Message |
|
Bayek wrote:
Si daca beau mai mult nu ma apropii de acvarii.
Nici eu. In aceste cazuri intotdeauna vad un peste cum casca o gura imensa si vrea sa ma inghita...
|
 |
|
Lol. Sper ca nu mie.
Cred ca mai am de pe vremurile bune vreo 5 butelii de 2.5 kg, 4-5 regulatoare,, 2-3 controllere(apropo astea sunt facute in Romania), numeroase difuzoare/reactoare etc.
|
 |
|
Prima mea bomba cu drojdie avea un fel reactor(un fel de mini pompa de valuri) care spargea cu elicea bulele de CO2. Decat sa ma mai chinui cu asa ceva prefer sa adaug carbon lichid.
Nu am renuntat de tot sa mai obtin CO2 din drojdie, dar il folosesc in scopuri mai nobile.
|
 |
|
Din cate stiu eu difuzoarele nu sunt recomandate in cazul bombelor artizanale cu drojdie si zahar. (Chestie de presiuni).
Cand am inceput cu CO2, am avut de ales intre a cumpara un sistem presurizat de CO2 sau a cumpara o pompa de zugravit
|
 |
|
Eu nu m-am referit la cantitatea de plante cand am spus ca mi se pare incarcat.
|
 |
|
Daca ai intrebat poti sa spun ca mie mi se pare cam incarcat, prea multe puncte focale. Nu am eu simt artistic, dar prea imi fug ochii de la buturuga la ludwigia si din cand in cand parca se poticnesc si pe rotale.
Dar important e sa-ti placa tie si sa ai plante si pesti sanatosi.
Bafta.
|
 |
|
Bayek wrote:
Daca nu apar defectiuni, distorsiuni si alte omisiuni, nu ar trebui sa fie probleme. Pesti morti inseamna o distorsiune neobservata la timp. Adica nu s-a uitat nimeni atent la acvariu o perioada lunga de timp, adica neglijenta. Lectie invata, sper.
In cazul mortii datorate CO2 nu este vorba de o neglijenta acumulata de-a lungul timpului. Este mai mult rezultatul unui accident sau a defectarii echipamentului. De obicei se intampla in timpul noptii.
O neglijenta care persista o lunga perioada de timp implica un grad sporit de vinovatie din partea acvaristului. Nu este deloc vorba de asa ceva in acest caz
@selah nu trebuie sa te descurajeze esecul asta, accidente de genul asta sunt mult mai frecvente decat crezi. Important este sa invatam din greseli.
|
 |
|
Imi pare nespus de rau de intamplarea nefericita, cred ca la multi ni s-au intamplat accidente asemanatoare. Folosirea CO2 este foarte importanta in acvariile plantate, dar cea mai mica greseala poate avea consecinte catastrofale.
Majoritatea nenorocirilor se intampla noaptea cand plantele produc CO2 in loc sa-l consume. Pe langa un controler de pH(pe care sa-l calibrezi cel putin saptamanal0 eu as recomanda si monitorizarea kH precum si aerarea suplimentara a apei in timpul noptii. Sunt patit in privinta asta(aerarea), de atunci suflu si in iaurt.
|
 |
|
Lucian L wrote:Am vazut poza doar cand am dat quote si m-am dus direct pe plici. A ta e shorthair. Foarte frumoasa  Utila ideea cu zgardita si medalionul. Cand o sa ne mutam la casa, o sa primeasca si a mea un airtag sau alta varianta de gps.
E un Russian Blue. Are un instinct de vanator destul de bine dezvoltat.
Zgarda este mai mult ca sa o auzim noi, dar are si ceva date pentru identificare. Daca o pierdem are un microchip sub piele.
|
 |
|
Stapana casei, nu cred ca pestii ar avea o soarta buna. Din fericire acvariile sunt in garaj.

|
 |
|
Humbert wrote:E un mod cam intortocheat de a monitoriza usa la garaj. Recomand un senzor de contact.
:-))
Nu confunda cauza cu efectul!
|
 |
|
Se pare ca sistemul si-a dovedit utilitatea mai repede decat as fi dorit eu.
Joi eram la munca cand a inceput sa-mi bazaie alarma pe telefon. Ma uit sa vad despre ce-i vorba si constat ca temperatura in toate acvariile era foarte scazuta. O rog pe nevasta-mea sa inspecteze despre ce este vorba si constata ca lasasem usa la garaj deschisa, temperatura in garaj a scazut foarte mult , incalzitoarele nu au mai facut fata.
Si incaun lucru pe care l-am invatat din greseli. Contolerul Inkbird are o alarma pentru Continous Heating,. Deobicei nu o setez, dar se pare ca la un contoler am uitat sa o dezactivez. Se pare ca aceasta conditie nu numai ca activeaza o alarma, dar si inchide contolerul. Asa ca am avut din nou fun cu temperaturi scazute intr-un acvariu.
|
 |
|
@eversad Stai linistit, nu e vina ta. Ei ar fi trebuit sa te cunoasca mai bine pana acum.
Pentru a elimina orice confuzie si pentru ca sa stim cum sa interpretam postarea ta, eu propun sa-ti incepi fiecare postare cu:
"Eu sunt eversad si astazi am baut x beri".
|
 |
|
Noroc ca m-am prins ca e si o poza(de pe telefon nu le vad) ca incepusem sa am anumite indoieli. Citind doar textul am crezut ca efectiv ai pus in acvariu niste aluminiu(banuiam ca in speranta de a obtineAl2O3) si o multime de beculete rosii incepusera sa se aprinda. Noroc ca am vazut ca defapt ti-ai cumparat un sterilizator UV.
|
 |
|
@adiio Multumesc pentru sugestiile date. Desi din motive personale eu nu le-am urmat, ele sunt foarte valoroase si poate altcineva le va gasi utile.
|
 |
|
In afara de elementele tehnice si cele legate de safety si intretinere, in alegerea componentelor a contat si costul total: materiale(aici considera si cabluri, prize, cutii etc), costuri de procurare(transport, taxe). Si bineinteles ca aici am adaugat si manopera pentru ca intamplator pun pret pe timpul meu liber.
@adiio Cat timp crezi ca ti-ar lua sa proiectezi, construiesti, programezi , calibrezi un sistem de monitorizare ptr 8 acvarii. Poti lua in considerare ca disyanta maxima intre acvarii este 4 metrii, dar posibil sa se extinda la 6m.
Si esti convins ca sistemul realizat va fi la fel de safe si fiabil ca si chinezariile alea din comert?
|
 |
|
NO3 initial poate proveni de la apa de la robinet. Reglementarile spun ca apa dela robinet nu trebuie sa contina mai mult de 10 mg/l nitrat, masurat ca azot. Asta inseamna in jur de 44 mg/l NO3 masurat de testerele noastre.
O alta posibilitate ar fi sa provina de la substrat. Stiu sigur ca Amazonia este bogat in azot sub forma de amoniu, nu m-as mira sa fie si nitrati pe acolo.
|
 |
|
Esti pe drumul cel bun. Eu nu cred ca as mai folosi mancare de pesti, as lasa Amazonia sa-si faca treaba.
|
 |
|
Pacat ca nu se poate face o solutie cu Safe care sa-si pastreze propietatile mai mult de 24 ore.
Pentru schimburi mici de apa solutia celor de la 2HrAquarist pare a fi foarte buna.
La mine merge sa imi prepar o solutie cand fac schimb de apa la toate acvariile(saptamanal). Prefer sa cantaresc decat sa nivelez praful in linguritele de masura. Am si set de lingurite de masura 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64 le folosesc cand adaug saruri ptr sporirea Gh si kH(ca si @alinutz80 am apa foarte moale) caci nu am nevoie de precizie ridicata.
|
 |
|
|
 |
|