[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Cory
Forum Index » Profile for Cory » Messages posted by Cory
Message
Pentru ca nu prea am gasit raspunsuri la intrebarile mele am cautat. Si, cu raspunsurile gasite, m-am gandit sa scriu un articol despre filtrare.
Mentionez ca sursele mele de inspiratie au fost:


http://www.thetropicaltank.co.uk/filters.htm
http://faq.thekrib.com/filters.html
http://www.goldfishparadise.com/care/filter.php
http://freshaquarium.about.com/

Cateodata uitam ca in acvarii bucatica noastra de natura are un singur defect orsicat ne-am chinui noi sa imitam natura: fara interventia noastra acvariul devine un sistem inchis. Atfel trecem cu vedera ca in natura, pestii nu dispun de 3 litri de apa pentru fiecare doi centimetri de peste ci de mii de litri; in plus reziduurile lor sunt instantaneu diluate.
In consecinta este nevoie de filtrare. Mai exista inca acvaristi care nu folosesc nici un tip de filtrare ci doar schimba apa – lucru folositor dar nepreactic intrucat frecventa si cantitatile de apa schimbate le depasesc cu mult pe cele dintr-un acvariu filtrat.

Filtrarea poate fi considerata ca fiind de trei tipuri:
mecanica, biologica sau de tip absorbant/chimic.

Filtrarea mecanica e necesara pentru a scoate particulele (compusii organici descompusi) din apa pentru a o mentine cristalina si pentru a mari eficienta filtrelor bilogice si absorbante.

Filtrare biologica. Din fericire, in natura exista multe bacterii unele folositoare in lupta cu azotul care se formeaza pe absolut orice suprafata a acvariului. Bineinteles, cantitatea de bacterii necesare este mult mai mica decat necesarul si astfel, prin amplasarea de medii poroase - cum ar fi buretii, sticla sinterizata, bio-balls si inelele ceramice – se mareste numarul de bacterii.Aceste medii filtrante trebuie clatite in apa schimbata de la acvariu (nu de robinet – bacteriile mor in contactul cu clorul) pentru a mentine culturile de bacterii care s-au format.

Filtrarea chimica. Mediile absorbante scot selectiv anumite substante din apa. O serie de medii chimice ar fi: carbonul activ (elimina toxinele, medicamente), anumite rasini pentru eliminarea amoniacului, nitratilor, fosfatilor precum si anumite substante care neutralizeaza amoniacul (exemplu notabil ar fi Amrid de la Hagen). Aceste medii absorbante sunt numite chimice desi unele isi merita numele de subtante care modifica chimia apei adaugand o serie de acizi crecand astfel aciditatea apei.

Dar in continuare exista un al patrulea mod de filtrare, care in combinatie cu unul sau toate cele prezentate mai sus asigura o viata linistita pestilor si acvaristului: schimbul de apa. Astfel schimbarea apei asigura o diluare a compusilor azotului lucru care nu se poate face indiferent de cantitatea si numarul mijloacele de filtrare folosite.
O indrumare este ca sa nu se schimbe, in conditii normale, mai mult de o treime din apa acvariumului in 24 de ore. De obicei se schimba un sfert la doua saptamani dar cea mai buna metoda este masurarea nivelului azotului pentru a determina orarul schimburilor de apa.

Tipuri de filtre:

Interne
- burete
- cutie
- filtru intern
- filtru de substrat

Externe
- filtre atarnate pe acvariu (HOT/HOB)
- filtre canistra
- filtre tip fuidized bed
- filtre tip sump
- filtre umed/uscat (trickle)

Buretele – filtrul clasic constand intr-o piatra inclusa intr-un burete, scufundate in acvariu. Initial, filtrul de burete se comporta ca unul mecanic, dupa maturare (circa patru saptamani) transformandu-se intr-unul biologic. Acest tip de filtre este excelent pentru acvariile de reproducere intrucat puii nu sunt absorbiti cum ar fi cazul unui filtru intern.
Avantaje: ieftine, usor de instalat/intretinut, asigura o filtrare biologica foarte buna.
Dezavantaje: filtrare mecanica redusa, neadecvate pentru acvarii mari.

Filtre cutie – un filtru tip burete, in locul acestuia folosindu-se o cutie umpluta cu un mediu filtrant. Sunt folosite pentru a asigura filtrarea mecanica.
Avantaje: ieftine
Dezavantaje: inlocuiri frecvente ale mediilor de filtrare, capacitate scazuta de filtrare.

Filtre interne (powerheads)– folosesc o pompa centrifuga ce absoarbe apa printr-un burete sau un mediu filtrant. Acest gen de filtre genereaza un curent mai mare de aer decat cele de tip burete. Sunt preferate pentru acvariile mici si sunt folosite impreuna cu filtrele externe – canistra in acvariile mari. Cand sunt folosite cu un filtru de substrat permit o filtrare mecanica mai buna.
Avantaje: pret moderat, varietate de medii filtrante ce pot fi introduse in ecipientul de filtrare.
Dezavantaje: curent mare de aer, neadecvate pentru acvariile mari.

Filtre de substrat (UGF/RUGF – undergravel filter/reverse-flow undergravel filter)– constau intr-o serie de placi puse sub substrat si puse in functiune de pompe de aer. Astfel se creeaza un spatiu liber intre fundul acvariului si nisip. Substratul, de preferat nisip cu granulatie mare (pentru a nu se infunda) se transorma intr-un filtru bioligic si mecanic. Dezavantajul major e ca se absorb si reziduurile solide astfel substratul infundandu-se intr-un timp relativ scurt. Ca o solutie se folosesc filtrele de substrat inverse in care functioneaza prin tragerea apei din acvariu de catre un powerhead cu un prefiltru (poate fi orice, de la burete la canistra) si introducerea apei in tuburile filtrului de substrat trecand de jos in sus prin substrat, eliminandu-se astfel infundarea substratului.
Avantaje: Ieftine, capacitate de filtrare biologica sporita
Dezavantaje: implica foarte multa munca de intretinere si nu sunt folosite pentru acvariile plantate.

Filtre externe atarnate pe acvariu (HOT/HOB - Hang-On-Tank/ Hang-On-Back) - sunt similare cu cele interne (powerheads) diferenta fiind de amplasare. Astfel la ambele apa este trasa cu o pompa centrifuga din acvariu si trecuta printr-un mediu filtrant sau cartus filtrant. La filtrele HOT/HOB apa este apoi varsata in acvariu fiind creat un efect de cascada care asigura si o aerare a apei. La variantele moderne se foloseste si o bio-wheel (roata biologica – asemanatoare cu o roata cu zbaturi) care foloseste o suprafata mai mare de depunere a bacteriilor folositoare filtrarii biologice.
Avantaje: destul de ieftin, posibilitatea de de a avea diverse medii de stocare, usor de instalat si de intretinut.
Dezavantaje: inadecvate pentru acvariile mari.

Filtre canistra: folosesc acelasi principiu: apa este luata din acvariu, trecuta prin medii filtrante si returnata acvariului. Filtrele canistra folosesc o pompa care scoate apa din acvariu si o trece prin o serie de compartimente umplute cu medii filtrante diferite folosite pentru cele trei feluri principale de filtrare. In principiu se folosesc prefiltre (bureti de diferite porozitati si vata pentru filtrarea mecanica a diverselor impuritati solide), medii filtrante chimice (carbune activ, substante care inlatura amoniacul), medii de stocare a bacteriilor (bio-balls, inele ceramice).
Avantaje: eficiente si puternice cu o gama larga de medii de filtrare, silentioase, folosite pentru incarcaturi biologice mari.
Dezavantaje: scumpe, fragile in intretinere, dificile de amorsat

Filtrul tip fluidized bed (substrat fluid): Apa este pompata intr-o conducta cilindrica umpluta cu nisip care gazduieste o colonie de bacterii extrem de mare. Se folosesc impreuna cu un prefiltru (trebuie curatat saptamanal pentru a asigura acelasi debit de apa). Acest sistem de filtrare se foloseste pentru acvariile de mari dimensiuni (mii de litri)
Avantaje: capacitate de filtrare biologica enorma, silentioase, folosite pentru incarcaturi biologice mari.
Dezavantaje: scumpe, necesita un powerhead sau un filtru canistra ca prefiltrare.

Filtru tip sump: filtre externe de obicei facute in casa si plasate sub acvariul principal. Sunt de obicei acvarii mai mici compartimentate si umplute cu medii filtrante. In ele se mai pot pune si incalzitoare, ascunzandu-se astfel toate echipamentele acvariului. In plus ele au si avantajul de a creste volumul acvariului.

Filtre umed/uscat (trickle): funstioneaza pe un principiu asemanator cel al statiilor de epurare a apei: Apa este picurata pe tavi consecutive – aflate deasupra nivelului apei - care contin medii filtrante. Astfel se obtine o apa foarte oxigenata care permite o dezvoltare mare a bacteriilor, permitand filtrarea unei mari incarcaturi biologice.

Sterilizarea este o alta modalitate de filtrare des folosita. Aceasta se face cu ajutorul ozonului sau a lampilor UV. Aceasta modalitate de filtrare pezinta dezavantajul costului ridicat (lampileUV trebuie schimbate des) precum si al riscului – daca ozonul este scapat in acvariu el poate omori organismele vii aflate in acesta (de la bacterii si pana in unele cazuri, pestii).

Filtrarea cu alge: Cea mai controversata forma de filtrare este cea cu alge inventata de Dr. Adey de la Smithsonian. Apa trece printr-o conducta aflata sub o lumina foarte puternica care permite dezvoltarea algelor - care scot o serie de poluanti din apa. Parerile sunt impartite: unii considera ca este un sistem coplet de filtrare, altii sunt de parere ca deterireaza calitatea apei si permite migratia algelor in acvariu.

Plante: In acvariile plantate de tip olandez, plantele ajuta la eliminarea compusilor azotului din apa fiind considerate drept o arma redutabila in lupta cu substantele toxice din acvariu. Si, de ce sa nu recunoastem, ofera un plus de naturalete bucatii din rau sau mare din casa noastra.
De ce?? Sa vad acvarii si sa ma imbolnavesc??? Pai voi stiti cat costa ziua de spitalizare?? Si ca in caz de CM nu primesc decat 80% din salariu??? Io, care ma duc sa cumpar tubii, si stau ca prostu sa ma uit la acvarii?? Vreti sa ma corupeti??? Nu aveti mila de un mic acvarist??? Si asa imi cobea var'mea cand a plecat in State "Vezi sa nu ajungi sa iti faci din sufragerie acvariu"...
Sandule, raspunsurile primite m-au linistit in privinta utilizarii unui filtru de substrat. Asa ca sump-ul si buretele vor fi arhisuficienti ca filtrare.
Din nefericire, nu intentionez sa folosesc dioxid de carbon intrucat nu vreau un acvariu olandez (tetrazone, cory si plantele - basca ailalti, imi dai seama ce ciufuleala va iesi!!!) si ma voi baza exclusiv pe aportul de dioxid si de amoniu-nitriti-nitrati al pestilor. Nu de alta, dar am senzatia ca aportul de dioxid va dauna populatiei - sunt constient ca echilibrul in acvariul meu e cam pe muchie de cutit asa ca nu vreau sa aduc un element care ar putea sa-l dezechilibreze. Adevarul e ca nici nu m-am documentat foarte mult despre codoi - este foarte probabil ca in viitor sa imi schimb optiunea.
Hmmmm, ma cam pune pe ganduri. Inclusiv chestia aia cu lumina... Cred ca imi mai trebuie un tub
Daca nu ma insel ceea ce propui este o filtrare mecanica (20%) si una biologica (80%). Am vazut asa ceva in magazine. Filtrul burete pe care il am e o varianta mai redusa a astuia.
@Dolly: Nu vreau sa elimin schimbul de apa, doamne fereste. In schimb stiu ca nu exista suprafiltrare oricat de multe filtre se pot pune. Momentan in galeata mica am un powerhead si un biologic (un fel de burete) dar simt ca nu e varianta cea mai buna.
@razvan: frumos acvariu
la o privire mai atenta am vazut ca ai si nisip mediu fin si pietre negre (cred ca sunt granit sau bazalt) si pietricele.
Nisip mediu fin (2-4 mm) am si eu plus pietricele. Si tinerii cory se inteleg bine cu el. Hmmmm, cred ca ar merge...
Stau sa ma gandesc daca in loc de pompa de aer nu ar merge un powerhead care sa traga apa de sub substrat? Cred ca da... Trebuie sa studiez, dar cred ca un burete mai grunjos atasat la un powerhead ar asigura si circulatia apei si mulgerea" resturilor... Interesant!
Granulatie 10? Pai tovarasi cory o sa isi cam franjureze mustatile, cred eu, la cat de sapatori sunt. Oricum, nu am si nici nu intentionez sa am un acvariu plantat - maximum mediu plantat (niste smocuri de valisneria, un echinodorus, niste fire de planta comuna de acvariu - aia de creste si pe baltile noastre - si mai intentionez sa iau un anubias care are nevoie de lumina mai putina si ceva plutitor).
Nici de acvariu de ciclide nu ma prea pot atinge pentru ca am comunitatea gata facuta iar ciclidele nu prea sunt inca de nasul meu - nu zic de scalari sau discusi ca aia sunt la fel de aproape de mine precum Bucurestiul de Patagonia.
Vroiam filtrare de substrat pentru ca vroiam sa am o filtrare mai buna (si sa nu ma bazez doar pe struto-camila de filtru canistro-sump pe care o sa o am). In plus vroiam ceva care sa filtreze mecanic mai bine.
Multam de intentia de help dar nu stiu daca pot (din cauza de cory) sa folosesc filtrul de substrat.
Oooo, marite faraon, muritorii de rand saluta trezirea ta din sarcofag pentru o chestiune atat de insignifianta, minuscula pentru tine dar care pe plebeii ca mine ii roade.... (Hmmm, chestia aia cu "muritori te salutant " parca era la gladiatori)
Oricum ma gandeam sa il folosesc impreuna cu un filtru tip canistra sau sump - home made - si impreuna cu filtrul burete care il am acum (filtrare biologica). Nu imi trecea prin cap sa il folosesc singur - am inteles ca in cazul unei pene de curent e cu bye bye la bacteriile mancacioase de amonio-nitrito-yuck!
Insa ideea de a freca lunar plantele ma cam smilie ... Ca sa nu mai spun de ghiveci in acvariu (eventual pahar de plastic alb). Nu de alta, dar am incercat sa am in acvariu chestii mai cat de cat naturale: plante naturale, nisip natural, lemn natural, ghivece naturale, pesti naturali....
Multam fain de raspuns!
Si nu se depuneau resturile sub gratarul ala?? La alea ma refeream. Nu de alta, dar banuiesc ca particulele trec prin substrat si ajung pe fundul bazinului. De aoclo cum dispar?
Dar exista vreo specie de Draceana care sa fie subacvatica?? Nu terestra de climat umed.
biotop desert mexican cu cactusi d'aia tip candelabre....
Ma gandeam la folosirea lui in paralel cu unul tip sump incorporat. Cred ca imi asigura o filtrare biologica mai mare. Dar nu stiu cum se curata!
In strainatate exista o intreaga polemica pe marginea folosirii acestor filtre. Ca dezavantaje ar fi faptul ca se murdaresc repede (eu unul nu inteleg cum se pot curata).
Vroiam sa stiu daca cineva foloseste asa ceva si cum se face intretinerea lor.
http://www.skepticalaquarist.com/docs/health/fungin.shtml
http://www.nazarenenexus.com/betta_ed/betta_m_d.htm
http://www.thetropicaltank.co.uk/hdcolumn.htm
poate te ajuta. Iti tin pumnii!!!
Fratilor, e groasa rauuuu!!! Dupa ce am stabilit dimensiunile am zis: Ia sa ma apuc io sa vad cati litrii are acvariul! am ajuns pe la vreo 270 da litri. Da' ce o sa se bucure concetatenii cand o sa se zbenguie in el!! :veselverde: :jumpers:
Cred ca am sa fac un fishless cycle - am inteles ca dureaza mai putin.
pe http://www.garf.org/ la tank building e un calculator interesant dar e in inchi si in galoane
Cand trec pe acolo iti spun precis. Din aduceri de aminte parca undeva in jurul valorii de 100.000 lei (parca 12 RON, nu mai tin minte sigur) Oricum maine am drum pe acolo, asa ca dupa amiaza iti spun.
Mai au si la pet shop-ul de la Razoare tot "sugative" dintr-astea. Sigur! Daca nu ma insel, unul dintre ei e chiar mai maricel si survoleaza acvariul in care e gazduit precum o pisica de mare.
Scuze ca ma bag, dar am citit (mai mult sau mai putin atent topicul). Draga cristiandincluj, din cate am vazut, toata lumea incerca sa iti spuna sa iei un acvariu mai mare sau sa dai pesti - in fiecare reply era acest sfat. Cred ca ar fi bine sa il urmezi.
Compatibilitatea pestilor e intr-adevar o chestie serioasa de care e bine sa tii cont - stiu ca eu mi-am luat consoarta si am privit pestii din pet shop. Dupa care am cautat sa vad ce anume necesita, cu cine se intelege fiecare specie. Am descoperit ca Barbus Tetrazona - sumatranii - au nevoie de un grup ca sa se simta bine, m-am comformat.
Intr-adevar, acvaristica nu e grea, daca vrei sa schimbi pesti cu alti pesti, dar daca te atasezi de ei incepi sa te gandesti si noaptea cum sa faci sa le fie mai bine. Si, pentru placerea care ne-o ofera prin acele minute in care ne pierdem in contemplarea lor chiar merita un efort. Pentru puterea lor de a ne descretii fruntile si a ne distruge - partial - stresul acumulat peste zi.
Si sa stii, oricat te-ai supara pe Johny6600, nu cred ca e vorba de infatuare, de o superioritate infantila sau de o competitie dusa prin orice mijloace, de lipsa de interes pentru colegi sau "hai sa nu-i spunem fraierului ce stim". Cred ca este vorba de simplul fapt ca este prea vast domeniul acvaculturii astfel incat sa fie invatat pe YM intr-un chat scurt. Si, crede-ma, de lucrul asta ma lovesc in fiecare zi, si de fiecare data incerc sa gasesc informatiile de care am nevoie aici pe forum sau pe internet.
Simplu, nu-i asa?
 
Forum Index » Profile for Cory » Messages posted by Cory
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com