[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
image

Uploaded with ImageShack.us
Propunere catre admini: interzicerea introducerii plantelor in flacoane de apa minerala si fotografierea lor dupa zgaltairea flacoanelor
SUPERBA! Deci...ADA! Asa cum stiam si eu substratu' asta!
Felicitari!
Pomi...da' toate neoanele care le ai, parca 3 am retinut, iti sunt JBL SOLAR Marin Day ? Sau le-ai combinat cu ceva? Ca la 15000 K par cam strict de marine....adica, nu ai si un daylight langa ele?
Mersi
O sa-mi permit sa-ti raspund eu...fiind acvarii lipsite de plante, care-si aduc si ele contributia la biociclul materiei dintr-un acvariu, sunt necesare mai multe filtre cu muuuult substrat pentru filtrarea biologica. Nu e vorba neaparat de crearea de curenti, cat mai mult de necesitatea unei filtrari biologice superioare. Se apreciaza ca filtrarea la un bazin cu africani trebuie sa fie cam de 5 ori superioara volumului acvariului. La un acvariu de 600 litri, filtrele tre sa aibe cam 3000 l/ora. Ori asta o asiguri sau cu un FX 5 plus un Eheim 2080, sau, si mai bine cu 3 filtre cam la 1000 l/ora. Pe orice forum de ciclide africane vei intalni bazine cu cel putin 2 filtre, oricat de mic ar fi. Strainii (americanii mai ales) au insa o inclinatie ptr hang-on-urile Aqua Clear 500, un filtru puternic.
Pai, daca nu ne scrii locatia ta....un vet fara analize nu poate spune...si eu sunt vet si nu-ti pot spune ce are. Dar as sti ce trebuie facut ca sa afli ce are. Bolnavi fiind, nu cred ca vor depune.
Trebuiesc examene serioase la pestii tai. Roselile astea par a avea cauze bacteriene, dar nu se exclud cele bacteriene, fenomenul de inflorire a apei (matasea aceea a broastei care a trecut)...nu se poate spune, fa aia, sau fa cealalta pana nu-ti examineaza cineva pestii.
Nici macar nu e chiar asa horror, daca ne gandim la Vandellia cirrhosa, pestele catfish, parazit in penis si vagin la om, originar din Amazon...parazitologia e o stiinta scarboasa a dracu...nu e ca si cu bacteriile sau virusii pe care nu-i vedem cu ochiul liber. Faraonu' poate confirma asta ca i-am "incantat" privirea cu mostre
Mersi tuturor de raspunsuri.
minnardy nu fi trist, poate tot raul este spre bine, nu se stie ce ne rezerva viitorul ...

Tristetea mi-a trecut, iar viitoru acvaristic stiu ce-mi rezerva! 15 RED MOLIRO SI 10 CHAITIKA in bazinul nou ...si de-a dracu m-am ambitionat.

Mersi Alber.
Eu as fi curios sa aflu ce se intampla din acest punct de vedere cu mult trambitatele filtre chinezesti...culmea e ca, la Eheimuri nu am patit never sa sara vreun dopulet din ala, desi si ele au. Dar, am gasit eu acu' de cojocul lor....toate le dotez cu asa ceva:
image

Acum am vazut postul nou a lui Koala. Da, si asa se poate...doar ca e invatatura de pe urma.
Daca ai deja substrat tetra, eu pot spune despre el o singura treaba, folosind asa ceva timp de 2 ani, in trecut: cresc foarte bine in el plante de genul echinodorusilor, nuphar japonicum, sau nympheea ....da' atata. In rest, chinuiala. Si acelea cresc bine daca pui bile fertilizante la radacini....si tot cresc cam 1 an.
Este foarte adevarat ce spui. La toate acvariile mele am cate doua, chiar 3 filtre externe...si toate Eheim. Asta e singurul Tetratec care-l am si-l folosesc la un acvariu de 200 l care-l consider de puiet. Dopul ala il ai incercuit in poza
image

Filtrul in sine e foarte bun...volum filtrant mare, soliditate, il curat o data la un an jumate, iar debitul nu sufera...e o generatie veche, nu curge...dar....acest mic dop a produs atata necaz. Dopul ala cazut a facut ca jetul de apa sa nu mai iasa in sus, sa valureasca apa, ci se ducea pe langa background, pe lungimea bazinului...de aici toata treaba. Cum am bagat internu cu bule, cum si-au revenit toti!

S-au scris randuri, a curs multa cerneala despre utilitatea, estetica si motivatia utilizarii sau neutilizarii pompelor de aer / pietre de aer / perdele de aer in bazine, masura in care contribuie sau nu la schimbul de gaze, respectiv adausul de O2 in apa.
S-a ajuns la concluzia generala ca nu sunt necesare, mai mult, sunt inestetice si nejustificate, simpla valurire a apei la suprafata, de inletul filtrelor externe fiind suficienta si de fapt, adevarata modalitate de realizare a acestui schimb de gaze. Iata ca, din pacate, practica de zi cu zi demonstreaza ca aceste teorii sunt, cel putin la acvariile cu ciclide africane (stiti voi, fara plante, multe pietre, etc), un simplu folclor, iar necesitatea sau utilitatea unei astfel de "instalatii" a fost redemonstrata, in cazul meu la modul dramatic.
Descriu patania, poate-i dau un imbold si lui Cristian sa ne povesteasca dezastrul lui ca vad ca s-a retras in "copca" lui la modul nefericit. Si ceea ce ni se intampla nu-s acte de rusine, de nestiinta acvaristica ci pur si simplu acte de soarta / destin.
Dimineata, ajungand la birou, nu am mai sezizat agitatia obisnuita si caracteristica intrarii mel in birou, cand ghemul de Tropheus red moliro, Pseudotropheus flavus, Synodontis petricola si Pseudotropheus crabro, se strangea la gura de alimentare a bazinului...liniste totala. Ma apropiu de bazin temator si...dezastru...7 T red moliro tinerei de 8 cm, intreaga familie de P. crabro (2 masculi de 11-12 cm si 3 femele la 8-9 cm), 4 pui de T red moliro de 3-4 cm si vreo 2 P flavus, tineret la 4 cm....MORTI!!! Iar restul ciorchinelui de pesti stransi toti la suprafata apei, respirand greoi, toti intr-un colt. Ma uit la inletul filtrului...liniste, nici o valureala. Primul gand...s-a dus dracului Tetratecu 1200 definitiv. Il scot din priza, il reintroduc, aceeasi liniste. Abatut si suparat ma gandesc ca s-a defectat filtru....pun mana pe el...functiona. Ma uit mai atent la teava de inlet....si realizez patzania. Acel mic dop, care inchide teava respectiva cazuse de la locul lui. Jetul de apa nu mai batea in sus ca sa valureasca apa la suprafata si se continua pe lungimea bazinului, fara sa produca miscarea apei la suprafata. Semnele clare: HIPOXIE!
Ieri la 18 cand am plecat de la servici, totul functiona normal. Deci, in 12 ore, acel dop a cazut, s-a ajuns la hipoxie si decesurile respective.
Ce fac ...ma intreb? Primul gand...bag un filtru intern la lucru. Si cum aveam doua, pregatite pentru acvariul mare, iau Eheimul powerline 2252, il curat, spal, si-l bag la lucru...jet puternic de aer, bule fine. In 10 minute pestii ramasi in viata si-au revenit complet!!!

Asadar...nu contest si nici nu comentez in vreun fel utilitatea aerului suplimentar introdus in bazin, in cazul acvariilor plantate...acolo sunt alte procese biologice care determina nivelul O2 din apa. In cazul acvariilor cu ciclide africane / americane, care nu au plante, aceste accesorii sunt, dupa mine, ABSOLUT NECESARE!!!
Am deschis topicul la sectiunea Ciclide ptr a sari in ochi celor care vor sa se apuce de crescut aceste specii...nu va mai puneti intrebarea trebuie / nu trebuie?! Nu ascultati sfaturile celor care sustin ca nu trebuie....puneti banu jos si cumparativa o pompa, o piatra de aer, sau cel mai bine un filtru intern care baga si aer!!! Iar cei care aveti deja astfel de acvarii....cred ca va jucati cu focul daca nu aveti macar un filtru intern bagator de bule. Stiu...nu se intampla ani de zile, dar sunt suficiente cateva secunda ptr o nenorocire. Acest Tetratec 1200 il am de 4 ani, functioneaza ireprosabil, acel dop a mai cazut si i-am pus o banda de matase chirurgicala, tocmai ca se intre fortat la locul lui. Era bine fixat acolo....
Acum pestii mei sunt fericiti si de-abia inoata prin "bularaia" si curentii de aer care-i produce un filtru de 1200 l/ora intr-un acvariu de 200 l...stiu, veti spune ca a fost suprapopulat acvariul. Foarte adevarat. Dar e asa de 4 luni, cu teste la zi, schimburile de apa la zi, pesti tineri...iar daca rahatul acela de dop nu se desprindea, nu se intampla nimic.

Multumesc celor care-si vor exprima regretul pentru patania mea....nu vreau sa estimez pierderea, ca nu are rost...pestii nu-i am din tara...aproape toti au fost de afara, Cehia sau ungaria, de la 10 euro in sus, bucata. Dar mai ales, cum zicea Ignat , in orice patanie de acest fel, eu gasesc si vad lucrul bun....pierderea aceasta ma va obliga la o comanda suplimentara de 10 red moliro de la airfish, pentru diversitatea genetica a populatiei care o am, plus alti P crabro din Cehia.

Cristiane, e randul tau!!!
De unde a iesit acel...crustaceu? Din gura pestelui?
http://twistedsifter.com/wp-content/uploads/2009/09/tongue-eating-parasite.jpg
Search cu Cymothoa exigua ...poate asta este...sau ceva similar.
Vad ca Sergiu are prozeliti...face scoala de aquscaping. Ceea ce, pe "batranii" horticultori ai forumului ar trebui sa-i bucure, ca au urmasi demni! Oricum, eu il avansez la gradu' de conf al plantatelor.
Frumos acvariul, cu potential. Va felicit pe amandoi!
Spala-i usor buretele in apa care o scoti din acvariu la schimburi. Si aplica un ghiont usurel paletelor rotorului. Il poti scoate si pe acesta si curata bine.
Ah, scuze...nu am citit chiar tot topicul. Mea culpa. Ptr aditie bacteriana e bun Denitolul acela, desi personal prefer Sera bio-nitrivec. JBL Clearmec nu e mediu...e o rasina amestecata cu....(cum drac ii zice la materialul acela din care sunt facute cahlele de teracota?...ca am un lipsus major acuma)...care absoarbe de fapt amoniacu, NO2 si NO3 din apa. Asta ma gandesc ca vrei sa faci....
Ciclarea cu pesti in acvariu, da, este ca statu cu ochii pe butelie, dar este cea mai rapida. Am pus undeva pe forum o schema cu tipurile de amoniac ce rezulta din activitatea pestilor. Din putrezirea plantelor si a resturilor de mancare rezulta amoniac sub forma de particule care de obicei sedimneteaza. Excretia branhiala si urinara elimina amoniac dizolvat care va intra in ciclul N. Deci, e bine ca ciclezi acvariul cu pesti.
Dar, nu folosi denitrol. E mult mai bun JBL clearmec care absoarbe amoniacul, NO2 si NO3. Insa, cu testare zilnica si schimburi mici de apa si dese...as spune 10-15% zilnic, realizezi aceeasi treaba.
Este foarte posibil ca ceea ce ai vazut pe net sa fie din mediul lor natural, unde, intr-adevar, "danseaza" in zone libere, gen plaje. Dar, chiar si acolo, masculul "amenajeaza" un fel de "con vulcanic", din nisip, inaltat pe margini si unde nu-s deranjati din cauza vastitatii mediului lor.
Ai dreptate, africanii si-o pun oriunde. , dar, pe masura ce vor creste, fiecare mascul dominant va avea "garsonul" lui unde va mana de la spate femelele.
Gusa...ai femele tinere, neexperimentate. Primele ponte si le halesc. Motivele sunt: lipsa de experienta sau de spatiu, ceea ce cauzeaza stres. Sunt si femele care isi controleaza numarul de icre...adica, depun foarte multe, primele 2-3 zile au gushi imense, dar dupa 3-4-5 zile aceasta se reduce, dar au icre in gura...probabil mai consuma din ele....dupa 14 zile gusa reincepe sa creasca in dimensiuni. Deci, la tine se poate intampla orice.
Da' vezi ca ptr tzaka-paka le trebuie totusi, niste locuri mai retrase...n-o fac in vazul lumii si, mai ales, plaja aia libera de nisip predispune la deranj din partea alorlalti colocatari....masculii de africani, in timpul lu' tzaka-paka au "grija" sa-si elibereze jumatate din bazin inainte de...act! Altfel, dragut acvariul.
Oficial...iti merge bine!
Bine ai venit.

Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to: