[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
1. Cumpara-ti testere individuale, mie nu-mi plac benzile. KH , GH sunt cele mai utile dar ai putea sa ai si ptr pH si o sonda TDS.
2.In functie de ce shrimpi vrei sa cresti stabileste un target ptr GH si KH.
3.Masoara cat ai acum si adu incet parametrii apei la valorile dorite. Eu nu as creste decat intrepte de maxim 1 grad atat ptr kH si GH. Pentru asta poti folosi calculatorul pe care ti l-am dat si substante DYI sau poti folosi saruri din comert si poti folosi instructiunile lor. Tie ti-as recomanda a doua varianta.
4. Eu as ajusta GH saptamanal, odata cu schimbul de apa. KH il poti ajusta mai des, dar in pasi mici. Este important ca inainte de ajustare sa masori parametrii actuali ai apei din acvariu.
Nu ma incumet sa-ti dau instructiuni de dozaj acum deoarece sunt multe necunoscute despre bazinul tau. Si un FYI: s-ar putea ca aceste schimbari sa o streseze pe crevetica cu oua.
Nu vana pH-ul.
Cat ai acum kH? O lingurita de bicarbonat de sodiu iti ridica kH in 50 l cam cu 3 grade.
Pentru referinta:
https://rotalabutterfly.com/nutrient-calculator.php
Valoare pH la apa de la robinet de 6.4 mi se pare cam suspecta. De obicei companiile de apa ridica valorile pH la apa livrata la peste 7.5 ptr a elimina corodarea tevilor. In consecinta ori ai un tester rau/necalibrat, ori nu ai masurat pH-ul apei de la robinet ori compania ta de apa este de cacao. Cauta online sau cere de la compania de apa buletinul deanaliza al apei.
Repet inca odata, nu incerca sa ajustezi pH daca nu cunosti kH(TDS si GH deasemenea) si cerintele pestilor/plantelor.
Ai incercat sa utilizezi aplicatia de pe telefon sa masori PAR la diferite distante de lampa?(in aer este OK, nu trebuie sa bagi telefonul in apa)
Lampa arata bine, ce nu-mi place este intrarea cablului in lampa.
Bayek wrote:La nano, daca nu faci mentenanta frecvent adica aspirat de substrat la greu, s-ar putea sa te trezesti cu viermi in substrat. Care au si ei rolul lor, isi fac treaba, totul e sa-i accepti estetic.

De acord.
Nu stiu daca ajuta sau nu(nu am avut timp sa fac masuratori concludente), dar eu in anumite folosesc si conuri de arin, frunze de stejar, migdal indian pe care le las sa se descompuna.
EverSad wrote:Traducere: nu se poate anoxic la: "nano", ori este fragil de obtinut, fara masuratori precise.

Incerc la 600l cu o butelie de oxigen dupe' vremuri.... (11L de roca vulcanica si debit de 7-10l/ora)

rezultate: nesatisfacatoare..


De curiozitate, ce folosesti ca sursa de carbon?
Depinde de culoare, daca e roz s-ar putea sa-i placa
Orice stress poate sa o faca pe crevetica sapiarda ouale. Asta include si prinsul u minciogul si existenta pestilor in acvariu(mai ales cei care se misca repede). Dar mutarea in alt acvariu, pe langa ca ar putea duce la pierderea oualelor ar putea duce si la moartea crevetului adult. Asta nu inseamna ca precis asa se va intampla , dar sansele sunt destul de ridicate.
Eu as proceda asa cum ti-am spus, tu poti sa faci cum doresti.
LE si ocrevetica tanara, nexperimentata ar putea pierde ouale.
LLE daca te hotarasti sa o muti si minciogul ti se pare prea stresant incearca sa o prinzi cu un container de plastic sau un breeder box.
Eu as lasa-o in acvariul in care este. Ma cam indoiesc ca acvariul in care o vei muta este ciclat si STABIL cu parametrii asemanatori cu acvariul actual. Daca ai suficiente plante/ moss puii de creveti ar avea ceva sanse de supravietuire. Ai poze cu crevetica?
dan.pavelescu wrote:Treaba asta functioneaza la acvariile mari, la un nano de 30 de litri ti-as recomanda sa nu o faci.
Acolo ai prea putin din orice (sol, apa) si o sa ai prea mult din altele, nedorite. Mentenanta e sfanta si merge mana-n mana cu schimburile de apa.

Desi am vazut acvaristi care au incercat filtrare anoxica prin crearea unui plenum cu ajutorul unor placi de la UGF, sunt cu totul de acord cu @danpavelescu si nu as incerca asta la un nano.
Sunt multe dispute in privinta filtrarii anoxice, chiar si niste impunsaturi intre dr. Kevin Novak si Cory McElroy. Despre modalitatile de filtrare si despre acest conflict puteti vedea in clipul demai jos(linkuri ptr ce a declansat conflictul le gasiti in comentarii).
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DpsVGu0e-OZA&ved=2ahUKEwjY9czo3YL5AhUfI0QIHW79CC0QtwJ6BAgfEAI&usg=AOvVaw3w-EC8F0kHRHv9FnA09Q4e
Dupa parerea mea, Alex este un tip de bun simt si un acvarist experimentat si consider ca merita urmarit acel video.
Teoria spune ca un substrat de peste 8 cm adancime iti poate crea zone anoxice. Tot teoria spune ca pentri a dezvolta bacterii anaerobe ai nevoie de o sursa de carbon. Un prim strat de substrat fertil (aquasoil cum vrei tu sa folosesti ) poate ajuta. Deasemenea este recomandat folosirea pamantului ptr gradina, care contine bucati de lemn prin el. Bineinteles aceste substratiri fertile vor fi acoperite de un substrat inert( gen nisip). Se recomanda sa folosesti cat mai putin aspiratorul si sa lasi plantele moarte, excrememtele de peste sa se descompuna in acvariu ptr a crea sursa de carbon necesara bacteriilor denitrificatoare.
Sunt acvaristi care recomanda utilizarea placllor de la un filtru undergravel pentru a crea o zona anoxica.
Eu unul prefer sama joc cu un filtru sump pentru a crea zone anoxice.
Atunci cand compari 2 surse de iluminat pentru acvariu te uiti nu doar la fluxul luminos sau flux luminos/W. In primul rand trebuie sa stii tipul de acvariu: plantat, pesti doar, marin etc. Dimensiunile acvariului conteaza deasemenea. Apoi te uiti la spectru, temperatura de culoare, CRI, valori PAR. Conteaza si costul initial si cel de exploatare. Conteaza si cat timp lampa isi mentine proprietatile initiale. Deasemenea conteaza si controlul pe care ti-l ofera si usurinta in intretinere. Poate ar mai fi si altele de adaugat dar ma opresc aici.

@dinu79 You blew my mind
Banuiam ca nu este pornit demult. La inceput, pana ce acvariul se cicleaza si stabilizeaza eu obisnuiesc sa utilizez plante de sacrificiu, cu crestere rapida(mai ales in cazul unui substrat fertil, specializat ptr plante). Ania dupa ce castig oarecum bataliacontra algelor introduc moss si plante cu crestere mai lenta.
Cand ai pus in functiune acvariul?
O alta solutie ptr. fixarea plantelor pe decor este superglue(cel pe baza de cianoacrilat este safe ptr acvariu).
Toate cele 3 specii enuerate sunt considerate invazive. Eu personal le evit.
Ti-a sugerat asa numitul "dry start". Daca este executat corect duce la un gazon de individiat, daca nu mucegai, putrezire plante etc.
Pentru detalii mai clare , il poti consulta intai pe prietenul nostru G
Ceva noutati? Cum se mai prezinta supravietuitorii?
Imi pare rau casi de data asta un peste nu a supravietuit. Raman la parerea ca intermediarul face o treaba de mantuiala in cazul pestilor mai sensibili, sarind peste etapa carantinarii.. In fine, probabil ca am eu alte standarde...
Eu deocamdata folosesc aplicatia "pe uscat" pentru a compara diferite surse de lumina si sunt oarecum multumit de rezultate. Chiar si pe "uscat" o sa fii surprins cat de mult scad valorile odata cu cresterea distantei de la sursa de lumina.
Aplicatia are review-uri bune si pretul e imbatabil.
EverSad wrote:Se poate baga' si PAR-Meteru' in bazinul iluminat cu leduri... (retoric: ce este asa greu? )

Daca te referi la ce am postat eu la #29, eu totusi am o retinere sa-mi bag telefonul in bazin.
dan.pavelescu wrote:
flo77 wrote:Sunt multe discutii legate de iluminarea T5 vs LED pe un forum dedicat acvariilor plantate


Nu stiu, eu mi-am format parerea strict din experienta. Sa discute sanatosi, din partea mea.

Sunt foarte multi care sunt de aceeasi parere cu tine si argumentele lor sunt foarte solide.
Valoros in acele discutii sunt prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecarui tip de iluminat. Deasemenea si trendul pe piata, asa cum bine a remarcat @narcis.
Sunt multe discutii legate de iluminarea T5 vs LED pe un forum dedicat acvariilor plantate, nu as vrea sa-l numesc pentru a nu intra in bucluc.
Exista o aplicatie pe telefon numita photone cu ajutorul careia puteti compara diferiti parametrii ptr diferite surse de lumina. Bineinteles ca are limitele ei(ca de exemplu nu cred ca ai putea face citiri sub apa, eu nu am vrut sa testez cat de etans e telefonul) dar ar putea fi un instrument util si ieftin. Pentru cei care vor sa testeze lampile Arled ar putea fi util, mai ales daca s-ar compara valorile cu altele obtinute de la o sursa consacrata de lumina.
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com