[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flavius2308
Forum Index » Profile for flavius2308 » Messages posted by flavius2308
maryusdv8 wrote:La mine, in zona de mijloc, mai bine luminata, noile frunze au inceput sa apara dupa > 7 zile, iar in zonele laterale ale acvariului dupa > 14 de zile - cu ritm mic de crestere.
De cand ai pus-o in acvariu?
Iluminatul este: 2 T5 x 24 W + 2 T8 x 18 W, intr-un acvariu 80 x 35 x 45.

In 12 decembrie am pus-o.
Am avut si niste fire din alta iarba (care se vad in poza dar nu stiu cum se cheama) pe care nu am scos-o, am lasat-o impreuna cu marsilea.
E adevarat ca am niste Ludwigia Palustris in partea din spate a acvariului care se tot intinde spre mijlocul acvariului si imi cam tine umbra in partea centrala (sau cel putin asa cred ). Cred ca o sa o scot si o mut pe laterale cumva.
Nu stiu cum sa fac ca nu am deloc inspiratie la aranjat plantele in acvariu in ciuda faptului ca plantele arata bine, sunt sanatoase, n-au alge - o sa pun cateva poze.

Acvariul e 60x30x30, 54 litri din care efectivi de apa aprox 47 litri.
Lumina am 0,5 W/L dintr-un JBL Solar Tropic 1x24 W, T5 , Reflector JBL, coloana de apa 25 cm, lumina 10 ore/zi fara pauza.
Lucian wrote:
flavius2308 wrote:Dar totusi daca am adus discutia de raportul N/P =16/1 ce reprezinta N si P ?

Sunt literele din fata lui O3 si O4

Bun, n-am inteles atunci prea bine care e treaba cu raportul N/P 16:1 dar nici nu prea conteaza. Pe mine ma intereseaza ala 10:1 .

Zi-mi de ce nu mi se indeseste Marsilea atunci .
maryusdv8 wrote:Am si eu Marsilea, iar in zonele mai umbrite creste mai greu, dar creste... poti pune o fotografie?

http://img.plici.ro/image/1l
http://img.plici.ro/image/1q
http://img.plici.ro/image/1z
http://img.plici.ro/image/1A
http://img.plici.ro/image/1B
http://img.plici.ro/image/1F
Lucian wrote:Sa nu confunzi raportul NO3/PO4 care trebuie sa fie 10/1 si N/P 16/1
Mult 9ml asta este prima doza, dupa care am spus este in functie de cat mananca plantele...
Parerea mea este ca pentru tine cu maxim 15ml/saptamana vei realiza echilibrul si asta inseamna ca un flacon de 250ml iti ajunge peste 4 luni

Pai clar ca am confundat-o
Dar totusi daca am adus discutia de raportul N/P =16/1 ce reprezinta N si P ?
Da, imi iau un flacon de 250 ml. , am test de PO4 la picatura de la JBL si o sa-mi reglez cat trebuie sa dau ca sa ajung la raportul 10:1.
Tonelson wrote:Dar trebuie sa le scot neaparat din substrat pt a le taia? Nu pot sa le tai direct in apa fara se le mai scot?

pai normal ca trebuie sa le scoti ca sa le replantezi.
Lucian wrote:Raspunsul este DA
Acolo iti spune ca daca adaugi 9ml in cei 47l de apa concentratia de PO4 creste cu 1ppm. Dar cat aveai inainte? Cat mananca plantele intr-o zi? Ar cam trebui sa putem raspunde la aceste intrebari...
Daca vrei sa menti 1ppm de PO4 trebuie sa adaugi intr-o zi 9ml si dupa asta va trebui sa mai adaugi din cand in cand doar ce consuma plantele in acea perioada. Dupa o saptamana cand facem un schimb de apa mai mare, concentratia de PO4 scade corespunzator si atunci trebuie sa adaugam cerespunzator PO4 pentru a readuce concentratia la cat ti-ai propus 1ppm.
La inceput poate parea complicat dar iti garantez ca dupa 2-4 saptamani iti reglezi "tirul" vei incepe sa pui la ochi... Este greu pana simti cat iti consuma acvariul... Vei vedea ca dupa o tunsoare masiva se consuma mai putin.

Mda, mi se pare foarte mult 9 ml .
Pai PO4 la mine e foarte scazut, e aproape de zero (0,05-0,1).
Luand in considerare ca NO3 este 15 mg/l as avea nevoie chiar si mai mult PO4 ... pe la 1,5 ca sa mentin raportul 10:1 dar am vazut pe aici pe forum ca se aplica si raportul 16:1.
Lucian wrote:Si calculeaza dozajul cu
http://calc.petalphile.com/
http://rota.la/

To reach your target of 1.0 ppm PO4 you will need to add 9 mL Easy Life Fosfo to your 47.0 L aquarium to yield

Adica trebuie sa fertilizez cu 9 ml PO4 pe zi, saptamana, ca nu inteleg.
Am inteles, cred ca merg pe gama Easy Life macro+micro.
Lucian wrote:Flavius, solutia EL Fosfo contine si alte substante pe langa cea care elibereaza PO4, substante care asigura stabilitatea solutiei. Un efect direct este ca impiedica reactia cu fierul din apa care alfel precipita (pierzand astfel si fierul si fosfatii). In afara de asta esti sigur de compozitie si nici nu este scumpa. Pe de alta parte ceea ce se cumpara in pungute la coltul blocului, nu iti garanteaza nimeni de puritatea si calitatea produsului. Am auzit de curand ca solutia vanduta ca fiind Easy Life Carbo vrac la litru ar fi o solutie de dezinfectare din spitale, care intr-adevar contine Gluteraldehyda dar in alt procent si se pare ca mai contine si alte substante...
Nu exista contraindicatii la supradozaj de potasiu (K) in limite normale (60-80ppm), oricum se recomanda aditii suplimentare de potasiu. (daca te vei uita ce contin unele solutii minune de la ADA vei vedea ca una din ele este doar de aditie de potasiu ). Potasiul cu care vine suplimentar orice solutie de macrocomponente nu prezinta pericol pentru plante (ba din contra, face parte din trioul de aur N-P-K)

Mersi Luci, am inteles perfect ce ai spus.
Si am mai inteles ca nu esti pentru solutiile preparate home made. Foarte posibil sa ai dreptate desi tot timpul au existat pareri pro si contra.
Probabil ca o sa trec de la PPS-pro la solutii individuale pentru N-P-K (daca ai o recomandare in sensul asta o iau in calcul) pentru ca astfel pot sa dozez atat cat am nevoie (ma refer in special la raportul NO3/PO4.
De asemenea si pentru micro daca ai vreo sugestie o astept cu interes (pentru micro cand am inceput acvariul am mers pe Ferropol si Ferropol 24).
denes wrote:Fara mila baga coasa )

am o foarfeca din aia de tuns oile, dintr-o bucata tund tot
Daca tot suntem la discutia cu fertilizarea de PO4 pentru ca intentionez sa-mi iau si eu, as avea o intrebare inainte de a face o prostie.
Care e diferenta intre Kh2Po4 si Easy Life Fosfo ?
Cu ce vine in plus una fata de alta ?
In mometul asta fertilizez cu PPS-pro, TMP , Easy Carbo, CO2 dar din pacate PO4 este aproape de 0 (mai concret 0,05-0,1 probabil si datorita faptului ca am cam putini pesti) si am ceva gauri prin frunzele mai batrane si ceva GSA pe geamul acvariului.
Din ce m-am documentat PPS-pro contine atat PO4 dar si K. Ori daca eu fertilizez cu KH2Po4, oare nu creste prea mult K ?
Deci fara mila, taiat varfurile la 15-20 cm si replantat ?
Lucian wrote:
flavius2308 wrote:Eu nu stiu cum fac cei care au acvarii mari si trebuie sa faca miscarea asta tot din 2 in 2 saptamani.

Eu daca nu tund saptamanal am mari probleme, asa ca raspunsul corect este: cosim des

pai bun si cum apuca plantele alea sa faca radacini daca tot cosim ?
Si daca tai doar varfurile, parte de jos se ingroasa si face o multime de radacini adventive. Cum rezolv problema asta ?
Lucian wrote:Le scoti din substrat, rupi varful 15-20cm si replantezi varfurile...

E nasol ca naiba ca trebuie facut asta tot la 2 saptamani, nici nu apuca sa-si faca radacina ca lumea ca trebuie scoase iara cand ajung sus la luciul apei.
La mine cresc ca nebunele, nu stiu ce naiba.
Deja mi s-a pus cu plantele astea stem.
Eu nu stiu cum fac cei care au acvarii mari si trebuie sa faca miscarea asta tot din 2 in 2 saptamani.
nicu.laita wrote:Va rog sa-mi spuneti unde se gaseste de cumparat KH2PO4. As vrea sa-l incerc si eu.
La mine EL Fosfo nu functioneaza foarte bine.

www.acvaristic.ro
nicu.laita wrote:Va rog sa-mi spuneti unde se gaseste de cumparat KH2PO4. As vrea sa-l incerc si eu.
La mine EL Fosfo nu functioneaza foarte bine.

Www.aquaristic.ro
Sper ca am scris bine linkul.
maryusdv8 wrote:Pentru aditia de PO4 am folosit de la Easy Life - Fosfo, precum si KH2PO4.

Am si eu Marsilea, iar in zonele mai umbrite creste mai greu, dar creste... poti pune o fotografie?

Cu SAE care este problema de te-ai suparat pe el?

De care ai fost mai multumit de EL - Fosfo sau de KH2PO4 ?
O alta alternativa la cele 2 solutii de mai sus nu ar fi posibilitatea sa dau putin mai mult de macnare la pesti si sa mai cresc putin numarul lor ?

Referitor la marsilea adevarul e ca fiind acvariul destul de ingust (30 cm) plantele stem au crescut pana sus la luciul de apa apoi sau intins spre mijlocul acvariului au inaintat spre geamul din fata si au tinut oarecum putin umbra. Daca zici ca asa este, poate sa fie asta o cauza. Acum am facut o tunsoare zdravana si am replantat varfurile pe care le-am lasat de vreo 10-15 cm iar acum e o lumina intensa pe toata suprafata plantata cu marsilea.
Am facut poze dar nu pot sa le postez ca am cablul de date la birou dar maine le scot si le pun sa vezi.

SAE nu prea are treaba cu algele. A fost o perioada cand am avut ceva alge verzi dar nici nu se uita la ele. Probabil ii plac alte alge. Vreau sa scap de el.
stefanp wrote:GSA (Green Spot Algae)

O concentratie prea mica de PO4 in comparatie cu NO3.

Mda, chiar am o diferenta prea mare intre cele 2 elemente: NO3=15 mg/l iar PO4= 0,05-0,1 mg/l
Ar trebui sa fac aditie de Kh2Po4 ?

Si as mai avea o intrebare: de ce nu imi merge bine Marsilea Hirsuta ? Nu se indeseste ca lumea.

Conditii:
- acvariu Juwel 60x30x30, 54 litri (47 litri aproximativ efectivi de apa)
- substrat aquabasis + manado
- iluminare 0,5 W/l (1 neon T5 -24W - JBL Solar Tropic, reflector JBL, coloana de apa 25 cm)
- fertilizare : PPS-pro, TMP, Easy Carbo, CO2 presurizat (aprox 1 bula/sec.)
- filtrare - filtru intern Juwel Bioflow mini (200 l/ora)

Teste de apa:
Fe=0,2
PO4=0,05-0,1
No3=15
Ph=6,8

Am uitat pestii:
6 neoni
2 xipho
1 guppy
1 SAE care e praf, n-are nici o treaba cu nimic si cred ca ii dau drumu pe Barzava
Am puncte verzi de alge pe geamul acvariului. Cum pot sa scap de ele ? Din ce cauza se fac ?
Cum pot scapa de ele ?
Lucian wrote:In perioadele cu ploi mari cantitativ in majoritatea retelelor KH-ul scade... Si in Bucuresti se intampla acest lucru (scade cu 0,5-1 grd).

Din pacate n-am un test de KH la picatura ca sa pot vedea cat este.
Am unul cu betisoare dar nu cred ca este elocvent.

Forum Index » Profile for flavius2308 » Messages posted by flavius2308
Go to: