De vrea trei saptamani am pus ochii pe un Randall's Goby care pare fetita, din pacate era de vanzare in pereche cu un crevete asa ca nu mi-am putut permite sa-l cumpar. Azi era inca de vanzare, crevetele nu mai era si cum pestele nu avea pret, l-am luat la reducere oferita de managerul magazinului (£22 pentru un peste care se vinde cu £32-35).
L-am aclimatizat si acum astept sa vad daca e acceptat sau omorat (masculul e dublu ca lungime si suficient de mare sa-l inghita pe noul venit cu totul).
Daca supravietuieste si formeaza un cuplu, promit sa curat acvariul si sa le fac o poza (am cateva luni de cand n-am mai facut nimic la acvariu in afara de hranit cate un cub la cateva zile peste ce da feederul).
Si ca sa explic: petecul initial de macroalge a crescut incat a ocupat mare parte a volumului luminat. Aiptasia a migrat pe geam cu niste tulpini lungi in incercarea de a prinde un strop de lumina.
Cred ca acest acvariu ar fi bun de refugiu gravitational, dar nu am energia sa il atasaz la niciunul din acvariile existente.
Salut, ma bucur ca mai posteaza cineva in acest topic.
Acvariul arata radical diferit acum. Cred ca am pierdut unul din goby (cel cu benzi rosii) si nu am mai vazut de mult ambii blenny in acelasi timp.
Nisipul este aragonit de granulatie 2-4 mm, amestecat cu spartura de coral. Uscat, dar cred ca pana acum s-a populat cu orice iti poate trece prin minte. De mentionat sunt Asterina, Ophiura, Dove snails, amphipozi si o specie detrivora de isopozi. Nu am vazut copepozi, desi am insamantat de multe ori acvariul cu copepozi. Plus Bristle worms cu dimensiuni demne de cartea recordurilor.
Am incercat sa limitez efectele negative rezultate din actiunea crevetelui Alpheus plasand cateva bucati de schelet uscat de acropora la baza acvariului, pe care am sprijinit restul pietrei. Nisipul a fost asezat in straturi alternative cu spartura de coral.
Rezultatul a fost stimularea creativitatii crevetelui, care se foloseste de pilonii din infrastructura pentru a remodela tot ce se poate. Saptamana aceasta nisipul e in partea opusa skimmerului. Saptamana trecuta era dus tot in spate. Paradoxal, a lasat in pace gorgonianul.
Cand am vazut ultima poza postata aproape ca n-am recunoscut acvariul. Trebuie sa pun una la zi.
Sa speram ca vom afla. Banuiesc ca e parazitul extern venit cu Helfrichi. Si ca acesta e doar episodul 1, daca nu fac ceva. Desi e fascinant sa aflu despre boli la pesti, din cauza lipsei tratamentelor m-am cam saturat de pesti bolnavi.
Cand cumperi un peste, iti asumi ca il cumperi cu tot bagajul biologic cu care vine din natura. Asa cum oamenii nu ar putea supravietui fara bacterii saprofite, nici pestii nu pot fi sterili atunci cand sunt prinsi in recif. Asa ca te poti astepta ca ei vor veni cu un numar de bacterii, virusuri, paraziti interni si externi. Atat timp cat le asiguri conditii ideale ale calitatii apei, au o sansa sa traiasca in echilibru cu aceste organisme. Orice dezechilibru ii face vulnerabili la un comportament oportunist. Si atunci pestii se imbolnavesc si pot muri.
La magazinele care se respecta pestii trec printr-o serie de dip-uri, conditionare la viata in captivitate si abia apoi sunt vanduti.
Simpla carantinare a pestilor pentru sase saptamani nu-ti garanteaza ca vor intra la tine in sistem fara oportunisti cu potential patogen. Multi pesti nu supravietuiesc unei perioade atat de indelungate de carantina. Si multi pesti nu pot fi tratati cu cupru si alte substante medicamentoase, fiind hipersensitivi la ele. Un exemplu sunt mandarinii, care nu pot di tratati cu cupru.
Ca sa poti evita pe cat posibil problemele, ar trebui sa ai un protocol inteligent de care sa te tii cu o rigurozitate de laborant. Ceea ce omoara toata placerea hobby-ului.
Am citit de curand de ce e contraindicat sa iti inghesui pestii in spatiu prea putin: acestia secreta in apa hormoni de stress care se acumuleaza in cantitati mari in si sfarsesti cu toti pestii stresati.
Unii duc paranoia la extrem: mi s-a recomandat ca la introducerea unui coral nou sa fac aclimatizarea cu drip/la picatura, apoi sa arunc apa veche, sa fac coral dip si inainte sa adaug coralul in sistem sa il las afara din apa sa se scurga apa din polipi. Doar asa stii sigur ca nu introduci apa contaminata.
In concluzie, desi luna aceasta am in sfarsit banii pentru un acvariu mare, cred ca o sa zic pass. Vreau sa inchid incet toate acvariile, sa scap de toti pestii si sa imi pastrez doar fragi din toti coralii moi pe care ii am intr-un frag tank. Dificultati majore voi intampina cu Sinularia din cubul de 40 cm, care are 40 cm si Sarcophytonul tot din acelasi cub care acum sufera intrucat a ajuns pana pe nisip si apasa cu mai mult de jumatate din palarie pe geamul din fata si care noaptea cand nu e extins e mai mare decat era acum jumatate de an extins de tot. Probabil va trebui sa fragmentez Sarcophytonul ca sa pot face tranzitia la alt acvariu si sa il cresc din nou doar din picior si o mica portiune de palarie (oricum am doi pui din fragmentarea anterioara care sunt mai mari decat era coralul parinte cand l-am cumparat).
Legat de pesti, urmeaza sa fac o lista si o ordine a introducerii lor. Stiu ca otravirea de rutina cu cupru nu este recomandata, dar am in vedere tratament profilactic pentru bacterii gram negative, oodynum, paraziti intestinali si externi.
Stiu ca suna a paranoia, dar nu ma ajuta nici interesul special pe care il am pentru boli infectioase, nici comportamentul (?obsesiv-compulsiv). Cum zice englezul: ignorance is bliss, ca tot locuiesc aproape de Eton.
Pe 18 ianuarie (duminica) mi-au murit cei doi coral goby galbeni si exemplarul de Helfrichi Firefish care era in plus (s-a format o pereche).
Respirau foarte repede, apoi foarte repede si superficial. Am facut un schimb de apa si asta a readus linistea in restul locatarilor, dar pentru acei trei pesti a fost prea tarziu. NO3 2.5 pe Salifert. Gobiodonii nu aveau alte semne de boala, dar Helfrichi avea de asemenea scuame pe piele, desi ochii erau clari.
Azi am aruncat o privire mai atenta la masculul de A. latifasciata. Are si el scuame pe lateralele corpului. Azi NO3 1 pe Salifert. Macar stiu ca BioNitratEx functioneaza si aici.
Am lasat Helfrichi sa se descompuna intr-un recipient inchis cu apa sarata proaspat preparata, aerata cu pompa de aer prin tub de aer de 6 mm rigid, suficient cat sa tina suspensiile in miscare. Voi incerca sa colectez sedimentul si sa arunc o privire la microscop in cautare de raspunsuri. Banuiesc ca vinovatul e parazitul extern pe care l-am adus cu Helfrichi in acest acvariu (vezi posturile anterioare pentru poze si film).
Am avut o saptamana neagra, dupa ce mi-au pierit toti lavracii din acvariul-pond marin, am pierdut in Lagoon ambii Gobiodon okinawae si un Nemateleotris helfrichi.
E adevarat ca nimeni nu te invata nici cum sa continui, dar asta inveti singur cu timpul. Pentru mine, atat timp cat primesc raspunsuri, e ok.
koala wrote:Dupa ce am citit pe forumurile de-afara, m-am lasat pagubas in ceea ce priveste ideea de a baga o scoica in bazin... imperatorul le haleste.
Pai in cel mare doreai sa bagi Tridacna? Ti-o mananca Suri inaintea ingerului.
Iti recomand sa iti antrenezi pestele sa nu manance scoici. Faci o scoica artificiala cu mecanism precum capcana de soareci, pui in ea mancarea preferata a ingerului si dupa cateva incercari se invata minte sa mai supere scoica.
¤ pe 3 august 2014 am adus de la mare intr-o galeata de plastic pestisorii. Multi erau morti intrucat galeata s-a varsat. Cei 12 care au supravietuit erau in apa de pe fundul galetii. I-am pus fara aclimatizare in acvariu cu apa sarata sintetica si au supravietuit. Ulterior am pus niste nisip de aragonit folosit pe fundul acvariului si am adaugat o doza de bacterii nitrificatoare Dr. Tim's. Dupa vreo saptamana am cumparat airline suficient cat sa pot pune air pump din casa. Dupa prima saptamana aveam pe teste o cantitate minima de NH3 (se citea prin lateral), NO2 0 si NO3 in cantitate copioasa. Spre rusinea mea, nu am mai repetat niciodata testele.
¤ intrucat pestii au supravietuit o perioada substantiala in aceasta formula, doar din schimburi de apa ~100% la 1-2 saptamani, am decis sa adaug scheletul de coral. Am mai dozat de cateva ori bacterii dupa schimburile de apa (Dr Tim's One and Only si WasteAway). Am mai pierdut 4 pesti inexplicabil (agresiune?).
¤ am intrat in iarna cu 8 pesti.
¤ pestii au supravietuit 10 zile in septembrie 2014 fara mancare (vacanta din Romania) si inca 10 zile in decembrie 2014 (vacanta din Elvetia) doar cu dozat copepozi inainte de plecare.
¤ pe 30 decembrie 2014 I-am bagat in bucatarie din cauza temperaturilor sub 0. Am adaugat un filtru mecanic cu burete. Am schimbat apa mai des, am curatat nisipul de detritus si am hranit pestii mai bine (cu frozen iradiat, deci steril).
¤ pe 14 ianuarie 2015 sotia a gatit toata ziua si pe la 17:00 mi-a dat un sms sa vin acasa pentru ca au inceput sa moara pestii. Erau la 48 de ore de la un schimb de apa si observasem de dimineata un comportament ciudat (nu au venit sa cerseasca mancare) ceea ce m-a determinat sa mai fac un schimb de apa de 50% in acea dimineata. Cand am ajuns acasa, patru erau inca vii si unul a murit la scurt timp. Supravietuitorii respirau rapid si nu aratau prea bine. Am decis sa-i transfer afara cu apa noua. Dimineata nu mai era niciunul viu. Au mai ramas cele doua anemone Actinia.
Si ca sa raspund la intrebare: filtrarea era exclusiv biologica, cu nisip de aragonit si schelet de coral, ajutat de circulatie cu piatra de aer si exportul nutrientilor cu schimburi totale de apa la doua saptamani.
Am pastrat apa pentru teste ca sa determin daca apa a fost problema.
Azi am reusit sa gasesc id pentru pestisorii mei: European seabass (Dicentrarchus labrax).
In romaneste se pare ca i se zice lavracul sau lupul de mare.
Eu inteleg pe deplin de ce i se zice lupul de mare: intr-o zi mi-am pus in minte sa-i hranesc pana nu mai pot manca.
Dupa sase cuburi de enriched frozen mysis m-am oprit.
Mananca complet un cub in mai putin de cinci minute.
De cand am adus scrubiile in casa am inceput sa citesc mai mult despre pestii marini de tigaie, in speta salmonidele.
Am citit despre Lostrita pe Wikipedia Romania. O exprimare de zici ca e unul din colegii nostri de pe forum.
Exemplific:
"Lostrita este peste rapitor si lacom, ce face mare paguba între pesti."
"Îi sclipesc ochii dupa orice prada vie si trateaza cu desconsiderare mortaciunile. Cu cât înainteaza în vârsta, cu atât devine mai rapitor, atacând tâlhareste, în special în cursul noptii. Dupa atâta hrana, creste repede, daca compozitia si temperatura apei îi sunt pe plac." Am ras cu nevasta la partea asta.
"Pestii adulti, manânca, mai ales, alti pesti, ocazional mamifere acvatice mici (soareci de balta, sobolani de apa si alte rozatoare de apa etc), pasari de apa mici (facând salturi acrobatice dupa ele), amfibieni (broaste), reptile, rar nevertebrate." La asta, nevasta a zis ca ea zice pas, ca nu-i trebuie sa manance pesti care se hranesc cu sobolani .
Si din categoria True WTF ?!?, va prezint tunul pentru somoni. Care desi suna stupid, pare foarte interesant si fezabil.
Iti sugerez TMC v2iLumenAir 1200, dar este peste bugetul tau. Ti-ar permite insa sa cresti orice organism fotosintetic, de la acropora pana la cele mai pretentioase scoici Tridacna.