Salut,
Tocmai m-am apucat si eu de acvaristica. Am citit cam tot ce am putut citi in materie de articole de pe site-urile autohtone de acvaristica si integral tot ce se afla pe:
http://www.firsttankguide.net/.
Totusi, inca am multe intrebari si neclaritati. Unele din cauza ca nu am reusit sa asimilez tot ce am citit, altele din cauza ca am tot dat peste informatii contradictorii si nu in ultimul rand, din cauza ca as dori niste raspunsuri pe cazuri particulare.
Asa ca vor urma cateva intrebari, concentrate in acelasi topic, cu scopul de a deranja cat mai putin si de a imi fi si mie cat mai usor.
Cateva mentiuni generale: am achizitionat un acvariu SH de 180L cu tot cu stand. Mai am la el capac, neoane, un filtru intern JBL CristalProfi i100 si un filtru UV (nu stiu de care; nu cred ca il pastrez). Pe termen mediu si lung doresc sa il plantez si sa il populez cu o combinatie de Paracheirodon innesi (neoni), Paracheirodon axelrodi (cardinali) si Hemigrammus erythrozonus (nu stiu denumirea uzuala).
Si acum, intrebarile:
0. ciclare
Parerile sunt impartite. Unii pretind ca cel mai bine este ca acvariul sa fie ciclat fara pesti si fara plante, eventual cu chimicale pentru accelerare, iar altii (vezi site-ul) pretind ca cel mai bine este ca acvariul sa fie ciclat cu cativa pesti (3 - 6 in functie de de dimensiuni si de acvariu), cu plante si fara chimicale.
0.0 Cum se face ciclarea: cu / fara plante? cu / fara pesti?
0.1 Cat de des se fac schimburile de apa in timpul ciclarii? Din cate am inteles eu, cu cat mai dese (o data pe zi sau la doua zile) cu cat mai bine.
1. substrat
Inteleg ca exista 3 tipuri de substrat: pietris, nisip si pamant. Intrucat vreau sa plantez acvariul, ma gandesc ca va trebui sa pun pamantul intai si peste pietrisul. Ma gandesc in acelasi timp ca mi-ar placea la un moment dat, daca nu chiar de la inceput, sa plantez gazon.
1.1 Ce combinatie de substrat este cea mai potrivita pentru ce vreau eu sa fac?
1.2 Cam cate kg din fiecare mi-ar trebui pentru 100 x 40 x 45 (180L)?
1.3 Pietrisul / nisipul trebuie fiert, sau este suficient sa fie clatit cu apa rece (intr-un lighean)?
1.4 Cum fac sa plantez plantele, respectivul gazonul? Cam cat m-ar costa gazonul? Exista vreun dezavantaj al gazonului?
2. decor
Cam ce decor ar fi potrivit pentru neoni? M-am gandit la o buturuga, dar mopan-ul nu este nativ ecosistemului Amazonian (sper sa nu ma insel). Am vazut si niste pietre care imi plac, dar nu imi dau seama care ar fi mai potrivite.
3. plante
Cam ce plante ar fi mai potrivite / recomandate? Am inteles ca neonilor le place mai intunecat. Daca aleg plante mai de suprafata (plutitoare), nu vor impiedica acestea dezvoltarea celorlalte plante si a eventualului gazon?
4. incalzire
Am inteles ca pentru pesti tropicali in general se recomanda un incalzitor cu termostat. Avand in vedere temperatura suportata de neoni (20 - 28 grade) si temperatura iarna / noaptea, am nevoie de asa ceva? Daca da, de cati Watti?
5. instalatie CO2
Intrucat as vrea sa am multa boschetaraie in acvariu, m-am gandit ca este nevoie de o instalatie pentru CO2. Din ce am citit si ce am vazut, cele bazate pe butelie sunt destul de scumpe, complexe si pretentioase. Iar cele DIY sunt destul de instabile si ineficiente. Exista ceva intre?
6. schimb apa
Am constatat ca parerile sunt impartite aici: unii recomanda 20-30% saptamanal, iar altii (vezi site-ul de mai sus) recomanda 10-15% saptamanal. Aceeasi poveste si la declorificare: unii recomanda folosirea chimicalelor, iar altii prefera sa lase apa la aer pana se evapora clorul. Unii considera ca 2-3 zile e suficient, iar altii ca trebuie lasat cel putin o saptamana.
6.1 10-15% sau 20-30%?
6.2 declorificare chimica sau fizica? 2-3 zile sau o saptamana pentru evaporarea clorului?
7. pesti utilitari (sanitari, mancatori de alge)
Am vazut ca multi opteaza pentru asa ceva. Cat de importanti sunt de fapt? La cum imi imaginez eu acvariul in viitor, sanitarii & co nu prea se incadreaza in peisaj. In plus, 2 sanitari si un ancistrus inseamna 5 - 6 neoni in minus in acvariu.
Multumesc anticipat.