Pentru cunoscatorii limbii engleze, un ghid foarte complet, facut pe intelesul tuturor si care mi se pare mie personal liber de misticism si afirmatii nefondate/neadevarate.
Va rog sa adaugati comentarii daca vi se pare ca ceva nu este corect in prezentare sau nu este foarte clar.
Lucian wrote:Interesante si constructive discutiile dar este de preferat ca cele cu subiecte in afara acvaristicii sa le purtam la carciuma iar aici doar despre acvaristica
Multumesc de atentionare, am cam dus in deriva topicul acesta de prezentare.
Am profitat de ocazie ca sa vad cum gandeste lumea, aici n-am cum sa intreb fara sa trezesc suspiciuni de rasism.
Intrebarea este: trebuia cineva din afara sa faca ceva pentru a proteja populatia indigena?
Ca eu nu am fost niciodata de acord cu politica americanilor de a-si baga picioarele in viata altor natii. Poate daca aveau petrol, ramaneau hindu.
Din ce am vazut eu la firmele din UK, preturile difera in functie de:
- cat de subtire e sticla folosita (poti folosi sticla foarte groasa fara intaritoare sau sticla mult mai subtire cu multe intaritoare la baza si deasupra)
- nivelul finisarii sticlei (polizarea cu Cerium iti da o margine foarte fina, dar costa mai mult)
- calitatea lipirii cu silicon
- sticla normala vs. ultra clara / low iron
Intrucat principalul producator e Pilkington, pretul sticlei e uniform pe piata, variabilele fiind doar grosimea si compozitia in fier.
Daca te uiti la acvarii gata facute, Red Sea face un acvariu cu dimensiunile tale - Reefer 450. Are sticla din fata ultraclara de 15 mm, cu sticla spate si laterala de 12 mm. Fara intaritoare, probabil coloana overflow are functie de intaritor pentru sticla spate. Sticla fata nu bombeaza din cauza ca e suficient de groasa.
Alternativa e sa-ti faci singur lumina cu LEDs; iti cumperi diodele, driverii, faci un controller Arduino si ai lumini puternice fara cheltuieli prea mari. In plus, daca se strica ceva, iti poti repara singur luminile.
Referitor la cele doua pietre cu alge, in stanga ai green hair algae, in dreapta e o macroalga pe care o am in pico.
De GHA scapi foarte usor daca le iei fosfatii. Devin verde maronii si se smulg usor de pe piatra. Macroalga cealalta insa. Nu scapi usor de ea. E perfecta pentru un refugiu sau filtrare pe baza de alge in sump. Eu am avut piatra din pico afara in ploaie si ninsoare vreo doua luni, apa ajunsese destul de putin sarata, temperaturile erau sub zero grade. A supravietuit. Creste foarte repede si absoarbe nutrientii in timp real. Dar nu scapi de ea. Intinde niste lastari cu care se prinde de pietre. Acei lastari nu pot fi curatati cum trebuie. Daca e catusi de putin tesut in porii pietrei, e suficient ca sa recreasca alga.
Apoi, legat de alge in general. Daca le lasi la uscat si cu anii, odata puse in acvariu s-ar putea sa isi revina. Algele au forme de rezistenta, de asta orice piatra care a avut alge are sanse sa-ti aduca iar algele acelea in acvariu, daca nu ai tratat-o cu inalbitor, care arde materia organica de orice tip. Stiu cu siguranta ca algele coraline si GHA supravietuiesc tratamentului la uscare.
Credeam ca daca ai sump la plantat risipesti CO2 dizolvat in apa.
Am vazut acvarii de dimensiunile acestea tinute in doua canistre Eheim, partea proasta e ca nu sunt ieftine.
Apoi trebuie sa te gandesti la o lumina de calitate pentru plantele tale, trebuie sa ai macar 200 cm de tub ca sa acoperi 240 cm.
Din ce am citit, acest este o specie tropicala, dar traieste in zonele cu iarba de mare, nu in zonele de recif.
Din cate am inteles, in natura nu mananca Aiptasia sau alti polipi. Pare sa fie planctivor, mancand inclusiv oua si larve de peste.
Avand in vedere zona de provenienta, e normal ca acesti pesti sa fie verzi la import. Apoi capata un pigment conform habitatului si dietei oferite.
Eu am doar patru, toti cumparati de mici. Toti au exterminat toata Aiptasia din acvariul in care I-am introdus. Par sa fie foarte buni inotatori si au un comportament ludic foarte dezvoltat. Partea proasta e ca nu pot ajunge peste tot prin piatra, astfel ca mai exista aiptasia care supravietuieste.
In Indonesia oamenii ii prajresc si ii mananca. Motiv sa-i scoti din acvariu?
Posibil, dar improbabil.