| Message |
|
|
|
Ai dat prea putine detalii.
Acvariu,fertilizare, filtrare, fauna.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Pentru ca n-ai de unde cumpara test de potasiu pentru apa dulce, ca sa vezi cat se consuma de pe o zi pe alta si sa poti face un calcul mai exact, eu as adauga cate 5 ml (4 ppm) pe zi.
Totusi nu e prea mult sa pun in acvariul meu de 47 litri efectivi de apa, 5 ml (4 ppm) de Potasiu zilnic in conditiile in care pe prospect scrie asa : Easy Life Kalium: 10 ml la 100l creste concentratia de potasiu (K) cu 4 ppm. In majoritatea cazurilor, dozarea de 10ml la fiecare 100l este mai mult decat suficienta o data pe saptamana .
Si mai am o intrebare referitoare la calculatorul de dozare a fertilizantilor cu programul asta : http://rota.la/ro/
Am acolo 2 optiuni :Estimativ Index si Estimative Index zilnic.
Ce presupune asta, ca dozajele respective sunt pentru doza zilnica la EI zilnic, respectiv doza saptamanala pentru EI ? Care se preteaza cel mai bine dintre cele 2 ?
|
 |
|
|
Lucian wrote:EL Fosfo cat sa mentii ~1ppm PO4, JBL Ferropol cat sa mentii ~0.6ppm Fe (PO4 si Ferropol in zile diferite, nu in aceiasi zi) si zilnic JBL Ferropol 24 si Easy Carbo.
Pe langa asta , mai adaug 4 ppm/zi EL Kalium
La sfarsitul saptamanii ce procent de apa ar trebui schimbat ?
Dupa schimbul de apa trebuie sa fertilziez astfel incat sa readuc valorile la valorile de mai sus.
|
 |
|
|
|
Cumpar butelie CO2 0,5 Kg cu revizia valabila.
Astept oferte.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Inseamna ca tu, daca adaugi 10 ml intr-o zi, ai introdus in acvariu 8 ppm potasiu.
In fiecare zi, daca vei continua acest "tratament" vei adauga cate 8 ppm. In total, intr-o saptamana vei adauga 7x8 = 56 ppm , ceea ce e un pic cam mult.
Pentru ca n-ai de unde cumpara test de potasiu pentru apa dulce, ca sa vezi cat se consuma de pe o zi pe alta si sa poti face un calcul mai exact, eu as adauga cate 5 ml (4 ppm) pe zi.
Daca o sa mai fie nevoie, poti creste.
Asa m-am gandit si eu ca e un pic cam mult.
O sa dozez 4 ppm/zi cred ca e suficent.
|
 |
|
|
Lucian wrote:Ar fi bine sa pui 5-10ppm K.
Din prospectul Easy Life Kalium: 10 ml la 100l creste concentratia de potasiu (K) cu 4 ppm. In majoritatea cazurilor, dozarea de 10ml la fiecare 100l este mai mult decat suficienta o data pe saptamana.
Asta inseamna ca la aprox 45-47 litri de apa cat am eu ar trebui sa fertilizez zilnic cu aproape 10 ml K ca sa creasca concentratia de K cu 8 ppm ?
|
 |
|
|
skija wrote:Salut , ma bag si eu , ca musca-n c....  )) , ai SAE in acvariu ? poate te scape ei de alga . Pe mine m-au scapat de alge SAE . Mai putin de GSA .
Sa ma corectati daca gresesc .
SAE astia nu mananca toate tipurile de alge.
Cladophora nu cred ca halesc.
|
 |
|
|
Lucian wrote:Este cat sa pui (nu ai cu ce sa masori K asa ca oricum nu ai fi avut cum sa sti cat sa pui ca sa atingi o tinta  )
EL Fosfo cat sa mentii ~1ppm PO4, JBL Ferropol cat sa mentii ~0.6ppm Fe (PO4 si Ferropol in zile diferite, nu in aceiasi zi) si zilnic JBL Ferropol 24 si Easy Carbo.
corect, nu am cu ce sa masor K  .
da, incerc sa ma apropii cat mai mult de valorile date de tine mai sus.
mersi frumos.
|
 |
|
|
Lucian wrote:Ar fi bine sa pui 5-10ppm K.
10ppm de NO3 este ideal mai ales pentru majoritatea plantelor rosii 
sa fertilizez cu 5-10 ppm K, sau sa ajung la valori tinta 5-10 ppm K ?
cred ca daca nu mai fertilizez PPS-pro o sa ajung la NO3 10.
|
 |
|
|
Lucian wrote:PPS-Pro este o schema de fertilizare (sper sa nu incepem si aici o discutie nesfarsita pe acest subiect cum am vazut ca au existat pe multe forumuri) cu anumite proportii intre macro-elemente. EI este o alta schema de fertilizare si are alte proportii intre macro-elemente.
Daca ai Easy Life Fosfo, Ferropol si Ferropol 24 si Easy Carbo poti sa incepi sa dozezi doar din astea, nu mai ai nevoie de PPS-Pro. Nitratii de produc intr-o cantitate mult mai mare decat fosfatii din mancare si reziduurile aferente mancarii di a bazinului in sine, totul este sa completezi cu fosfati astfel incat sa nu apara un dezechilibru NO3/PO4. Nitratii daca ii mentii la un nivel de 5-10ppm este foarte OK si nu mai trebuie sa faci aditii de nitrati. Fosfatii ii mentii la 0.5-1ppm prin aditii de ELFosfo.
Corect, am inteles, nu e nevoie sa insistam pe subiectul asta.
Legat de NO3, la mine in acvariu este in jurul valorii de 15 ppm (asta cu aditie de PPS-pro). In cazul asta ar trebui sa urc PO4 pana in jurul lui 1,2-1,5 ppm.
Daca as renunta la PPS-pro asa cum mi-ai sugerat atunci probabil ca m-as apropia de valoarea de 10 ppm caz in care nu as mai avea nevoie de un nivel asa mare de PO4.
Daca cu NO3 si PO4 e lamurita treaba, mai ramane un element care nu e acoperit ... e vorba de K potasiu, pe care e nu il dozez. Imi recomanzi sa fac aditie de K (spre exemplu EL kalium) ?
|
 |
|
|
Lucian wrote:Acum nu. Acum incerc o combinatie de Seachem, Aquavitro si Planta Gold7 de la Dennerle
Am lucrat pe schema EI sau apropiate principiului de baza cu diverse produse timp de un an.
Se poate aplica schema asta la un acvariu de 54 l si fertilizare cu PPS-pro, Easy Life Fosfo, Ferropol si Ferropol 24 si Easy Carbo ?
Imi poti da o sugestie in cazul asta ?
Mersi.
|
 |
|
|
Lucian wrote:Oricum de cand merg pe fertilizarea prin urmarirea unor tinte apropiate de nivelul EI nu mai am treaba cu niciun fel de alga (in afara de GSA care imi indica echilibrul nitrati/fosfati), la fel nu am avut alge nici cand am mers pe schemele recomandate de Seachem, Dennerle si chiar si VIMI all in Red.
Salut,
In momentul asta fertilizezi Estimatve Index ?
|
 |
|
|
stefanp wrote:Taie ca la orice planta stem.
Va da pui din taietura (ma rog, din internodul de imediat sub taietura).
mersi, maine o tund.
O tai ma de jos ca face o tufa mai bogata atunci si mai replantez din varfuri.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Bineinteles ca poti ajunge.
Insa urca valorile cu grija  Iar daca plantele la un moment dat or sa mearga bine, opreste-te la nivelul respectiv. Nu e neaparata nevoie sa ajungi la o valoare tinta, daca plantele se multumesc si merg bine cu mai putin.
Mai urc putin sa vad ce si cum.
Oricum maine fac scjimb de apa si trebuie sa fac test sa vad cu ce mai raman dupa aia.
Mai am o intrebare ... am Hetherantera Zosterifolia si a crescut pana sus si ar trebui sa o tund.
Intrebarea este cum sa fac, ii tai varfurile pur si simplu, nu raman cioate si arata urat ?
Chiar nu stiu cum sa tund planta asta.
Mersi.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Se prea poate...
Marsilea spre exemplu haleste fosfati ...
Pai daca e asa sper sa-si revina.
O sa maresc doza zilnica de EL Fosfo sa vad daca pot ajunge la 1 mg/l.
|
 |
|
|
stefanp wrote:Au consumat plantele, de la 0.7 si atat a mai ramas ...
Asa mult consuma marsilea, alternatera reineckii mini, staurogine repens, heteranthera zosterifolia ?
|
 |
|
|
stefanp wrote:Eu as zice undeva in jurul 0.2 - 0.4
asa putin dupa ce am fertilizat cu Easy life Fosfo dupa cum urmeaza:
-Luni 6 ml (conform calculatorului a urcat PO4 LA 0,7 ppm.)
-Marti 0,5 ml
-Miercuri 1 ml
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
stefanp wrote:Testul PO4 are mov pe scala de culori? Io stiu ca are doar albastru, de la deschis catre inchis.
Poti pune o poza cu sticluta de test si scala?
da, o sa pun o poza cand ajung acasa atat cu scala de culori cat si cu sticluta de test.
|
 |
|
|
|
Rog pe cineva care are test de PO4 de la JBL sa ma lamureasca in urmatoarea problema:
Am test la picatura de la JBL si nici o nuanta din scara de culori nu se aseamana cu proba mea.
Mai concret proba mea e un albastru ceva mai inchis (decat nuantele de albastru de pe carton) iar scara de culori nu are decat albastru mai deschis si un mov ceva mai inchis, deci nici una nu corespunde.
Cum pot citi valoarea in cazul asta ca sa nu interpretez prostii.
Mersi.
|
 |
|
|