| Message |
|
|
Dolly wrote:...Asta inseamna schimburi de apa la citeva zile, aranjarea decorului si a plantelor (unde e cazul) si rabdare...
Si - mai ales - ciclarea ofera ragaz pentru documentare, fir-ar mama ei de documentare, ca m-am saturat sa vad saptamanal pe forum intrebari de genul: "Mi-am cumparat acvariu. Pe unde se umple cu apa?" De parca nimeni n-a mai abordat niciodata subiectul asta, nici in carti si nici in articole pe Internet.
|
 |
|
|
Sak wrote:...Am 3 sanitari si de cateva zile incep sa urce spre suprafata 'brusc' dupa care se intorc spre fund...
Banuiesc ca e vorba de Corydoras. Acesti pesti au doua tipuri de respiratie: pe langa respiratia specifica pestilor, prin branhii, au si o respiratie abdominala. Ei inghit, literalmente, o cantitate de aer de la suprafata si absorb oxigenul prin vasele sanguine ale stomacului. Din cauza asta se duc cory pana la suprafata apei.
Sak wrote:...de mancare le dau un fel de praf (habar n-am ce e in el, lol  )...
Pai... nu scrie pe cutie? Toate firmele scriu pe cutii ce contine hrana din interior.
Incearca sa nu le mai cumperi mancare cu ochii inchisi.
|
 |
|
|
luci09 wrote:ce inseamna cihlide?...
johnny6600 wrote:Daca te uitai atent la forum ai fi observat ca Cihlide este o sectiune a acestuia...
Cam neinspirata definitie. Desi, sa fiu sincer, am ras copios cand am citit-o!
johnny6600 wrote:Chihlidele sunt o familie de pesti care care prefera o apa mai dura , iar decorul acestora poate fi facut doar cu roci , fara plante.Unele chilide cum ar fi scalarul sau discusul se simt foarte bine alaturi de plante dar sunt pesti care distrug aproape orice decor cu exceptia pietrelor...
Atentie mare, ca uite asa apar confuzii in mintile incepatorilor! Tu vorbesti aici de ciclidele africane. Scalarul si discusul sunt ciclide americane, care au preferinte exact pe dos: apa moale, buturugi si echinodorusi uriasi.
Si - apropo - se scrie CICLIDE!
|
 |
|
|
|
Bineinteles ca poti. Nu te opreste nimeni.
|
 |
|
|
atomis wrote:...poate fi asta o problema?...
Bineinteles ca poate fi o problema. Trebuie sa ai grija sa nu se mai repete.
Si - in orice caz - sa nu le dai tubi mai mult de doua ori pe saptamana.
|
 |
|
|
furnici wrote:...deocamdata am scos-o ca era naspa
Trebuia sa bagi melci, nu s-o scoti. Intr-o saptamana papau "baietii" toata mazga.
Mazga e un fenomen des intalnit la lemnele nou introduse in acvariu.
|
 |
|
|
VelociRaptor wrote:...Tocmai mi-am mai bagat in capacul de la acvariu inca doua tuburi de cate 18W si acum am 96W in 160 l brut. La vreo 2 ore dupa ce am aprins toate tuburile, acvariul a inceput sa "fiarba"...
Iata! Cine are creier sa inteleaga despre ce tot batem campii pe acest forum... ajunge la rezultate frumoase!
Bravo! Te asteptam cu pozele promise!
VelociRaptor wrote:Nu ca vreau sa ma laud, dar trebuie sa imi descarc bucuria undeva, si de ce nu pe acest forum?...
Foarte bine ai facut!  Cine altundeva sa-ti inteleaga mai bine bucuria decat cei de aici?
Am mai spus-o o data si repet: contrar aparentelor, acest forum nu este un simplu help-line, ci un spatiu virtual destinat mai ales discutiilor pe teme acvaristice. NU este consacrat exclusiv solutionarii problemelor aparute in acvarii, ci si popularizarii "retetelor" de succes.
Cu cat mai multi care "se lauda", cu atat mai bine! Ei sprijina, astfel, acvaristica si constituie un exemplu pentru cei ce mai au rezerve in privinta metodelor corecte de intretinere a acvariului personal.
|
 |
|
|
|
O fi din cauza apei de Bucuresti, mai dura si mai bogata in minerale decat cea de Baia Mare.
La fel patesc si eu cu plantele. Incerc sa ma axez pe soiuri marunte, care sa dea aparenta de spatiu in acvariu, si in vreo doua luni ma pomenesc cu niste monstri care acapareaza toate zonele de inot ale pestilor. Am dat de belea chiar si cu favorita mea, Anubias.
|
 |
|
|
Oho! Felicitari! E superba! 
|
 |
|
|
furnici wrote:...se depune ceva, ca o mazga.............ce o fi? solutii?
furnici wrote:Dalles, cum aflu daca e otravitoare?...
Solutiile in ambele cazuri sunt... melcii.
Cumpara vreo 10-20 de melci Helisoma nigricans (aia mici, maronii). Intr-o saptamana o sa ai lemnul... bec!
Iar daca mor in numar mare, e clar! Toxicitate! Lemnul si pestii nu pot sta in aceeasi apa.
PS: iar ai dat cu degetu' in diacritice.
|
 |
|
|
|
Daca e nisip fin in suspensie nu are de ce sa fie nociv.
Nu-l mai agita si, in aceste trei saptamani cat o sa ai acvariul la ciclat, pune filtrul pe putere maxima si spala-l zilnic. Ar trebui sa retina ceva particule, zic eu.
De asemenea, fa dese schimburi partiale de apa, cam o data la 2-3 zile. Cele trei saptamani pe care le ai la dispozitie pana introduci pestii ar trebui sa fie suficiente ca apa sa se limpezeasca.
Nu in ultimul rand: trebuie sa-ti amintesc ca deseori apa e cam laptoasa la prima umplere a unui acvariu nou. Asa ca nu te grabi si lasa sa mai treaca vreo 3-5 zile pana te lamuresti ce se intampla.
|
 |
|
|
|
Oho! Daca au conditii se vor inmulti zdravan. Dar nu trebuie sa schimbi nisipul ca sa-i raresti. Vezi ca s-a mai discutat pe aici despre metodele de mentinere sub control a numarului melcilor.
|
 |
|
|
bilti wrote:dar nu dezradacineaza plantele covor?
Deloc. Nu-ti face griji din punctul asta de vedere.
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:Acolo profunzimea e practic nelimitata.
Corect!
Cum am mai spus pe aici, eu am in acvariu trei buturugi de mopani si, suplimentar, pun la fiecare schimb de apa o cantitate proportionala de ToruMin. Apa e mereu usor roscata si imi depun scalarii ca apucatii! Ma uit acum in Carnetul acvariului si vad ca anul asta am notat asa:
25 mai - prima depunere a tinerei perechi
11 iunie - depunere
24 iunie - depunere
17 iulie - depunere
9 august - depunere
1 septembrie - depunere
De-aia zic: lasa apa sa fie bruna. Dar ai grija sa nu fie otravitoare!
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:...da' nu in asemenea cantitati incit sa nu se mai vada prin apa  .
Acu' vin si eu ca la poker si plusez: ia aruncati o privire la pozele facute de Amano cand a fost pe Amazon --> LINK !
Precum vedeti, culoarea apei Amazonului intrece orice inchipuire.
Am descoperit pozele astea mai demult, asa ca eu m-am linistit in ce priveste adevarata apa maronie. Niciodata n-am avut in acvariu o nuanta asa de pronuntata.
|
 |
|
|
matrix wrote:anubiasu stiam ca are origine africana...
Ups! Corect, asa e. Stiam, dar... cumva m-a luat tastatura pe dinainte.
O fi din cauza orei la care am postat... o fi din cauza ca sunt un admirator al acestei plantute superbe, pe care o cam las sa-si faca de cap la mine in acvariu...
|
 |
|
|
|
Anubias, Echinodorus, Hydrocotyle, Alternanthera, Heteranthera, Myriophyllum, Ceratophyllum, Vallisneria, Cabomba...
|
 |
|
|
|
@ razvan: e foarte plauzibil.
Am vazut acu' ceva vreme pe National Geographic ca inotul pestilor raniti sau bolnavi atrage pradatorii. Se pare ca frecventa miscarilor unui exemplar bolnav e diferita de cea a unuia sanatos. Pradatorii s-au specializat in asemenea masura incat pot deosebi aceasta frecventa si, cand o detecteaza, vin de la mari departari ca sa "aline" suferintele pestelui respectiv.
Poate la fel s-a intamplat si in cazul povestit de MA: neonii au fost atat de afectati de caldura incat inotul li s-a comutat pe frecventa "Sunt bolnav! Sunt papa bun!", iar discusii au intrat in alerta si au inceput sa "valorifice" momentul.
|
 |
|
|
|
Interesant.
Deci: neoni+discusi=NU
A observat cineva ceva asemanator in ce priveste scalarii?
Eu, ce-i drept, am remarcat ca in unele zile scalarii mei pareau mai nervosi, dar nu am facut vreo legatura cu caldura din camera. De asemenea, scalarii nu sareau propriu-zis sa inghita neonii, ci mai curand se burzuluiau la ei si ii faceau sa se ascunda printre plante. Un fel de "ia, hai, piei din ochii mei, ca n-am chef de tine". De parca vroiau sa depuna, numai ca nu curatau nici un suport pentru eventualele icre.
|
 |
|
|
|
Daca pui neonii cand scalarii sunt adulti, atunci da, ii papa. Daca ii pui impreuna cand scalarii sunt mici si nu ii pot infuleca, atunci acestia cresc fara sa afle ca neonii sunt un fel de mancare, ci doar niste tovarasi de bazin mai piperniciti.
Daca vrei scalari si neoni, ia scalarii cat mai mici iar neonii cat mai mari. N-o sa se intample nici un carnaj, te asigur.
Eu tin scalari cu neoni si, crede-ma, nu mi-a disparut nici un neon mancat de scalari.
|
 |
|
|