| Message |
|
|
|
Mai dureaza mult ? Sunt tare curios (cred ca nu numai eu).
|
 |
|
|
|
Eu sunt convins de asta , si spun asta din proprie experienta ,de ceva zeci de ani tot zic ca renunt si nu-mi iese , si apoi in Bucuresti tentatia e mare(gasesti mai de toate), nu se compara cu provincia indepartata unde oamenii nici nu inteleg ce vrei sa faci.
|
 |
|
|
|
Asta doare , nu e fairplay .
|
 |
|
|
|
Cerere valabila.
|
 |
|
|
|
Si eu cam tot trei zile i-am tinut in cantonament ,dar mai ales pentru ca nu eram sigur cei cu acest molly-orange sunset ,cica ar fi o incrucisare cu alta specie? asta chiar nu stiu, inca, celelalte varietati de molly se acomodeaza si in cateva ore, dar evident ca, mai cu rabdare e mai fairplay fata de animalut.
|
 |
|
|
|
Sunt multi reeferi care ii tin in refugii(si nu numai) , cica mananca alge ,eu personal n-am observat sa aiba un apetit pentru asa ceva ,dar oricum sunt pesti frumusei , vioi ,si mai ales ieftini,de fapt sunt o victima a marketingului acvaristic , in sensul ca desi sunt pesti marini la origine au fost promovati pe apa dulce, vorbesc de anii 60-70 cand acvaristica marina nu exista in spatiu domestic(cei mai vechi in bransa stiu de problemele cu molly - lingura de sare etc.)
|
 |
|
|
Au aparut si pestii, in varianta buget
|
 |
|
|
E bine cand ai astfel de probleme , si magazin pe deasupra ,parca iti vine sa tot acvaresti
|
 |
|
|
Arata bine ,problema este ca nu ai ce vrei, ci ai ce poti , vorba aceea -decat batran urat si sarac ,mai bine tanar frumos si bogat  .M-am tot uitat si eu de ma usturau ochii la tot felul de acvarii, din pacate cand ai un buget f.mic, si practic nici o sursa de a achizitiona ceea ce ti-ar place ,e cam greu.Cand eram mai tinerel era o vorba - dom-le are mana de acvarist -,acum, si mai ales pentru reef trebuie sa ai portofel de acvarist(mie nu mi-a crescut  )Ramane sa ma consolez cu cele doua ciupercute si coralina de pe piatra -au aparut si doi melci mici de tot,ceva viermisori ,trei asterine , cum ar zice un reputat naturalist -primele semne de viata-.
|
 |
|
|
Prim plan
|
 |
|
|
Am reusit sa achizitionez una bucata piatra vie destul de frumusica,evident ca s-a modificat decorul, dar macar are ceva potential bio ,cum resursele financiare s-au epuizat ,ramane sa observ cateva luni de acum inainte  ,ce poate ea sa faca(piatra)
|
 |
|
|
Cam genul asta de biotop m-a inspirat ,evident ca intotdeauna natura arata mai bine
|
 |
|
|
|
Corect ,dar asta era si ideea ,e un biotop in care abunda transformarile ,biomasa in exces ,etc. nutrienti , alge ,nu inteleg de ce trebuie sa judecam totul in standard recif,iar acvariul ca pe marca inregistrata,care trebuie sa fie identic la toti.
|
 |
|
|
|
Pentru a nu creea vreo confuzie ,lemnul din acvariu este creatie proprie fiert in sare ,in ideea de a crea iluzia tarmului cu mangrove.Desi prin mediu online esti sfatuit sa apelezi la structuri de rasina , am zis sa nu-mi refuz curiozitatea de a vedea cum este colonizat lemnul in mediu marin ,si mai exista si teoria microbionului specific structurilor organice ,mai pe scurt ce microorganisme cresc pe piatra nu cresc intotdeauna si pe lemn si viceversa .
|
 |
|
|
|
si inca una si gata
|
 |
|
|
|
Salut tuturor ,revin cu Ocean Free nanocube34 litri ,plus lampa dennerle reef light , skimmer cu pulverizator lemn,momentan fara pompa valuri, ciclare cu bacterii easylive ,sare dupla cu aminoacizi ,apa retea plus conditioner (tot de la easylive -pare un soi de suspensie de zeolit).Din pacate dorinta mea de a incerca un nou tip de biotop ,s-a cam dezumflat nereusind sa procur nici piatra vie ,nici vietuitoare prea multe ,ba am avut si ghinion , jumatate au murit pe drum.Dar cu rabdare ,sper ca putinul pe care il am sa faca bine si sa-si imparta spatiul vital in mod cat mai natural,si pentru cat mai mult timp.Incerc sa pun si o poza
|
 |
|
|
|
Cumpar(prin curier cu ramburs)bucati mici(chiar si f.mici)de piatra populata cu spongieri si sau viermisori penati eventual macroalge dezirabile-in limita a 100 lei + transport.
|
 |
|
|
Vad ca cineva tot rasuceste cutitul in plaga  . Daca tot nu mi-a fost inchis topicul am sa scriu in concluzie ca nu consider ca fost un un esec total .Aproape 2 ani sistemul a functionat s-a dezvoltat si poate chiar ar mai fi mers daca interveneam in control.Acum ca sa explic cat de cat afirmatia am sa fac apel la istoria acvaristicii asa cum am trait-o eu.Se considera ca exista doua mari tipuri de acvarii(acvaristica) 1. decorativ(si comercial as zice eu) in care primeaza aspectul si in care orice este permis(ma refer la mentenanta) si acvariu biotop(un pic cam pretios denumit asa, deoarece practic este aproape imposibil) in care pe primul loc se afla selectia pieselor biologice -asocierea lor observatia etc lucruri plicticoase si si cu un rezultat pe care nu te inghesui sa-l arati musafirilor.Eu am fost atras de cea de a doua categorie (in cazul de fata si ceva mai accesibila financiar) evident ca nu o combat pe prima ,ba chiar e de admirat avantul comercial pe care l-a luat , dar cred eu ca totusi ar mai trebui revenit cand si cand(evident mai rar) si la ideea de biotop -biocenoza -microbiom(poate cei mai in varsta isi aduc aminte zicala- ai bacterii ai acvariu  ,vetusta si amuzanta dar dar valabila si astazi la fel ca acum jumatate de secol si de fapt cam de cand e lumea).Ca sa inchei optimist , are cineva asa ceva , mi-as dori pentru noul setup
|
 |
|
|
|
Cred ca nu mai este nimic de spus in acest topic asa ca se poate inchide , multumesc.
|
 |
|
|
|
Multumesc de raspuns , eu oricum nu am cum sa cumpar asa ceva , dar vazand atata frumusete ma gandeam ca macar in imperiul in care soarele nu apune niciodata , poti incerca un bazin gen biotop -adica sa pui numai piatra si sa o lasi sa-si vada de viata ei( cu cat mai mult cu atat mai bine) .
|
 |
|
|