[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Ca tot ii da lumea cu antiphosul, cine imi explica si mie cum afecteaza cyanobacteriile, care din cate stiu sunt capabile sa foloseasca surse de azot si fosfor anorganice.

Singurul tratament viabil in afara de bezna de 72 de ore este continuarea curateniei si mentenantei de rutina (care include schimbarea optima a mediilor de filtrare) cu sifonarea cyano la schimbarea apei si mentinerea temperaturii si salinitatii cat mai stabila. Dureaza mai mult, dar e modul natural de a echilibra un acvariu. Telul e sa bati cyano cu alge. Cyano tolereaza o paleta mai larga de conditii decat algele, ca atare au un avantaj biologic in sisteme cu parametri care variaza mult.

Daca omori cyano cu bezna, urmatorul pas va fi GHA, intrucat nutrientii fixati de cyano vor ramane in acvariu.

Daca ai multa materie in suspensie in display inseamna ca ai o circulatie eficienta in display (pompele de valuri) si o filtrare cu debit subdimensionat (pompele de valuri tin detritusul in suspensie dar overflowul nu reuseste sa-l suga atunci cand e aproape de pieptene. Probabil un filtru mecanic suplimentar temporar ar face o diferenta aici, dar rezolvarea e tot o pompa de retur mai mare.
Blue14 wrote:Ok!, de vreo luna nu mai pot sa scap de materia organica plutitoare in dysplay, in sump apa e perfecta, am pus si perlon in overflow si in media bascket si nu reusesc sa scap de materia organica.....sa pun un filtru intern provizoriu in display sa imi scoata mizeria?

Cumpara-ti skimmerul de suprafata de la Eheim si foloseste-l de cate ori e nevoie. Apoi gandeste-te la un upgrade de debit pentru pompa de retur. In plus, modul in care se intoarce apa este important.

Acel film se formeaza si persista datorita cresterii tensiunii superficiale in apa sarata suprasaturata de organice. Daca skimmerul de proteine scoate organicele skimmabile din apa (~40% din DOC), inseamna ca e cazul sa schimbi mai des/ mai multa apa.

Bun venit!

Sfaturi:
- fa poze si posteaza pe forum
- ai nevoie de o sursa de apa curata si o rutina la prepararea apei sarate si a schimburilor de apa
- la schimburi saptamanale de 25-30% skimmerul e doar o fita (un fel de been there, done that)
- fa-ti un program de mentenanta si tine-te de el
- nu cumpara vietuitoare inca (nu pesti, nu melci, nu creveti, nu nimic)
- uita-te la exemple de acvarii pe net sI fa-ti o idee cu ce vrei sa realizezi cu acest project

Spor!
Eu n-as face nimic special, as continua rutina de mentenanta si as astepta sa dispara.
Evita diferentele mari de temperatura si salinitate.

Cyanobacteria apar atunci cand conditiile din acvariu favorizeaza cresterea cyano in defavoarea algelor. De indata ce reapar algele, inseamna ca ai echilibrat acvariul.
La mine apare cyano in acvariile noi fara ATO, ca o consecinta directa a lipsei de alge si evaporare/ variatie de salinitate.
O poza nu tocmai reusita la masa de seara:

Un moldovean, vorbind despre planurile sale de viitor :

"Bluji am, jeaca-mi cumpar, o leaca de bataie stiu... acu ma duc la Bucuresti"
Am reusit sa formez o pereche de Yasha goby pentru acest acvariu (masculul extras din lagoon cu ocazia curateniei generale, femela achizitie noua de la Windsor). Inca ma mai gandesc daca sa le dau si un crevete Alpheus randalli, mi-e teama sa nu isi bata joc de fragii de zoa si de acvariu in general. Probabil ca ei vor ramane principalii pesti in acest acvariu dupa ce relochez clownii (probabil vor trece in lagoon de indata ce mai cresc cat sa faca fata curentilor).
Am uitat sa spun ca am adaugat cateva sfere ceramice CerMedia pe care le-am plasat strategic sub corpul filtrului (sper sa creez cateva spatii inaccesibile unde sa mi se impuieze copepozii si microfauna, inca mai visez la un Mandarin, desi la Windsor ii antreneaza pe toti cu frozen mysis).
koala wrote:Cu gorgonii, boala ta!

Gorgonii nu prea au mers bine in acest acvariu, nici n-au crescut, nici n-au murit. In Noemi's Reef insa cresc ca buruienile, fac formatii la suprafata apei precum table acropora.
Pestii nu s-au plans, dar am iesit la recensamant scurt de un crevete din cei doi. Hermitii au iesit toti la numar, melcii cerith s-au redus de la trei la doi.
Livestock:
- pereche Amblyeleotris latifasciata
- pereche de creveti Alpheus bellulus
- pereche filefish Acreichthys tomentosus
- vreo sase paguri Paguristes cadenati (care au apucat fiecare acvariu pe care l-am inceput ca sa ajute cu algele initiale; foarte pacifisti, nu se bat intre ei, nu dau omor prin melci, din pacate nu sunt foarte mobili si cred ca stau cu lunile intr-un loc de un cm patrat)
- cateva stelute Asterina
- un crevete curatator Lysmata amboinensis
- cateva anemone Aiptasia (doar cele care stau adanc in piatra, de cele din filtru am scapat acum)
- am adaugat cateva mini brittle starfish cu ocazia curatarii cubului (poveste in progres, am inca pompele in otet).
- cativa melci columbelizi (ciudat de putini, in celelalte acvarii se inmultesc cu succes)

Intrucat in aceasta perioada a anului sunt in faza maniacala, am decis sa fac curatenie generala si in acest acvariu.

- am scos tot echipamentul, l-am curatat mecanic (cu peria), apoi dezinfectat si apoi pus in otet la decalcificat
- am scos toate pietrele si le-am periat de alge si detritus
- am scos tot nisipul
- am curatat toata sticla de alge si am filtrat mecanic apa
- am facut schimburi seriale de 30% apa pana cand nu am mai simtit la mana senzatia de apa unsuroasa
- am rearanjat piatra si nisipul in acvariu si am rulat pentru 24 de ore filtre separate pentru filtrare mecanica si chimica

Acum arata asa:

Un acvariu interesant: "Reef2Reef Spotlight: MarvinsReef Clownfish & Anemone Tank"

Acum am trei variante:
- sa-l inchid sau instrainez;
- sa-l umplu de corali pretentiosi si sa ma chinui iar cu el;
- sa-l tin asa cum e si sa nu-mi bat capul.

Nu ma lasa inima sa inchid un acvariu jegos si plin de alge = failure.
Weekendul trecut am scos tot echipamentul din acvariu (filtrul HOB Fluval AC20 cu elice de AC50, pompele MP10, Koralia Nano 900 si 1600, skimmerul Tunze 9002), l-am dezinfectat si decalcificat.

In acelasi timp, am scos toate placile de piatra detasabile si le-am dat un periaj, am dat un periaj la restul scheletului de coral, am curatat jumatatea superioara a stratului de nisip de detritus, am facut schimburi seriale mari de apa si am unlocuit toate mediile din filtru, intr-o incercare de reset general. Actiunea a rezultat intr-un acvariu cu un look improspatat, cu detritus mai putin si cu resturile de alge indepartate de pe pietre. Am tuns si gorgonienii care crescusera prea mari.

Actiunea a rezultat in pierderea crevetelui curatator. Restul animalelor au apreciat curatenia generala.

Pe perioada curatarii echipamentului am folosit un filtru Fluval AC20 de rezerva cu filtrare exclusiv mecanica si la capatul opus skimmerul de suprafata Eheim cu un deflector orientat spre suprafata pentru oxigenare suplimentara.

Acum, la o saptamana, mi-am reluat rutina de mentenanta cu schimburi de apa saptamanale plus curatat buretele de prefiltrare.

Ma gandesc ca pentru cineva cu sculele si experienta necesara nu e mare branza de decupat buza de plastic, atasat niste dinti de overflow si o cutie bean animal pe spatele acvariului. Atunci dispar doua probleme: nivelul de apa ramane constant si volumul apei creste considerabil. Ca sa nu mai vorbesc ca poti adauga orice echipamente iti doreste sufletul.

Zoa sunt de la MA Windsor.
Am mai pus un documentar despre Marea Bariera de Corali.
Astept impresii.
Cateva poze din care se vede efectul de prisma la Fluval Edge 23.

Poti sa-l ancorezi cu sarma si silicon de fundul acvariului, am citit de curand de sfatul asta sugerat de Koala.
Pacat ca il fai fara sa fi apucat sa ne impartasesti experienta ta in hobby, vad ca toate topicurile tale sunt la bursa marina si toate mesajele tale cam tot pe acolo.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: