Salut si bine ai venit!
Cred ca ai doua variante aici insa ambele au ceva in comun si anume aditia de chimicale.
Din experienta mea adaugi chimicale/tratamente in bazin atunci cand ai o problema sau vrei sa tratezi ceva, niciodata preventiv.
Varianta 1, este cea povestita de colegi mai sus, nu cred ca am mare lucru de adaugat insa o sa ai nevoie de ceva buget.
Varianta 2, este cea testata de mine la bazinele mele prin care ai nevoie de un substrat generos format din 1cm pamant de flori, pamant de gradina si ceva mizerie adunata dintr un lac, rau in care traies vietuitoare.
6-7 cm de nisip de rau aproximativ 1-2 mm granulatie.
Mergi iar la rau si aduna pietre si lemne, daca reusesti sa gasesti si ceva materie biologica(frunze putrezite, lemne putrezite, radacini) poti sa le iei sa le arunci in bazin, asa cum sunt ele, fara dezinfectare sau alte procedee.
Adauga plante easy pentru inceput : vallisneria, anubias, cripto, echinodorus. O sa ai nevoie si de o lumina aici, nu foarte puternica insa cred ca un program de 7/8 ore pe zi este necesar pentru ca plantele sa se dezvolte.
Conditia cea mai importanta pentru ca ecosistemul sa functioneze este simpla : minim 50% acvariul trebuie sa fie plantat. Nu stiu daca o sa fie suficient filtrul cascada insa poti sa urmaresti exact ce se intampla, presupunem ca o sa adaugi vietuitoarele dupa minim 10 zile de la restart iar plantele reusesc sa se acomodeze si bazinul este ciclat.
Daca o sa ramai la maxim 6 scalari si probabil 2-3 sanitari ai sanse mari sa functioneze fara sa mai fie necesar un alt filtru extern.
Daca vrei plante faine si un scape de revista, ai nevoie de substrat dedicat, probabil si ceva fertilizanti deci aceasta metoda nu o sa functioneze.
Btw : cele mentionat mai sus reprezinta concluziile mele adunate in urma unui experiment care functioneaza de aproximativ 65-70 de zile. Nu reprezinta reteta succesului si nu iti garanteaza rezultate bune insa este o alternativa in situatia in care bugetul tau nu este unul generos acum.
Bafta