[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
@ fadds
Ai uitat sa mentionezi un alt tip de acvariu: suprapopulat si supraplantat.
E adevarat, e un caz de forta majora. Am zis ca o sa fie o solutie temporara, pana pun in functiune 2 acvarii de 350 si 700 l. Dar asta a fost acum 6 luni si cred ca o sa mai dureze inca pe atat.
Bineinteles ca nu sunt mandru de aquascape, dar sistemul functioneaza asa cum este. Fertilizarea si intretinerea sunt destul de stricte.
Nu ai raspuns daca ai geam deasupra acvariului.
dandumitru wrote:
Este o intrebare pusa retoric ; adica este prea mult spus folosind expresiile compusi anorganici si compusi organici cand in bazinele noastre lucrurile sunt mai simple, adica NO3 si PO4.
Cel putin atat stiu eu .
NU trebuie sa raspunzi, in schimb apreciez foarte mult daca primesc unraspuns. Am si eu de invatat, nu stiu tot ce misca pe pamant.

Raspunsul scurt este : Gresesti . Din doua puncte de vedere:
1. Nu poti sa judeci echilibrul doar prin doi parametrii pe care tu ii masori. Desi daca vrei sa faci referire doar la nutrientii macro( tratatele de specialitate se refera strict la elementul chimic, dar noi le introducem sau sunt produse in acvariu sub forma unor compusi si le masuram avand ca referinta un alt compus ) mai masuram si concentratia de CO2, GH(in mare saruri de calciu si magneziu), kH(carbonati). Singurul element macro pe care nu il masuram (din diferite motive) este potasiul. Este bine sa ne uitam la ingredientele din componenta fertilizantilor ca sa vedem ce si cat bagam in acvariu.
Apoi putem trece la elementele micro, dar aici nu intru in detaliu, prea multe componente. Iti las placerea de a studia documentatia provenita de la producatorul fertilizantului pe care il folosesti.
Apoi ar fi compusi ai elementelor la care nu le dam importanta dar sunt prezente in apa:sulf, sodiu, clor.
Sa aduc in discutie si elementele asa zis daunatoare pe care le introducem in acvariu accidental?
Sau sa fiu smartass si sa adaug compusul anorganic fara de care nu numai acvaristica , dar in general viata pe pamant nu ar exista? (bine recunosc, asta-i o exagerare, dar tehnic este corect).
Chiar si in cazul acvariilor plantate, in perioada de startup/maturizare nu tin lumina mai mult de 6 ore.
Capacul de deasupra bazinului ajuta si la reducerea cantitatii de apa evaporata.
Sigur ca da, poti incepe cu un tratament mai putin agresi, vezi ce se intampla. Dar urmareste cu atentie progresul pe care il face pestele in timpul tratamentului .
Faptul ca ai achizitionat pestele recent poate sa dea o alta explicatie pentru coada franjurita, ar putea sa fie doar ca urmare a transportului.
Au trecut deja destule zile de cand l-ai achizitionat, probabil ca nu vei avea probleme cu crosscontamination, dar data viitoare ar fi bine sa tii noii pesti in carantina,
dandumitru wrote:
Termenul = compusi anorganici = sau expresia = am inteles cum ai reusit o balanta a compusilor anorganici in bazin = nu este prea mult spus , ca noi sincer nu avem asa de multi in bazin ?

Banuiesc ca a fost un LE . Pentru ca ai folosit semnul intrebarii banuiesc ca m-ai intrebat ceva.Totusi nu inteleg 100% ceea ce vrei sa spui si nu as vrea sa fiu nepoliticos sa nu-ti raspund.
Ai geam deasupra acvariului? Ajuta la reducerea evaporarii.
Ar fi o solutie cu un furtun de aer si robinet dar nu merge in cazul tau. Bineinteles ca exista solutii automate , costisitoare dar asta ia timp si bani.
In cazul tau cel mai bine e sa incerci sa reduci evaporarea si eventual sa rogi pe cineva sa mai completeze din cand in cand cu apa pregatita dinainte.
Dar cat e de mare acvariul? In cm, cata apa se evapora?
dandumitru wrote:

Compusi organici, tehnic vorbind, inaintea noastra au fost alti baieti destepti care au rezolvat aceasta problema foarte simplu, drept pentru care nu trebuie sa ne mai obosim noi, este suficient sa folosesti surface skimmer , mai departe stie mediul din canistra ce sa faca. Daca vrei sa intelegi ce se intampla si cum se intampla este o tema de studiu pentru cunostinte generale ce te priveste doar pe tine ( nu pe tine fizic Flo )

Dupa cum am spus am incercat sa inteleg fenomenele care sau petrecut in acvariul tau , cum de nu ai ajuns la un pH crash datorita acularii de compusi organici. Nu am luat in considerare un protein skimmer deoarece nu ai mentionat ca ai. Parerea mea este ca ai format o colonie considerabila de bacterii heterotrofe in filtrele folosite, probabil cele mai multe on elementele filtrului de fund. Cel putin asta este explicatia simplista pe care o gasesc eu la momentul de fata.
Si ca sa fim complet obiectivi, la un moment dat cred ca ai avut o mica problema cu GSA, probabil ca ai rezolvat-o simplu manevrand dozajul fertilizantilor.
dan.pavelescu wrote:Am mai golit o data bazinul, dupa perioada aia lunga cand m-am operat si n-am mai trecut pe acolo cu lunile. Bineinteles ca era un bors imputit (lipsa mentenanta, filtrul stricat, etc) asa ca am scos tot din el, am dus pietrisul acasa sa-l spal, a durat vreo doua saptamani toata tarasenia.
Nu-i bai acum, practic o sa fie greu sa-l golesc, apoi reamenajarea se face repede (nisip, bolovani, end). Ma gandesc ca daca nu spal filtrul, pot baga pestii destul de repede. Sau mai degraba il curat sambata care vine, daca mai sunt in tara, in asa fel incat pana ma intorc si ma apuc de desfiintare sa fie numai bun.

Aici cam ai dreptate. Dupa parerea mea un "show tank" plantat necesita mult mai multa intretinere decat a "fish only" acvariu.

Pai nu-i pacat sa-i dai reset? Poate te razgandesti. Cabinetul o sa para cam pustiu pentru o vreme.
narcis wrote:Asa am invatat, asa am facut. Cand am considerat ca e timpul de schimbare, am facut-o. Nu sunt adeptul schimbarilor dese, doar cand consider ca e necesar. Daca vrei, iti caut, ma uitam mai demult la un nene chinez, prin America, care merge pe varianta fara schimburi de apa, are o afacere în domeniu.
L. E. https://youtu.be/rg1u-XVMU3Q


Foarte interesant filmul, ma bucur ca am trecut peste cine l-a facut si l-am urmarit.
Multe de invatat, merita urmarit. Este interesant de vazut ce tipuri de pesti are in acvarii.
Cu niste chestii nu sunt de acord cu el, daca vreti putem discuta, dar nu fac parte din topicul nostru.
dandumitru wrote:
Daca te citeste un incepator si pune in practica aceasi configuratie pe care o ai tu , crezi ca la el va functiona ?


Pai cam acelasi lucru ma intreb si eu. Crezi ca daca un incepator incearca sa nu schimbe apa 2 ani de zile va avea sanse de reusita? Eu am pus numeroase intrebari nu pentru a contesta ceea ce ai reusit tu ci pentru a intelege fenomenele care s-au petrecut in acel acvariu. Inteleg ca vrei sa creezi acea aura de mister in scopul de a stimula discutiile dar la un moment dat va trebui sa dai si propria ta explicatie(clara, nu gen Pythia) pentru factorii care au dus la reusita ta. Eu personal am inteles cum ai reusit o balanta a compusilor anorganici din bazin. Majoritatea intrebarilor le-am pus(numarul de pesti, hranire, daca ai folosit activated carbon sau nu) pentru a gasi o explicatie la cum ai reusit sa tii sub control compusii organici. Acum am vazut ca ai folosit filtru de fund(te referi la undergravel filter?) Ai folosit power heads, airstones sau ai lasat libere tuburile? Pe tuburi se formau colonii de bacterii heterotrofe? aceeasi intrebare si pentru intake-urile si outflowurile de la canistre.

dandumitru wrote:
In concluzie daca citim despre Matrix, recomandarile spun clar ce cantitate trebuie sa folosim, ce face Matrix, cum trebuie utilizat, in mare parte nimic din aceste recomandari nu se respecta, probabil ca multi nici nu citesc aceste recomandari, sau nu tin cont de ele, ne rezumam la cat mai mult cu atat mai bine si uite asa intram in complicatii. Daca am avea o supra filtrare cu Matrix, la calitatile pe care le are, in mod normal pentru un bazin supra plantat, suprapopulat ,ar trebui sa nu duci grija schimbului de apa.


Te referi la recomandarile producatorului sau la ce spun utilizatorii? Caci daca te referi la recomandarile Seachem, ei nu recomanda sa-l schimbi niciodata. Eu personal il folosesc in sump, intr-o zona unde am curent foarte mic de apa. Functioneaza satisfacator pentru a mentine nitratii in valori acceptabile intre schimburile regulate de apa(scopul pentru care l-am introdus).Cantitatea pusa este cea recomandata de Seachem. Il utilizez si intr-o canistra pentru alt acvariu, dar acolo nu pot sa spun cat de eficient este datorita regimului de de shimbare al apei(nu pot sa spun sigur daca schimburile de apa sau matrixul ma ajuta).
Se pare ca Matrixul este pumice pe care Seachem a selectat-o dupa anumite criterii porozitate, dimensiuni etc. Stiu ca nu prea are legatura cu mediile de filtrare, dar banuies ca ADA foloseste aceeasi rioc pe care a incarcat-o cu fertilizanti si o vinde sub forma de power sand. Este o parere bazata observatii personale utilizand Power Sand.

fadds wrote:
tare asta. Iti propun un experiment: incearca un setup similar cu al meu, adica pesti, pietre, nisip, fara plante. Filtrare doar cu Matrix. Dupa aceea te astept sa-mi povestesti mai multe despre "denitrificare" si filtrare "anoxica", in urma rezultatelor obtinute.

Nu ,nu o sa fac chestia asta. In definitiv de ce as face-o?Iti inteleg punctul de vedere, nu am nici un interes sa consum timp, resurse financiare, energie pentru o copilarie. Uneori este util sa ne scoatem ochelarii de cal si sa intelegem ca exista si alte acvarii in afara celor detinute de noi si ca motivul pentru care cineva alege sa faca schimb de apa poate fi diferit fata de motivul nostru. Dar ce este mai important este sa intelegem ca sunt si alte surse de documentare in afara "bibliei" noastre acvaristice.

@narcis Dupa experimentul cu apa neschimbata timp de 3 ani, cat timp ai merge acum cu buna stiinta fara sa schimbi apa? In ce conditii?
[quote=Fadds]flo77 a spus:
"DOC-ul sau TOC-uleste este un motiv ptr care fac schimb de apa. Mai ales datorita faptului ca nu este usor, nici ieftin sa-l masor."

Nu... Intr-un acvariu bine filtrat motivul schimbului de apa este acumularea de nitrati.
DOC trebuie sa fie consumat rapid de heterotrofele din filtru. Daca nu, atunci vom dezvolta bacterii heterotrofe in coloana apa, asa numita "supa de bacterii" in cazuri mai severe. Eu nu cred ca filtrarea ta are asemenea probleme.[/quote]

Nu sunt de acord cu tine. De nitrati scap mult mai simplu decat de substantele organice dizolvate sau nu in apa din acvariu. o zona anoxica nu este greu de creat in sump sau prin folosirea de Seachem Matrix(sic stiu ca nu-ti place) sau de pumice(poor man Matrix). Ca sa dezvolt o colonie de heteretrofe acceptabila imi trebuie o suprafata mult mai mare decat cea necesara bacteriilor autotrofe. Bineinteles ca se poate folosi si activated carbon pentru a scapa de compusii organici, dar asta nu este o solutie in cazul plantatelor.
In cazul acvariilor des plantate si cu densitate mica de pesti, si daca daca exista o sursa suficienta de alti fertilizanti plantele vor asimila o mare parte din amoniac, de aceea este necesara suplimentarea cu o alta sursa de azot. Cel mai des folosit este azotatul de potasiu.
Cat despre acvariile cu schimb de apa anual tin sa-l felicit pe Dan pentru ceea ce a obtinut , dar eu o sa zic pas la aceasta metoda. Pentru acvariile pe care le detin asta ar insemna un dezastru de proportii.
Stau si ma intreb daca sunt pe acvariu.com sau la Oracolul din Delphi. Mai mult , ma tot intreb cin-i pe post de Pythia, Dan sau Paradoxx?
Pai cam in aceste situatii folosesc eu Matrixul.
Dar am si un acvariu de 300l, suprapopulat si supraplantat. Si Matrixul isi face treaba in ceea ce priveste nitratii. Dar pentru asta tot schimb apa saptamanal ca sa scap de compusi organici. De fapt chiar asta fac acum.
Tu de ce crezi ca Matrixul nu se recomanda in acvarii plantate?
"Flo 77 NU exista carbune activat , este carbon activ, nu este un mediu de filtrare biologica, este un mediu de filtrare chimica si se foloseste numai in anumite situatii.
Deci nu am avut !"
Inteleg ca n-am folosit termenul corect , dar nu-mi pune in carca afirmatii pe care nu le-am facut. Daca citesti mai bine ceea ce am scris o sa deduci la ce se poate folosi "carbonul activ"
DOC-ul sau TOC-uleste este un motiv ptr care fac schimb de apa. Mai ales datorita faptului ca nu este usor, nici ieftin sa-l masor.
Si pentru ca se discuta in continuare si eu sunt fan Seachem Matrix.
Eu vad doua probleme la discusul tau. Fin rot la coada si acea roseata la inotatoarea pectorala. Fin rot poate fi cauzata de un fungus sau infectie bacteriana. Avand in vedere roseata de la inotatoarea pectorala as inclina spre o infectie bacteriana.
In afara faptului ca va trebui sa imbunatatesti conditiile de igiena din acvariu(schimburi de apa mai dese, sifonare substrat, curatare pereti acvariu, curatare alternativa a filtrelor, hrana de calitate) va trebui sa apelezi probabil la un antibiotic.Rareori recomand medicamente si dozajul lor, antibiotice niciodata. Va trebui sa te documentezi singur in alegerea medicamentului.
Si atentie , antibioticele distrug si bacteriile benefice. Daca te hotarasti sa tratezi tot acvariul trebuie sa tii seama de asta.

Pe langa faptul ca omoara bacterii si virusi am impresia ca hipocloritul si reduce cantitatea totala de compusi organici din apa.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu contest ca nu poti avea un acvariu reusit fara a face schimburi regulate de apa( acvariul Nature este o dovada), dar de obicei este greu sa obtii un echilibru in acvariu si de cele mai multe ori duce la un esec. Este foarte important sa intelegem ce a dus la reusita lui Dan.
Eu personal sunt pentru schimburile regulate de apa si asta pentru canu ma pot abtine sa nu suprapopulez bazinele mele.
De curiozitate , ce fauna aveai in acvariul nature? Stiu ca ai pus poze, dar eu nu accesez pliciul .
La schimburi rare de apa cel mai tare ma ingrijoreaza acumularea de compusi organici. Daca nu ai avut probleme inseamna ca fie ai avut carnune activat ca mediu de filtrare(nerecomandat in cazul acvariilor plantate), fie suprafata de filtrare era foarte mare astfel incat sa se dezvolte suficiente bacterii heterotrofe, fie incarcatura biologica era minima.
Am avut si eu unacvariu in care faceam schimburi de apa foarte rare, dar am tot adaugat pesti si am sfarsit cu un pH crush.
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com