[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Ti-am spus ca te prinde microbul si apoi te suge de vlaga.

Fa-ti acvariul tau, dupa chipul si asemanarea ta, nu le mai lua de-a gata.

Vrei 500L, ia-ti un RedSea Max S-500 sau daca vrei buget un Red Sea Reefer XL 525 la care adaugi o lumina LED DIY (sunt colegi care te pot ajuta), un skimmer modificat de Kiru, reactoare a la Shubi etc. Desigur, te ajunge mai mult decat un inel, dar merita.
Daca il faceam sumped arata mult mai fain.
Oricum, simt ca in acest acvariu nu am suficient flow.
Deja am inceput sa urmaresc piata pentru un MP10 mai ieftin.
Am o pompa de recirculatie Sicce la 1000 LPH, dar nu reusesc sa gasesc magnetul extern.
FTS

Eu nu masor salinitatea.
Stiu la ce nivel trebuie sa fie apa, mentin nivelul cu apa de osmoza, micile erori se corecteaza oricum cand schimb apa.
Cand schimb apa masor salinitatea la gust, desi e recomandabil sa verifici sa nu fie deviatii mari de la SG 1025-1026. Cand schimbi apa, observi o tulburare cauzata de indici de refractiw diferiti daca adaugi apa de salinitate diferita.
Blue14 wrote:Cat au costat?

Am platit £15 cu cardul si restul cash.
Cand ai o nevasta si un hobby care costa, asa se face.
Si nu postezi pe forum cat ai dat. Mai ales cand cheltui crazy money for a little fish.

Sunt bule sub peretele superior, cu cat urca mai putin apa in gatul de acrylat, cu atat caderea de apa antreneaza mai multe bule. O pompa de valuri suplimentara ar antrena bulele pana cand ar scapa la suprafata. Le mai alung cu magnetul de alge.

Legat de livestock, se poate observa ca perechea de S. dracula e singura care nu se comporta ca o pereche. Acesti pesti sunt foarte rari, i-am comandat special de la TMC si as fi pariat ca nu o sa-i primesc multe luni de acum inainte. Se comportau ca o pereche la TMC, magazin, aclimatizare etc. Acesti pesti au fost mai scumpi decat greutatea lor in aur/platina/vanadiu etc etc. WTF?
Felicitari pentru acvariu.
Cateva sugestii:
- pompele are merge mai bine pe placa de acrylat din spate, puse cam la 1/3 de suprafata si lasate sa bata in diagonala spre coltul fata opus, cu spargerea suprafetei apei pe centrul suprafetei apei; le pui sa mearga in pulsuri alternative si vei avea detritus minim pe nisip si pietre fara ca pompele sa bata direct in ceva.
- imediat dupa dintii de la filtru as pune niste filter floss ca sa protejezi pompa de retur si pompa skimmerului si sa previi colmatarea materialului filtrant si patrunderea in filtru a lighioanelor mici
- ramane loc pentru skimmer in compartimentul central (eu la al meu am scos magnetii si incape perfect, al tau s-ar putea sa aiba alta configuratie a filtrului
- pentru pompa de retur vezi ca exista conectori JBL cu bila si nozzle duckbill

Daca vrei sa reducu nitratii fara schimburi de apa masive, pune un saculet de JBL BioNitratEx in filtru. Eu schimb cam 10L pe saptamana.

Piatra pare luata de la magazin, pare "cured", sansele sunt ca acvariul a fost ciclat de la inceput daca nu a stat prea mult pe afara din apa.

Aquacape-ul e ok, dar nisipul nu e. Adica nu e nisip, ala e pietris. E ok sa ai si pietris de coral, dar ce o sa se acumuleze in el o sa-ti dea fiori (daca apuci si introduci ceva bristle worms o sa sfarsesti cu mii in pietrisul asta). Eu as pune o baza de nisip mai fin cu granulatia pe care ai mentionat-o initial (TMC Coral Sand - nisip uscat la 4 Kgx 2 pungi e ideal). Nu as arunca nici pietrisul, crevetele o sa il aleaga si o sa-l foloseasca la constructii.

Sa gandesti la populare in termeni de consumatori de Ca/Alk/Mg si neconsumatori. Adica: zoa, gsp, gorgonieni fotosintetici, leather corals (Sinularia, Sarcophyton, etc), ciupercute (inclusiv Ricordea yuma si R. florida), anemone etc. nu consuma Ca si Alk, deci scapi doar cu schimburi minime de apa si fara dozare (NO3 vor sta jos din denitrate si BioNitratEx). Daca adaugi scoici Tridacna, corali LPS, SPS, ai alge coraline excesive, va trebui sa faci schimburi mari de apa cu o sare bogata in Ca/Alk (gen Red Sea Coral Pro) sau sa dozezi two part/three parts/triton etc. ca sa mentii Ca/Mg/Alk. Eu am mers pe drumul mai usor ai am renuntat sa tin corali care plang dupa calciu.
Livestock:
- pereche Amphiprion ocellaris var Darwin
- pereche de Stonogobiops yasha
- pereche de Stonogobiops nematodes
- pereche de Stonogobiops dracula (femela e minuscula, nu are inca dungile rosii, la mascul sunt deja vizibile)
- un minuscul pistol shrimp Alpheus randalli
- sapte creveti Thor amboinensis (doi masculi, cinci femele)
- doi LPS Heteropsammia cochlea cu viermii lor comensali (peanut worms), foarte activi
- o anemona RBTA Entacmaea quadricolor
- trei fragi de gorgonian fotosintetic
- doua Ricordea yuma verzi
- cativa fragi de Zoanthus

In plus: cativa stomatella (care par sa se reproduca in acest acvariu - am gasit oua), cativa bristle worms, doi melci bumble bee, cateva Asterina si cativa viermi plati acoeli.

Din fericire, am scapat de Aiptasia in acest acvariu.

Lampa e super ok.
Tine cont ca tuburile trebuie schimbate la un an, ideal la opt luni, intrucat pierd intensitate si isi schimba spectrul in timp (ceea ce favorizeaza aparitia algelor).

Ocean Free face si un skimmer pe baza de piatra de lemn, cuplat la o pompa de aer Eheim cu schimbarea pietrelor la 2-3 luni e excelent.

Legat de pompe, poti tine atat debit cat nu iti ridica nisipul in aer. Mai tarziu, as zice ca ai nevoie de atata debit cat sa nu-ti ridice nisipul in aer, sa-ti smulga fragii de pe pietre si pietrele din aquscape si cat sa nu-ti dea pestii cu capul de pereti. Nevoile de debit depind si de ce animale pui in acvariu.

Legat de piatra, pare multa acum. Numeste-o vie indiferent daca vine direct din ocean sau e schelet murat. Face acelasi lucru, daca e murata probabil ca e si mai ecologica. Partea ciudata e ca dupa luni de stat in acvariu nu s-a colorat.
La mine ciolane complet albe la inceput sunt acum pline de coralina, alte alge, bureti, penati etc.
Eu tin patru acvarii marine cu volume sub 60L.

Primul meu acvariu a fost cubul AIO de la AquaOne, un AquaNano40.
L-am startat cu un bolovan de 2 Kg si un schelet dens de acropora de inca un Kg. Apoi am mai luat niste piatra uscata ciclata. M-am chinuit in fel si chip timp de opt luni cu aquascape-ul. Apoi in final am scos cele 10 Kg de piatra din acvariu si am prelucrat-o cu un ciocan si o sula. Bucatile foarte dense au ajuns la baza, cele poroase si mai putin dense la suprafata. Am folosit putty pentru a lipi bucatile de piatra intre ele. E greu sa faci un aquascape destept intr-un cub de 40 cm. Eu am sfarsit cu doua coloane care urca in spirala una in jurul alteia. Astfel am o despicatura jos in aquascape, cu un aspect monolit. Daca te uiti mai atent vezi ca totul e cladit pe patru picioare.
Astfel am baza aerisita, cu o suprafata de contact piatra nisip redusa. Acest gen de aquascape descurajeaza acumularea de detritus la baza pietrelor.

La al doilea acvariu - acvariu de 60x30x30 cm vizibil din trei parti am mers din prima pe un aquascape tip peninsula, cu un arc oblic sustinut de in picior exterior. Ideea era sa fixez placi pe lateralele arcului pe care sa pun coralii, fara sa obturez fluxul de la pompele de circulatie plasate toate pe o latura mica.

Al treilea acvariu 50x30x30 cm cu geamul fata curb (AquaEl Classic 50) este pentru o pereche Goby-pistol shrimp. Am folosit doar schelet de acropora (reef bones) pe care l-am stiviut ca lemnele la focul de tabara, dupa care l-am acoperit cu nisip. Apoi am lasat crevetii sa scoata nisipul de sub pietre si sa consolideze tunele folosind piatra.

Al patrulea acvariu este un Fluval Edge 23L, in care am urmat aceeasi reteta de aquascape de la cel dinainte, cu exceptia ca am o piatra suspendata pe scheletul ingropat.

Ca filtrare, folosesc in toate acvariile filtre interne,integrate sau hang on. Am si skimmere, dar nu prea le mai incurajez sa isi atinga randamentul (nu curat cupa cu saptamanile). In filtre folosesc de la intake spre retur:
- filtrare mecanica (burete prefiltrare curatat saptamanal sau vata sintetica, functie de filtru - hang-on sau sump integrat/filtru intern)
- filtrare biologica: cilindri ceramici porosi pentru nitrificare (NH3->NO2->No3) si BioNitratEx pentru denitrificare (NO3-> N2 si O2)
- filtrare chimica: RowaCarbon (captureaza metale, tot felul de toxine si pigmenti care ingalbenesc apa) si RowaPhos (leaga fosfatii)

Restul exportului de nutrienti il realizez prin schimburi saptamanale de apa.

Bubble Magus NAC QQ este un skimmer de proteine hang-on, dar nu cred ca merita din cauza lungimii reduse a camerei de reactie. Daca vrei un skimmer HOB care sa merite cu adevarat, te sfatuiesc sa incerci un Deltec MCE (300 sau 600). Deltec MCE 600 are pe langa un skimmer foarte puternic si un compartiment pentru medii de filtrare de cam un litru, deci o solutie de filtrare completa.

Eu am Tunze 9002 in doua acvarii (in compartimentul de filtrare la cubul AIO si direct in display la peninsula), un skimmer cu piatra de aer din lemn direct in display la AquaEl si nici un skimmer in Fluval.

Detin un Deltec MCE600, un Tunze 9006 si un Tunze 9410, dar nu am sump sau acvariu suficient de mare pentru ele, asa ca le tin ambalate.

Ca filtru HangOn recomand cu caldura Fluval AC20, filtrul de pe Fluval Edge, cu elicea de Fluval AC50 pentru debit dublu. Nu cred ca celelalte modele (AC30, AC50, AC70 si AC100) se fac si cu pompe pentru 220V, fiind dedicate exclusiv pietei americane (pompe de 110V). Aud des si de AquaEl FZN, dar personal nu am vazut cum merge.

Ca filtru intern, recomand pe cele de la Tunze (3162 cu pompa de recirculare, si 3163 cu pompa de valuri, un Tunze 6045), care fac skimmare de suprafata buna, ofera un lacas pentru incalzitor pana la 75W si slot pentru senzorul de nivel la ATO Tunze.

Pentru lumini, AquaIllumination sunt intradevar cele mai tari, le folosesc si cei care fac cercetare stiintifica pe corali. Overkill pentru inceput insa, cred ca o lampa artizanala este mult mai adecvata scopului.

Daca vrei pompe de circulatie discrete, cu profil redus in acvariu, Ecotech Vortech MP10 si Tunze 6020/6040 sunt alegerile/recomandarile mele.
Sansele sunt mari ca acei clowni sa nu atinga o anemona in viata lor. Anemona aceasta e populata de sapte sexy shrimp Thor amboinensis.
Poze noi.

La acvariul tau as alege o lampa cu leduri de 3W in combinatie 50:50 albe cu actinice. Ar trebui sa fie cam de 24-36W si ideal sa aiba doua canale cu albastrele separate de albe. As zice ca tot ideal ar trebui sa aiba un controller ca sa poti controla intensitatea, vine la indemana cand aclimatizezi. In plus, poti controla temperatura culorii in functie de gusturi.

Un controller accesibil ca pret si destept este TC420. Are cinci canale, poti pune cate 6 LED de 3W pe canal, poti folosi un canal-doua sa controlezi ventilatoare. Asta daca te tenteaza un DIY.

Din comert as lua ceva la mana a doua, cred ca tw incadreze in specificatiile de mai sus cu vreo €100.
Nestiind ce vrei sa faci cu acvariul, as zice ca lampa e ok de inceput. Daca vrei corali pretentiosi sau sa tii orice organism fotosintetic, va trebui sa faci upgrade.
Tocmai am cumparat doi LPS speciali, o pereche de Stonogobiops nematodes si o pereche de Stonogobiops dracula si un crevete Alpheus randalli.

Acum ma gandesc ca la modul ideal ar trebui sa:
- scot anemona si o pun in Lagoon
- sa fac un aquascape deschis cu multe bucati mici de live rock la nisip care sa ajute la formarea de tunele
- sa pun cei doi LPS
- sa adaug pestii si crevetele si sa sper ca nu va fi agresiune
- sa monitorizez acvariul si daca apar semne de presiune biologica, sa transfer si clownii in Lagoon

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: