[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
paradoxx wrote:parca as fi o "chizda"

Poti te rog sa detaliezi termenul sau macar sa il explici, pentru cei ca mine care nu cunosc toate cuvintele limbii romane.

http://dexonline.ro/definitie/chizda

Am gasit termenul in dictionarul medical
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Chizda

Pare sa insemne vulva.
Tridacna maxima albastra cat palma este vreo £170.
Le dai ieftin, daca le-as duce la lfs-ul meu si tot mi-ar da mai mult credit pe ele, in conditiile in care dau credit doar 50% din valoare.
Blue14 wrote:
Cand va intalniti cred ca nopox-ul intra in lista lichide pe cale de disparitie !
Nu sunt bogat, dar am ce-mi trebuie, se numeste mai mult hotomanie sa ai banii si sa ceri de la altul numai ca sa nu ti-i consumi pe ai tai !

Comportamentul meu vis a vis de chiestia asta nu e de boss ci de om normal si educat!
De pe 15 pe topicul lui koala o sa fie salata!

Strumfule, o sa ajungi ca Iliescu, sarac si cinstit. Si neinteresant.

Daca gandea Donald Trump ca tine, era si America acum unde e Romania (comparatie nu e sarcastica, adevarul e ca ei au ajuns cam pe unde era Romania prin 1985, adica dictatura si abuzul e in floare).

Ca sa iei banii altuia nu trebuie sa fii sarac, ci destept. Adica sa ai idei care sa convinga. Cat de bogat esti e irelevant.

Iar cu nopox-ul, te inseli. Ala era tata, eu nu beau mai mult de doua beri de ghimbir pe an.
Sunt curios unde se muta hahaiala.
NO3 de la tetra.

Mai, daca tie iti place asa, de ce nu.

Pentru mine a insemnat sa-mi murdaresc mainile. Sa dai cu ciocanul e terapeutic.

Daca nu incerci, nu vei reusi.

Parerea mea e sa te mai uiti pe net la acvarii si sa vezi daca e ceva care-ti place, apoi sa te gandesti cum poti realiza ceva similar. Ti-am vorbit de rockscape pentru ca fara o baza buna nu poti cladi nimic. Pentru mine e rockscape -> corali => corali care au acoperit piatra si cresc unii in altii.
Cand o sa reusim sa ne intalnim intr-un final, or sa fie lacrimi, alea alea.
Vin pe 10 seara si plec la munte pe 11 dimineata. Am o banuiala insa ca o sa fiu inca prin Ro la intoarcerea ta, dar nu stiu cand te intorci tu si cand plec eu, la mine in casa canta gaina cand e despre venit in Ro, ca atare nu m-am interesat, going with the flow.

Pentru Strumf: oamenii destepti si bogati nu se jeneaza sa ceara si sa prineasca, de asta sunt bogati, si destepti. Bogatia din furat e o anomalie, o recunosti cand vezi boss-ul aruncand cu bani. Cine munceste fiecare banut nu arunca cu banul si nu se comporta ca un boss, ci ca un om normal si educat.
http://www.academia.edu/239204/Controlled_breeding_and_reproduction_of_the_rock_shrimp_Palaemon_elegans_Rathke_1837_on_the_Romanian_Black_Sea_coast
Boll Soc Ital Biol Sper. 1981 Nov 30;57(22):2252-6.
Laboratory culture of Palaemon elegans (Rathke, 1837). (Crustacea decapoda) (third contribution).
Balestra V, Carli A, Vignola S.
Abstract

A certain amount of Palaemon elegans larvae is bred in the laboratory under controlled conditions (at four different salty concentration rates). They were hatched from a number of egg laying females, which had previously been gathered along the Ligurian littoral. The larval development carried on for 25 to 30 days at an average temperature of ambient of 20 degree C during the seasonal period from May 23rd to June 23rd, 1980. Two hundreds out of the five hundreds larvae hatched from the eggs have been insulated and held for an adaptation period of about ten hours at the salinity of their home environment. Thus, the resistance of these froms to the salinity variations is evident. The results are confirmed by the biostatistical control.

PMID:
7326112
[PubMed - indexed for MEDLINE]
Damsel fish sunt pesti foarte teritoriali. Clownii sunt si ei damsel fish. Apar conflicte in acvariu. Chiar nu sunt pesti dezirabili intr-un acvariu.

Actinia e anemona rosie (Actinia equina).

Ai dreptate cu crevetii, sunt haiosi, dar de asemenea, mai potriviti unui habitat de Atlantic sau mediteranean decat unui habitat tropical de recif. Adica arata ne-la-locul lor.

Inteleg fascinatia de a tine animale culese din mare, cand eram copil am incercat si eu sa iau diverse dihanii din mare si nu intelegeam de ce nu supravietuiesc peste noapte. Acum stiu cum sa le tin in viata peste noapte, dar pe termen lung e mai complicat. Am incercat sa tin un acvariu afara si a mers o perioada de vreo opt luni, pana au venit temperaturile sub zero asta iarna. Desigur, poti face un acvariu cu anemone Actinia equina, cu Anemonia viridis, cu Palaemon elegans, cu paguri si alte animale native unui habitat mediteranean cu un chiller ca sa tii temperaturile pe la un 16 *C, dar merita sa tii aceste animale intr-un acvariu de recif, avand in vedere ca exista alternative din zonele de recif cu culori mult mai spectaculoase si care se adapteaza mult mai bine la temperaturile la care ne tinem noi animalele in acvarii?

Testul recomandat e ieftin si precis. Testul pe care il ai e ieftin si prost. Vorbesc din experienta si de unul si de celalalt.
Felicitari pentru acvariu.
E o baza buna pe care sa inveti si experimentezi.
Poate sa-ti aduca satisfactii.

Cateva observatii:

- aquascape-ul poarta inca amprenta proprietarului anterior, primul lucru pe care l-as face ar fi cu o dalta si un ciocan sa fracturez cei trei bolovani, care par sa fie o sctructura foarte poroasa si usoara (gen Pukani), in mai multe bucati cu forme neregulate mai mici, cu care sa ma joc pentru a crea un aquascape mai interesant. Avand in vedere piatra si lungimea acvariului, as merge pe niste arcuri cu picioare. Ai nevoie de ciment sau lipici bicomponent epoxi, prosoape de hartie ca sa usuci pe fragmente si multa rabdare. Lasa lipiciul bicomponent sa se intareasca suficient inainte sa-l folosesti ca eviti frustrarea care rezulta din lipit piatra uda. Si foloseste sfoara ca sa tii structura creata la un loc pana cand se matureaza lipitura. Daca folosesti lipici bicomponent, vezi ca in cantitati mari depleteaza oxigenul din apa, asa ca ai o pompa de aer la indemana.

- livestock: as scapa de actinia si de creveti. Actinia in special arata destul de suparata in poza aceea, desi e destul de dificil de suparat. As scapa si de damsele. As cumpara o pereche pentru clown. Gandeste-te la alti pesti potriviti pentru nano pe care ti-i doresti. Evita sa cumperi un chirurg, nu exista niciunul care ar fi fericit in volumul tau de apa.

Eu personal in acest acvariu as pune: o pereche de clowni, un Ecsenius stigmatura (sau o pereche daca gasesti, eu am format una, dar am pierdut foarte multi Ecsenius pana cand am gasit doua exemplare care sa se tolereze), un royal gramma (Gramma loreto), o pereche watchman goby - pistol shrimp. Am gasit ca un Acreichthys tomentosus e un peste utilitar excelent, care mananca multe chestii nedorite, daca ai, dar si mancare normala. La nevertebrate, poti pune creveti Lysmata, specia o poti alege dupa nevoi si culoarea dorita. Cred ca se tolereaza in numere mai mari. Favoritul meu ar fi Lysmata amboinensis, specia cea mai curajoasa. Ia-ti exemplare mici, cresc repede si sunt mai ieftini. La corali, pentru volum poti merge pe gorgonieni fotosintetici. In rest pui ce-ti place si apoi te stradui sa-i tii fericiti. Nu pune SPS gen Acropora, Montipora, Seriatopora inca. Poti incerca cativa LPS sa-ti faci mana, cei mai nepretentiosi sunt Euphyllia.

- lumina nu arata impresionant, gandeste-te la un upgrade. Ai in vedere puterea si spectrul luminos.

- filtrarea: inteleg ca nu folosesti un skimmer. Unul ieftin cu piatra de aer poate fi suficient pentru acvariul tau, dar o pompa de aer silentioasa va face diferenta (Eheim e cea mai buna optiune).

- schimburi de apa: fa-ti un program de schimbat apa si tine-te de el.

- teste: ai nevoie de refractometru sau salimetru de sticla, teste de NO3 de la Salifert. TDS metru pentru verificat ce-ti da instalatia RO.

- ia-ti niste material filtrant: carbon activ pentru marine, mediu absorbant fosfati, BioNitratEx.

- Cumpara o a doua pompa de valuri, mai multe pompe creaza o circulatie mai buna, un flux mai haotic.

Intreaba daca ai nelamuriri. Asteapa sa raspunda lumea. Ai rabdare. Nu cumpara din impuls. Citeste inainte. Partea cu aquascape-ul poate fi foarte frustranta, dar facute bine iti va garanta satisfactia mai tarziu. In plus, nu-l faci decat o data bine, apoi nu te mai atingi de pietre. Si nu poti gresi, pentru ca e partea artistica a hobby-ului.
Magnetul acesta este super. Nu zgarie sticla, iar daca folosesti lama metalica te tine o vesnicie (sunt lame Zollingen).

Observ cu toti magnetii de geam o problema in acvariile marine. Folosite aproape de nisip colecteaza materiale inchise la culoare de origine metalica. Tot gandindu-ma, mi-am dat seama ca asa colectezi GFO care a scapat in acvariu din saculetul lui. Cu multi magneti (inclusiv cel nano de la Two Little Fishes), asta duce la zgarieturi pe geam, dar cu magnetul de la Tunze, geamul scapa nezgariat, intrucat magnetul nu are contact direct cu geamul.
Cred ca acesta e procesul prin care primesti (sau nu) finantare de la investitori.
Cu cat vii cu un proiect mai bine pus la punct, cu o viziune de viitor, cu atat ai sanse mai mari sa obtii finantarea.

Cam asa se intampla in Romania cu proiectele europene.

Daca l-as intreba pe Ricardo sau pe Dragos, ar veni cu un plan de realizare pe etape, cu schite, desene de concept, buget, riscuri, plan de intoarcerea investitiei (in gratare, friptane, mici si damigene).

Acum cu toata sinceritatea, daca as pune echipament la bataie, as face-o pentru un pusti cu viziune dar care nu-si permite sau pentru una din fetele cu plantate, ca sa demonstrez ca poate iesi ceva fain si cu echipament second hand si fara sump.

Cand eram in clasa a VI-a mi-a promis maica-mea ca imi cumpara acvariu daca iau un loc 1, 2 sau 3 la o Olimpiada Nationala. Am reusit un loc doi abia in clasa a VIII-a, dar acvariu n-am vazut. Dupa cum se vede, asta m-a lasat cu sechele si asa am sfarsit la 35 de ani cu casa plina de acvarii.
Daca-ti dau eu banii sau echipamentul (mai putin echipamentul electronic si luminile), pune acum o lista cu tot ce ai nevoie ca sa-ti faci un acvariu mixed reef sps cu lps si cativa softies, maxim 500L. Tot inseamna inclusiv lista de pesti, corali si alte nevertebrate. Si dimensiuni la acvariu. Cat mai multe detalii, ca sa inteleg ce vrei, ok?
Scuze, eu am kitul 15, nu are reactoare in el.
Am mentionat ca am luat si o pompa de recirculare, aia a venit cu tiganeala ei. Adica cu trei splituri la 90 de grade, fiecare dotat cu robinet.
As putea sa fac si eu ca tine, dar nu ma simt asa curajos la overflow.

Singurul pe care l-as incerca e cel de sticla de la Mame.
Am terminat de citit (adica am ajuns la zi).

Concluzii: mama ce sa mai baga Strumful in seama.
Daca vrei pestele ala, seteaza acvariu de carantina si ia-ti-l, sunt dip-uri ca sa-l cureti la aclimatizare de gris. Problema pe care o vad eu e ca tu ai gris in acvariu, cel putin de la ultimul peste care avea gris cand l-ai pus acolo.
Legat de temperatura, cubul meu cu softies sta cam jumate de an la 29 *C. Asta e pe timpul noptii, cand e mai racoare. In cealalta jumatate (pe timpul zilei) sta pe la 30. Dar SPS vor rezista la astfel de temperaturi doar daca provin din Marea Rosie.
Legat de Royal Gramma, poti forma o pereche la modul urmator: daca ai un peste care ramane micut, adaugi unul mare. Femelele raman mai mici, masculii ajung la dimensiuni aproape duble. Spectacolul e si mai spectaculos in doi ;)

Imi place cum abordezi problema, esti aproape la fel de lenes ca mine.

Tie ti-am zis mai demult de overflow si de alarma? Ca nu-mi aduc aminte cu siguranta
mugurel wrote:
Eu folosesc Tunze compact kit 19, il am de nou si l-am mai imbunatatit.

Te rog sa dezvolti pe tema imbunatatirilor daca se poate.
Voi sumariza cerintele pentru un bazin fara sump:

- bazinul, ideal cat mai aproape de un 200L, as merge pe 100x60x40 cm pentru senzatia de profunzime
- un filtru, poate fi intern Tunze 3162/3163 sau extern Hagen AquaClear70 (A615)
- un skimmer, de asemenea intern (Tunze e discret, fiind patrat, Tunze 9002 e favoritul, dar poti merge si pe Tunze 9001/9004 sau pe baza de piatra de aer - RedSea AirLift, OceanFree Nanoskim) sau extern (RedSea Prizm, Deltec MCE300/MCE600, Bubble Magus QQ1)
- lumina, T5 cu tuburi pentru marine sau LED cu albe de 8000K si albastre in 620 nm. Vezi pe forum, sunt oameni care stiu ce fac.
- pompe de valuri, ideal prindere cu magnet, cele mai bune/scumpe sunt Ecotech Vortech MP10. Alternative buget Tunze 6020 si 6040, Hydor Koralia Nano 1600, Eheim StreamOn+. Cu ventuza, dar foarte ieftine si fiabile: AquariumSystems NeWa.
- Filtrare biologica: piatra moarte insamantata cu bacterii sau piatra vie. Nisip uscat de aragonit, evita pe cel cu granulatie foarte fina, ideal e cel de 1-3 mm.
- Apa de osmoza si sare, ideal la galeata de 23 Kg.
- Bacterii Prodibio pentru marine.
- RowaPhos, Carbon activ pentru apa sarata, BioNitratEx.

Deltec mai are un skimmer hang-on MCE300, care are doar functie de skimmer si nu are loc pentru medii de filtrare. Si nu, nu as fi pus matrix in el.

Parerea mea e ca daca ai suficiente cataroaie in sistem, nu mai ai nevoie de matrix.
Mediile pe care le consider importante in filtru sunt:
- ceva care sa lege fosfatii;
- carbon activ ca sa eviti apa ingalbenita, excesul de metale si toxine;
- ceva care sa manance nitratii, ideal biologic (vs chimic).

Singurul skimmer hang-on cu care am experienta si pe care ti-l recomand calduros este Deltec MCE600. E foarte eficient, nu ocupa loc mult si daca intra in overskimming, nu va goli acvariul pe parchet. In plus, nu iti limiteaza optiunile in privinta dimensiunilor acvariului. Are si un lacas pentru medii de filtrare (cam de un litru), deci poate fi singurul echipament necesar pentru filtrare.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: