[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Orice material filtrant biologic poate face denitrificare daca poti sa ii asiguri conditii anaerobe.

Revenind la Biohome suprafata desfasurata declarata de producator (540 m2) e mai mare decit la Siporax si mai mica decit la Matrix. Si mult mai mica decit la Marine pure. Matrix e cunoscut la noi pt. calitatea filtrarii.

Sera zice de Siporax ca e de ajuns 1 litru Siporax la 200litri acvariu. Eu am 4 litri de Siporax in filtre si cred ca nu ajunge. In nici un caz 2 litri (cu care am inceput) nu au fost de ajuns. Deci declaratille producatorilor sint cu titlu informativ. 1 litru de Siporax s-ar putea sa fie de ajuns daca as avea doar 20-30 de neoni intr-un plantat. La porcusorii mei (10 ancistrus si citeva sute de RCS) in nici un caz nu face fata (bine - eu sint adeptul "nu exista filtre prea mari (ca volum de material filtrant), sint doar filtre prea mici".

As zice sa te orientezi fie catre Matrix (cu proprietati de filtrare recunoscute de mult timp si de foarte multi acvaristi) sau daca vrei sa incerci ceva nou catre Marine Pure - doar ca e f. scump pt. noi. Daca vrei ceva destul de ieftin si care se gaseste usor - Siporax.

Testele alea cu absorbtia apei colorate in material sint irelevante pt. noi - f. bun exemplul cu creta.
Parca sint americani, nu britanici.

Oricum pina la ora actuala nimeni nu a facut un test comparativ intre diversele materiale filtrante biologic. Si biohome-ul e destul de laudat pe la ei. Pina nu gasesti pe cineva care a comparat materialele respective intre ele cam in aceleasi conditii, raminem la argumentul principal "la mine merge bine" ( in 1 , 2 sau 5 bazine). Apropo - la mine merge f. bine Siporax la un plantat, desi sint multi care zic ca Siporax "maninca" NO3, adica nu e bun pt. plantat.

Si daca ma gindesc bine cred ca as fi sarit in aer in urma cu 30 de ani daca mi-ar fi spus cineva ca o sa vreau sa introduc CO2 in acvariu ca sa cresc plante. Sint multe lucruri care evolueaza.

Nu - doar daca il comanzi pe afara.
Nu am inteles prea bine ce vrei sa faci (de fapt la ce am inteles ti-a raspuns Koala).

Ca sa nu se stranguleze furtunele pe traseu cauta asa ceva:

https://www.google.ro/search?q=spirala+plastic+cabluri&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjBweDSu4rdAhXDposKHQdqAS8QsAR6BAgGEAE&biw=1280&bih=887

Sau tuburi de plastic gofrate (sau de inox/otel) sau suport pt. furtun (pt. fixarea la marginea acvariului). Sint de diverse diametre.
Silviu Man wrote:Cerintele plantelor sunt diferite si variate. Cele care au stagnat probabil au cerinte mau ridicate la anumite minerale sau se hranesc mai cu seama prin radacini sau sin sol (pentru ca si Anubias are radacini dar isi ia resursele din apa). De aceea eu nu folosesc o singura gama de fertilizanti ci ii combin.

Momentan o sa folosesc o singura gama de fertilizanti - Macroline (si eu am mai multe tipuri de fertilizanti).
Oricum dupa 10 zile de la inceperea fertilizarii dau semne de imbunatatire majora.
Am auzit ca nu ai terminat-o ieri-alaltaieri.
Doar ca eu n-am halit atita "chimie organica" de cind sint. Doar chimie industriala.

O observatie personala: reducerea sau eliminarea fertilizarii are efecte majore chiar si asupra plantelor considerate usoare - inclusiv anubias. Singurele care au rezistat bine la mine la eliminarea fertilizarii pt. cca. 3 luni (micro, macro. co2 si glutaraldehida) fara sa arate semne majore de deficiente au fost Valisneria, Egeria si Micranthenum Umbrosum. Echinodorus-ii au stagnat (oricum cresteau incet fiindca sint fortati sa nu isi dezvolte radacinile). Anubias Barteri vs. Barteri a pierdut 3/4 din frunzele vechi. Ii dau altele la cca. 10 zile de la reinceperea fertilizarii (micro + macro + glutaradehida) - va trebui sa il separ in 2-3 plante. In schimb Nana si Nana Petite o duc bine mersi (deci undeva sint diferente destul de mari intre ele - poate deoarece cresc mult mai lent decit Barteri ). Si BBA-ul a stagnat fara fertilizare, dar totusi exista. Folosesc Masterline 1+2+3, completat cu fier chelat si fara co2 in momentul de fata.
Bai ce-mi faceti!!!!!!!!!

Am inceput sa citesc tratate de biologie si chimie organica la 30'j de ani dupa ce am terminat linistit facultatea.
In urma cu cca. 2,5 ani am facut un reactor de Co2 dintr-o sticla de 0,5 litri de Cocacola si un filtru Aquael fan miniplus - recircula Co2-ul prin sistemul de aerare a lfiltrului. Era foarte eficient practic tot Co2-ul bagat in el se dizolva in 5-20 de secunde. Am folosit permanent o bomba biologica (zahar + drojdie) fara probleme.

In timp zona in care se acumula Co2 a fost corodata pina cind gitul sticlei a fost taiat complet.
Reactorul face diverse figuri de aproape 6 luni.

Zona respectiva nu a fost taiata, zgiriata sau gaurita.

Asa arata acum:

Din poza rezulta ca in nici un caz nu sint ancistrusi.
Par mai degraba Macropodus Opercularis sau chiar ciclide.
Am gasit si pe acolo ceva. Nu mai e Bricostore, s-a schimbat in Bricodepot - alta firma cam aceleasi produse.

Ramne intrebarea. PVC poate fi lipit cu silicon pt. acvarii?
scorpionul wrote:nu am inteles exact ce filtru de substrat vrei sa faci, dar etanseaza cu silicon orice gol. Daca mai tarziu ai probleme poti desface siliconul si reface lipitura sau repara problema. Daca pui adeziv definitiv nu mai desfaci nimic. Eu gaurile in tevi le-am dat inainte sa fac montajul final

Am gasit Tangit. Pina la urma siliconul (am luat Ceresit CS23, dar nu ma deranjeaza sa caut altceva) lipeste PVC sau nu?
Vreau sa fac un fel de pieptene din teava. Baza din teava de 13 si dintii din teava de 11. Am gasit I-uri de 13 Ca T-uri nu am auzit pe niciunde.
Am uitat de mincare.

Carasii sint omnivori - maninca orice, dar daca nu au mincare vegetala mai multa vor avea probleme mai devereme sau mai tirziu . Ancistrusii sint ierbivori, dar nu vor refuza sa rontaie ceva cu proteine animale.

Cauta pelete pt. carasi si pelete pt. pleco. Mazare decorticata 5-6 boabe (si ancistrusii o maninca), o felie de dovlecel, castravete sau zuchini, salata oparita, spirulina, mincare pt. Malawi sau Mbuna (sint si ei ierbivori). La carasi le dai cit maninca in 2-3 minute. La ancistrusi le lasi o felie de ceva proaspat pt 1-2 ore ( o infigi intr-o furculita legata cu cu guta pescareasca ca sa stea scufundata). Pestii in natura nu gasesc in mod curent hrana fara sa o caute mult asa ca maninca oricit atunci cind gasesc. Cam toti pestii invata destul de repede ca daca trece cineva pe lainga acvariu primesc ceva de mincare asa ca o sa se inghesuie la vedere la trecerea cuiva. Suprahranirea e o problema majora. Ancistrusii au ca hrana primara algele care le "ling" de pe peretii interiori.

Incearca sa variezi tipurile de mincare - in timp o sa invete sa manince ce gasesc, nu ce le place - valabil si la noi.

Cind le dai sa manince e timpul cel mai bun sa ii observi cu atentie daca nu au vreo problema.

Cind o sa pleci pt. 1-2 saptamini mai bine ii lasi nemincati decit sa le dai prea mult cind pleci.
Intra la profil - locatie - si treci te rog orasul/comuna de unde esti. Nu vreau sa te trimit prin Bucuresti, daca esti din Baia Mare sau Timisoara.

Pune te rog o poza cu acvariul si separat una cu filtrul extern. Promit ca nu o sa fim prea critici - cel putin eu.

Ar fi bine sa te gindesti daca vrei sa il pastrezi. Si carasii si ancistrusii traiesc mult. Daca sint bine intretinuti carasii pot sa traiasca 10-15 ani (am auzit si de 18 ani), iar ancistrusii 8-12 ani.

Daca poti sa aloci minim 0,5-1 ora la 2 saptamini (pentru intretinere - preferabil ar fi in fiecare saptamina) si citeva minute pe zi (ca sa le dai mincare - daca se poate de 2 ori pe zi) o sa fie de ajuns. La inceput o sa ti se para mai ciudat, dar dupa 2-3 luni o sa vezi ca intretinerea te "costa" 30-40 de minute.

Sa nu faci schimbari/cumparaturi fara sa intrebi intii pe aici si sa primesti raspuns - sfaturile care o sa le primesti din diversele magazine vin de la vanzatori care au ca scop sa vinda ceva.

Nu te preocupa acum de lumina. Lumina este pt. plante (in primul rind) si apoi pentru noi ca sa putem urmari pestii. Doar sa ai grija sa pui acvariul intr-un loc in care nu bate soarele direct niciodata. In nici un caz linga geam. Nici linga un calorifer nu e bine.

Fiind vara nu te intereseaza in acest moment nici incalzirea. Daca ai aer conditionat si il tii la 20-24 de grade Celsius e de ajuns. Daca nu ai aer conditionat la iarna va trebui incalzitor.

Nu te intreba de plante (desi un acvariu plantat arata mult mai frumos. Carasii sint renumiti mincatori de plante - care sint principala lor hrana. Anubias ar putea rezista (adica de obicei rezista, dar sint unii carasi care incearca sa il manince si il fac bucati - se invata dupa un timp ca nu e bun de mincat.

Intretinerea de baza la un acvariu consta in schimburile saptaminale de apa - cam 20-25% din volumul acvariului in fiecare saptamina (poti sa o faci si la 2 saptamini, dar maresti volumul schimbat la 30-40% sau pot sa faci schimburile de apa de 2 ori pe saptamina cite 10%). Cel mai simplu e cu o galeata si un furtun. Galeata va fi dedicata pt. acvariu. Nu o folosesti la nimic altceva.
Cauta asa ceva pe post de furtun (e mai usor de folosit) sint multe modele asemanatoare:

http://www.zoomania.ro/index.php/pesti-acvaristica/accesorii/aspirator-substrat/aspirator-cu-pompa-sc-210.html

Sau faci un sifon dintr-un furtun simplu.

Fie furtunul fie aspiratorul il plimbi la citiva centimetri deaupra substratului (ala de pe fund) ca sa aduni resturile vizibile - chestiile alea maro-inchis spre negru. Sa nu iti fie frica sa bagi mina in apa din acvariu - preferabil este sa te speli bine pe miini si inainte si dupa ce ai pus mina in acvariu - si sa te clatesti foarte bine ( e un sfat generic - eu personal doar ma clatesc cu multa apa si inainte si dupa). Pentru siguranta (asta e serioasa si o respect) scoate din priza tot ce e legat de acvariu inainte de a baga mina in apa.

Schimbul de apa e mai bine sa il faci cu apa care a "stat" 24 de ore intr-un vas cu gura larga fara capac (clorul din apa se evapora cam in 18 ore.

La schimbul de apa poti sa cureti si filtrul extern. Inca o data pune o poza cu el. De obicei are 3-4 cleme pe capac care se desfac usor, dupa ce se blocheaza curgerea apei prin filtru. Nu pot sa-ti dau sfaturi fara sa il vad - macar op poza.

Filtrul nu se opreste niciodata.

Vezi ca insecticidele care sint pe piata prin toate magazinele sint extrem de toxice pt. toate vietatile acvatice pe termen lung (am pe aici o problema cu tintarii de vreo 2-3 saptamini).

Asa - cu titlu informativ - sa stii ca am citit si invatat in primele 6 luni de cind m-am reapucat de acvaristica (am avut si timp atunci) mai mult decit am invatat in tot liceul despre biologie, chimie, biochimie si ceva geografie plus relatiile intre animale si plante (ecologie e mult spus).
Nimeni nu scapa de virusul acvariu.
M-am lasat de acvarii prin 1985 din lipsa de timp. Am pastrat o parte din ce aveam atunci, dar acum nu mai sint bune de nimic. M-am molipsit iar in urma cu cca. 3 ani. Caut loc pt. al 2-lea, si ma gindesc la al 3-lea (si eventual citeva separate pt. plante). Daca afla contabila sefa ce planuri am o sa dorm pe balcon.
Multi inainte. Cam pe acolo am inceput si eu. Prin '78 parca. Aaaaaaa, adica 1978.
55
Si treci pe la profil si seteaza locatia - macar oras/comuna/sat.

La "Despre noi" poti sa ne spui cite ceva despre tine - eventual daca ai ceva experienta, sau un simplu salut.
Cuprul in prezenta umezelii si a oxigenului formeaza compusi solubili in apa. Desi unele solutii de tratare a bolilor contin si cupru sub diverse forme e nerecomandata introducerea lui fara un control foarte strict si pentru motive foarte bune (tratarea unor boli). Cuprul e foarte toxic pentru toate nevertebratele acvatice si pentru destui pesti - ca de obicei toxicitatea depinde de cantitatile tolerate de fiecare organism.

Adica scoate imediat radiatorul ala din apa - mai degraba rezista la 32 de grade Celsius decit cu cupru in apa.

La aluminiu momentan e neclara situatia, dar ce stim sigur e ca sulfatul de aluminiu (folosit la tratarea apei) e toxic pt. pesti in cantitati care noi le toleram foarte usor.

Ia 1-2-3 fan-uri de calculator de 12-14 cm si un alimentator de 12V. Faci un suport de material plastic pt. fanuri (sau chiar din sirma de otel) si le legi pe toate la alimentator (toate fanurile in paralel). Un alimentator de 12V/2A duce 4-5 fanuri fara probleme. Oricum e folosit doar vara.

Le montezi in asa fel incit sa bata toate direct spre suprafata apei. Racirea apei din acvariu cu fanuri se bazeaza pe evaporarea apei, nu pe transferul de caldura catre radiator - adica radiatorul nu face nimic pe acolo.

La mine la 180 de litri cu 4 fanuri la 30-31 de grade se evapora aprox. 10 litri pe saptamina (temperatura scade cam la 27 de grade) - va trebui sa completezi apa (ar fi preferabil cu apa de osmoza, dar merge bine si cu apa de la robinet).
Nu am avut timp pina azi.

Rotor colmatat de resturi. Spalat, frecat, periat cu pensule de diverse marimi si-a revenit complet. Chiar si pompa de amorsare a functionat la prima incercare. Curatat furtune, fitinguri si robineti.

Mutat inapoi cei 2 litri de Siporax din filtrul improvizat cu pompa de aer. In filtru ramasese 1 litru de Siporax.

Diferenta intre Siporaxul prin care nu a trecut apa si Siporaxul prin care a circulat permanent apa e mare. Cel prin care nu a circulat apa (de 7 zile) are nuante de gri spre gri inchis, iar cel prin care a circulat apa arata exact la fel ca in pozele din postul #125.

Nu am reusit sa inghesui si litrul de Matrix in filtru. Asta e. Mai incerc data viitoare peste minim 3 saptamini dupa ce se stabilizeaza filtrul.
Se pare ca am probleme cu filtrul.
Huruie de parca are aer, si nu mai scoate nici o picatura de apa. L-am oprit si am mutat 2 litri de Siporax in filtrul intern improvizat.

O sa il vad diseara ca trebuie sa plec

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: