca sa echilibrezi sirurile de led puse paralel ar trebui sa pui o rezistenta de putere in serie pe fiecare sir serie (trebuie calculata functie de ce ai pe fiecare sir in serie) si inca una in serie la sursa de tensiune - valorile vor fi mici doarece curentii de alimentare sint destul de mari.

Daca dai o gaura la mijloc intre cele 2 ventilatoare (cu suprafata cel putin egala cu iesirile aerului de pe laterale se va raci mult mai bine.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: