[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ekosekthor
Forum Index » Profile for ekosekthor » Messages posted by ekosekthor
Message
Daca le scoti castravetele, da.

A mai ramas unu.
Ok, atunci sunt ancistrusi. Nu ma mai iau dupa google. smilie
Fain... eu asa l-am gasit pe net http://www.funfishtank.com/2006/08/bristlenose-plecostomus/
Schimb 2 bucati de Bristlenose Plecostomus de 5cm marime (nu este cel din poza dar asa arata)

image

Cu:
- neoni
- sanitari mici dar nu cory albino ca am deja 2 - deci ceva mai colorat.
- accesorii acvaristica - sau faceti o propunere

PS: Ii dau urgent! Zebre nu vreau ca-s prea agitate.
Am mers pe parte neurologica pentru ca era vorba de reflex si tu spuneai ca nu tine de inteligenta... cand reflexele fac parte din procesul de invatare . De unde rezulta "capacitatea de a invata = inteligenta". - CORECT?

Daca vrei vorbim si despre persoanele cu retard mental care nu pot sa mute un pahar cu mana chiar daca nu au handicap fizic. Putem discuta si pe partea cognitiv-comportamentala sau chiar NLP. Pavlov a facut acolo o descoperire interesanta care merge mai departe decat intelegerea nevoii de a se balosha cainele cand aude clopotelul stiind ca ii vine mancarea.

Nu am inteles de ce te-ai simtit dator sa oferi o explicatie atat de lunga si greu de citit care mi se pare si putin puerila.


Nu am inteles de ce ai inteles ca m-am simtit dator sa explic...
Efectul pavlov tine de instincte.


Efectul lui pavlov nu tine de instincte. Tine de formarea reflexului pe baza de stimul si raspuns. O fi ideea de baza ca ala dadea din clopotel si cainele saliva, dar explicatia nu e chiar asa de simpla si nici cainele prea prost.

In primul rand reflexul este un proces de invatare si are legatura cu inteligenta pentru ca 2 pesti din aceeasi specie (caini sau oameni daca vreti) pot da un raspuns diferit la acelasi stimul. Cainele lui Pavlov saliva cand auzea clopotelul fara sa mai gandeasca ce se intampla dar pana sa ajunga acolo acea informatie a fost analizata si transformata in reflex.

Cum se formeaza acest reflex?

Informatia pentru a fi analizata ajunge la creier si este pusa in alerta pentru ca acesta sa o analizeze (sa vada ce raspuns adecvat trebuie sa dea) si sa "ia o decizie" in privinta ei. Este relevanta aceasta informatie pentru buna functionare a individului sau este irelevanta?

Aceasta informatie sa zicem ca este apasarea pedalei de ambreiaj. Apesi pedala de ambreiaj = schimbi viteza , daca nu o apesi, cutia de viteze o sa caraie (face zgomot). Prima data cand inveti sa conduci aceste informatii ajung la creier, acesta le analizeaza si in functie de gradul de importanta pe care acea actiune il are, creierul ia decizia. Daca pentru tine inca nu este importanta pedala de ambreiaj si esti MULT MAI ATENT (acorzi un grad de importanta mai mare) la semnalizare si sa te asiguri cand treci prin intersectie, creierul da la o parte apasatul pedalei pentru a se concentra pe invatatul semnalizarii si sa te asiguri cand treci strada. Asta inseamna ca atunci cand trebuie doar sa apesi ambreiajul dar nu ai si altceva de facut, vei proceda corect, dar cand mai trebuie sa faci si altele mai importante, vei proceda gresit. Inca nu ai invatat sa apesi pedala ci doar ai apasat-o gandind deoarece procesul de invatare a fost orientat pe semnalizare si asigurare.

Aruncarea informatiei de catre creier se face in 2 sensuri.
1. In exterior si vei repeta greseala.
2. Spre cerebel, unde informatia + raspunsul adecvat adaugat de creier se transforma in reflex.

Can inveti sa conduci masina de fapt iti formezi reflexe. Schimbi viteza, te uiti in oglinda, semnalizezi, iti pui centura, te asiguri prima data in stanga (unii invata sa se asigure prima data indreapta sau chiar haotic). Si dupa ce actiunilele astea au fost invatate/transformate in reflexe pe rand, in timp ce conduci poti poti trece la invatarea altora - sa schimbi melodiile de la cd player, sa iti aprinzi o tigara, poti sa bei apa etc. Urmand ca si acestea sa fie invatate, trecute in cerebel ca reflex.

Si acum sa revenim la Pavlov. Multi stiu ca acel caine saliva cand se aprindea un beculet sau cand auzea clopotelul. Continuarea nu stiu pe cati i-a mai interesat dar cainele lui Pavlov a incetat sa mai saliveze cand auzea clopotelul dar nu mai primea mancarea, deci nu era prost . Si de aici se confirma zicala ca orice invatz are si un dezvatz.

Filmuletul cu acei carasi e facatura.


Nu cred ca e fake. Din cate observ acei pesti reactioneaza la un stimul apoi dau un raspuns. Chinezu ala face niste miscari specifice cu mana pentru a obtine un anumit raspuns de la pesti. Naiba stie cum i-a invatzat sa faca asa dar cred ca e posibil.


Iesi mai ieftin sa-ti faci singur acvariul dar e discutabil. Eu de exemplu vreau sa-mi fac singur acvariul din cauza locatiei unde vreau sa-l amplasez si nu vreau capac cu neon. AStfel, la un acvariu home made intra sticla, silicon, capac (optional), instalatia de iluminare si manopera daca nu il faci tu singur.

Legat de miros pot spune ca si la mine a mirosit acvariul la inceput. De ce? Nu aveam filtrare deloc si daca nu schimbam apa des aparea mirosu de la mizeria facuta de pesti sau resturile de mancare. Nu am vrut sa dau bani pe un filtru extern dar mi-am facut unul inspirandu-ma in acest topic http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/7713.page si de-atunci mirosul s-a diminuat. O parte din miros vine de la amoniacul din "mizeria pestilor", iar acesta intr-un acvariu nefiltrat sau prost filtrat, este in cantitati mai mari. Filtrarea mecanica ajuta la reducerea mirosului insa se poate si mai bine daca ai in filtru inele ceramice pe care se pun bacteriile (Nitrosomonas si Nitrospira - sper ca nu gresesc) care transforma amoniacul in nitriti si nitrati si astfel acvariul nu mai pute.
Fundalu ala ar arata mai bine negru - parerea mea.

In caz ca vrei sa-l schimbi, poti face asa:
1. Exista substante care topesc vopseaua fara sa atace alte materiale.
2. Cauta o cutie de carton (de la un televizor sa zicem) din care poti decupa dimensiunea acvariului. Sa fie neaparat o singura bucata dar nu conteaza daca e indoita. Cartonul il vopsesti negru mat. Daca iei negru lucios vei avea reflexii.
3. Fixarea o poti face prin lipirea unor sine in forma de L pe marginile acvariului ca sa poti baga si scoate cartonul pe deasupra in caz ca nu mai vrei inca un background permanent
Dragut dwarf pufferu. Ce facea de era asa de inteligent?

SI daca stiti, care pesti invata mai repede? Sanitarii presupun ca nu vin sa mance din mana la suprafata dar cei care vin la suprafata, care vin mai repede si se obisnuiesc mai rapid? Zebrele? Neonii? Piranha ?
Din experienta voastra sau din auzite, care pesti sunt mai inteligenti?

Ok, ce inseamna inteligenta la pesti? Inteligenta la pesti sa zicem ca este definita incepand de la reflexul lui pavlov, capacitatea de a recunoaste stapanul si de a identifica anumite culori sau forme geometrice. As vrea sa stiu si eu care sunt acesti pesti mai inteligenti deoarece e ceva diferit si ai o satisfactie mai mare cand reusesti sa faci pestii sa reactioneze la anumiti stimuli sau ca prin natura lor au un comportament diferit fatza de ceilalti pestisori din acvariu.

Eu cum nu am avut pesti pana acum, habar n-am de ce sunt in stare sau ce pesti sunt in stare sa invete mai repede. So, voi din experienta voastra sau din alte parti ce stiti sau ce v-a atras atentia?
Dupa cum am promis, vin cu poze.

Inainte sa pornesc filtrul

image

Dupa cateva ore

image

De acvariu sa nu ziceti nimic pentru ca urmeaza sa-l schimb, nu este amenajat deloc si povestea e lunga. Am gasit azi si inele de ceramica si voi inlocui tuburile PVC. Eu sunt multumit de ceea ce a iesit si de cum se filtreaza apa.
Update:

Am luat niste tuburi de PVC si le-am taiat in bucatele de 2cm. Acestea vin pe fungul filtrului ca sa mai blocheze din "crengi" si sa poata sta buretele deasupra lor. Peste burete e vata perlon. Exista totusi o problema. Pompa e prea slabuta pentru diametrul furtunului si curge apa ca pe un burlan - cam 3 sferturi din furtun e plin. Din cauza asta, imi intra multe bule de aer in acvariu.

Problema se poate remedia usor - schimb eprubeta prin care iese apa si ori ii fac mai putine gauri, ori acelasi numar dar mai mici. Am astupat cateva gauri si furtunul se umple eliminand tot aerul din el. Am facut o poza inainte de a da drumul la filtru si urmeaza sa mai fac una dupa cateva ore ca sa vad diferenta.
Eh... criza nu afecteaza asa de tare construirea filtrului. A afectat doar decizia de a nu da 300+ ron pe unu de firma. Materialele le-am ales progesiv in functie de ce gaseam. Prima data am gasit robinetu si adaptoarele. Au fost singurele de diametru si marimea dorita. Culmea, au fost si cele mai ieftine

Apoi a trebit sa aleg o varianta de capat tip sita pe unde intra apa si un tub din care sa iasa prin gauri la suprafata. Nu am vrut cu jet. Prima data am vrut sa gauresc furtunul si sa ii pun un dop, dar analizandu-l mia-m dat seama ca are diametru asemanator cu cel de eprubeta. Stiam ca exista si de plastic si ca pot sa le gauresc dupa cum vreau, fiind limitat doar de burghiele pe care le aveam. Ventuzele nu am stiut ca au acel cerc de cauciuc. Tineam minte ca au un carlig si vroiam sa prind eprubeta de ventuza cu niste viermisori de plastic dar se pare ca nu a fost nevoie . A, si am vrut sa fie neaparat varianta transparenta, ca sa nu bag tot felul de culori prin acvariu.

Sa ne spui daca functioneaza.


Avand in vedere ca am urmat design-ul prezentat in acest topic, cred ca va functiona, daca si la ceilalti a functionat.

Cu tuburile de ceramica nu prea sunt hotarat ca din cate am inteles acele bacterii consuma niste substante care intr-un acvariu bine plantat sunt consumate de plante si astfel bacteriile pot intra in concurenta cu plantele. In rest, mai materialele din interior si e gata de lucru.
Dupa ce tot am studiat despre filtrele externe si componentele lor am ajuns si eu sa construiesc 90% din al meu.

Costuri:
- tzeava si capac pt filtru - 19 ron - praktiker
- robinet si 2 adaptoare pt furtun - 8 ron - kaufland
- 2m de furtun - 6 ron - praktiker
- Silicon - 10 ron - praktiker
- Pompa 600l/h - 50 ron - pt shop
- Capac (cel care trebuie lipit) - 7 ron (7 ron pentru ca e un capac de borcan de plastic si nu se vinde separat de borcan) - kaufland

Componente moca:
- 2 eprubete
- 2 ventuze de la un parasolar care nu-l foloseam.

Eprubetele le-am folosit ca si capete intrare/iesire. Una cu gauri din 4 parti pe post de sita si alta cu gauri numa pe o linie ca sa imprastie apa pe suprafata. Ventuzele de parasolar au in capat niste inele de cauciuc de care se prinde parasolarul. In acele inele de cauciuc eprubetele intra la FIX! Mai trebuie sa-l vopsesc maine si sa cumpar componentele interne si dup-aia e gata de munca

image

image
N-am nimic cu tine stai linistit. Prima fraza este spusa cand oamenii sunt surprinsi de ceva... nu se poate adresa cuiva direct.

Nici cu acvariul pe care il ai nu am ceva anume. Doar ca ceea ce tu ai acolo nu se potriveste cu ideea de acvariu care este promovata pe acest forum. Si asta nu doar dpdv al culorilor folosite in acvariu ci si cele legate de lumina, numarul de pesti raportati la anumiti litri de apa sau decoratiunile interioare. Cred ca multi din cei care au citit acest topic se gandesc la timpul ramas pestilor din acel acvariu. Daca tot vrei sa inveti ceva de la aceasta comunitate, citeste cat de mult poti si ia in considerare recomandarile celorlalti. Gandeste-te ca acesti membri nu au acvarii de 2-3 zile si au ce spune - asta inseamna ca ai ce invata. Daca nu-i asculti, nu-i nimic, dar o sa te lovesti de niste probleme pe parcurs si in loc sa pui poze cu pestisorii vei pune intrebari de genul "de ce imi mor pestii?". Asta ar fi una din problemele pe care le vei avea in viitorul apropiat.

Poate tie iti place cum arata acvariul asa cum l-ai decorat si ca pestilor le place asta, dar e ca si cum ai spune ca pisica se joaca cu soarecele... ceea ce din pacate nu cred ca este si opinia soarecelui.
Holy mother f*cking monkey of a side ways raped duck!!!!!!
Niste mingi sa se joace pestii cu ele... si... se joaca?

Asa de curiozitate, cine ti-a ales toate cele de mai sus? Si daca a fost o alta persoana, ti-a si spus ca toate alea impreuna se potrivesc?

Edit: Eu personal inca ma gandesc la acel bec de 30 volti
La carciuma ar merge deschi un topic despre pozat.

Acum sa revenim la off topic.

Deci, in cazul G7-lui si eu stiu la fel ca e compact si ca nu se poate schimba obiectivul. Probabil ca tu faci referire la o lentila care se poate monta pe obiectiv (close-up sau wide). In cazul tau, mai repede ar merge o carcasa subacvatica decat o lentila. Si atunci sa vezi poze de poze . O sa murim toti de ciuda ca tu te poti apropia la cativa cm de peste in mijlocul acvariului si noi nu.
Apa trecuit schimbata in proportie de 100%. Un semn ca apa trebuie schimbata este acesta:

image

Filtrarea este externa si e data de 3 geamuri diferite.
Reflexiile elimina-le prin blocarea sursei de lumina care le cauzeaza. E cea mai simpla si mai eficienta solutie. Cred ca te-ai chinuit foarte mult cu filtru ala... imi si imaginez ce unghiuri ai incercat si cat ai dat de inelu de la filtru pana ai reusit sa le elimini.

De montat ma gandeam ori la geam, ori afara. Avantajul celulelor pentru lampile de gradina este ca au fost facute sa reziste la ploaie si temperaturi mai extreme, deci le-as putea monta si afara

Piese in + nu cred ca trebuie sa mai adaug pentru ca lampile astea au tot circuitul gata facut. ASta pe care o am, are ca iesire o mufa asemanatoare cu cea de telefon dar mai mare. Celelalte au iesirile direct la LED - asa ca ma gandeam ca fiecare celula sa dea curent la cate 1-2 led-uri. ASta e varianta simpla la care m-am gandit, desi mi-a trecut prin cap sa leg in serie celulele fotoelectrice si led-urile dar aici apar complicatiile. Si astfel mai bine merg pe varianta cu mai multe fire decat sa fac vreo tampenie si sa ard ceva.

O sa adaug zilele urmatoare si o poza cu celula aia fotoelectrica sa vezi cum e facuta.
 
Forum Index » Profile for ekosekthor » Messages posted by ekosekthor
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com