Te salut si succes.
Fara sump cred ca e mai mult decat dificil sa gestionezi un marin. Nu imposibil, dar eu nu as incerca.
In primul rand, skimmerul va trebui sa-l atasezi la acvariu. Atat vizual, cat si ca principiu, nu ma prea incanta ideea. In al doilea rand, vei fi nevoit sa faci schimburi dese, consistente si regulate de apa. Eu nu vreau sa fac schimburi decat "la nevoie". Nu regulat, ca o rutina.
Apoi, reactoarele. Vor trebui folosite reactoare ermetice. Asta inseamna mereu aparaie si mizerie cand le vei deconecta sa le cureti si sa schimbi antiphosul si carbunele.
Nici eu nu sunt deacord cu filtrele externe la marine pentru filtrare mecanica. Eu folosesc canistre doar sa plimb apa prin matrixul din ele. Fara bureti sau alte filtre.
Nu are rost sa dai bani pe toate testele. Iti dau eu o parte din ele. Amoniacul si nitritii le controlezi doar pe perioada ciclarii. Ale mele expira in vara. Ti le dau eu.
Te pot ajuta cu cateva teste de apa pentru phosphor, nitrati, kh, ph, mg, etc., pana ti le iei pe ale tale.
Si eu recomand Aquilli. Il folosesc cu succes.
Pentru inceput iti pot imprumuta refractometrul meu, ca sa iti stabilesti exact salinitatea la inceput si iti donez un hydrometru Aqua Medic, de care nu mai am nevoie.
Mi se pare ca mai am eu un circuit pentru ATO acasa. Ii dadusem unul si lui Jan. Iti va trebui doar o pompa mica de apa si rezervorul de apa. Vor trebui facuti si suportii pentru senzori.
Cauta totusi o solutie sa iti faci un Sump, cat de mic. Sa incapa un skimmer si 3 reactoare. Canistra JBL tine-o pentru Matrix, sau zeolit, ori spartura de lava.
Piatra vie, eu cred ca e mai mult moft inaintea ciclarii. Mergi pe piatra uscata si fa-ti un aranjament spectaculos cu adeziv de gresie CM25. Oricum vei baga bacterii.
Ganganiile si aiptasia vor veni pe parcurs, pe masura ce bagi pietricele cu corali
Daca ar fi sa o iau de la capat, as incepe cu aranjamentul pietrelor. Numai piatra uscata. Apoi, la minim o luna dupa ciclare, as baga ceva piatra vie in bazin pentru o luna, doua, pana imi colonizeaza cu ganganii piatra uscata, apoi as muta piatra vie in sump, ca sa nu imi afecteze vizual aranjamentul.
Si eu sunt incepator in marine, nu am inca nici un an de marin, dar am strans ceva informatie si atat cat pot, iti stau la dispozitie.
Macar greselile daca ti le pot impartasi, tot cred ca poate fi un plus pentru startul tau.
Greselile si graba costa sute, sau mii de lei si pot transforma acvaristica din relaxare in factor de stres.