| Message |
|
|
|
Sincer sa fiu nu inteleg ce vrei sa spui cu @76 si clasele primare.
|
 |
|
|
EverSad wrote:Erata: Cei de la Nevertebrate, au trimis raspuns prompt si inca doua atentionari "ca nu am raspuns".... (ereau' in Spam)
Este rezolvata situatia. (in ~doua saptamani, vin si ceilalti 4)
Dai o bere ca ti-am adus aminte.
|
 |
|
|
|
Nasol. Ei fiind intermediari si daca nu au asigurare pe transport probabil ca vor suporta pierderile. Pare firesc sa incerce sa se eschiveze sau sa intarzie procesul.
|
 |
|
|
|
Ai primit alti pesti in locul celor care au murit?
|
 |
|
|
|
Doar ti-am cerut niste valori. Eu de la 0.3 mg/l m-as gandi sa instalez filtre sau sa gasesc o alta sursa de apa de baut sau pentru pesti.
|
 |
|
|
dinu79 wrote:Aerare cu decantare, ?i ai a?a apa ,,fit,, pt plante.fierul nu e o problema decit in exces.ma refer la valori astronomice.
De la ce valori ai incepe sa te ingrijorezi?
Eu as trata problema mai serios. Excesul de fier in apa(mai ales dacanu este complet dizolvat) poate avea efecte negative atay asupra pestilor cat si asupra oamenilor.
Pana nu ai niste analize ale apei si/sau filtre instalate eu nu as folosi-o la gatit, baut sau pentru pesti. Cu atat mai mult daca ai copii mici.
|
 |
|
|
Avand acum toate aceste date si eu cred ca cea mai plauzibila ipoteza este acea ca acvariul tau nu s-a deciclat complet.
In afara subiectului:
Seachem este una din firmele cat de cat transparente, de foarte multe ori ei publica ceea ce intra in componenta unui produs, uneori chiar si procenttual. Din pacate nu si in cazul Prime unde spun ca contine o mixtura speciala de saruri de hidrosulfit.
Ceea ce spun clar este ca inlatura clrul si cloramina dar detoxifica amoniacul, nitritul si nitratii. Astta inseamna ca leaga acesti compusi(de ce substante ii leaga nu se specufica, lol) si ii fac inofensivi TEMPORAR. Acesti compusi pot fi folositi de bacterii pentru ciclare. Cu alte cuvinte te ajuta sa treci mai usor peste ciclare(sau reciclare  ). Din pacate acest efect dureaza 2 zile, dupa care trebuie redozat prime.
Rezulyatele tale cu NO3 sunt de mare ajutor, dovedesc ca Prime are efect asupra nitratilor.
|
 |
|
|
Cel mai bine pentru pesti e sa faci schimb de apa/completari cu apa care s-au obisnuit. Deci, pana varacordati la reteaua de apa fa si tu un efort
|
 |
|
|
|
Si eu sunt interesat in a gasi un raspuns plauzibil in ceea ce priveste lipsa varfurilor de nitriti in ciclul azotului.
In momentul de fata am un acvariu suprapopulat in care am o cantitate semnificativa de NH3/NH4( as zice amonium mai degraba deoarece pH este scazut) si destul nitrat. In schimb nitritul este zero. Situatia asta este de o buna bucata de timp. Ca si @eversad folosesc Prime . Fac schimb de apa zilnic, cam 25%.
Dar sa revenim la acvariul lui @eversad. Desigur nu pot sa am o explicatie sigura ptr ce se intampla , far cateva posibile cauze ar fi:
1.Prime. Seachem spune ca Prime ajuta la neutralizarea efectelor amoniacului si nitritilor. Faza cu amoniacul cred am inteles-o,. Probabil amoniacul este transformat in amoniu.Asta nu-i nociv pentru pesti, dar tot apare pe testere. Despre nitrit nu stiu nimic, ar fi o posibilitate sa-l neutralizeze in asa fel incat sa nu fie sesizat de testere. Habar n-am , dar ar putea fi o posibilitate.
2. Acvariul sa nu fi fost deciclt si sa fi ramas o cantitate insemnata de bacterii nitrobactor. Avand in vedere ca nu sunt multi pesti in acvariu cantitatea reziduala de nitrit ar putea fi prea mica pentru a fi sesizata de tester.
3. Trstere expirate, valori eronate.
4. Apa de la robinet sa contina o cantitate deloc neglijabila de nitrati. Concentratia de nitrati acceptabila in apa de baut este de 10ppm exprimata caconcentratie de ioni azot. In traducere libera ar insemna cam 43 ppm ioni NO3(ceea cemasoara testerele noastre). Eu as masuraa si nitratii in apa de la robinet, just in case.
Bineinteles ca sunt interesat si de alte explicatii plauzibile.
|
 |
|
|
EverSad wrote:Sa moara Mama daca inteleg mai mult decat cifrele si spatiile din text. 
Nici eu nu inteleg de ce se face referire la procesele de denitrificare in momentul in care tu ai specificat ca ai NO3.
Din cate am inteles eu in cazul ciclarii acvariului tau s-a "sarit" peste etapa cu formarea nitritilor. Despre acest fenomen cautai explicatii?
|
 |
|
|
|
Ceva imi scapa la acest topic. Vrei sa pui lemnele intr-un acvariu marin sau de apa dulce?
|
 |
|
|
|
Eu unul personal prefer lampile cu LED..
Inaltimea acvariului tau este un obstacol serios, lumina va penetra cu greu la nivelul substratului. Pentru a trece peste acest obstacol trebuie sa cauti lampi mai puternice si/sau sa utilizezi lumina in spectrul de albastru(mai multe LEDuri albastre iar cele albe cu temperaturi de culoare ridicate ). In acel acvariu nu as incerca ceva de gen dutch, ori carpeta. As folosi mai mult plante care necesita lumina putina.
Poate ar fi mai bine daca ai folosi lampi gen pendant, care utilizeaza LED-uri de putere mare. Asta iti permite sa concentrezi lumina in anumite zone unde ai vrea sa pui plantele.
Eu personal cand selectez o lampa ma uit in primul rand daca producatorul publica valorile PAR ptr diferite distante de la lampa. Din nefericire putini o fac. Un alt indicator pe care unii producatori il publica este cantitatea de lumini. In acest caz ma uit si la tipul si cantitatea de LEDuri folosite. Pentru mine este important ca cele albe sa aibe o temperatura de culoare 6500-6700 k sau o combinatie dar asta sa fie temperatura de culoare majoritara. Este important sa foloseasca LEDuri de culoare rosie si albastra cu lungimi de unda apropiate de lungimile de unda care suntabsorbite de clorofila a si b. Eu unul prefer LEDurile rosii cu lungimi de unda de 660nm fata de cele de 630nm.
Apoi ma uit si la tipul(putere) LED-urilor folosite, beam angle, proportia alb, rosu , albastru, modalitatea de control, pret, dimensiuni etc.
Toate aceste date furnizate de producator ma ajuta sa imi fac o parere daca as putea folosi lampa respectiva la acvariul meu.
Bineinteles ca vor conta si reviewurile altor utilizatori, acestea ma vor ajuta sa imi fac o parere despre calitatea lampii respective. De obicei reviewurile negative apar mai rapid decat cele pozitive. Mi se pare normal pentru ca este necesar un timp mai indelungat de folosinta pentru a te declara multumit deun anumit produs.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Nu contactezi vanzatorul/producatorul pentru opinii obiective
Cauti un utilizator..
Depinde de ce intrebi, o parere obiectiva ti-o poti forma singur. Pentru produse relativ recente pe piata este greu sa gasesti reviewuri obiective. Mai ales pentru acvarii cu dimesiuni mai putin obisnuite(inaltime 75 cm) s-ar putea ca parerile utilizatorilor care detin acvarii cu inaltimi in jur de 50 cm sa nu fie chiar relevante.
|
 |
|
|
Gege wrote:
dan.pavelescu wrote:
Eu sunt foarte curios cu lampile astea Arled.
Stii pe cineva de pe forum care detine o lampa produsa de Arled? Sunt interesat de niste opinii obiective.
Subscriu sau sa intre ei aici pe forum si sa ne arate ceva, sigur ar castiga ceva clienti, daca fac treaba buna.
M-am uitat putin pe site-ul lor, detaliile tehnice despre lampi sunt foarte vagi, as spune chiar nerelevante ptr cineva interesat in acvariile plantate. Eu as incerca sa-i contactez pe ei cu intrebari suplimentare.
|
 |
|
|
alinutz80 wrote:
Asa e, pentru plantat e cam mare inaltimea de 75cm....ideal pt plantate din ce stiu eu este 50cm.
Dar, cei 75cm ma incanta mult pe mine pentru ca acolo poti sa tii ceva Altumi asa adevarati si sa ii scoti tare faini  faci un biotop jmecher in acvariul care il ai.
Ceva de genul:
Faci tu ce faci si incerci sa convingi pe toata lumea sa treaca pe un biotop amazonian cu altumi. Cu metodele tale de convingere este greu sa spui nu, dar....
|
 |
|
|
|
Inaltimea de 75 cm este destul de mare, lumina nu prea ajunge la fundul bazinului. De obicei lumina "albastra " patrunde mai jos. Un producator care se respecta ofera si calorile PAR ptr diferite distante de la lampa.
Pentru LEDurile albe temperatura de culoare este un indicator al proportiei rosu-albastru. Cu cat este mai mare , cu atat mai mult albastru in componenta albului. Daca folosesti doar LEDuri albe uita-te de 6500-6700k, dar poti folosi cateva si cu temperaturi de culoare mai ridicate.
Un PAR- metri este foarte scump dar iti poate indica cat de buna este lampa ta.
|
 |
|
|
|
Am scapat de BBA cu bai de apa oxigenata(3 min plantele, decorul fara plante cat au vrut muschii mei) urmata de clatire. Lumina dezactiveaza efectul apei oxigenate, deci baile trebuie facute la intuneric. BBA mort capata o culoare rosie. Am constatat ca si endlerii se dau laBBA daca e moarta.
|
 |
|
|
Samy wrote:Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .
Si eu am renuntat demult sa inteleg ceea ce tasteaza @dinu79.
|
 |
|
|
|
Ca substrat am ADA Amazonia2(power sand inclus). Nu am avut probleme cu colmatarea, am mentinut amandoua gratarele libere. Cand buretele incepe sa se imbacseasca o sa observi diferente de nivel intre compartimentele filtrului. Nu am umplut pana sus acvariul, intotdeauna am lasat o marja de siguranta, astfel incat sa nu ma doara capil de overflow.
|
 |
|
|
|
Eu am niste endleri intr-un Fluval Flex 57l. Endlerii sunt mereu prezenti in partea cu filtru si cand schimb apa trebuie sa fiu atent sa nu ii las laplaja pe burete. Cand scot afara buretele trebuie sa fiu atent cand il pun inapoi sa nu am pesti in compartimentul lui. Sumpul fiind in spate este foarte greu de vazut ce este in acele compartimente. Mizeria depusa in compartimentele sumpului este greu de aspirat.
Acvariul este "sexy" si daca limitezi incarcatura biologica pentru a limita timpul necesar intretinerii s-ar putea sa iti ofere satisfactie.
|
 |
|
|