M-am gandit sa va prezint si magazinul meu local de acvaristica.
De aici mi-am cumparat primul acvariu (Aqua One AquaNano 40), piatra vie plina de viata (Aiptasia), bacterii nitrificatoare (pentru apa dulce) si nisip viu pentru a grabi ciclul.
Datorita sfaturilor proaste primite initial, apei sarate prost preparate si a unui incident cu un peste cumparat de la ei (un clown cu marine velvet, al doilea peste cumparat, l-a luat cu el si pe primul peste, un clown mocha superb cumparat din Birmingham de la Angel Aquatics) nu am frecventat/cumparat prea des de aici.
Mai recent am observat sectiunea masiva de apa dulce pe care o au si in care se pricep mult mai bine decat la marine si am decis sa va pun un filmulet si cateva poze.
Film cu display tank-ul (care e absolut imens si superb chiar si pentru un neavizat ca mine):
Am reusit sa il surprind cu toate aripioarele extinse intr-o criza de afect. (inotatoarea anala arata intr-un mare fel, cred ca e a doua oara cand o vad de cand am acesti pesti).
Pestii sunt tot in bucatarie, unde ii supun unui regim riguros de ingrasare. Urmeaza sa-i transfer inapoi afara, intrucat temperaturile nu mai scad sub 0 *C. Sotia a insistat sa-i tinem pana pe 16 in locatia actuala, intrucat prognoza anunta temperaturi scazute in jurul acelei date. Daca era dupa mine, erau deja afara.
Acesta era masculul, care iesise la cersit pentru ca azi nu am hranit cu frozen. El este seful in acvariu. Pestele asta nu se teme absolut deloc de mine. Daca bag batul sa repozitionez ceva, pot sa-l imping mai incolo si nu se sperie. Singura manevra care-l trimite inapoi in gaura este bagatul mainii in acvariu si chiar si atunci, numai daca ma apropii de el. Parerea mea este ca acest peste este specia de Amblyeleotris cu cea mai mare personalitate. Cel din display de la Bracknell fugarea pestii mari din display (chirurgii, foxface, etc.). Daca vrei sa-ti iei un watchman goby pentru un acvariu mare cu pesti mari si activi, acesta este cel pe care rar nu o sa-l vezi afara din vizuina. Plus ca in flash-urile de agresivitate, culorile se aprind si fondul devine din crem deschis aproape negru.
Desi sunt adeptul acvariului biotop (vs steril si ultra low nutrients), in acest acvariu am evitat diversitatea din celelalte: nu am pus bristle worms, nici brittle stars, nici aiptasia, nici alte anemone. M-am limitat la asterina si hermiti si cativa feather duster de pe cochiliile hermitilor. De asemenea, singurii melci sunt micutii columbelizi. Nu am adaugat creveti (in afara de alpheus).
Am facut multiple dozari cu copepozi. Per total mult mai steril decat obisnuiesc, dar am vrut sa evit anumite neplaceri intalnite anterior. De asemenea, am plantat doar fragmente de corali pusi de mine pe baze de ceramica nefolosite anterior, ca sa reduc riscul de contaminare cu aiptasia.
koala wrote:De mult ma tin sa intreb... de ce toate pozele sunt "albastre"?
Asa iti place tie sa tii lumina, sau e o limitare a telefonului (nu percepe bine culorile)?
Tin un canal la maxim 15% si un canal la 75% (minim 0% respectiv 5% pe timpul noptii ca moonlight). Pe primul canal am patru leduri albe (10000K) si unul albastru (Nature Perfect). Pe al doilea canal am leduri albastre (4xBlue 420nm si 1xNature Perfect).
Initial imi placea un blend 3:2 Royal Blue: Cool White. Dupa ce am descoperit Fiji Blue si fluorescenta intensa pe care o intorc coralii, am incepur sa migrez tot mai spre albastru.
In acest acvariu am avut initial canalul 1 la 25% cu canalul doi la 50%, dar mi s- a parut prea alba culoarea.
Iti place cum s-a ales piatra dupa ce am scapat de alge?
Am plecat de la niste ciolane albe, am avut toate algele din lume (cea mai impresionanta a fost cyano, care acoperise cu un strat gros piatra si nisipul si intindea brate prin apa). Apoi cand am vazut ca nu iese doar din schimburi de apa din alge, am cedat si am adaugat un plic de BioNitratEx si un ciorap cu cateva linguri de RowaPhos direct in filtru. A facut minuni.
Acum piatra e inchisa la culoare si acoperita de coralina pe ~50% din suprafata expusa la lumina. E curata si se vad porii din ea.
Cred ca era inceputul intrarii in hipotermie.
Vestea buna e ca au supravietuit peste noapte in bucatarie. Temperatura a urcat la 17-18 *C si apa s-a curatat cu filtrul intern. Acum urmeaza sa operez un schimb de apa si apoi sa dozez niste bacterii nitrificatoare.
Din cauza unor temperaturi constant scazute (ziua 2-3 *C cu noaptea sub 0 *C) in seara asta vreao 2-3 dintre pestii mei dormeau pe nisip cu burta in sus.
Acum nu stiu daca asa dorm ei de obicei, dar eu unul am crezut ca au murit si am dat sa ii trag de coada afara din acvariu. Moment in care au inceput sa inoate.
Le-am pus o sticla cu apa fierbinte si au devenit imediat activi.
La indemnul sotiei si avand in vedere ca ii am de atatea luni, am decis sa ii aduc in casa pentru doua zile pana cand vin temperaturi minime de 5-6 *C cu maxime de 8-10 *C.
Am golit acvariul de apa si am taiat airline. Am instalat acvariul in bucatarie, cel mai rece loc din casa si am atasat un filtru intern aquael ca sa mai curat apa si o pompa de aer de 80 LPH si i-am lasat sa se bucure de caldurica. Sper sa nu-i omor.
Ricardo, eu nu zicceam ca e usor, ci ca nu e daunator. Au fost in trecut niste polemici legate de fiabilitatea / viabilitatea schimburilor mari de apa in acvarii de recif.
Tipul foloseste apa de mare corectata la temperatura si pH. I-o colecteaza si ajusteaza cineva care se ocupa cu asta si el doar face schimbul de apa.
Au sumpul mai mic decat l-am face la un custom, dar eu nu intentionez sa fac refugiu in sump, iar blocurile acelea ceramice nu ocupa prea mult.
In plus, rezervorul pentru RO este separat de sump ( e pe sump) si mai ai loc separat pentru electronice (chiller, controller lumini, pompe, recipiente si pompe de dozare).