Eu tot nu inteleg cum a dedus nea caisa chimistul vietii ca niste bucati de plastic sunt mai bune decat matrixul.
In mintea mea simpla de neica nimeni, daca iau o bucata de plastic si una de matrix - de aceeasi marime, o sa observ ca plasticul poate fi colonizat de bacterii doar pe suprafata externa, in timp ce matrixul poate fi colonizat si pe suprafata externa, dar si pe interior.
Am vazut pe forumuri (romanesti si straine) sute de acvarii minunate, tinute cu medii poroase (matrix, siporax, etc), dar foarte putine tinute cu plastice.
Pe de alta parte. Am luat site-ul la puricat si chiar nu m-a convins cu nimic.
Se alege un nume de domeniu "academic", se prezinta un autor care de fapt nu se prezinta, se mentioneaza o bibliografie dar de fapt nu se mentioneaza.
Pe parcursul paginilor se repeta de n ori ca matrixul e de rahat si ca nu trebuie sa cheltuim multe (citez) $$$ pe el, ci sa folosim niste mizerii din plastic, ca alea sunt calea, lumina si adevarul.
Pai sa vedem, testul facut de habarnistul din mine.
Acvariu plantat, 550 litri, tinut cu doua filtre (era suficient unul, pe al doilea l-am pus din alte motive, pentru reactoare co2, purigen, pentru piticii din capul meu).
In doua filtre cat sa incapa? Vreo 10 litri de material filtrant. Ce sa vezi, doar siporax.
Acvariu plantat, 200 de litri, cu un filtru in care incap 3-4 litri de siporax si la care nu fac mententanta decat o data la 3 luni. Apa cristal, geamuri jegoase.
Acvariu marin, 600 litri, 10 litri material filtrant - siporax, spartura de coral, matrix, bioballs. Cristal.
Mentionez ca eu scot buretii din filtre, las unul singur si ala taiat pe jumatate (subtiat).
Unde sunt sutele de $$$? Gasesti matrix si siporax cam la acelasi pret, vrac. Vai, dar ce mult costa cei 3-4-5 litri de care ai nevoie si pe care ii cumperi O SINGURA DATA! Dar pe tigari cat dai lunar?
Pai daca stiam.. nu ma duceam eu la brico, cumparam 2 metri de teava de canalizare din pvc, ma puneam cu bomfaierul pe ea si produceam apa cristal.
Parerea mea - site-ul nu este credibil, autorul este necunoscut, nu vad clipuri, notite privind testele zilnice/saptamanale, poze cu tot ce sustine, nu vad nimic.
O gargara obosita, spusa in cuvinte frumoase, numai buna de prostit lumea.
Daca nu sunteti de acord cu mine nu ma injurati, mi-am facut vaccin cu cip si senzori de parcare, eram ametit si gata sa cad de pe marginea pamantului plat (scrie pe internet si eu cred orice).
edit: ca o incheiere - nu exista produsul minune. Vrei sa ai frumos? Fa curat in acvariu, aspira substratul, curata ce e de curatat, fa schimburi regulate de apa si cel mai important, lasa acvariul sa se stabilizeze.