Un bolborisitor e de ajuns, celalalt era pus acolo temporar, sa se incarce cu ceva bacterii pentru alt acvariu. Poate ma inspir din filtrul asta si fac si ceva incercari DIY, sa acomodez si veva filtrare mecanica. Am aruncat si ceva bilute in ultimul compartimen al unui Fluval Flex 54l(acolo am si o piatra ptr. aer).. Nu prea se misca bilutele bine ca pompa de retur le sta in cale, dar peste o luna o sa verific daca s-a format ceva biofilm pe ele .
Luni mi-a sosit chinazaria dar numai azi am luat-o din cutia postala. Asa ca la repezeala am instalat-o intr-un acvariu de 100l. In acvariu aveam 2 filtre bolborisitoare si un HOB de jucarie. Am scos un fitru bolborositor si am pus jucaria in functiune. Planul este ca in curand doar chinazaria sa faca partea biologica. Sa vedem ce-o iesi. Deocamdata media se invarte OK in filtru, sa vedem cum evolueaza.Ma bate gandul sa atasez in partea de jos ceva in genul prefiltrului de la eheim, poate are destula forta sa faca si ceva filtrare mecanica.
Nu a fost in intentia mea sa fiu ironic. Am fost sincer cand am spus ca apreciez feedbackul tau. Asa cum ai spus tu zgomotul dat de compresorul de aer e mare, deci clar nu se recomanda in cazul in care vrei ca filtrul sa fie silentios.
Am fost sincer si cand am spus ca nu ma trage ata sa fac teste complexe, caci nu vreau sa conving pe nimeni ca mediul x este mai bun decat mediul y. Eu voi fi multumit daca filtrul isi va face treaba in cazul meu( incarcatura biologica mare).
Ba mi-a placut, nici eu n-as folosi asa ceva la cabinet sau in dormitor de exemplu.
Cat despre eficienta eu zic ca au oarece eficienta daca MBBRsefoloseste in uzinele de tratarea a apei reziduale.
Sincer eu nu am vazut canistre care sa fie dotate cu asa ceva. Poate vin cu bioballs care intradevar isi merita locul la lada de gunoi.
Acum m-am linistit, nu mai sunt stresat ca "trebuie" sa testez k5-ul.
Deocamdata nu am nici un plan serios pentru o testare adevarata. As putea sa las sa se umple cu bacterii 500 ml sau 1l media. Apoi sa adaug zilnic o cantitate prestabilita de amoniac si sa vad daca il poate neutraliza.(bineinteles fara pesti)
Sau as putea sa il testez daca setez un acvariu nou dpdv al ciclului azotului.
Sincer, pana sa arunc intrebarea aici planul meu era sa inlocuiesc buretii bolborositori cu asa ceva. Apoi sa il folosesc intr-un sump atunci cand ma va lovi harnicia si voi seta un nou acvariu.
Tu ce parere ai, cum ai vedea o testare serioasa? Ce ai vrea sa vezi ca sa-ti faci o parere?
Nu seamana cu k5 de pe site-urile chinezesti, dar ma bazez pe ce spune vanzatorul. Din datele vanzatorului media pe care am comandat-o ar trebui sa fie de ajuns pentru cam 30 kg de pesti(ei calculeaza pentru Koi) care primesc zilnic cam 125 grame potol.
O sa pun ceva k5 intr-un AIO, o sa fac loc si intr-un sump, dar am si comandat si un filtru la fel cu chinezaria de pe aliexpres. Imi vine miercuri, o sa inlocuiesc media cu care vine cu niste K5 sa vad cum se comporta.
Apai la cate medii filtrante ai, nu cred ca filtrul tau bog va aduce o contributie semnificativa in procesul de nitrificare( asa cum e conceput in cazul iazurilor. Probabill ca in zona de bog te vei limita la reducerea nitratilor.
Referitor la plantele alese de tine sper ca nu ai caini si pisici prin apropiere. Dar banuiesc ca te-ai docomentat si sti ca sunt toxice pentru ele. Eu ma gandeam sa folosesc pothos(si asta e toxic pentru caini si pisici) , poate lucky bamboo, dar si plante clasice pentru acvariu:java fern, anubias, hair grass,moss.
flo77 wrote:...@ocean Adevarul este ca am cochetat cu principiile unui filtru de tip bog .... Plus ca ar mai fi si alte probleme legate de acest tip de filtru(intretinere dificila, acumulare materiale organice si compusi toxice, volum/suprafata relativ mare, posibilitate de inundatii destul de ridicata, evaporare mai ridicata(nu prea poti sa-l acoperi. Daca vrei sa continuam discutia despre cum vedem fiecare posibilitatea imlementarii unui astfel de filtru laacvarii putem continua pe privat sau in alt topic.
Eu o sa integrez unul in sumpul ce il fac acum; spatiu e pentru ca are 300 de litrii, il modific /imbunatatesc un pic pentru ca inainte de el pun un turn cu bureti,din acesta apa intra la baza bog-ului si iasa in rezervorul mare de unde o preia recirculanta, inundatie exclusa doar daca se infunda overflow-ul acvariului. La fel daca se colmateaza buretii(sa spunem) apa iasa pe desupra turnului tot in rezervor, iar bogului in cauza i-am prevazut dedesupt un gratar cu o teava de iesire verticala la care sa pot cupla o pompa pentru inversarea flow-ului in asa fel incat sa poata fi aspirata acumularea de dedesupt
Ok, hai sa continuam aici.
Foarte interesant ca te-ai gandit sa integrezi filtrul bog in sump. eu intotdeauna mi-am imaginat ceva pe marginea acvariului, cu o combinatie de plante emerse si submerse. Dar era prea mult DIY si am cam reniuntat. Deasemenea felicitari ca ai ales o directie de jos in sus in filtru si mai ales ca te-ai gandit sa rezervi un spatiu pentru colectarea deseurilor..Acum intrebarile de rigoare:
1. Ce pietris/substrat te-ai gandit sa folosesti?
2. Ce inaltime va avea substratul?
3. Ce plante vrei sa folosesti/
4. Vei face fertilizare suplimentara? (micro+K)
dan.pavelescu wrote:Ce te face sa spui asta? CU sinuciderea te-ai dus foarte departe.. e un acvariu cu ciclide africane totusi, algele dau bine si servesc si ca supliment de hrana.
Asa este. Dar il vrei ca display si o sa fie greu sa controlezi algele. Dupa cat te-ai consumat cu apa tulbure, cumva ma astept sa ai nopti nedormite din cauza algelor.
dan.pavelescu wrote:Stiu ca suna aiurea, dar ma oftic ca nu fac alge. Ce sa fac, sa bag niste fertilizant la oha, sau sa prelungesc timpul de iluminare pe tot parcursul zilei?
Eu nu ma bag la chestii din astea. E ca si cum m-ar suna un prieten , mi-ar spune ca ar vrea sa se sinucida si mi-ar cere sfatul despre ce metoda sa foloseasca.
dan.pavelescu wrote:Pai atunci sa ai succes Si sa ne oferi un feedback obiectiv la cateva luni de la pornire.
Sigur ca da, dar va trece un timp indelungat pana o sa fac un sump cu k5.
Dar mai mult ca sigur o sa ofer un prim feedback cand primesc chinezaria de proba si mai ales cand o sa primesc media k5.
Multumesc inca odata ptr. feedbackul oferit.
@dan.pavelescu Multumesc prntru feedback ca intotdeauna la obiect si bine documentat.
Cred ca ar fi bine daca mi-as da si eu cu parerea la punctele ridicate de tine.
Dar mai intai sa reamintesc ce planuiesc: in prima faza cumpararea unei chinezarii pentru proba, as vrea sa inlocuiesc buretii bolborisitori cu filtru gen fluidized bed(sau mai bine spus filtru mbbr). Am si un fluval AIO de 54l, as arunca si acolo niste k5 sa vad cum se comporta. Daca imi place ce vad o sa setez si un sump cu vreo 20l de k5(am dat comanda deja de vreo 30 l de k5.
1. Zgomot. Dupa cum am mentionat operatiunile se vor desfasura in garaj. Compresorul de aer pe care il folosesc este deja destul de zgomotos , nu cred ca aceste filtre vor influenta prea mult zgomotul din incapere. Dar in cazul in care cineva ar avea acvariul in dormitor sau intr-o sala de asteptare la un cabinet medical , zgomotul ar fi o problema mare.
2. Umiditate si stropi. Cred ca un capac la acvariu si sump ar reduce problemele. Oricum evaporarea pentru mine este deja o problema avand in vedere ca majoritatea acvariilor au temperaturi ridicate. Defapt chiar cochetez cu ideea sa cumpar un dehumidificator. Pretul relativ ridicat dar mai ales problemele ridicate de suprasolicitarea instalatiei electrice ma opresc sa fac pasul asta.
3. Spatiul necesar Ce dau pe mere castig la pere. Daca ce spune producatorul este macar jumatate adevarat ce cedez la spatiu castig la eficienta.
Ca o paranteza legat de Matrix : mie imi place, la fe cum imi plac si alte produse de la Seachem(Prime/Safe de exemplu). Din pacate am vazut ca sunt colegi infuentati desite-ul lui Don Quijote. Nu contest ca suntsi informatii folositoare pe acel site, dar prea foloseste orice oportunitatea de a-i musca de poponet e cei de la Seachem.
4. Aer necesar: am deja un compresor care are 6 iesiri, un total de 3600 l/h. Nu a fost deloc scump, dar e zgomotos. Va trebui sa gasesc difuzoare de aer performante.
5. Timp de ciclare mare: total de acord. Da' am rabdare( sunt casatorit de peste 30 de ani, asta m-a calit).
6. Costuri: Comparativ cu Matrix, un litru de K5 este de vreo 6 ori mai ieftin decat 1 l de Matrix. De cat costa Siporax nu am habar, nu folosesc.
Dupa cum am mai spus compresorul il am deja. Deasemenea am un sump in functiune si alte2 in asteptare. Avand in vedere acestea comparatia cu costurile la 1-2 canistre decente nu isi are rostul.
@ocean Adevarul este ca am cochetat cu principiile unui filtru de tip bog, dar doar pentru inlaturarea nitratilor. Nu vad sa fie mai rentabil decat un Mbbr in ceea ce priveste prima parte a ciclului azotului. Plus ca ar mai fi si alte problemelegate de acest tip de filtru(intretinere dificila, acumulare materiale organice si compusi toxice, volum/suprafata relativ mare, posibilitate de inundatii destul de ridicata, evaporare mai ridicata(nu prea poti sa-l acoperi. Daca vrei sa continuam discutia despre cum vedem fiecare posibilitatea imlementarii unui astfel de filtru laacvarii putem continua pe privat sau in alt topic.