[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: stefanp
Forum Index » Profile for stefanp » Messages posted by stefanp
Aquabasis-ul ajunge o punga de 2.5 kg zic eu.
Pentru manado este o formula de calculare:

Lungime (cm) x latime (cm) : 200 = litri de JBL Manado de 5 cm grosime

Lungime (cm) x latime (cm) : 125 = litri de JBL Manado de 8 cm grosime
4. Frunzele vechi sunt doar...vechi sa zic asa si sunt suferinde putin, caci aratau mai bine...poate doar au imbatranit.
Adica e planta mama care a venit de la inceputul acvariului. De atunci doar am taiat de sus cand s-a lungit prea tare.
Conditii diferite probabil au fost in acvariul de unde a provenit...foarte posibil sa fie de la rebella unde cu siguranta au fost conditii mai propice (fertilizare, lumina).

5. E si pusa intr-un colt si multe plante langa si mi-e greu sa obtin o poza in prim plan. Mai incerc dupa ce incarc oleaca bateria aparatului si revin. Cert e ca-i frumusica si am lasat-o sa vad cum creste in eventualitatea ca daca e frumoasa, poate sa inlocuiesc elodea. Dar creste greut, cred ca e si umbrita de restul.
Pare mai degraba a fi eusteralis stelata dupa ce vad pe gugles.
Porcu wrote:
stefanp wrote:Rotala te referi la cea din stanga? Sau la rotala mini din dreapta (asta cred eu ca e). Am sa le tai la urmatoarea curatenie sub nivelul apei si le replantez.

In primu' rind la Rotala din dreapta, cred ca-i Rotala rotundifolia (probabil "red"). Vad fire si-n spatele buturugii si-n fata ei. Eu le-as grupa pe toate intr-o singura tufa in spatele buturugii. As scoate-o pe toata si-as rupe firele la aceeasi lungime astfel incit dupa ce plantezi tufa virfurile sa ajunga pina la jumatatea coloanei de apa sau putin mai jos da' nu foarte jos ca nu mai "prind" lumina. Cind tufa ajunge sus ai de ales:
1. Tunzi cu foarfeca cam la jumate si astepti sa creasca din nou, va urma o saptamina sau chiar mai mult in care va arata destul de naspa da' apoi va arata bine. Cind ajunge iar sus ....... o tai din nou si tot asa. Poti repeta operatiunea de citeva ori, nu foarte multe ca imbatrinesc firele la baza si nu mai dau lastari. Cind imbatrinesc vei scoate toata tufa, vei arinca tijele batrine si vei planta doar virfuri.
2. Scoti toata tufa, rupi bazele firelor si faci tufa doar din partea superioara. Avantaju' e ca va arata bine din prima. Dezavantaju' e ca firele nu vor avea radacini in sol si vor avea putin de suferit. Poti repeta la nesfirsit procedeul.

Intr-adevar, sint cam putine fire sa poti forma o tufa ca lumea, poti s-o inmultesti lasind-o sa se intinda pe suprafata apei, asta o provoaca sa dea lastari multi. Dupa ce-s destul de lungi lastarii ii rupi si obtii destule fire pentru o tufa serioasa. E putin enervant cind se intinde pe suprafata apei, umbreste acvariu', nu e estetic da' obtii lastari.

Sper ca nu te-am ametit .

Nu m-ai ametit, ai explicat bine, multzam. Am zis sa las sa creasca, sa am ce taia pe urma sa nu fie prea scurte firele care le plantez. Nu stiam ca le stimuleaza sa faca lastari, dar cu atat mai bine
Am sa aleg prima varianta, sa dai deasupra si cand va fi nevoie sa scot firele batrane. Ca sa scot o data pe saptamana sau la doua saptamani firele si sa le pun iar, e mai multa munca si mi-e sa nu deranjez aquabasis-ul prea tare.
Asa fac si in acvariul mare, tot tai deasupra si replantez langa.

Porcu wrote:
In stinga nu mi-e foarte clar ce-i, vad doua specii, cea cu frunze mai mari si rosii imi pare o Ludwigia, cealalta nu stiu, posibil Bacopa caroliniana. Se procedeaza cum am scris mai sus.

In stanga e aia de tot ziceam eu ca e rotala, dar probabil e ludwigia glandulosa. Sunt doua fire lungi si cateva in spate care n-au crescut, ma gandesc pt ca au fost acoperite de fostul filtru intern si n-a ajuns lumina. Tai, replantez, voi forma o tufa.
Langa, elodea la fel am sa o "tufesc".
Bacopa sunt 2 fire si le-am pus gandindu-ma sa le las asa, la modul 2-3 fire sa iasa razlete caci imi place planta...zici ca arta rau daca le las asa? Daca fac tufa din ele, s-ar putea sa fie cam aglomerat...sau eventual sa scot elodea si sa las doar bacopa...

Porcu wrote:
stefanp wrote:Chestia e ca m-am si cam grabit la curatenie un pic, ca trebuia sa plec pana undeva si n-am stat sa le bibilesc prea tare. My bad

Greseala recunoscuta e putin iertata din marinimia Faraonului .

Porocu wrote:
stefanp wrote:Riccia intr-adevar a crescut cam mare. Sa o mut in fata buturugii chestia e ca nu prea am spatiu...adica sunt cativa cm. Sub buturuga nu e lumina. In spatele ei daca o pun nu se mai vede.
Daca o tund sa fie mai mititica (gen ca acum 2-3 saptamani) n-ar fi ok?

Nu-mi dau seama din poza cit de intuneric e acolo, tu stii mai bine pentru ca vezi acvariu' pe viu. Ideea e ca trebuie sa pui Riccia astfel incit sa nu se mai vada substratu' in spatele ei, arata naspa. Poti pune Blyxa sau Echinodorusu' ala gazon (sau e Sagitaria ) sau o gramajoara de muschi ca nu-i pretentios la lumina.

stefanp wrote:Tunsul doar o tai simplu la suprafata?

Daca nu-i "terminata" la baza poti s-o tunzi la suprafata, altfel trebuie sa refaci bilele de Riccia.

Cred ca bila din dreapta o las acolo, caci in spate nu se mai vede pietris, e buturuga cu muschi si ce mai e pe ea si nu se vede in spate.
Iar 2-3 bile din stanga le voi muta mai in spate, unde buturuga e subtire si nu face umbra.
Mai ramane o bila, aia din mijloc...care vad unde o pun...

Am sa o tund la suprafata, pare sa fie ok la baza din ce vad eu.

Multumesc mult pentru sfaturi
eugen.popp wrote:(salut Stefan! )

Stefan eu?

Intr-adevar, sunt altele mai bune decat aquabasis, dar si al pret de 3-4 ori...
Foarte bine ti-a iesit
15 cm are latime.
Daca nu gasesc cumparator ramane pt tine.
Te anunt oricum.
viulian wrote:
Pomacea nu intelegea ce l-a lovit

Norocul Sau mos craciun pe vechi

Si eu am patit-o cu hranitorul. Am avut grija sa testez inainte sa vad cata mancare lasa, doar ca s-a inmuiat de la vapori, lipit fulgii si n-au mai cazut pe gura hranitorului
La vara cand am sa plec mai mult voi lua un eheim, ca ala are si aerisire si e sanatos. Poate faci acelasi lucru. Am vazut ca poate fi setat pe mai multe programe si smecherii.
Mersi Eugen
Hmm, a ta parca e mai mare. Parca seamana mai bine cu ultima de la nr 5, de langa elodea.
Multumesc
Mai cauta diferite pietre de aer.
Eu am luat un verde, in forma de cilindru, micuta si imi scoate niste bule fine. Ce-i drept tre sa o tot invarti prin acvariu pana prinde o pozitie buna, altfel mai scoate si bule mari. Si bag o bula pe secunda (sau 1.5 bule/sec) la 40 de litri si imi tine testu lde co2 pe verde deschis de super bine.

Mi-a mai zis cineva de vata pusa in furtunasul de co2 la iesire. Am vazut un filmulet si e buna si aia.
Notat cu elodea. Am incercat sa le grupez fara sa le scot pe celalalte. Dar am sa le scot pe toate si le pun la loc manunchi.
Rotala te referi la cea din stanga? Sau la rotala mini din dreapta (asta cred eu ca e). Am sa le tai la urmatoarea curatenie sub nivelul apei si le replantez.
Chestia e ca m-am si cam grabit la curatenie un pic, ca trebuia sa plec pana undeva si n-am stat sa le bibilesc prea tare. My bad

Riccia intr-adevar a crescut cam mare. Sa o mut in fata buturugii chestia e ca nu prea am spatiu...adica sunt cativa cm. Sub buturuga nu e lumina. In spatele ei daca o pun nu se mai vede.
Daca o tund sa fie mai mititica (gen ca acum 2-3 saptamani) n-ar fi ok?
Tunsul doar o tai simplu la suprafata?
@iulian: momentan fertilizez doar micro, 3.5 (cateodata 3.6, 3.7 dupa cum intra in seringa) de Ferropol si 2 picaturi de Ferropol24, ambele zilnic.
Lumina am ramas la cei 39W cu care am inceput.
Referitor la echinodorus, ma bucur ca nu se indinde prea rapid, insa, desi nu se vede, a trimis deja antene in spatele elodeei. Acusi face ca vallisneria si ma supara Are timp sa se indeseasca si in stanga.

Imi pare rau de pauza asta de fertilizare in timpul vacantei, caci blyxele s-au suparat tare, vad ca tot lasa frunze si ce ma uimeste ca unele nu mai au radacini si ies din substrat si doar le mergea bine inainte sa plec, ba chiar le separasem ca se facusera mari. Ori le-am separat prea devreme poate?...Tufa de rotala (adica asta zic eu ca e) si dansa a suferit un pic, se vede pe unele frunze.

@Porcu': Da, asa e, pe elodea se vede mai tare. Problema e ca daca il elimin, ce fac cu circulatia apei? Oriunde as indrepta duza, va bate pe niste plante, caci sunt multe...
Acuma mai am o pozitie a duzei, pe care n-am setat-o eu, numa' ca dupa ce il scot din priza (cand dau mancare sau fac curat) si il pun la loc, bate jetul in alta directie...fara sa ating filtrul macar
Ei, pozitia asta, e paralela cu peretele lateral stang, sau chiar un pic in el. Astfel ca doar elodea se misca, iar restul (inclusiv didiplis-ul) stau drepte.

Atasez si o poza: https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682393972523682
https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682410054803090

Referitor la plante, observ din ce in ce mai multe defecte (baza didiplis-ului care n-o duce prea bine si planta in sine nu e asa stufoasa cum vad pe la altii), blyxele, unele frunze ale rotalei...
E clar ca trebuie sa incep macro si sa maresc lumina, dar cum spuneam, la timpul lor. Pana atunci, dau din coate cum pot

Moss-ul am sa-l tai deasupra, ca tin minte cat m-am chinuit sa il leg pe cioata cu mainile pana la cot in apa...Ca sa-l scot de tot si sa-l leg iar, tremur numa' cand ma gandesc la asta
Legat de plantele stem, la care te referi?

Si acum alta rugaminte, ca tot v-am obisnuit cu ele , lamuriti-ma si pe mine cu niste plante, la identificare:

1. https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682441631457170
Eu tot ziceam ca-i rotala macrandra. Cineva mi-a zis ca e ludwigia glandulosa si seamana ce-i drept...Care e pana la urma?

2. https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682423609224562

3. https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682446344260114
Cea subtirica de deasupra, in prim plan.

4. https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682476296593378
Ludwigia?

5. https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/MISC09Ianuarie2012#5695682465500247090
Cea de jos, careia i se vede doar varful, din stanga, langa elodea.

Multumesc daca aveti rabdare sa cititi romanul. Daca mai si raspundeti, e perfect
Fa-le un bine si doneaza scalarii si guramii (desi nu ii vad in acvariu). Cresc prea mari pt acvariul tau.

Pune o poza si dupa plantare.
Moss-ul nu are alge. Vroiam doar sa il curat sa nu aduc cine stie ce bacterii/paraziti in acvariu. Bine, stiu ca 100% nu scapi de monstri astia decat prin sterilizare, dar cat de cat ma gandeam sa il curat.
Albastru de metil puneam in acvariu putin cand eram mic. Stiu ca bunica pune si in apa la gaini. Dar surpriza, ca l-a pus pe tot si nu mai era
Domestos am, dar totusi mi se pare un pic cam dura metoda...

Oricum de-acu' e pus in acvariul cel mic cu creveti. Fizic sa zic asa e curat...biologic...om vedea.

Va multumesc pentru sfaturi
Imi pare rau sa aud asta, speram la mai bine in viitorul apropiat
Uita-te neaparat pe pozele de pe site-ul ce ti l-a dat colegul mai sus, ca pare-mi-se ca n-ai reusit inca sa arunci un ochi pe acolo.
Daca zici ca e ca un mucegai, poate o fi un fung. Sau daca e ca o crusta poate o fi o bacterie de vina...
Uita-te pe poze si vezi ce si cum pana vin baietii mai cu experienta.

Si daca poti, fa si niste poze si pune-le aici.

De asemenea, acvariul nu e ciclat cel mai probabil si rezulta o apa de o calitate precara. Bacteriile "rele" prospera si iti ataca pestii, care la randul lor sunt slabiti datorita toxicitatii apei.
Ia niste teste de apa (nh4, no2 si eventual no3) si pune aici rezultatele.

Filtrul il opresti odata cu aerarea sau merge non-stop?

Si o chestie care n-are treaba cu boala. Scade durata de iluminare. Din ce zici tu ai putine plante si fiind si acvariu la inceput s-ar putea sa ai probleme cu algele.
Multumesc prietene
Pai acum cateva luni eram si cu entuziasmul de inceput si stii cum e, n-ai rabdare si tot intrebi

Cu frezatul mai am totusi de invatat, tot ceva imi sta pe creier ca nu-i cum trebe'...dar rezolv eu, mai trag un ochi, mai un sfat de la voi.
Astept sa treaca rapid sesiunea asta sa pot sa ma apuc de fertilizare macro. Zic sa treaca sesiunea pentru ca am inteles ca pana dibuiesti echilibrul cu macro s-ar putea sa fie si niste mici probleme, pe care in sesiune cu siguranta n-am timp sa le bibilesc.
Iar macro si mai multa lumina cam trebuie la acvariul meu...Desi probabil pe urma are sa ma doara spatele de la gradinarit , dar asta e
Ohoo, la multi ani nene, sa fii sanatos si voios, voinic
Imi plac pestisorii si imi plac blyxele. Arat "grase" ca sa zic asa plastic. Ale mele s-au suparat un pic pe mine...

Sa tragi o poza si cand se deschide bobocul
Mai bine ar fi de pus pe dulapior o bucata de blat deasupra, cat acvariul (sau mai bine cu cativa cm mai lunga/lata)...cred.

Forum Index » Profile for stefanp » Messages posted by stefanp
Go to: