[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: paradoxx
Forum Index » Profile for paradoxx » Messages posted by paradoxx
data viitoare nu mai spune chiar asa tot ce faci Glumesc
Nu te intalnesti cu straini, te duci la un cabinet cu lume unde are un acvariu si de la care iei si plante.
Poti face schimb de apa, dar fara sa umbli in filtru. In viitorul apropiat ai nevoie de o colonie de bacterii stabila daca vrei sa fie totul ok.
Nu umbla in filtru azi, pt ca maine sa umbli iar sa bagi lemne,poimaine sa adaugi material filtrant si tot asa...faci totul odata, pana atunci ai rabdare sa ai totul pregatit: si substratul si materialul filtrant si lemnele. Daca nu au unde sa se ascunda, asta nu inseamna ca si au nevoie. Pestii tai nu trebuie sa stea ascunsi, iar daca stau inseamna ca au probleme, prin urmare nu mai considera ca lasi acvariul gol.
Filtrul acela mic va putea sa tina acvariul acela de 12l cand vei avea puiuti de crescut sau altceva.
Mudltumim pt gest, domnule liliac.

David frate, ia ti gandul de la o posibila recuperare a banilor pe acele plastice si filtru, nu vad cum ai putea sa le vinzi,poate doar pe net la acvaristi neexperimentati, dar la randul ori vor avea probleme de care tu vrei sa nu dai, prin urmare....acei bani sunt aruncati. Totusi, priveste partea buna a minifiltrului, vei putea sa cresti puiuti pe viitor in acvariu separat cu acel filtru.
Partea buna la anubias este ca se replanteaza usor, si se inmuleste la fel de usor.
Thereau wrote:Vesti ingrijoratoare ^^
Am cumparat un test Pro Aquatest de la JBL.
Am facut doua teste iar no3-ul a iesit peste limita. Am schimbat 40% din apa am refacut testul no3-ul neschimbat si ph-ul 7.6, aproape de limita.

Vezi?! Mai bine nu luai ! smilie
sa nu crezi ca e asa simplu sa faci rost de radacina. eu am plecat inarmat cu o sapa si un topor pt un arin pe marginea unui rau, si mi-a luat ceva... daca stiu ai tai vreo vita de vie batrana sau cauti tu pe marginea apelor arin. nivelul substratului e ok, nu pui decat daca vrei sa faci vreun scape, dar negru ar atat super acolo la tine. ca poster(fundal) poti lua folie de parbriz de la magazine de piese auto, or sa iti zica ei acolo cum se lipeste, eu recomand cu un card.
Later,later,later edit: scoate naibii odata rahaturile alea de acolo
Frate(si eu vbesc cu frate) dar samy chiar avea dreptate, un material de o porozitate mai mare ar impiedica colmatarea atat de rapida, iar acel micromec l-ai putea pune in cascada sau doar ai completa altundeva. Te asteptam cu evolutia, sa vedem schimbarea, nu vorbe tu decizi cand ne uimesti
Intrebare proasta: ramele pot supravietui in apa ? Stiam ca nu, asa ca am vrea mai multe detalii referitor la acele supravietuitoare ale tale sa imi bag si eu pt sifonarea substratului, in caz ca nu sunt ceva daunatoare.
Vezi ca si eu editai din mesaj. Daca raspunzi imediat dupa persoana ce a scris inaintea ta,nu mai da "quote" caci ocupi pagina degeaba si cu mesajul celui ce iti scrie si cu al tau, uite exemplu cum ai dublat paginile dand quote la ce am scris eu,de.asta colegul samy nu a avut rabdare sa citeasca primele mesaje in care tu ai aratat ca ai extern(din 3 mesaje ale mele s.au facut o pagina jumate si cu quoteul dat de tine s.a mai facut 1 pagina jumate). Vezi acum problema mesajelor multiple si pt ce ai fost certat de Liliac ^^ nu toti oamenii au rabdare sa citeasca tot,mai ales daca repeti intrebarea. Bun, astea fiind spuse, acel micromec e foarte bun, cu filtrul cascada faci cum doresti tu, iar cand simti ca iti da rateuri iar externul, il deschizi, scoti buretele, il pui unde vrei tu si neaparat si pe in, eu tot cred ca tu in rotor ai pietris din substrat la cat de aproape e teava de in de substrat. Pana una alta, inarmeaza.te cu rabdare, iar daca un acvariu este gol insa are filtrare, este foarte bine,mai mult spatiu de inot pentru pesti. Nu mai tin minte daca ai incalzitor, insa daca ai, vezi ca aoa din camera va fi mai rece ca cea din acvariu, deci umple acvariul treptat, pe termen mai lung, sa nu le faci soc termic pestilor. Daca nu ai, presupun ca ai in lighean aceeasi temperatura ca si cea din acvariu, insa ai grija sa nu fie sub 22, 22 fiind aproape critica.
Later edit 2: vad acum ca ai incalzitor, dar cand cobori nivelul apei , sa ai in atentie incalzitorul sa nu se incinte fara apa caci se sparge si te curentezi si tu si pestii. Trebuie mereu ca partea ce se incalzeste sa fie MEREU in apa, MAI ALES la schimburile de apa. Pozitioneaza.l de.a latu si scapi de stres la schomburi de apa in caz ca te sti uituc
Samy, el are deja extern ^^ bravo lui, si mersi de aprecieri pt romanul scris.
Ai putea pune filtrul cascada, insa nu mai poti pune capacul, iar eu am numai terori legate de acvariu fara capac. Canistra aia este pt materialul filtrant prin care trece apa, practic cu cat mai mult spatiu de depozitare, cu atat mai bine insa nu o sa mai poti pune capacul. In filtrele cascada sau interne poti pune orice vrei tu.
Later edit: scrisasem mesaju asta de azi dimineata de la 9 si il continuai acum, ulterior vad ca samy afla ca ai filtru. Ridica galeata deasupra filtrului, si golesti cu furtunu cu pompa din lighean/galeata in acvariu. Sau am mai vazut cu burete sau ceva plutitor prin care sa se disperseze apa din cadere, insa la mine nu a functionat, eu pun ca animalul la mine la al mare am substrat putin si e bine ca mi l imprastie uniform,bazinul avand inaltimea mare, insa la cel de 100de litri, oun cu grija cu galeata si se deranjeaza doar intr.o parte,acolo unde pun. Cel mai bine este sa pui usor, cu grija, cu ocazia asta mai faci si muschi la maini
Deeeeci
1- stabilizat inseamna ciclat, da. Sau cel putin cu o colonie de bacterii bine inchegata. La tine nu cred ca este prea ciclat, avand in vedere cat ai umblat prin filtre.
2- da, scoate buretele albastru, si completeaza cu bile ceramice sau asemanatoare, poti oune tot eheim substrat pro-cred ca aia ai- solutia nu e obligatorie, ci recomandata, deci practic poti da skip la ea si sa pui sa zicem la 3/4 schimburi de apa ceva solutie, nu la fiecare schimb,bacteriile ae aduna de la sine. Da, poti adauga intern plus extern, este filtrarea cea mai recomandata pentru ca internul transforma prin debitul sau si buretele din el cacateii si resturile mari din acvariu in chestii marunte, pt a putea fi absorbite de extern fara a exista riscul de a se colmata/infunda materialul biologic, de aceea tot insist cu burete pe IN, pt a nu te mai plange pe viitor de micsorarea debitului. Exista o modalitate biologica doar prin bureti dupa cum ne demonstreaza un coleg de pe forum, insa e vorba de cantitati uriase, unde coloniile au timp si spatiu a prelucra apa si a o face buna pt pesti. Nu iti face griji, curatarea buretilor la intern si de pe in nu trebuie facuta la schimburile de apa, ci cand ai chef sau vezi ca se micsoreaza debitul filtrului(se curata tot in apa din acvariu). Eu mereu am interne in acvarii, indiferent cat spatiu ocupa, nu ma deranjeaza vizual atata timp cat pestii au spatiu de inot si apa este buna, filtrele curate.
3- nu conteaza ce si cum, trebuie sa ai incredere ca un acvariu cu plante e mai usor de intretinut decat unul fara, prin simplul fapt ca plantele se hranesc cu nutrientii ce sunt eliminati de pesti,hrana lor, co2, etc si elimina oxigen in masa apei.
4- am 31 de ani si inca sparg jocurile video, am fost gamer infocat si mi.a ramas in sange.(sau pe creier) )
5- apa lasata la decantat nu se tine atat de mult, cel mai recomandabil am inteles si eu de la acvaristi mai mari ca mine cu mult, ca ar fi intre 8/14 ore, timp destul pentru a devenii ok in special daca mai mesteci prin ea din cand in cand. 48 de ore este exagerat de mult.
6- aici nu tinem cont de varsta sau ocupatie, ci de cei 7 ani de acasa si pasiune, pt ca de fapt asta ne leaga. Suntem toti prieteni prin prisma acestui minunat hobby si nu trebuie sa vorbesti cu mine cu dvstra, niciun coleg nu cred ca a avut pretentia asta, ba dimpotriva.

Daca tot m.ai facut sa scriu atat si sa ma implic in evolutia acvariului si experientei tale si aflu ca te lasi dupa ceva timp, te urmaresc si te vanez ca in Hunger Games imi place sa cred ca daca tot ai ajuns atat de departe, nu renunti vreodata, ci eventual iei pauza in caz ca te muti.
7- nu te grabii cu plantele, nu te grabii cu radacinile, nu te grabii cu nimic. Ia totul treptat, plus ca nu orice radacina este buna, ai nevoie de vita de vie sau alte lemne de esenta tare. Eu am gasit una de cires parca, prin niste sate uitate de lume. Trebuie fiarta putin inainte pt a nu introduce germeni in acvariu, iar daca nu are loc in oala sa zicem, o inmoi in lighean sau torni apa fierbinte pe ea. Nu stiu ce sa zic de piatra calcaroasa, sa zicem ca daca scoti plasticul din acvariu, o poti lasa deocamdata, nu e atat de grava, insa pana la urma tot trebuie sa o scoti pentru a avea un acvariu echilibrat. Vezi ca apa acida si apa calcaroasa sunt doua chestii total opuse. O sa afli diferenta mai pe indelete de.a lungul timpului chiar si fara sa iti dai seama, dar doar daca mai citesti topicurile colegilor,mai precis cand ai timp sa rasfoiesti acest forum.
8- curatenia eficienta o poti face cu un furtun de la Sera, este galben si costa 20/25 de lei, are o cupa inalta ce iti permite sa aspiri substratul fara sa il traga in galeata sau ligheanul unde tragi apa. Il gasesti tot pe nevertebrate sau alte site.uri asemanatoare. Doresc a face reclama si lui seba, asa ca vezi ce are si el la echipamente pe siteul lui numit sebashrimp. Ce ai tu, acel furtun cu pompita este doar pt scos apa,nu si aspirat substratul, un alt lucru important,o sa inveti curand.
9- in teorie si putin si in practica, buretele pe in obtureaza putin absorbtia apei, insa porozitatea aceluia albastru este perfecta cat sa nu ingreuneze deloc. Poti lua bureti de rezerva pt filtre aquael turbo 500,ii gasesti prin petshopuri. Au o porozitate excelenta.
10- acel aquael fan mini este intr.adevar o gluma, nici la broscute testoase nu e bun, eventual la creveti sa invarta putin apa.
11- filtrul propriu zis(pompita adica)nu are nicio alta treaba decat sa invarta apa in acvariu daca nu are si o canistra de depozitat materialul filtrant, caci sa nu uitam faptul ca bacteriile bune stau pe suprafete solide,nu in masa apei. Daca rezerva aceea este intr.adevar prea mare pt placerea ta, mai ai rabdare,completezi cu biologic si aia e, lasi acvariul doar in filtrare biologica. Marimea mica a acvariului si spatiul prea neincapator pt o filtrare corespunzatoare este un alt motiv pt care nu recomand acvarii mici incepatorilor.

1- 8 ore ar fi prea mult pt un bazin la inceput nestabilizat, precum al tau, mai ales la plante easy. Poti lasa lumina aprinsa de ex de la 4 la 10 seara de obicei seara ne uitam la pesti mai mult, in special daca lucram/suntem la scoala
2- intr.adevar ai inteles bine, trebuie si filtrarea mecanica, insa aceea este recomandabila a fi facuta printr.un filtru intern, insa tu ai acvariul mic si internele ocupa spatiu, insa poti pune unul sa invarta acolo apa. Faptul ca externele vin pline cu bureti e o tehnica de marketing, nu numai ca e cel mai ieftin material dar si pt a se colmata, uza garnituri la umblerea continua in ele, a cumpara altele, alte piese, etc. daca pui si un burete pe IN cum ti.am zis, nu iti mai intra nici pietrisul in filtru(am vazut ca ai teava de in foarte aproape de substrat).
3- algele adera mult mai usor la plastic si o sa observi ca atat in jurul elementelor de plastic cat si pe suprafata lor, algele se depun mult mai repede fata de sticla sa zicem, plus ca plantele de plastic sunt exact in bataia curentului,acolo unde vin incontinuu microscopice din masa apei. Plantele naturale respira, pe suprafata frunzelor mereu e miscare, respiratia are loc prin cloroplaste daca nu ma insel, se inchid si se deschid incontinuu in procesul de fotosinteza astfel ca nu favorizeaza lipirea algelor din masa apei, se lipesc doar cand exista suprasaturatie.
4- Nu toti au PC, la moda sunt laptopurile si mai ales jocurile cersetoare de bani de pe telefoane.
Sa luam ideile principale:
1-scoate buretele din filtrul extern, acela se colmateaza cel mai repede facandu te sa umbli des la extern, chestie nerecomandata
2- chiar daca iti pare rau de plantele de plastic, o sa iti para si mai rau daca le tii acolo pe termen lung, mai ales daca esti cu curatenia; indiferent de mentenanta, chestiile microscopice din apa se vor depune pe acel plastic creand o mazga densa.
3- o piatra calcaroasa afecteaza in principiu prin oscilatiile ph-ului apei, facand ca parametrii apei sa fie mereu instabili si afecteaza calitatea vietii pestilor, in special alor tai care sunt pesti de apa acida. Ca sa iti dau un exemplu in care sa intelegi cum se simt pestii tai asiatici cu pietre calcaroase in acvariu, gandeste.te ca traiesti toata viata la campie, apoi brusc intr.o zi, te trezesti in varf de munte, unde aerul e mai rarefiat, nu esti obisnuit cu altitudinea, etc.
4-referitor la pietre, cred ca toata lumea de pe forum iubeste DragonStone, o gasesti pe nevertebrate.ro, insa nu e obligatoriu. Acvariul ni.l facem cum ne place noua, respectand criteriile de nevoi ale pestilor, asa ca poti profita de primavara, poate vei iesi cu parintii din oras odata, te vei putea duce la un rau undeva cu o sticla de otet in ghiozdan si cand vezi o piatra ce crezi ca ar arata frumos in acvariul tau, poti turna otet pe ea si daca nu sfaraie, nu face reactii cu bule la contactul cu otetul, inseamna ca e buna pt tine(asigura.te ca e cat de cat uscata, pentru a fi sigur ca otetul adera 100%.
5-Anubiasului i se mai zice si planta de plastic, fiind dupa parerea multora cel mai usor de intretinut, neavand nevoie de lumina zilnic, de exemplu daca esti plecat 3/4 zile iar ea sta fara lumina, are capacitatea de a nu se ofilii atat de repede, plus ca 3/4 ore pe zi pt ea este suficient. A nu se folosii lumina solara, creaza alge infinite. Anubiasul se pune in masa apei pana isi gaseste el un loc de care sa se prinda, sau recomandabil o pui intre lemne sau pietre si in cateva zile se sudeaza de acel decor. Sa nu infigi anubiasul in substrat, pe termen lung ii vor putrezii radacinile,mai ales daca substratul este prea fin si neoxigenat. Multi leaga plantele cu ata de papiota, nailon de pescuit sau chiar superglue(nerecomandabil) insa eu, care nu ma grabesc cu scapeurile si bla blaurile plantate,am rabdare pana se prinde ea, chiar daca nu ramane acolo unde am pus.o. deseori ii las in masa apei si se prind ei unde le convine, dar asta ca am mai multi si nu ma deranjeaza daca unu/doi nu au destula lumina pana se prind de ceva. Pana una alta, bucura.te de simplitatea acvariului tau prin fericirea si sanatatea pestilor. (Sper ca ai umplut acvariul, un volum mai mare de apa se strica mai greu decat unul mai mic, de aceea incepatorilor nu le este recomandat un acvariu mic, in ciuda a ceea ce ai crede ca incepator. Eu personal nu recomand incepatorilor acvarii sub 90/100l).
6- Incercam pe cat posibil sa imitam habitatul natural al pestilor imbinand si placerea ochilor nostri, poate nu mereu ne da pe spate substrat + piatra, insa natura este complexa tocmai prin simplitatea ei si repet, eu personal sunt un adept al lemnelor si pietrelor versus plante pretentioase, butelii de Co2 ,iluminare de sute de euro bla bla si nu doar pt ca sunt sarac, ci pur si simplu imi plac acvariile de tip blackwater si chiar daca nu am mereu apa neagra, iubesc acel decor simplist.
7- prin a arata parintilor tai devotamentul fata de acest acvariu, ei ar putea observa faptul ca un copil cu un hobby devine mai responsabil, mai implicat in ceva constructiv, ba chiar ai putea sa le atragi tu atentia:"uite mami, am scos toate alea inutile din acvariu pt ca am studiat si am aflat natura nevoilor pestilor mei", iar orice parinte isi doreste un copil ce mai degraba studiaza despre natura si animale decat sa stea pe jocuri video. Stiu ca poate ti s.a atras atentia despre spatiul ce il ocupa un acvariu in casa, apa si ligheanele, furtunele si banii cheltuiti, insa privind din perspectiva, un parinte ar trebui sa se bucure cand copilul sau este implicat si responsabil, devenind astfel un adolescent mai educat si cumpatat.
P s.: Nu sunt eu in masura sa ofer vreo educatie tie sau parintilor tai, insa trebuie mentionat faptul ca un colt de natura in casa si implicarea timpului si a banilor tai pentru acesta, este oricand superior timpului oricum irosit pe jocurile de genul fortnite sau PUBG sau ce naibii mai joaca copiii din ziua de azi.

P.s.2: daca ai PC, iti pot recomanda jocuri tari cu care sa iti ocupi timpul intre schimburile de apa
Nu e obligatoriu sa ai plante,eu sunt adeptul bazinelor cu substrat si lemne, atat. Cei care au probleme cu algele, au din cauza programului de iluminat si mai ales al programului de iluminare pt plante la inceputul bazinului,pana se stabilizeaza. Sa sti ca alge apar si cand incepe acvariul sa se maturizeze, practic asa iti dai seama ca bacteriile"bune" incep sa lucreze.
apropo de timp, eu sunt presat acum caci pun copilasii la somnic (ne bagam la pokemon sezonul 1) si o sa iti scriu maine mai pe indelete, dar ce pot sa zic acum la rapid este ca stiu prin ce treci,pentru ca indiferent de varsta vei trece prin lipsa de chef, de bani si de sustinere din partea celor din jur. Ma bucur nespus ca ai filtru extern, reprezinta o mare parte din acvaristica, lasa debitul deocamdata cum e si trebuie neaparat sa adaug ca plantele naturale NU SUNT GREU de intretinut-exista mai multa categorii, bineinteles, dar cele easy sunt foarte usor de exemplu anubias- si datorita plantelor poti SCAPA de alge, ba chiar cele de plastic sunt cele ce sustin algele si instabilitatea acvariului
Dan spune asta pentru ca a citii despre nevoile pestilor tai inseamna nu numai a ii feri de chinurile incepatorilor, dar si a te feri pe tine de cheltuieli aiurea, cum au fost plantele de plastic, cum ar fi eventuale medicamente, solutii si ce naibii ne mai dau astia pe la peshopuri. Aici intr-adevar este un forum de acvaristica si nu ne deranjeaza intrebarile oricat de stupide ar fi, insa , ca oriunde peste tot in lume, cu o limita si intr-un anumit mod. Probabil colegii au ezitat sa iti raspunda pentru ca au vazut dezinteresul tau fata de pesti, un exemplu fiind faptul ca ai pesti de mai multi ani dar nu ai citit despre ei, sau ca ai acvariul jumatate gol, plante de plastic si intrebarile fiind una dupa alta la chestii despre care internetul e plin, unele intrebari obosind cititorii. EU iti recomand cu foarte mare caldura sa iti vezi acvariul ca un colt de natura, ca o relaxare si vietatile de acolo sa te faca a te simtii un fel de semizeu pentru faptul ca o duc bine datorita mainilor, cheltuielilor si implicarilor tale multiple. Deseori cand le zic oamenilor ca sunt pasionat de pesti, sunt intrebat ce vad asa de WOW la un peste, el neputand fi plimbat, mangaiat( pestii pot fi mangaiati, cunoastem multi acvaristi ce o fac sau au facut-o, dar nu toti pestii agreeaza asta), si cum ca nu ar interactiona( pestii interactioneaza extrem de mult si de intens cu noi, insa deseori nu ne dam seama), insa placerea mea personala in a detine pesti nu este reprezentata doar de ceea ce vad eu in ei, ci de ceea ce vad ei in mine, pentru ca in legea firii omenesti, un om nu poate traii psihic sanatos singur pe o insula, pentru ca are nevoie de societate, de cel putin o persoana cu care sa isi imparta durerile sau fericirile; spun asta pentru ca oamenii au nevoie a se simtii importanti pentru altcineva, nu este niciodata vorba doar de noi insine ci de importanta pe care o avem noi fata de cei din jurul nostru si privindu-ma prin ochii lor, ma simt confortabil deoarece fac ceva important, atat pentru ei, cat si pentru mediu(acvaristii au fost nu de putine ori ultima sansa a multor specii de pesti pe cale de disparitie si au repopulat acele specii din acvariu, acvariul fiind o forma de natura restransa in functie de cata atentie oferim lui/ei). Si nu ma intelege gresit, nu sunt pestii singura mea familie sau singurii prieteni(nu ca ar fi ceva rau in asta), am sotie, doi copii,etc dar haide sa intelegem ceva: daca tot cheltuim bani, ne implicam in ceva ce are un suflet si simte durerea, nu mai bine ne implicam si citind putin pentru a oferi situatie mai buna atat acelor suflete cat si noua insine ? A citii despre nevoile pestilor si conditiile de igiena ale acvariului este echivalentul cu a citii despre rasele de caini si hrana ce le-o oferim( stim cu totii ce hrana e mai de calitate si care nu, asa ca haide sa ne oferim noua o emotie pozitiva oferind altcuiva echivalentul la emotiile ce le traim noi). Aici ar mai fi de spus si despre placerea de instalare a unui acvariu, placerea unui peste nou introdus, ritualurile de inmultire si ETC ETC ETC, insa deocamdata repet sa nu ne intelegi gresit nici pe mine nici pe membrii acestui forum, toate certurile de aici sunt pentru indreptare, pentru ca iubim animalele si iubim oamenii ce iubesc animalele.
Ca o lauda pentru tine, pot spune ca ai facut foarte bine ca ai actionat aici pe forum, pentru ca asta e dovada ca iti pasa, insa a arata si cat de mult, trebuie sa nu iei in nume de rau nimic din ce scriem "certator" aici si sa vezi totul ca o chestie constructiva. Nu putem avea nimic personal cu tine decat faptul ca ti-ai putea ucide pestii, implicit a ucide pasiunea noastra, asa ca astea fiind spuse iti urez ape limpezi, pestisori sanatosi si sa ne asculti caci stim ce spunem.
P.S.: Asta zic si multitudinea de membrii din grupurile de facebook, insa diferenta consta in faptul ca daca o sa ma asculti si o sa citesti luand acest forum la "puricat" o sa vezi acvarii de invidiat si pesti mai fericiti ca mine cand iau salariul ^^
in teorie da, dar practic mai trebuie asteptat pana elimini din medicament si se mai stabilizeaza acvariul
da, plantele de plastic trebuie eliminate. si intr-adevar, si gourami au nevoie de spatiu ^^
Ma bag si eu: temperatura apei de la robinet cum o reglezi ? Cu Delimano sau din boiler+ceva prefiltre ? Intreb, pentru ca boilerele pot avea/chiar au cupru si iti pot face probleme.

Forum Index » Profile for paradoxx » Messages posted by paradoxx
Go to: