[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
dan.pavelescu wrote:

Ti-am spus, plici e deschis pentru Romania si anumite zone din Europa. In mod exceptional pentru tine, ti-am adaugat in firewall o suita de adrese ip. Inclusiv pe asta noua, de azi.
Te poti delecta cu pozele acum


Ca toata postarea mea anterioara si acea intrebare era pusa in gluma.
Nu are rost sa te complici sa imi adaugi un IP de fiecare data cand intru de pe telefon.
Schimb de apa si stoarcerea corecta a buretilor. La cat timp se recomanda schimbul de apa in cazul ciclidelor africane? Acum inteleg de ce Dan prefera sa faca intretinerea acvariului in weekend, cand nue nimeni la cabinet.
Da' am o intrebare: cum mama naibii am dificultati sa deschid pozele cu acvarii, dar la materialul educativ nu sunt probleme?
Daca nu ai platit deja pentru produs nu ai de ce sa fii suparat pe vanzator ca a crescut pretul.
Daca nu iti place pretul din Romania esti liber sa-l cumperi din Polonia.
Pe mine nu m-a ajutat nici un tratament "in acvariu". Am scos decorul si plantele afectate. Eu le-am tratat cu apa oxigenata( dar poti si cu hipoclorit sau Easycarbo/Excel). Decorul si cenu era viu l-am tinut pana m-am plictisit urmat de o clatire temeinica. Pentru plante: am imdepartat intai frunzele foarte afectate apoi le-am facut bai scurte, urmate de clatire. Algere moarte capata o tenta rosiatica.Pestii nu prea se dau alge daca sunt vii, dar am vazut ca endlerilor mei le placea alga moarta. La acvarii mici(sub 80 l) si plante putin pretentioase in loc de CO2 prefer sa dozez Excel/Easycarbo
(de fapt am substanta activa 50% , in Excel este doar 2%).
CO2-ul se aduna in partea superioara deoarece reactorul tau nu este capabil sa dizolve cantitatea de CO2 introdusa.
Nu stiu daca il folosesti corect, dar presupun ca da. Atunci poti incerca sa reduci cantitatea de CO2 introdusa, poti pune niste K1 media inauntru sa izbesca bulele , poti sa te joci cu debitul apei in reactor sau poti sa tai alimentarea la electrovalva ptr o perioada de timp si sa vezi daca bula de sus se dizolva.
Si eu cred ca sunt prea multe supape de "non sense". Nu iti confera multa siguranta in plus si introduc caderi de presiune. De obicei valva de reglaj fin se monteaza dupa elecrovalva.
dan.pavelescu wrote:Azi un copil a declarat ca-i place acvariul

Si nu l-ai convins sa-si faca cont pe forum?
dan.pavelescu wrote:Sa-mi opresti si mie, ca m-am plictisit de africani si as trece la un plantat

In cazul asta iti trimit eu niste endleri...
Eu tot nu sunt lamurit ce ai tu in sistemul tau: ai numarator de bule si valva de reglaj fin(needle valve)?
Poate nu m-am facut inteles. Nu stiu cum merge treaba in Hunedoara cu incarcatul buteliilor, dar nu ar trebui sa fie ca la aprozar unde iti cantareste cartofii si nu le pasa daca plasa pe care o ai ii poate tine. In mod normal ar trebui sa fie un pret fix si ei trebuiesa puna cantitatea x de CO2.
PS Ai grija de sotia ta! Asa ceva gasesti mai rar
Majoritatea acvaristilor tin buteliile de aceasta dimensiune in stand sub acvariu, unde ai si canistra. Daca te simti mai bine poti s-o tii afara si s-o ancorezi cu bride in perete( si daca sotia e de acord ).
Ai dreptate sa nu ai 100% incredere in meseriasi, dar ei intotdeauna vor cauta sa te fure, nicidecum sa iti puna mai mult CO2.
@samy va fi primul caz de care am auzit . Dar putem trage niste concluzii din experienta colegului.
@mellbo m-am uitat pe specificatiile buteliei mele. Ei spun ca preiunea de lucru este 124 bari, banuiesc ca asta e presiunea la care este reglata supapa de siguranta( sau cel putin trebuie sa reziste la presiunea asta).
Dupa cum ti-aspus si Dan tu vei plati in functie de kilogramele de CO2 incarcate nu in functie de presiune. Cei de la centrul de incarcare stiu mai bine cat trebuie incarcata si cunosc foarte bine reglementarile legale. Poti discuta cu ei despre aceste chestii.
Butelia de CO2: reglementarile spun ca trebuie testata hidrostatic la fiecare 5 ani la 250 bari(cel putin ptr alea din aluminiu). Fiecare butelie are o supapa de siguranta, nu stiu la ce presiune e reglata. La 70 bari ar trebui sa fi in siguranta. Eu imi incarcam buteliile la un magazin ptr echipamente de sudira, de fiecare data imi dadeau o alta butelie, care avea testul hidrostatic la zi. Ei incarcau in functie de greutate, nu de presiune. Presiunea era de 50-60 bari din cate imi amintesc.
Presiunea de iesire a regulatorului: Se regleaza in functie de presiunea hidrostatica din sistemul tau . Trebuie sa fie mai mare decat presiunea apei, dar nu atat de mare incat sa-ti crape furtunele sau sa-ti faca greutati la reglarea fina a cantitatii de CO2. Aceasta presiune ar trebui sa fie relativ constanta cu sarcina(cantitatea de CO2 consumata). Daca nu este asa, s-ar putea ca reductorul sa aibe o problema.
Reglajul fin al cantitatii de CO2 se face cu o needle valve si se masoara cu un numarator de bule.
O supapa de sens ar trebui folosita ptr a preveni intrarea apei in sistemul de CO2 .
Distributia CO2 in acvariu se face fie cu un reactor fie cu un difuzor.
Controlul automat se face cu electrovalva+ controler ph, sau electrovalva+ timer. Poti masura cantitatea de CO2 utilizand un ph metru si relatia ph-kh- CO2 sau cu indicatorul ala galben-verde -albastru, carr este defapt tot un indicator de pH. La cele pe care le-am avut eu a trebuit sa folosesc o solutie standard kH 4 ( home made) si nu apa din acvariu.
Tu ce echipament ai?
Ca fapt divers, eu inca nu am auzit de cineva care sa fi avut probleme cu butelia de CO2(supraincarcare), dar am auzit de multi care au avut probleme cu sistemele home made.
Fadds wrote:
mellbo wrote:Cu toate ca solutiile de calibrare le recunoaste pe toate 3 la zecimala, apa la robinet in continuare cum stiam eu este 6.8pH dar in acvariu...surpriza am 7.58pH(6kh).

~7.6 este pH-ul tau la echilibrul atmosferic. PH-ul apei de robinet se masoara dupa ce sta 24 de ore pentru a iesi CO2 dizolvat.

Da,da de parca doar CO2/acidul carbonic ar fi singurul factor care scade pH. Nu stiu cat de relevant este pentru cazul lui @mellbo dar ar fi o lectura interesanta(pe langa ploaia acida mai sunt si alti factori-sol, activitati umana care duc la scaderea pH-ului apei):
https://www.air-quality.org.uk/13.php
Dar ideea cu pastrarea apei o zi doua si apoi masurarea PH si kH mi se pare excelenta. Eventual poate adauga sarurile intr-un alt recipient, lasat o zi doua si masurat si in acel recipient pH and KH.
@mellbo: Parca spuneai ca pH-ul apei de la robinet este <6.4.
Eu am apa foarte moale si adaug un coctail de saruri la fiecare schimb de apa.La inceput ma stresam si eu sa-l dizolv complet acum il adaug in filtru(sump sau HOB). Mai mult chiar, la creveti adaug spartura de corali pe care fie o las in acvariu(ma cam doare in paispe de aspectul estetic) fie il las in saculeti in HOB si mai adaug atunci cand se consuma.

Ca sa fiu mai clar, primul lucru la care m-am gandit a fost un biofilm. Este consumat cu placere de catre creveti.
Sunt multe articole, videouri despre biofilm. Daca nu ai citit pana acum, ti-as recomanda sa o faci si sa compari cu ce ai tu.
Un link din multitudinea celor existente:
https://aquariumbreeder.com/biofilm-in-our-aquariums-how-to-remove/
Pune un shrimp inauntru vezi daca se da la el.
O alta sursa de inspiratie ar putea fi acvariul recent prezentat de colegul @Bayek. Este un acvariu pe gustul meu, fara pretentii de aquascape de concurs, dar cu plante sanatoase si usor de intretinut.
Avand in vedere ca si eu sunt putin cam lenes si cu simt artistic zero barat ai putea sa spui ca sunt subiectiv, totusi consider ca ar fi un inceput bun pentru tine. Cat despre capitolul "olfactiv" nu ma bag, depinde doar de tine.
Fadds wrote:Nu si-a manifestat intentia de a achizitiona sistem CO2, de ce vorbim de plante de gazon?

Vezi #185
Daca as fi in situatia lui @mellno m-as inspira din ce a reusit sa faca colegul @ ariath. Imi place selectia de plante si starea lor de sanatate. Si sunt convins ca este mult mai usor de intretinut decat varianta cu gazon. Si ca bonus: nu cred ca va fi necesar sa schimbe substraul.
Pe de alta parte daca se decide sa schimbe substratul va avea avantajul ca va invata multelucruri intr-un timp relativ scurt.
Oricare ar fi decizia lui eu ii doresc mult succes!
@fadds, @danpavelescu Sunt de acord in privinta ciclarii, ciclul azotului va fi usor perturbat, se poate corecta usor. Poate gresesc, dar pentru mine un restart nu inseamna doar reluarea ciclului azotului de la zero. Doar o chestie de interpretare, nu o sa mai insist in privinta asta. Promit.
@ mellbo Nici un substrat nu va sta fertil mult timp. Va veni momentul cand va trebui sa schimbi ceva , probabil modalitatea de hranire a plantelor.
Desigur ca definitia restartului poate fi interpretata intr-un mod diferit, asta chiar nu conteaza in topicul asta. Important este ca @mellbo sa inteleaga ce fenomene se vor petrece in acvariul sau in cazul in care se va decide sa schimbe substratul si sa ia o decizie educata. In afara unei posibile deciclari minore s-ar putea ca balanta nutrientilor si parametrii actuali ai apei sa se modifice destul de mult. Lucru care n-o sa le placa in special crevetilor. Nu zic ca asta se va intampla, dar e bine ca @mellbo sa fie constient de asta.
In cazul lui eu as merge pe variantasafe si as incerca sa fac ceva interesant cu ceea ce are la dispozitie.
Parerile sunt diferite si binevenite, caci asta este scopul unui forum, nu-i asa.
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com