Hai sa fac o mica nota aici, pentru ca mi-am racit gura degeaba si prin alte topicuri.
Eu nu sunt savant, nu ma pricep prea bine la acvaristica si nici la chimie.
Dar, in decursul timpului petrecut ca un acvarist
wannabe, am investit multi bani. Bineinteles, la inceput am investit fara sa aplec urechea la sfaturile primite.
Si am constatat ca am supt-o, ca sa zic asa

Nu merge cu "
merge si asa", cu "
romanisme". Daca in 4 ani de zile schimbi 4 filtre ieftine, care per total costa mai mult decat un filtru bun si mai scump putin, constati ca filtrele ieftine costa de te indoaie. Ca sa nu mai spunem de consumul ridicat de curent al filtrelor China si no-name.
Cand mi-a venit mintea la cap, am cumparat doua filtre Eheim 2078 pentru acvariul plantat (450 litri) si am uitat de ele, au mers din secunda 1 pana am desfiintat acvariul. Apoi le-am vandut si functioneaza in continuare la noii proprietari.
Inainte de Eheim am probat jde' modele de filtre (toate luate de noi) - n-am sa pomenesc marci, ca nu fac antireclama.
Concluziile la care am ajuns, daca vrei un bazin de succes: nu trebuie sa faci compromisuri. Ai nevoie de filtrare buna (eu sunt adeptul filtrarii biologice, cea chimica si mecanica ma lasa rece), ai nevoie de lumina buna (tuburi t5 pentru plantat reprezinta calea batuta, ledurile inca sunt departe pe aratura), sistem co2 presurizat, cu controller (merge si fara co2, merge si cu bomba, dar.. nu merge prea bine), substrat si sol de calitate, fertilizant si aditii de calitate.
Ma repet - merge si fara, dar cu mult foo-thay, cu carpeli si cu rezultate mai mult sau mai putin relevante.