Message |
|
Eu chiar nu te inteleg. Daca tot vrei sa faci o orgie acolo de ce nu cumperi cateva perechi dintr-o parte , astepti vreo luna sa aibe urmasi, apoi mai adaugi alte perechi de la alti vanzatori ca sa improspatezi genele si asa mai departe. Doar sti ca rabdarea e cheia succesului in acvaristica...
LE Ai descoperit de ce-au murit? Nu de alta , dar sa nu se imbolnaveasca si cei noi.
|
 |
|
Daca suspectezi ca au viermi la branhii, tratamentul cu medicamente pe baza de Praziquantel sunt cele mai eficiente. Dar...
Este adevarat ca in cazul viermilor la branhii pesti se mai pot freca de decor, dar de cele mai multe ori respira greu, stau la suprafata apei, operculii sunt larg deschisi. Chiar si in cazul altor paraziti externi pestii se pot freca de decor, dar se freaca, nu se izbesc cu capul.
Deocamdata nu cunosti in ce stadiul e ciclul azotului in acvariul tau. Fara teste e greu sa spui. Daca nu vrei sa investesti in teste(atentie nu lua benzi, testele la picatura sunt cele mai bune), macar vezi daca un petshop nu iti poate testa apa ptr. amoniac, nitriti, eventual si nitrati.
Ca fapt divers, ai spus ca albastrul de metil omoara printre altele si bacterii. Crezi caface diferenta intre bacteriile rele si cele bune(alea care fac ciclul azotului)?
Este foarte posibil ca pestii sa aibe paraziti, dar trebuie sa fii atenta ca unele medicamente omoara si bacteriile benefice. Trebue sa citesti atenta prospectul lor.
Bafta!
LE : Tentatia e mare, dar deocamdata NU MAI CUMPARA ALTI PESTI.
|
 |
|
|
 |
|
Chestia cu monitorizarea separat de control e un pitic de-al meu. Nu prea am increderea in sonda de temperatura sa si monitorizeze si sa si controleze.
O varianta ar fi si utilizarea unui controller inkbird wifi, nu este cu mult mai scump decat cel normal, dar nu stiu sigur daca imi ofera redundanta la monitorizarea temperaturii( are totusi 2 senzori de temperatura).
|
 |
|
Vreo 8 acvarii deocamdata  .
Unele acvarii ar putea avea 2 incalzitoare, dar asta se rezolva cu controlerul.
|
 |
|
De la produsele inkbird am luat si eu ideea. Sugestia ta este plan B ptr. mine(e cam scumpa). Din pacate gateway-ul accepta intrari doar de la senzori wireless/ bluetooth. Din motive de zgarcenie as fi preferat senzori conectati prin fire ceva sub $10.
In principiu vreau sa controlez temperatura cu controlere inkbird in fiecare acvariu si sa o monitorizez cu senzori diferiti de cei ai controlerului( din motive de extra siguranta). Incerc sa reduc din costuri pe cat posibil, dar daca nu am alte solutii recurg la planul B.
PS Pe de alta parte am ajuns la concluzia ca timpul e petios, nu as vrea sa petrec prea mult timp pe incercari DIY. Stiu ca veti zice vorba aia romaneasca cu sufletul in rai , dar imi asum riscul.
|
 |
|
Am in plan sa imi creez un sistem de monitorizare la distanta a temperaturii in mai multe acvarii, sa zicem 8 si as vrea sa fie destul de ieftin, dar sa ma pot baza pe el. Eu ma gandeam la un wifi gateway cu vreo 8 canale la care sa pot conecta o sonda banala de temperatura. Nu sunt interesat sa am si display local. M-am tot uitat on-line sa gasesc ceva care sa corespunda cu ce am in minte, dar inca nu am gasit.
Ma puteti ajuta? A vazut cineva ceva asemanator?
Multumesc.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:
flo77 wrote:
Da' vorbeste si tu cu un moderator/ admin sa-ti roteasca poza aia ca mu-am sucit gatul tot uitandu-ma la ea. Daca nu stii cu cine sa vorbesti, stiu eu un baiat bun care ne-a editat pozele in ultima vreme. Sa-ti pun o vorba buna?
Gata sefule, s-a rezolvat
Multumesc. Acvariul arata super, a meritat asteptarea. Poate vreodata o sa imi incerc si eu mana la africani...
|
 |
|
Un prim motiv ar fi lenea. Nu am de gand sa fierb ierburi pentru un consum(schimb de apa) saptamanal de 400-500 l apa saptamanal. Chiar daca as face-o cu frunze de catappa as iesi mult mai schimb. Pentru mine o varianta ar fi sa fierb conuri de arin sau frunze de stejar. procesarea lor(recoltare, uscare , fierbere ia destul de mult timp). La frunzele de stejar ar mai fi o problema, sursa mea este periculos de apropiata de asezari umane, nu sunt sigur de existenta elementelor poluante. Aceleasi indoieli le-as avea si cu scoarta de stejar de la plafar.
Alt motiv ar fi controlul. Cand fac o fiertura habar nu am ce si cate substante bag in acvariu. Cu produsele din comert am un oarece control.
O alta varianta ar fi achizitionarea de acid fulvic si acid humic solubil si prepararea de solutii concentrate. Nu ar lua mult timp, ar fi mult mai ieftin decat ce se gaseste in comert, confera un oarecare control. Important este sa aleg o sursa de acid humic care sa imi confere o siguranta ca nu contine si substante toxice.
|
 |
|
Nu poti sti sigur daca acvariul este ciclat numai daca faci teste de amoniac, nitrit , nitrati.
Dar mai mult ca sigur al tau nu este ciclat. Nu ai oferit sursa de hrana pentru bacterii, nu le-ai oferit loc unde sa se dezvolte. Chiar daca la un moment dat ai avut ceva bacterii, probabl ca le-ai omorat cu albastru de metil(eu l-am folositin bazine de reproducere ptr a impiedica formarea de fungus pe icre, dar de iecare data filtrul biologic era compromis).
Oricum ai adaugat foarte multi pesti deodata, o incarcatura biologica prea mare nu poate fi acoperita dintr-o data de eventualele bacterii pe care ai reusit sa le creezi/mentii in viata.
Ti-as recomanda sa faci testele de care ti-am spus. Daca nu le ai, presupune ca acvariul nu e ciclat. Urmareste atent pestii, fa schimburi de apa zilnice , cu apa declorinata(foloseste Seachem Prime)+ adaugare de bacterii imbuteliate. Planifica sa cumperi un alt filtru(poti sa-l pastrezi si pe cel care il ai) si vreo doua luni nici sa nu te gandesti sa mai cumperi alti pesti.
|
 |
|
Arata bine acvariul, crevetii par a fi high grade, sa-ti creasca sanatosi. Acuma nu stiu de ce bulibasa sau amant vorbiti voi, ca amandoua par a fi femele.
E GSA ce vad in poza cu crevetele rosu? E timpul sa cresti putin raportul fosfati/nitrati?
|
 |
|
Arata bine, sa te bucuri de ei.
Da' vorbeste si tu cu un moderator/ admin sa-ti roteasca poza aia ca mu-am sucit gatul tot uitandu-ma la ea. Daca nu stii cu cine sa vorbesti, stiu eu un baiat bun care ne-a editat pozele in ultima vreme. Sa-ti pun o vorba buna?
|
 |
|
Cred ca cineva va fi foarte ocupat in seara asta. Acu' e momentul sa ne facem de cap pe forum, ca nimeni nu-l mai supravegheaza  .
|
 |
|
Cateva observatii:
1. Intradevar, plante care cresc inalte in loc sa se extinda sunt mai degraba un simptom al lipsei de CO2 decat a luminii slabe.
2. Variatii de 0.2 la pH nu mi se par mari deloc, mai ales in cazul tau( kH mic, aditie CO2. Eu zic sa nu te stresezi prea mult din cauza asta.
3. Nu stiu ce indicator folosesti in drop checker dar majoritatea testerelor folosesc testere de ph. Daca in drop checker folosesti apa din acvariu(kh 1-2) in loc de solutie standard kH 4 iti va arata mai mult CO2 decat ai( se va ingalbeni mai repede).
4. Trebuie sa ti seama ca apa ta este complet diferita fata de cea a lui Samy(cel putin kH este foarte diferit). In concluzie, ce merge la Samy s-ar puteasa nu mearga la tine. Poti experimenta facand schimbari mici, vezi ce iese.
0. De fapt cu asta trebuia sa incep. Imi place foartemult cum arata acvariul tau si sunt impresionat de progresele pe care le faci. Felicitari!
|
 |
|
Cand am comandat am avut surpriza sa aflu ca distribuitorul se retrage din business. Aveau numai la 125 ml , dar aveau reducere 30%.
|
 |
|
Valorile TDS erau doar o curiozitate de-a mea. E o valoare globala a tuturor substantelor dizolvate in apa, nu ofera atatea detalii ca analizele de laborator pe care le ai. Cat despre recomandari eu am demult unul produs de HM Digital. Nu am habar cat de bun in comparatie cu alte firme, dar ptr. mine e OK.
Cat despre creveti, as fi ingrijorat putin daca valorile nitritilor sunt diferite de zero si cu teste picatura.
|
 |
|
Superb! Hardscape-ull ideal pentru un acvariu blackwater.
|
 |
|
Desi nu amincredere in testele JBL, totusi nu imi place ca valoarea nitritilor nu este zero. O alta cauza a deceselor ar putea fi si substantele pe care le-ai folosit in combaterea algelor. Stiu ca nu iti place ce iti spun, dar eu inca cred ca acvariul tau inca nu este stabil si shrimpilor nu le place cand sunt fluctuatii ale parametrilor apei. Tu ai apa foarte dura, as zice chiar la limita ptr neocaridina, este posibil sa intampine probleme la naparlire.
Sper ca te-ai orientat tot pe neo, nu cred ca CRS sau CBS ar avea sanse de supravietuire.
LE: La inceput mi s-a parut cam mult 50 de creveti noi, dar cred ca acvariul tau are capacitatea sa-i acomodeze. Dar ptr a sta linistit , urmareste ptr. o vreme ciclul azotului.
Sunt curios care este TDS-ul tau. Numai din mineralele pe care le ai ma astept la cel putin 500. Eu sunt curios daca experimentul tau cu lemne arse nu a adaugat si ceva carbon dizolvat.
|
 |
|
Am primit cele 2 sticle cu conditioner(Brightwell si GlossoFactory) si le-am testat. La doza recomandata pentru intretinere Brightwell nu coloreaza apa. Ca sa obtin o colorare cat de cat acceptabila a trebuit sa pun initial cam de patru doza de intretinere. Banuiesc ca acea doza de intretinere este ideala pentru acvarii plantate, unde nu vrei apa prea colorata dar vrei sa adaugi beneficiile pe care le aduc substantele humice. Pe langa acid humic si fulvic mai contine(denumirile sunt in engleza ca nu stiu destula chimie sa le traduc):niacin, calcium pantothanate, thiamine hydrochloride, riboflavin,pyridoxine hydrochloride, biotin, cyanocobalamin, acid folic.
Conditionerul de la Glosso Factory e mai scump(si vine doar in varianta de 125ml cu pompita) dar la doza recomandata pentru intretinere coloreaza mai bine apa. Ce imi place la ei este ca spune si cat acid humic(2%) si folic(1%) contine. asta poate ajuta pe cineva care face rost de prafuri sa stabileasca un dozaj.
Cred a o sa pun si o comanda pentru Natural Humin sa compar culoarea apei pentru dozajele recomandate.
|
 |
|
Fiti-ar titlul topicului al naibii sa-ti fie. Am incercat sa citesc ce ai scris de pe computerul de la servici si firewallul a inceput sa faica treispe-paispe ca a detectat cuvinte specifice doar pentru adulti.
|
 |
|