Intra la profil - locatie - si treci te rog orasul/comuna de unde esti. Nu vreau sa te trimit prin Bucuresti, daca esti din Baia Mare sau Timisoara.
Pune te rog o poza cu acvariul si separat una cu filtrul extern. Promit ca nu o sa fim prea critici - cel putin eu.
Ar fi bine sa te gindesti daca vrei sa il pastrezi. Si carasii si ancistrusii traiesc mult. Daca sint bine intretinuti carasii pot sa traiasca 10-15 ani (am auzit si de 18 ani), iar ancistrusii 8-12 ani.
Daca poti sa aloci minim 0,5-1 ora la 2 saptamini (pentru intretinere - preferabil ar fi in fiecare saptamina) si citeva minute pe zi (ca sa le dai mincare - daca se poate de 2 ori pe zi) o sa fie de ajuns. La inceput o sa ti se para mai ciudat, dar dupa 2-3 luni o sa vezi ca intretinerea te "costa" 30-40 de minute.
Sa nu faci schimbari/cumparaturi fara sa intrebi intii pe aici si sa primesti raspuns - sfaturile care o sa le primesti din diversele magazine vin de la vanzatori care au ca scop sa vinda ceva.
Nu te preocupa acum de lumina. Lumina este pt. plante (in primul rind) si apoi pentru noi ca sa putem urmari pestii. Doar sa ai grija sa pui acvariul intr-un loc in care nu bate soarele direct niciodata. In nici un caz linga geam. Nici linga un calorifer nu e bine.
Fiind vara nu te intereseaza in acest moment nici incalzirea. Daca ai aer conditionat si il tii la 20-24 de grade Celsius e de ajuns. Daca nu ai aer conditionat la iarna va trebui incalzitor.
Nu te intreba de plante (desi un acvariu plantat arata mult mai frumos. Carasii sint renumiti mincatori de plante - care sint principala lor hrana. Anubias ar putea rezista (adica de obicei rezista, dar sint unii carasi care incearca sa il manince si il fac bucati - se invata dupa un timp ca nu e bun de mincat.
Intretinerea de baza la un acvariu consta in schimburile saptaminale de apa - cam 20-25% din volumul acvariului in fiecare saptamina (poti sa o faci si la 2 saptamini, dar maresti volumul schimbat la 30-40% sau pot sa faci schimburile de apa de 2 ori pe saptamina cite 10%). Cel mai simplu e cu o galeata si un furtun. Galeata va fi dedicata pt. acvariu. Nu o folosesti la nimic altceva.
Cauta asa ceva pe post de furtun (e mai usor de folosit) sint multe modele asemanatoare:
http://www.zoomania.ro/index.php/pesti-acvaristica/accesorii/aspirator-substrat/aspirator-cu-pompa-sc-210.html
Sau faci un sifon dintr-un furtun simplu.
Fie furtunul fie aspiratorul il plimbi la citiva centimetri deaupra substratului (ala de pe fund) ca sa aduni resturile vizibile - chestiile alea maro-inchis spre negru. Sa nu iti fie frica sa bagi mina in apa din acvariu - preferabil este sa te speli bine pe miini si inainte si dupa ce ai pus mina in acvariu - si sa te clatesti foarte bine ( e un sfat generic - eu personal doar ma clatesc cu multa apa si inainte si dupa). Pentru siguranta (asta e serioasa si o respect) scoate din priza tot ce e legat de acvariu inainte de a baga mina in apa.
Schimbul de apa e mai bine sa il faci cu apa care a "stat" 24 de ore intr-un vas cu gura larga fara capac (clorul din apa se evapora cam in 18 ore.
La schimbul de apa poti sa cureti si filtrul extern. Inca o data pune o poza cu el. De obicei are 3-4 cleme pe capac care se desfac usor, dupa ce se blocheaza curgerea apei prin filtru. Nu pot sa-ti dau sfaturi fara sa il vad - macar op poza.
Filtrul nu se opreste niciodata.
Vezi ca insecticidele care sint pe piata prin toate magazinele sint extrem de toxice pt. toate vietatile acvatice pe termen lung (am pe aici o problema cu tintarii de vreo 2-3 saptamini).
Asa - cu titlu informativ - sa stii ca am citit si invatat in primele 6 luni de cind m-am reapucat de acvaristica (am avut si timp atunci) mai mult decit am invatat in tot liceul despre biologie, chimie, biochimie si ceva geografie plus relatiile intre animale si plante (ecologie e mult spus).