S-au scris randuri, a curs multa cerneala despre utilitatea, estetica si motivatia utilizarii sau neutilizarii pompelor de aer / pietre de aer / perdele de aer in bazine, masura in care contribuie sau nu la schimbul de gaze, respectiv adausul de O2 in apa.
S-a ajuns la concluzia generala ca nu sunt necesare, mai mult, sunt inestetice si nejustificate, simpla valurire a apei la suprafata, de inletul filtrelor externe fiind suficienta si de fapt, adevarata modalitate de realizare a acestui schimb de gaze. Iata ca, din pacate, practica de zi cu zi demonstreaza ca aceste teorii sunt, cel putin la acvariile cu ciclide africane (stiti voi, fara plante, multe pietre, etc), un simplu folclor, iar necesitatea sau utilitatea unei astfel de "instalatii" a fost redemonstrata, in cazul meu la modul dramatic.
Descriu patania, poate-i dau un imbold si lui Cristian sa ne povesteasca dezastrul lui ca vad ca s-a retras in "copca" lui la modul nefericit. Si ceea ce ni se intampla nu-s acte de rusine, de nestiinta acvaristica ci pur si simplu acte de soarta / destin.
Dimineata, ajungand la birou, nu am mai sezizat agitatia obisnuita si caracteristica intrarii mel in birou, cand ghemul de Tropheus red moliro, Pseudotropheus flavus, Synodontis petricola si Pseudotropheus crabro, se strangea la gura de alimentare a bazinului...liniste totala. Ma apropiu de bazin temator si...dezastru...7 T red moliro tinerei de 8 cm, intreaga familie de P. crabro (2 masculi de 11-12 cm si 3 femele la 8-9 cm), 4 pui de T red moliro de 3-4 cm si vreo 2 P flavus, tineret la 4 cm....MORTI!!! Iar restul ciorchinelui de pesti stransi toti la suprafata apei, respirand greoi, toti intr-un colt. Ma uit la inletul filtrului...liniste, nici o valureala. Primul gand...s-a dus dracului Tetratecu 1200 definitiv. Il scot din priza, il reintroduc, aceeasi liniste. Abatut si suparat ma gandesc ca s-a defectat filtru....pun mana pe el...functiona. Ma uit mai atent la teava de inlet....si realizez patzania. Acel mic dop, care inchide teava respectiva cazuse de la locul lui. Jetul de apa nu mai batea in sus ca sa valureasca apa la suprafata si se continua pe lungimea bazinului, fara sa produca miscarea apei la suprafata. Semnele clare: HIPOXIE!
Ieri la 18 cand am plecat de la servici, totul functiona normal. Deci, in 12 ore, acel dop a cazut, s-a ajuns la hipoxie si decesurile respective.
Ce fac ...ma intreb? Primul gand...bag un filtru intern la lucru. Si cum aveam doua, pregatite pentru acvariul mare, iau Eheimul powerline 2252, il curat, spal, si-l bag la lucru...jet puternic de aer, bule fine. In 10 minute pestii ramasi in viata si-au revenit complet!!!
Asadar...nu contest si nici nu comentez in vreun fel utilitatea aerului suplimentar introdus in bazin, in cazul acvariilor plantate...acolo sunt alte procese biologice care determina nivelul O2 din apa. In cazul acvariilor cu ciclide africane / americane, care nu au plante, aceste accesorii sunt, dupa mine, ABSOLUT NECESARE!!!
Am deschis topicul la sectiunea Ciclide ptr a sari in ochi celor care vor sa se apuce de crescut aceste specii...nu va mai puneti intrebarea trebuie / nu trebuie?! Nu ascultati sfaturile celor care sustin ca nu trebuie....puneti banu jos si cumparativa o pompa, o piatra de aer, sau cel mai bine un filtru intern care baga si aer!!! Iar cei care aveti deja astfel de acvarii....cred ca va jucati cu focul daca nu aveti macar un filtru intern bagator de bule. Stiu...nu se intampla ani de zile, dar sunt suficiente cateva secunda ptr o nenorocire. Acest Tetratec 1200 il am de 4 ani, functioneaza ireprosabil, acel dop a mai cazut si i-am pus o banda de matase chirurgicala, tocmai ca se intre fortat la locul lui. Era bine fixat acolo....
Acum pestii mei sunt fericiti si de-abia inoata prin "bularaia" si curentii de aer care-i produce un filtru de 1200 l/ora intr-un acvariu de 200 l...stiu, veti spune ca a fost suprapopulat acvariul. Foarte adevarat. Dar e asa de 4 luni, cu teste la zi, schimburile de apa la zi, pesti tineri...iar daca rahatul acela de dop nu se desprindea, nu se intampla nimic.
Multumesc celor care-si vor exprima regretul pentru patania mea....nu vreau sa estimez pierderea, ca nu are rost...pestii nu-i am din tara...aproape toti au fost de afara, Cehia sau ungaria, de la 10 euro in sus, bucata. Dar mai ales, cum zicea Ignat

, in orice patanie de acest fel, eu gasesc si vad lucrul bun....pierderea aceasta ma va obliga la o comanda suplimentara de 10 red moliro de la airfish, pentru diversitatea genetica a populatiei care o am, plus alti P crabro din Cehia.
Cristiane, e randul tau!!!