Message |
|
Schimbarea substratului este o modificare majora intr-un acvariu, din punctul meu de vedere un restart. Chiar si pentru acvarist experimentat nu este usor mai ales daca vrei s-o faci din mers, avand la dispozitie doar un acvariu. Te poti astepta la pierderi de pesti sau creveti,acvariu destabilizat/deciclat. Daca vrei sa-ti schimbi substratul trebuie sa-ti asumi aceste riscuri.
Eu unul as ramane cu ce ai. As adauga fie niste lemne fie niste pietre mai interesante, care sa fie punctul focal. Eu as ramane la pietre, ce a sugerat Dan (Dragon Stone) mi se pare o alegere excelenta.
Esti la inceput de drum, va trebui sa inveti cat mai multe despre plante despre necesitatile lor. Deoarece nu ai substrat fertil eu as merge pe epifite variantele mai mici(avand in vedere dimensiunile acvariului tau). Ma gandesc la anubias varianta nana/petit, bucephalandra, Java fern varianta narrow leaf,windelov. Personal nu imi place nici un fel de moss, dar poti incerca daca vrei. Pentru ele poti face lejer fertilizare in coloana de apa, sunt usor de intretinut si nu necesita tunderi frecvente(ca tot nu-ti place sa stai cu mana in apa). Poti cumpara/pastra tipuri echinodorus, Cryptocoryne dar la astea le-as adauga fertilizare la radacina.
Mie personal nu imi plac plantele plutitoare(fura lumina), dar daca vrei sa reduci nitratii si/sau sa oferi protectie puilor ar fi o optiune.
Sfatul meu este sa nu cumperi multe plante dintr-o data, trebuie sa ai rabdare si sa inveti ce trebuie sa faci pentru a le tine in viata si a le inmulti.
Desigur, faci cum crezi. Eu sunt de principiu ca in acvaristica rabdarea si schimbarile mici, in trepte duc la succes. Multa bafta.
|
 |
|
Imi place foarte mult cum arata, plantele par a fi foarte sanatoase.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:
Ca o incearca pe ironii cu mine, treaca-mearga, mi se rupe in paishpe.
Dar ca l-a facut pe Alinutz pisat de tigan si s-a luat de el cu obraznicie, a fost cam mult.
I-am dat o pauza scurta, de vreo 30 de ani.
Sorry ptr offtopic, dar daca tot se discuta asta. Nu cred ca asta a vrut sa spuna prin esenta de rom, nu cred ca ii era adresata direct lui @alinutz80. Nu ca ii duc lipsa, dar am remuscari ca si eu l-am cam injurat pe doctor in topicul ala(bine, nu una zdravana, stramoseasca, doar mi-am exprimat parerea despre capacitatile lui intelectuale).
Superbe noile achizitii, sa-ti traiasca si sa se adapteze cat mai bine in noua lor casa.
|
 |
|
De multe ori este util sa incercam sa intelegem partenerii de discutii si sa evitam sa-i jignim( OK, aici nu-mi reuseste intotdeauna).
In cazul lui Mellbo el are ca hobby principal automatizarile iar acvaristica pare a fi unul secundar. Este normal sa incerce sa automatizeze tot ce prinde. Asta e placerea lui.Chiar daca pentru mine unele nu-si vad rostul si consider ca nu merita efortul, nu m-am opus decat in cazul in care am considerat ca ceea ce a propus el poate prezenta un risc de electrocutare sau incendiu.
Dpdv vedere acvaristic il consider pe mellbo ca un copil, care pune o groaza de intrebari(ok, cateodata sunt cam ....intelegeti ce vreau sa spun) si de multe ori te poate exaspera cu eternul "da' de ce asa si nu asa cum zic eu". De multe ori am vazut ca insista sa isi urmeze o idee, chiar daca este sfatuit sa nu o faca. Este Ok, asa capata omul experienta. Pana la urma am constatat ca urmeaza sfaturile primite.
In momentul de fata el considera ca interventia umana este absolut necesara si are o influenta benefica asupra ecosistemului din acvariu. Este OK, are timp sa-si schimbe parerea.
O zi buna tuturor.
|
 |
|
Dupa cum am spus prefer PM in cazul acestei discutii.
|
 |
|
.
|
 |
|
Raspuns scurt ca suntem deja offtopic: nu in ambele cazuri. Ptr. detalii privind semnificatia kH in privat daca esti interesat.
|
 |
|
Da, da Dan, cineva trebuie sa ia atitudine!
Cum este posibil ca elevul BBogdan sa vina cu sandwich-uri cu salam de Sibiu, iar ceilalti copii sa nu-si poata permite decat un corn. Asta e discriminare!
Superb acvariul !
|
 |
|
Nu intru in detalii, o sa postez un link doar
https://drinking-water.extension.org/drinking-water-treatment-ph-adjustment/
Doar vreau sa mentionez ca apa mea la robinet are pH cam 8.2- 8.5, alcalinitate cam 1, duritate totala cam 1.25. Desigur apa este tratata pentru cresterea ph(xontra corodarii eventualelor tevi de plumb si/sau cupru). Nu stiu exact care din metodele din primul link este folosita, dar putem sa presupunem.
|
 |
|
Referitor la pH scazit al apei de la robinet(apa livrata de compania de apa): oare de ce exista reglementari in legatura cu pH-ul apei livrate? Mai mult, exista un motiv pentru care multe companii de apa trateaza apa livrata astfel incat sa ridice pH-ul(atentie, doar pH-ul nu si kH) la valori de peste 8. Nu mai insist in privinta asta, cine este interesat se poate documenta.
Referitor la cat de buna este apa lui @mellbo ptr. caridine: uitati-va la alcalinitatea apei de la robinet, nu numai la pH.
|
 |
|
Dr Nano wrote:
Tu nu ai plecat la munca  ?
Multumesc pentru grija pe care mi-o porti. Bless your heart, doctore!
|
 |
|
Prin intrebarile pe care le-am pus am incercat sa vad daca din experienta noastra putem trage niste concluzii la niste controverse(cel putin pentru mine) in legatura cu diatomii:
- prezenta silicatilor este o cauza a aparitiei diatomilor sau doar prezenta intr-o cantitate mai mare a nutrientilor la sfarsitul ciclarii(nitrat,fosfat)?
-cum influenteza lumina aparitia/dezvoltarea diatomilor
-este aparitia diatomiilor o etapa obligatorie in procesul de ciclare/stabilizare a unui acvariu?
Nota referitoare la schimbul de apa: Mie deobicei diatomii imi apareau la sfrsitul ciclarii. Deaceea atunci cand nu aveam plante cu crestere rapida preferam sa fac schimburi de apa. Nu atat ptr a limita diatomii ci pentru a preveni o explozie de alte tipuri de alge. De multe ori urmau hair algae, mai ales daca aveam o fotoperioada mai mare.
|
 |
|
Niste intrebari pentru cei care au ceva experienta in ciclarea unor acvarii plantate:
- cand au inceput sa apara diatomii?
- ce substrat ati folosit? Au aparut diatomi in cazul in care ati folosit un substrat care a mai fost utilizat in prealabil?
- dupa ce au disparut s-a mai intamplat sa reapara? Daca da , in ce conditii?
Eu zic ca raspunsurile la aceste intrebari pot lamuri in mare masura problema diatomilor.
|
 |
|
Apa acida corodeaza tevile, poti avea scurgeri de metale grele. In cazul pestilor unele substante declorinatoare neutralizeaza si metalele grele. Pentru tine si familia ta , nu stiu...
|
 |
|
mellbo wrote:
La robinet, adica apa de schimb are cam parametrii:
pH: <6.4
GH: <3 (<53)
kH: 6 (107)
CL: 0.2 (Folosesc Seacheam Prime)
a
Eu sper ca aceste valori nu sunt adevarate.
|
 |
|
EverSad wrote:Am un bazin inceput' de o luna... 2 ore dimineata, bate soarele din spate in fata lui cam 10-15Cm. (exact acolo am diatome pe nisip)
Ai incercat sa ecranezi acea portiune si sa vezi ce efect are asupra diatomilor? Te intreb ptr ca sunt pareri contrarii pe internet in ceea ce priveste relatia dintre diatomi si lumina.
|
 |
|
Deaceea am spus ca trebuie sa se documenteze despre solul pe care vrea sa-l foloseasca. Si initial nu am dat detalii.
|
 |
|
Ma gandeam la Amzonia II sau alte soluri care contin azot sub forma de NH3/NH4 . S-ar putea sa fie nevoie de mai multa munca si atentie in cazul asta. Chiar si faptul ca astfel de soluri scad pH-ul s-ar putea sa aibe o influenta negativa asupra crevetilor.
Din aceste motive zic ca este necesara o documentare in prealabil si un plan de actiune in cazul in care apar spike-uri de NH3 si mai ales de NO2.
|
 |
|
Nu stiu daca reducerea luminii ajuta la combaterea diatomilor. Aparitia diatomilor este ceva normal ptr stadiul in care este acvariul tau. Eu deocamdata i-as combate cu rabdare, curatare si schimb de apa. Poti incerca si cresterea circulatiei apei. Avand in vedere ca vrei sa ai pufferi, deocamdata nu as incerca sa introduc vietuitoare care consuma alge brune.
Plantele de sacrificiu sunt o idee buna, mai ales iin cazul in care vrei sa combati si alte alge(vor urma si ele, esti doar la inceput).
|
 |
|
In functie de solul fertil pe care vrea sa-l foloseasca s-ar putea ca lucrurile sa nu mearga chiar asa usor. As recomanda ca in prealabil sa citeasca cat mai mult despre caracteristicele solului ales.
|
 |
|