Pai ti-am mai zis undeva, filtrul de Fluval Edge e mai destept decat pare. Il folosesc chiar pe acvariul in al carui topic conversam. Imi place pentru ca daca prefiltrul se colmateaza total, filtrul nu se goleste de apa, deci pompa nu merge in gol, in plus, daca nu poate suge apa o recircula pe cea pe care o are deja, ceea ce inseamna ca mediile biologice nu decicleaza. Pentru mine e un mare avantaj, intrucat nu reusesc sa bag mana in acvariu saptamanal ca sa scot buretele sa-l curat, si nu ma indur sa renunt la buretele de pre filtru.
Dar ca sa raspund la intrebare, e ok si 60 LPH pentru RowaPhos. As fi rezervat sa-l folosesc cu BioNitratEx insa, intrucat acela comuta pe metabolism anaerob la debit mic si formeaza hidrogen sulfurat (Techirghiol smell). Ce nu inteleg eu este de ce te tot incapatanezi sa cumperi porcarii in loc sa mergi pe marci consacrate. Recunosc ca am un filtru intern AquaEl de la acvariul de pe hol si e de o calitate mult peste ce ma asteptam, dar tot nu se compara cu Hagen / Fluval. Mai sunt unii Eheim care fac niste produse de vis, dar nu cred ca fac filtre HOB.
Din pacate se stie ca skimmerele minuscule cu pompe de ace nu prea isi fac treaba.
De taiat nu l-as taia (m-a batut si pe mine gandul) pentru ca reduci volumul de reactie.
Daca vrei sa o mai dregi cumva, ataseaza pompa de aer la Venturi, o sa vezi ca va skimma o cupa pe minut Apoi ajustezi cat aer bagi pana esti multumit.
Eu nu mai inteleg nimic, de ce te plangi de nitrati mari daca sunt 5-10 ppm pe Salifert?
Ce ai prin bazin care sufera la nitrati 10 ppm?
RowaPhos este o marca de GFO (Granular Ferric Oxide), in esenta rugina. GFO face treaba similar cu produsele pe baza de aluminiu, dar RowaPhos in special pare sa fie formulat intr-un mod care il face tata absorbantilor de fosfati. Dar vorba ceea, daca te duci la raportul eficienta/pret, cred ca multi reeferi pasionati folosesc GFO ordinar si il schimba mai des.
Legat de spatiul de reactoare, aud de aceste NP biopellets care ar roade si nitrati si fosfati, poate ca asta ar trebui sa pui in reactorul acela. Cred ca a avut si Koala, da nu i-au placut ca nu se puteau bea
Am folosit cu succes la skimmerul cu piatra de lemn o pompa Hagen Marina 100, piatra fiind un Sander No. 2. Apoi m-am jucat cu TMC H2Air 120 si skimmeaza si mai bine. Apoi am luat un Eheim de 100lph https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/air-pumps/air-pump . E mama si tata pompelor de aer. Imensa, dar cu o carcasa foarte robusta, cu cauciuc pe colturi si practic complet silentioasa. In plus, are si filtru de aer, nu suge aerul pe la crapaturi si gauri de suruburi.
Am inteles ca ar mai exista niste pompe germane facute in Germania care sunt cele mai silentioase, performante si fiabile, dar pentru mine Eheim ofera putin peste ce imi doresc de la o pompa. Si a costat sub 25 de lire (24.99).
Legat de Moai, tre sa mai rabzi o saptamana, ca am asteptat sa-l trimit prin Koala, dar din pacate batranul marsupial e mai rapid la golit carciumile de pe malul Tamisei decat am fost eu la condus prin Londra ca sa-l ajung din urma.
Prima data ia aminte ca RowaPhos e un praf de rugina asa ca fa bine si nu-l ridica in aer, nu-l respira si nu-l pune intr-un saculet cu pori prea mari.
Apoi, incearca sa nu-l clatesti inainte sa il folosesti, ca apa de la robinet are ceva fosfati.
Filtrul in care il pui sau reactorul nu trebuie sa aiba debit prea mare. In reactor aceeasi cantitate leaga mai multi fosfati si o face mult mai repede, dar functioneaza si in filtru hang-on.
Acum de cantitate: pune cat de mult poti fara sa il indesi / compactezi.
Prima data pui mai mult. Apoi pui o cantitate fixa (eu pun patru linguri pline). Schimbi cand incep sa creasca iar algele pe pereti.
Toate cele de mai sus implica sa-ti tii nitratii sub 10-15 ppm pe Salifert.
Alte varianta mai simpla e sa-ti iei un test Hanna Checker si sa schimbi RowaPhos de cate ori iti cresc fosfatii peste valoarea dorita ;)
Pana si eu stiam ca T8 - din trecutul glorios al acvaristicii.
Nimeni, eu am crezut ca intrebi de alte dimensiuni, ma gandeam ca de asta n-ai primit raspuns.
E simplu sa masori fara ruleta: distanta dintre varful degetelor mijlocii cu mainile intinse in laterale e aproximativ aceeasi cu inaltimea. De la un deget mijlociu la stern (in mijlocul pieptului) e jumatate din inaltime.
Apoi daca ai o bucata de sfoara afli cat inseamna 60cm, 90cm etc.
Acvariul acela este mai degraba un pentagon de colt, decat un triunghi.
Uite cum facem, un link de Dropbox. Cand cineva e interesat de ceva, da un mesaj si eu am grija sa nu dispara din folder pana cand nu e descarcat. Daca nu merge ok, caut o alternativa.
La fish only ai de obicei incarcatura biologica mare, dar nu ai nevoie sa tii calciu, magneziu, alk in valorile din apa de mare, salinitatea o tii si pe aia mai jos 1019-1020, ca pestele e ok si mai scapa si de paraziti, plus ca sarea costa. Deci sfarsesti prin a avea un skimmer ca ala de vi-l aratam de pe eBay, de nu incape pe usa. Poti tine pesti care mananca polipi si alte nevertebrate (creveti, melci, scoici etc.)
La recif, incarcare biologica mai mica pe volum, diversitate mai mare, dozezi de inebunesti, tii salinitatea 1026, nu poti trata de paraziti direct in bazin.
Eu la pico de 23 L schimb mai mult de jumatate din apa o data pe saptamana.
Obisnuiam sa o pun la temperatura camerei, acum o incalzesc la 26 *C si asta e.
Dar poate ca nu e cel mai bun exemplu din lume, acvariul ala nu are decat un gorgonian, un frag de xenia, trei pesti si trei creveti.
Solutia e sa reduci nutrientii pentru alge si sa aspiri cand schimbi apa algele care incep sa moara.
Daca iti place sa hranesti mult (eu dau un cub de frozen pe zi la fiecare acvariu, inclusiv la cel de 21 L), o poti scoate la capat reducand cumva nutrientii: schimburi de apa mai dese, bacterii (Dr. Tim's WasteAway, ProdiBio BioClean), pellete NP, ATS.
Daca vrei rezultate rapide insa, reduci perioada de iluminare, cantitatea de papica, schimbi antiphos la patru zile (sau si mai bine il pui pe reactor si il schimbi la patru zile), folosesti carbon activ special pentru marine si dai cu periuta de dinti dupa fiecare masa
Ma uitam la poza si am observat pana la ce nivel ai umplut acvariul. Cred ca nu trebuia sa ajungi pana la intaritoarele de sticla. Vezi ce zice producatorul in manualul acvariului.
Eu am degajat acum o luna ceva piatra care ajuta la acumularea mizeriei in Noemi's Reef.
Am pus-o in inalbitor concentrat intr-un vas cu capac si am lasat-o peste noapte.
Apoi am scurs apa cu clor si am clatit piatra cu apa de la robinet.
Ultimul pas a fost sa pun piatra pe o masa in gradina si sa o uit acolo de atunci.
A fost spalata bine de ploaie, aerisita, inalbita unde clorul nu a reusit. Avantajul cu ploaia acida.
Cand o sa vreau sa o folosesc pun furtunul de gradina cu doza de presiune si spal piatra la presiune.
Apoi e numai buna de pus la insamantat in apa sarata.
M-as bucura sa supravietuiasca clownul, dar daca nu, sper ca te-ai prins ce nu ai facut bine.
E fain ca l-ai omorat "live", pariez ca altii vor invata foarte mult datorita tie.
Probabil ca acum stii ca nu te apuci de manevre de mutare acvarii si curatenie generala fara sa ai suficienta apa sarata la indemana si suficiente echipamente ca sa faci fata la orice situatie de criza care poate apare. Normal ca nu vrei sa realizezi ca nu ai incalzitorul la indemana cand ai nevoie de el (vezi ca ti-am zis de ieri ca o sa ai nevoie sa tii pestele la galeata cu incalzitor si circulatie, banuiesc ca ai ratat asta). Am trecut si eu prin asta si de asta sunt mai intelept acum si pot sa-ti dau sfaturi.
Cand vei fi omorat atatia pesti cati am omorat eu sper sa fii la fel de intelept si invatat.
Am avut un colonel medic la armata care ne zicea: Sunteti norocosi ca pacientii vostri supravietuiesc in ciuda tratamentelor pe care le prescrieti.
Incerc sa parafrazez si sa zic ca suntem suficient de norocosi ca pestii nostri sa fie suficient de rezistenti pentru a supravietui in ciuda grijei pe care le-o purtam.
Blue14 wrote:
Am 4 litri de apa dar la 20 grade, incalzitorul nu il gasesc in casa, pot sa pun pestele fara incalzitor?
Pui pestele cu apa din acvariu, apoi inlocuiesti cate 10-25% din apa. Apa de schimb o incalzesti punand vasul intr-un lighean cu apa fierbinte pentru 10 minute.
Rascolitul nisipului nu e niciodata o idee buna, eu nu am atins nisipul in cub de trei ani de zile. Cand schimbi acvariul, e bine sa incepi cu nisip nou, nisipul vechi iti va sa un spike de amoniac, se comporta ca piatra vie uncured cand e rascolit (e plin de viata, pe care tu o omori in procesul de rascolire, plus ca e plin de materie organica in descompunere, pe care tu o expui la oxigen).