Apa ... aia de pe televizor.
Din ciclul "drobul de sare". Te-ai gandit cam cum ar fi daca incepe acvariul sa planga, in timp ce televizorul functioneaza?
Ha ha! Se vorbeste din experienta aici? Oropsitule! Desi daca e sa comparam imaginile pe care ni le-ai pus la dispozitie inainte/dupa (casatorie) nu prea se vad semnele de interdictie la bere cu baietii.
La mine in bazin se intampla chestii.
Masculul s-a saturat de a doua nevasta, care e cam fomista si mananca ouale imediat dupa depunere si a hotarat sa se intoarca la prima dragoste. Aia pare inca suparata pentru ca a fost parasita fara motiv si n-a vrut sa-l mai primeasca. Asa ca el a trecut la metode de convingere mai drastice. A batut-o timp de 4 zile si a ranit-o urat la un ochi, pe care a aparut o pelicula cetoasa proeminenta.
Dupa bataie, ea a stat nemiscata intr-un colt timp de 3 zile, nu a mai venit nici la mancare si tocmai cand ma pregateam sa o bag la carantina si sa incerc un tratament cu antibiotice pentru ochiul ala, si-a revenit. Ochiul e mai limpede si mai putin umflat, iar ea curata frunze impreuna cu dictatorul.
Ia uite cine vorbeste! Unul care da cu subsemnatul pe forum o data la 4 luni!
Mai traieste rapitorul? Tot singur e? De data asta nimic nu ne-ai povestit... sau aratat, dupa cum bine a subliniat Lucian.
Faye wrote:....e ok sa incepi sa bagi pestisorii, dar treptat, nu cu galeata ...Schimba 50% apa si pe urma poti sa bagi o parte din pesti.
Adica sa nu pun toate speciile deodata...cum ar fii pe unii azi si pe unii maine sau in alta zi sau in saptamana urmatoare?
Da, ideal ar fi sa pui cate o specie la distanta de 1-2 saptamani, dar daca tu nu ai posibilitatea sa-i iei dintr-un magazin fizic si tre' sa-i comanzi, asta e. Baga-i pe toti, dar monitorizeaza parametrii apei, indeosebi amoniul. Daca sare de 0 intervii cu un schimb de apa.
citony2004 wrote:
Faye wrote: Inainte de a incepe popularea, se recomanda un schimb de 50%, eventual si cu aspirarea substratului.
Si imediat dupa schimb se poate incepe popularea? chiar aceeasi zi?
Da, daca nitratii nu sunt mult peste 20. Ai grija sa aclimatizezi pestii inainte sa le dai drumul in noul mediu.
citony2004 wrote:
Faye wrote: mai bine faci schimb(cu apa statuta).
E suficient daca "sta" apa 24 ore? trebuie sa fie si incalzita inainte sa fie pusa sau doar la temperatura camerei?
24 de ore intr-un recipient cu gura larga e ok. Depinde ce temperatura a apei ai in bazin. Sa nu fie diferenta mai mare de 2-3 grade.
citony2004 wrote:
Faye wrote: Filtrul(buretele) il cureti daca a scazut vizibil debitul
A scauzt nivelul cam cu 1-2 cm...imi dau seama dupa filtru, ca abia il acoperea apa si acum arunca apa ca la arteziana.
Nu ma refeream la nivel, ci la debitul pompei de la filtru. Cand buretele se colmateaza apa trece prin el mai greu si implicit scade debitul, semn ca tre' sa-l cureti.
citony2004 wrote:
Faye wrote: Plantele in putrefactie strica apa, mai bine arunci ce e pe duca.
Mai citisem ca nu ai voie sa bagi mainile in apa ca poti contamina cu cine stie de bactierii, dar am nevoie sa curat plantele si sa pun altele noi...cum fac asta de la distanta? prin telepatie?
Ei, na. Te speli pe maini inainte si gata. Eu in primul an de acvaristica(nu ca as avea prea multi), aveam in permanenta mainile crete. Era ceva de mutat/adaugat/etc., de 10 ori pe zi. Si acum hranesc scalarii din mana.
Filmuletul e mai vechi, obiceiul e acelasi:
citony2004 wrote:Mancarica recomandata de voi?
Pompa de aer devine necesara cand apar pestisoriii?
Ma mai lupt sa culeg inca alti melcisori care apar de nu stiu unde...ma cam enerveaza, dat asta e...ma tin ocupat ;-)
Ma gandeam la una sau cateva pietre de decor...orice acolo sa arate ca mai in natura...am prostia asta de plastic, dar nu am bagat-o inca din doua motive: primul ca e de plastic si al doilea ca mi se pare cam mare pt acvariul asta.
Eu le dau Tetra Discus, artemia congelata(pe care se bat toti pestii, dar daca-i inveti numai cu asta, nu mai pun gura pe altceva), Tubifex liofilizat si pastile cu spirulina pentru sanitari.
Pompa de aer e necesara doar in cazul nefericit in care ai de facut vreun tratament. Valurirea de la filtru e suficienta.
Melcisorii aia mici au aparut odata cu plantele, nu scapi asa usor de ei, dar nici nu sunt daunatori. Mie-mi plac.
Poti sa folosesti pietre necalcaroase sau un lemn frumos. Nu-i musai sa le cumperi, poti sa le iei din natura.
Revin cu o posibila selectie de pestisori, adica ce as pune eu in bazinul ala.
Cardinal tetra vreo 10. Sunt colorati, vioi, pasnici, rezistenti.
Cory panda vreo 6. Super pestisori, activi, haiosi, harnici, au grija sa tina substratul curat, adunand resturile de mancare de la pestii de deasupra lor. Super rezistenti, jucausi si nu se cearta niciodata cu nimeni.
Sewellia lineolata vreo 2. Alt pestisor superb si foarte haios, care desi nu face parte din acelasi habitat cu ceilalti, poate convietui impreuna cu ei fara probleme. Se hraneste cu alge si e foarte activa, curata geamurile cu sarguinta toata ziua.
Si cam atat. "Your aquarium stocking level is 99%"
Daca vrei sa iti faci o idee despre populare, compatibilitati, filtrare, etc, poti consulta http://www.aqadvisor.com/
1. Acvariul evolueaza normal. Nitratii nu sunt o problema, e semn ca bacteriile nitrificatoare exista si dau din masele. Nitratii in exces se reduc cu schimburi saptamanale de 30% daca bazinul va fi populat corespunzator volumului si filtrarii, schimburi mai dese pentru unul suprapopulat. Testele tale arata ca e ok sa incepi sa bagi pestisorii, dar treptat, nu cu galeata, pentru a da timp filtrarii sa se adapteze la noua cantitate de masa biologica. Inainte de a incepe popularea, se recomanda un schimb de 50%, eventual si cu aspirarea substratului.
2. Star Trek, se mai intampla. Daca melcul nu mai e in bazin, e deja pe alte meleaguri, uscat prin vreun colt. Il gasesti la curatenia generala.
3. In loc de completare, mai bine faci schimb(cu apa statuta). Filtrul(buretele) il cureti daca a scazut vizibil debitul, cu apa scoasa din acvariu si nu frecat temeinic, ci doar clatit sa se duca mizeria de pe el.
4,5. Plantele in putrefactie strica apa, mai bine arunci ce e pe duca. Inainte sa mai adaugi pietris, aspira bine substratul. Nu afecteaza negativ ecosistemul, in cel mai rau caz se vor ridica particule in masa apei, dar se curata in cateva ore, maxim o zi.
6. Cu pestii e greu. Depinde de gusturi. Nu as recomanda vivipari, ca ti se umple bazinul de pui in cateva luni. Nici nu stim ce se gaseste pe meleagurile tale... la noi oferta e saraca.
citony2004 wrote:Intrebare poate stupida: daca schimb apa, ramane ciclat acvariul? trebuie sa mai astept inca ceva timp pana sa adaug pestii daca schimb 50% din apa? (nu as schimba chiar 50%, dar as merge pe un 25%)
Schimba 50 si pe urma poti sa bagi o parte din pesti. Bacteriile nu stau in masa apei ci in filtru, substrat, practic pe toate suprafetele din bazin. Deci nu deciclezi daca arunci apa si pui alta.
Tuburile T8 sunt lungi si slabe, d-aia am recomandat T5. Daca omul prefera sa cumpere 10 baghete x 3.5 lei n-as crede ca un T5x 14 lei e prea scump.
In fine, eu asta as cumpara ca sa am siguranta ca fac o treaba buna. Carpiturile costa mai mult, pentru ca mai tarziu, cand se vor dovedi ineficace, va trebui sa scoata alti bani din buzunar.
Asta e motivul pentru care eu nu m-am agitat cand au depus scalarii mei. I-am lasat sa depuna in bazinul mare si sa se descurce. Pana acum nu s-au descurcat, nu a eclozat niciun ou si nu-mi pare rau.
Cand am avut de donat un scalar juvenil, am asteptat cu el cateva saptamani pana i-am gasit alta casa. Dar cateva zeci?