[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Poze la doua saptamani de la ultimul schimb de apa.
Nu am mai curatat geamurile deloc, buretele e necuratat, soarele a continuat sa bata zilnic in acvariu (a venit vara in UK), iar eu doar am completat apa evaporata si am dat o jumatate de cub de frozen dimineata si jumatate seara.

Am o macroalga verde care a inceput sa creasca, provine foarte probabil din piatra vie. Are o structura asemanatoare cu mararul si imi place pentru ca e o tufa stufoasa crescuta dintr-un pedicul mic, ceea ce o face usor de controlat. Macroalga rosie creste si ea. Cyano nu mai e, dar am pe nisip un praf de diatome pe care il curata intunericul si coralii care misuna.

Poze:

Chinezii de pe fish street.
Daca vrei ce e mai bun, iti iei ori Aqua Illumination Prime ori Aqua Illumination Hydra 26HD.
Ar mai fi Maxspect Razor Nano (15000K, 70W), Kessil A160WE Tuna Blue, Euroquatics Angel A1.

Sau mergi pe un proiect DIY
Pagina 45-46 - multe aberatii legate de aparitia cyano.
Incepe asa:

CristiC wrote:Eu as tine la 25 temperatura.
Cyano ar trebui sa dea inapoi odata cu scaderea fosfatului.Da semne de genul sau se mentine? (nu stiu cat ai avut inainte,de aia intreb)
Aspira zona aia de substrat.

Cyano e o forma primitiva de viata, cu metabolism simplu, care foloseste ca sursa de N inclusiv azot atmosferic (gazul majoritar din aer). Daca ai o zona de denitrificare in nisip (sa zicem ca ai grosimea mai mare, poate flow mai lent), la producerea de N gaz ai sanse sa apara cyanobacteria.

Apoi, cyano apare exclusiv la dezechilibre ale sistemului care dezavantajeaza micro si macro algele. Cum ar fi:
- schimbari in spectrul luminii
- variatii mari de temperatura (vezi bloomurile de vara din ocean cand sare brusc temperatura)
- variatii mari de salinitate (mai ales in acvariile de incepatori, cele fara ATO etc.)
- dezechilibre in raportul N: P care dezavantajeaza algele (n-o sa vezi ever cyano intr-un acvariu napadit de GHA sau care are o crestere sanatoasa de microalge pe geamuri).

Eu zic ca scaderea brusca a fosfatilor ti-a dat petecul de cyano intr-o zona unde daca agiti putin nisipul sigur vezi bule de azot.

Stiu ca e de mult, dar cyanobacteria e prost inteleasa ca organism si ca atare o problema greu de rezolvat. Cheia e sa ai parametri constanti in timp, adica opusul corectarii diversilor parametri pentru ca nu-s ca-n ocean.

Deci solutia miraculoasa pentru cyano e sa ai ATO, sa inlocuiesti skimmatul umed extras cu apa sarata, sa mentii temperatura in variatii mici si sa te tii de mentenanta de rutina.

Schimburile de apa mari, cresterea cantitatii de medii chimice, introducerea de noi filtre biologice, nu sunt solutii, ci sursa problemei.
Dau un bump pentru ca vad inca useri dezorientati:
Exemplu din alt topic:
user_avansat_in_marine wrote:Eu as tine la 25 temperatura.
Cyano ar trebui sa dea inapoi odata cu scaderea fosfatului.Da semne de genul sau se mentine? (nu stiu cat ai avut inainte,de aia intreb)
Aspira zona aia de substrat.

Ceea ce e gresit, cyano prospera daca scazi brusc fosfatii, intrucat omori algele, care sunt competitia.

um02122 wrote:E cyanobacteria.
In esenta, motivul pentru care exista viata pe Pamant.
Cyano produce oxigen din substante anorganice, asa am ajuns sa avem o atmosfera cu oxigen si stratul de ozon care a permis viata afara din apa.

Din pacate, e mai eficient la gasit substantele necesare si fotosinteza, adaptandu-se mai bine la conditii foarte variabile (variatii de temperatura, salinitate, pH etc) decat algele.

Tratamentul pentru cyano este exact opusul: sa mentii conditii cat mai constante. Degeaba nu mai hranesti, cyano poate folosi si azotul din aer daca nu are o sursa de azot organic. Moartea lui e asigurarea unor conditii constante in care algele (micro/macro) au o sansa sa prospere.

Asa ca ce ai se facut cand ai cyano: ai grija ca instalatia ATO sa functioneze ok, continua mentenanta de rutina, mentine temperatura in variatii de maxim 2-3 grade.

Bezna de 72 de ore le omoara intrucat sunt fotosintetice.
Spor si o sugestie cu aquascape-ul: gandeste in trei dimensiuni (arcuri / piloni / o vale ca la plantate care sa dea impresia de profunzime / foloseste the golden rule etc.).

Ia o bormasina si da gauri, pune tije de acryl si lipici bicomponent ca sa le cimentezi in pozitie, eventual soricei de plastic. Daca o piatra e prea mare, o poti despica la ciocan si dalta. De obicei pietrele neregulate se imbina foarte usor (minim trei puncte de contact pentru stabilitate).

Daca ai un aquascape destept, restul vine de la sine, algele paroase nu mai arata la fel de oribil, plasatul coralilor este o joaca etc.
Bump
Vin si eu cu doua remarci:

1. fain jurnalul la acest bazin (am ajuns la pagina 14). Imi place bazinul de mor. Abia astept sa vad ce urmeaza asa ca fara spoilere va rog
2. am vazut ca Tunze recomanda folosirea pompelor lor in tandem (una in fundul alteia, cu pompe identice) pentru dublarea debitului. Ma gandesc ca asta ofera si oarece redundanta, ca daca iti crapa una, ai debit la jumate, dar nu patesti ca Koala in concediu. Eventual le conectezi asa doar cand pleci in concediu.
cazanradudaniel wrote:Stiu, am ceva exemplare de aiptasia... Am luat vreo 2 berghia dar inca astept sa le vad in actiune...

Pai e musai sa faci doua lucruri atunci:
1. topic de prezentare (a ta)
2. topic de prezentare a bazinului / jurnal

Apoi lumea te va lauda, critica iar tu vei ajunge mai repede pe calea cea dreapta - un bazin care sa-ti aduca satisfactii, mai multe decat acum cand crezi ca ai ajuns deja la acest stadiu. Iar tu o sa te inarmezi cu rabdare, simtul umorului si o sa ajungi sa te bucuri cu adevarat ca faci parte din aceasta comunitate (atat sfaturi, cat si ajutor fizic, cat si diverse avantaje care vin la grup, dupa cum ai observat).

Deocamdata pot spune doar ca nu-mi place ca ai Aiptasia si ca ai lumina naspa.

Si ca premiul cel mare, ai castigat la loteria de Aiptasia.

Ai *****-o daca nu faci ceva repede ca sa scapi de ea inainte sa se impuie mai mult.
aurecj wrote:Denumirea de "Borcan" vine de la acvariul vechi, care avea 50 de litri, adica asa, cam cat un "borcan" mai serios...

Stiu, am vazut posturile despre acvariul mai mic, asta m-a si convins sa citesc jurnalul la asta mare. Am ajuns aici dupa ce am recitit sfatul meu tardiv dat la problema ta cu cyano la acvariul mic. Observ ca intre timp ai avut cyano in cel mare, deci nu fu in zadar

Faza cu pistol shrimpul e ca e un sand sifter excelent, dar care nu iti fute tot nisipul o data. Munceste pe portiuni, de obicei in zona pietrelor. Cu ajutorul lui eviti adunarea detritusului acolo (nu lasa el nimic sa se imputa la el in casa) si formarea zonelor anaerobe cu materie organica abundenta - eviti formarea H2S sub pietre. Iar de plesnit o face rar, de obicei daca are vizitatori (pesti care nu sunt pe lista lui de aliante sau bristle worms) sau daca vrea sa taie/ sparga ceva (mie imi taie ramurele de la un gorgonian ca sa le foloseasca in vizuina).

Una peste alta, tu ai facut deja pasul la next level (acvariu sistematizat), deci mi-ai luat-o inainte. Eu inca sunt in faza de nano AIO (de vreo patru anisori) cu cele patru acvarii pe care le am.

Acum am inceput sa citesc jurnale ca sa mai invat cate ceva din reusitele si greselile altora. O planificare buna si cercetarea problemei din perspectiva altora ajuta la o tranzitie mai putin dureroasa (ca eu m-am saturat de omorat pesti din prostia mea).

Legat de coralii duri, esti sclavul lor. Parerea mea e ca ii tii cel mai usor intr-un bazin cat mai mic, cu minim de pesti, cu schimburi mari si dese de apa si cu un cleste de fraguit ca sa nu ii lasi sa o ia razna cu cresterea.

Gorgonienii si coralii moi sunt mai usor de intretinut, iar daca iti cresti niste uriasi din pui, satisfactia este pe masura.
Am terminat de citit cele 14 pagini de jurnal. Am evitat anterior din cauza borcanului din titlu.

Chestii care mi-au placut:
- acvariul
- standul
- luminile
- aquascape-ul
- Synchiropus splendidus
- perechea de YWG (ai si pistol shrimp la ei?)
- Blue zicand Super!!! dupa ce anuntai ca a inceput WWIII in acvariul tau (banuiesc ca a postat inainte sa citeasca ultima postare din topic)

Din pacate, orice acvariu, indiferent de cat de agresiva e filtrarea, trece prin bloomurile de alge, dupa modelul valurilor de invazie care au strabatut Europa in trecut (LE si nu numai). M-am mirat sa vad ca transplantezi coralii cu totul, m-am intristat sa vad ca am avut dreptate. Tehnica ideala e sa fraguiesti coralii vechi si sa pui doar fragi in acvariul nou. Fragii au rezilienta mai buna la schimbare, se adapteaza mai usor decat o colonie. Daca ai posibilitate, e bine sa dai fragi si altora. Astfel, pierzi doar un frag, nu toata colonia.

Apoi, indiferent de unde iei sau cumperi corali, fa-le dip cu CoralRx sau alt dip de corali. Scazi sansele de contaminare cu Aiptasia / nudis / worms etc.

Legat de fosfati, in acvariu exista intotdeauna niste fosfati care nu apar pe teste. Iar pHul se masoara doar pe controller, la teste ai nevoie doar de Alk, daca e ok, nu conteaza ca pH e doar 7.7.

Nu am inteles bine care e regimul de schimburi de apa (cantitate, cat de des) si cum/ce dozezi.

Parerea mea e ca ai inceput bine de tot (acvariul ok, lumini ok, echipament ok, aquascape superb), doar ca te-ai grabit cu coralii si ai facut niste greseli cu livestockul. Ai pus chirurgii aia intr-un acvariu prea mic (si ce-ti veni cu dottyback, astia sunt criminali genetici). Apoi, puellaris iti mananca microfauna din nisip, probabil de asta au si murit primii doi, ca era nisipul virgin. Iar daca nisipul nu e lasat in pace, nu-si face bine treaba, mai si intoarce nitratii in acvariu inainte sa apuce sa-i proceseze (daca vrei nitrati mari, rascoleste nisipul inainte de testare).

Dupa cum spuneam, nu te descuraja, lasa ce nu se adapteaza sa moara, tine-te de rutina si ia-o incetisor de la inceput.
E fain acvariul.

Am inteles ca e relativ dificil sa gasesti AquaClear in Ro (asa zice Blue). Motivul pentru care il plac: are tray pentru medii si daca astupi teava de intake, recircula apa existenta in filtru prin mediile de filtrare (adica nu le omori daca se colmateaza intake-ul/ buretele de prefiltru. De zgomot, as zice ca dupa perioada initiala cand mai vibreaza/ reverbereaza, nu le vei auzi. Ale mele (trei in folosinta, unul de rezerva) nu se aud deloc. Au bazait la inceput pentru o perioada scurta.

Parerea mea e ca nu vei ramane mult timp la acest acvariu, dar e bun pentru experimentat.

Intr-un acvariu de aceste dimensiuni ai nevoie de filtru, vreo 5 Kg de piatra, niste pompe de circulatie (de la 2000lph in sus) si lumini (pentru LED, 30-60W de Cree cool white:blue:royal blue 1:2:2). Ca sa cureti geamul de alge, comanda un Tunze Care Magnet Long; iar pentru colturile rotunjite, TLF FoxMag e perfect. Daca ai 21-22 *C in casa, echipamentul iti va tine acvariul pe la 25-27 *C, deci scapi de incalzitor.

Mai trebuie sa rezolvi problema saritului pestilor, la inaltimea aceasta o sperietura si gata-s pe covor. Cel mai simplu pui capac de sticla sau de acryl transparent. Daca vrei complicat, plasa de plastic transparent cu ochiuri mici si rama.
lukitza wrote:Problema e ca afirmatiile celor de la Seachem nu le-a verificat nimeni deci trebuie sa-i credem pe cuvant.

De fapt, Seachem indica un studiu comparativ (cu Substrat Pro si MicroMec), banuiesc ca rezultatele nu sunt falsificate:

http://www.seachem.com/downloads/articles/Specific-Surface.pdf
Cred ca cel mai bun mediu de filtrare e cel cu care ai experienta.
Eu n-am vazut niciodata Matrix pe viu. In Ro, toti proprietarii de acvarii marine folosesc Matrix in filtre. Eu ma gandeam ca acolo ai piatra vie si nu ai nevoie de altceva. La acvariile de apa dulce insa mi se pare solutia ideala, de asta am sugerat.
Poze (inca am Aiptasia):

Din cate stiu un acvariu mai mare e ieftin.

Pentru acvariul in speta, as adauga pe spatele acvariului doua filtre hang-on AquaClear Mini (filtrul de Fluval Edge - Hagen part number A595B) cu bureti pe intake, umplute cu Seachem Matrix si insamantate cu Seachem Stability. Astfel nu mai risipesti volum pretios intr-un acvariu deja prea mic. Cu putin noroc, caldura degajata de motoare iti va da si o temperatura tropicala. Altfel, vezi si incalzitorul de plastic de 25W pentru Fluval Edge.

As mai pune un background si o lumina care sa iti incurajeze cresterea plantelor dorite.
Era fain daca foloseai mutarea ca sa tratezi pestii de gris.
Ii tineai in acvariul vechi si dadeai cu cupramine in ei pentru doua saptamani, apoi sub observatie inca patru (eventual cu Herbtana) si lasai timp sa moara grisul din display.

Asa, mai devreme sau mai tarziu vei pierde pesti din cauza parazitului si e pacat ca o sa-ti umbreasca bucuria upgradeului.
Acvariul acesta e bun pentru carantina si tratament. Filtrul de la eheim daca esti limitat la cele patru.

Ca dimensiuni, alege un acvariu cu dimensiuni minime 60x30x40 cm. 200L ar fi ideal pentru ce vrei tu sa faci. Ca filtru, o canistra e ce-ti trebuie (Eheim sau Fluval). Daca faci compromis, o sa-ti para rau.
Pai am macroalge in acvariu oricum. De cand le-am pus a disparut Cyanobacteria.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: