La multi ani la toata lumea. Am luat o pauza de la forumit, vad ca toata lumea a facut cam la fel.
Acvariul fiicamei a trecut prin multe in ultimele zile. Desigur, pentru ca am fost pe-acasa, nu bune. Sa fii proactiv vs. reactiv inseamna ca uneori te stresezi pentru probleme care se rezolva de la sine daca lasi lucrurile sa-si urmeze cursul firesc. Dar parca nu te lasa inima sa faci asta cu coralul tau rar (si scump).
La scurt timp dupa scoica am adaugat si o Catalaphyllia jardinei, cu varfuri albastre (pentru cunoscatori). Le-am (erau doua exemplare) tot vazut la LFS pentru cateva luni bune si cum erau tot timpul fericite am decis sa imi iau una. Dupa cum se stie, desi erau bullet proof in trecut, acum o boala ciudata face ravagii printre ele. In special cele din Indonezia sunt afectate, dar boala este puternic contagioasa, asa ca orice coral poate fi infectat. Asa ca daca as fi cumparat unul infectat, mi-as fi refuzat pe viitor capriciul de a mai tine una.
Punctele forte ale exemplarului cumparat: superb, varfuri albastre, dimensiune de nano, aparent sanatos, necesar de lumina scazut (tinut sub actinice la LFS, care sunt slabe - 5 LED Cree in 420 nm intinse linear pe 55 cm), flow scazut. Aquacultured - argument forte, nu vine direct din ocean. De unde si pretul de trei ori mai mic pentru un asemenea exemplar. Sursa nu este clara, nu e cultivat local, ci in state sau undeva intr-o zona tropicala, distribuitorul refuza sa spuna sursa. Dar cu siguranta nu e originar din Indonezia, se pare ca in UK sunt interzise importurile de corali din Indonezia.
Ca o paranteza, se pare ca Sustainable Aquatics (firma din state) va aduce produse la LFS-ul meu. Ceea ce inseamna clowni cu culori vii si Ricordea florida aquacultured (am o dragoste pentru ele pentru ca arata ca anemonele). Momentan au doar R. florida in verde fluorescent, care nu ma impresioneaza, astept unele mai deosebite.
Puncte slabe - fiind o specie care e sensibila la lumina puternica, trebuie hranita regulat. Iar mie imi plac concediile linistite.
Ajuns acasa mi-am aclimatizat Catalaphyllia la drip copios, s-a deschis in timpul aclimatizarii sa-mi multumeasca. Apoi dip in Coral Rx Pro, m-a injurat copios si s-a retras in schelet si a ramas asa. Nu m-am stresat, toti LPS reactioneaza asa la dip si cum zona de contact polip-schelet era intacta am zis ca e ok. Dupa cateva ore de cand l-am asezat in acvariu, langa skimmer, intr-o zona umbroasa sub un led albastru s-a deschis si s-a facut enorm pana la punctul unde mi-era frica sa nu inceapa o harta cu mini-maxi-ul vecin.
Si dupa perioada initiala s-a inchis si a stat destul de pleostit, cum nu l-am vazut niciodata la LFS. Fara semne de boala.
Asa ca am trecut in troubleshooting mode.
Water quality - probabil buna, nu am testat de cateva luni (in afara de temperatura si salinitate, care sunt 26 respectiv 1025), prefer sa schimb mediile de filtrare mai des, ia mai putin timp. Dar daca totul e fericit, as presupune ca apa nu are probleme.
Flow - era destul la LFS cat sa le scuture bine, la fel si la mine, dar mai bland.
Lumina - la LFS doar actinice, la mine si albe. Poate ca am socat-o.
La acest moment am decis ca trebuie sa mai citesc o data toate informatiile. Stiam ca e o specie de apa adanca.
Informatia cea mai credibila: pe WWM. Zice cam asa: traieste in lumina putina chiar daca e specia superficiala, in zone cu iarba de mare, cu apa tulbure/turbida, bogata in nutrienti. Orientarea pe orizontala, nu pe verticala, cum e tinuta de obicei in acvariu. Flow - aproape stationar. Husbandry - nici un coral in jurul ei - foarte agresiva. Suna similar Gonioporei? Da.
Am decis ca in capatul opus pompelor are toate conditiile necesare, mai putin apa "murdara". Cu skimmat agresiv si o scoica renumita prin capacitatea de a filtra apa, slabe sanse. Alte puncte negative - zona clownilor, care ar putea deveni prea iubitori cu ea.
Asa ca am asezat-o infipta in nisip, la 45 de grade, cu partea superioara protejata de o macroalga rosie ca sa nu atinga pietrele. Flow, predominant de la clowni. Cu o Koralia 900, o Koralia 1600 si un MP10 la 40% in reef crest mode nu se misca un tentacul macar pe ea.
Lumina: la capat sunt doar leduri albastre, trei Cree de 3W la 420 nm, unul deasupra, doua la laterale. Si am obturat led-ul urmator de deasupra de lumina alba (Cree de 10000 Kelvin la 3W).
De cand e in noua locatie pare fericita si sta deschisa tot timpul. Si cand am ajuns si vorbit la LFS mi s-a explicat ca era in perioada de ajustare la acvariul meu si ca era ok si daca o lasam in vechea pozitie - me jackass. Singura parte buna, tipul de la LFS mi-a promis ca-mi da un Ecsenius stigmatura, tailspot blenny la schimb pentru Ecsenius lineatus pe care l-am dus la ei. Au trei exemplare micute (exemplarele mature au nevoie de un acvariu de min. 10 galoane, unde ma incadrez cu succes), dar momentan sunt tinute sa se odihneasca inainte de vanzare. Specia e mai pasnica si nu am citit de cazuri de agresivitate inspre scoici sau SPS. Plus ca am deja unul in cub si e pacifist si timid si un bun consumator de alge.
Am vazut si o pereche de Amblyeleotris randalli (care e o aparitie rara pe aici chiar si in cazul exemplarelor singure), cu un pistol shrimp Alpheus bellulus. Din pacate eu am deja un Amblyeleotris guttata care e superb si sunt sigur ca nu s-ar fi tolerat cu usurinta.
Offtopic: New Year resolution - to post more often in Romanian, as my spelling got horrible and had to edit this post twice.