Pe de alta parte eu nu folosesc burete pe sorb si am debit maxim, desi nu am curatat canistrele de cand am inceput cu africanii (momentan 70 de bucati mari si mici), s-au facut 9 luni deja.
Solutia mea e sa mai cumperi un filtru extern cu volum de filtrare similar, imparte mediile ceramice intre cele 2 canistre, si restul de spatiu il umpli cu burete grosier - 20ppi. Apa sa treaca prin burete mai intai, apoi ceramice, in ordinea asta. Fara perlon, pasle sau burete cu porozitate fina.
Cu o buna agitate la suprafata apei, chiar si fara acei bureti pe in, fac pariu ca nu se vor colmata in 6 luni.
Cum ti se pare debitul la iesire, a mai scazut in ultima perioada? Raman la parerea ca ceva iti restrictioneaza flow-ul, se formeaza presiune negativa in canistra.
Am avut si eu plantat masiv si buretele grosier de pe in nu ma tinea de la o saptamana la alta.
Pana la urma nici nu prea conteaza, ai 7.5 l volum medii filtrare in canistra, mai ai si buretele pe aer pt un acvariu de doar 70l, e greu sa o dai in bara cu filtrarea.
Nu mai baga chimicale cu potential periculos (algicide), singura chimicala de care ai nevoie e declorinatorul cand schimbi apa.
Multumesc!
Sunt la a 4-a zi de tratament. Pestii sunt la fel de activi ca de obicei.
Singura diferenta e ca aproape toti au inceput sa aiba excrementele stravezii, cateodata filiforme si mai lungi decat pestele.
Si unii dintre ei par mai supli, sau poate doar mi se pare... Cred ca are efect laxativ, desi nu am pus sare de magneziu (am uitat).
La cea cu tulpina e simplu - se infige in substrat cativa cm. Inlatura frunzele de pe portiunea care vine ingropata in substrat deoarece vor putrezi. Cand creste inalta tai varful si il replantezi, lasi cioata din care vor porni doua cresteri noi. Daca e putreda sau fara frunze o arunci.
1/2 cp Metro si 1/4 albendazol, le-am pisat in mojar, am adaugat treptat 50ml apa frecand incontinuu, am obtinut un lichid laptos si omogen.
Am turnat lichidul peste 50g granule, le-am amestecat usor cu o lingurita sa nu se dezintegreze.
La inceput baltea lichidul pe fundul castronului dar in final au absorbit tot. Le-am intins pe foaie de copt intr-o tava.
Le-am pus la cuptor setat la aer cald 50 grade, le-am lasat pana s-au uscat complet.
De ieri am inceput sa-i hranesc, le mananca la fel ca pe cele netratate, cu lacomie.
Toate au decurs bine in afara de faptul ca s-a umplut casa de miros de mancare de peste.
Recomand sa va alegeti o zi cand nu e nevasta acasa.
"Instructiuni de dozare: 1ml Easy-Life EasyCarbon la 50 litri apa zilnic sau 2ml Easy-Life EasyCarbon la 50 litri apa zilnic in acvariile cu multe plante."
In concentratii mici omoara algele. In concentratii mai mari incepe sa omoare bacterii, plante, pesti si cam tot ce e viu.
Mai multe aici: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Glutaraldehyde "Glutaraldehyde diluted with water is often sold as alternative to carbon dioxide gas injection for aquarium plants. It is commonly also used by aquariusts in low doses as an algaecide. "
De cat timp are deformatia aia la coloana? Ar putea fi Mycobacterium situatie in care nu mai ai ce sa-i faci. Considerand ca nu ai prea multi pesti si probabil sunt si ei infectati eu as da reset cu dezinfectia echipamentelor.
Botia e un peste destul de osos, trebuie sa mai fi ramas ceva din el, macar capul si sira spinarii. Ar fi bine sa te uiti pe dupa si sub decor, filtru, sorb etc.
Nu lasa niciodata sa putrezeasca lucruri in acvariu, mai ales pesti morti.
Te poti gandi la urmatorul betta, care poate sa aiba o viata si mai lunga daca ii asiguri: un volum de apa mai generos, incalzire, filtrare si cateva plante nepretentioase. Va fi paradis pentru el.
Ciclarea acvariului cu pesti inauntru nu este recomandata, si cand se face se incepe doar cu cativa pesti rezistenti hraniti foarte putin.
Tu ai pornit direct cu acvariul suprapopulat si neciclat, probabil ai turnat si multa mancare intre timp.
Intr-o apa cu amoniac si plina de bacterii sistemul imunitar al pestilor este compromis si vor face toate bolile la care ar fi rezistat in mod normal intr-un mediu sanatos.
Pentru ca sa mai reduci din pierderi (vor mai fi) schimba zilnic 30% din apa (cu apa declorinata), hraneste foarte putin odata la 2 zile, inainte de schimbul de apa. Astfel vei putea inlatura mancarea neconsumata prin sifonare si vei reduce din poluare.
cristi_pl wrote:Filtrul extern pe care-l am acum este Eheim 2213.
Din specificatiile lui (80-250l), acvariul de 180l s-ar incadra.
E ok filtru sau trebuie sa iau unul mai mare?
Mai ai filtrul stoc de la Juwel in functiune? Daca da atunci filtrarea e ok. Daca nu, atunci mai poti lua inca un Eheim sau ceva similar. Si nu pentru ca n-ar face fata unul singur.
Ideea e sa nu te bazezi pe un singur filtru: decat unul mai mare mai bine doua mai mici. Daca se strica unul, il ai pe celalalt.