| Message |
|
|
|
Expert only, sefu'.
In plus, depinde de exemplarul ales daca e sa ai ceva sanse pe termen lung.
Eu spre exemplu, pot face o comanda ferma la magazin la Windsor si mi-ar tine unul pana sunt multumiti ca mananca bine. La fel si cu mandarinul, desi nu as lua unul decat daca a stat cel putin o luna si e inca gras, e pereche si e superb.
Nu stiu ce sa zic, as zice ca ai sanse de reusita mai mici de 1:10. Daca te pregatesti cu o gama variata de mancaruri, eventual faci ceva culturi de copepozi, amfipozi etc. si nu esti dezamagit cand iti moare, poti incerca. Eu as lua unul doar daca as avea acvariul adecvat si as sti ca pestele n-are nicio sansa daca nu-l iau.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:
Moaiul doctorului

Ala era prototip, acum l-au branduit. Si e si pe negru.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Multumesc!
Doctore, ca sa nu moara de foame. Mandarinul asta haleste artemia de rupe 
Nu exista nici o diferenta intre cei doi pe preferinte dietare.
Eu am avut ocazia sa iau mandarin care manca mysis, din pacate eu cand plec in concediu pot sa hranesc doar cu pellete si eventual cateva pungi de copepozi zglobii.
|
 |
|
|
|
Cred ca Dragos (kirucd) a avut unul.
|
 |
|
|
Pai iei o teava de acryl de 6 mm, o umpli cu carbon activ si ii dai drumul pe teava de full syphon - cel mai mic footprint
De ce n-ai luat Synchiropus splendidus?
|
 |
|
|
CreatoR wrote:Misto idee pentru aclimatizare  O sa il rog pe Shubi sa imi faca si mie un peacemaker 
Dupa cum vezi, ajuta sa ai un batran pe forum.
|
 |
|
|
|
Da, cred ca am avut noroc sa gasesc unul care e obisnuit cu viata de acvariu. Se pare ca singurul efect in acvariu e ca toata lumea se teme de noul venit. Goby au sters-o in vizuina, firefish stau ascunsi. Numai filefishul se comporta normal (zice: plm, daca-mi era timpul, muream la aclimatizare).
|
 |
|
|
|
Era fix acum doua saptamani cand s-au intors ai mei.
Iar Sarcophytonii mei ii dau doar pe gratis sI numai la cine stiu ca merita (adica are sanse sa-i tina fericiti pe termen lung si sa-mi dea pui daca mor ai mei). Deci nu e gratis, e o polita de asigurare, daca vrei.
|
 |
|
|
Nu e acelasi lucru cu gratar. Ideea e sa se vada unii pe altii, dar sa nu se poata atinge.
Cand am bagat cei sase Apogon parvulus la Noemi in acvariu, din prima secunda s-a napustit filefishul la ei. A dat un cap de cutie si apoi s-a facut ca-s acri. De atunci i-a lasat in pace. La fel si clownii. La incercarea anterioara, clownii au dat iama in Apogon si cu crevetii L. amboinensis mi i-au omorat unul cate unul.
|
 |
|
|
|
Eu m-am oferit sa-ti dau gratis, tu n-ai vrut.
|
 |
|
|
Diferenta e ca tu ai unde sa-l tii.
Vezi pe Melev's Reef despre Peacemaker http://melevsreef.com/node/95 daca te decizi sa-l iei.
|
 |
|
|
|
Incearca sa-l momesti cu mancare vie. Cel mai usor poti face brine shrimp, exista in comert oua decapsulate, eclozeaza in 72h.
|
 |
|
|
CristiC wrote:
um02122 wrote:Legat de Lysmata amboinensis, sunt destul de sensibili. De exemplu, agiti nisipul si ridici suspensie in apa, sanse mari sa moara....
Apropos de aberatii...
Ii apuca tusea din cauza "suspensiei din apa"?
Legat de sensibilitate.I-am tinut la salinitate de 1.012 si nu aveau nici pe dracu',in conditiile in care se zice ca la 1.023 se duc pe... si nici filtrarea nu functiona cum ar fi trebuit.
Eu am avut o pereche in fiecare acvariu, mai am doar un singur crevete; am pierdut in timp sase creveti Lysmata amboinensis si patru Lysmata wurdermanni. Pe toti i-am pierdut in urma unor revizii mai extensive de curatenie care a inclus agitarea nisipului cu ridicarea detritusului in coloana apei. Probabil ca i-a omorat socul de la nitratii eliberati, dar am pierdut un crevete la dozarea de NTLabs Antibacterial, care are colorant fluoresceina, cu absolut aceleasi simptome.
In afara de perechea din cub, care imi purica perechea de goby metalici, ceilalti nu au curatat nimic. Insa sunt neintrecuti la sacait coralii LPS, anemone, pesti (mi-au vanat Apogon parvulus cand i-am introdus pana cand i-au prins si omorat). De aia nici nu i-am inlocuit pe cei pierduti. In pico am mers pe Sexy shrimps, mult mai civilizati.
|
 |
|
|
|
Al meu nu se increteste, in acvariu are folduri pentru ca 1. nu mai are loc si 2. asa vor clownii, il fute unul de sus si unul de jos pana-l indoaie cum vor ei.
Cel mic a ramas cum era acum doi ani jumate, n-a crescut deloc. Cel mare era un sfert din cel mic pe vremea cand era doar un frag.
|
 |
|
|
|
Faza e ca vazusem puiul de Moorish Idol (Zanclus cornutus), dar am avut decenta sa ma abtin.
|
 |
|
|
Mentionez ca stiu ca e intr-un acvariu minuscul fata de necesarul lui (40L in loc de 475L), dar o sa consider ca l-am bagat in acvariu de carantina (aici pot sa-l tratez, in afara de creveti, nu am nevertebrate greu de mutat). In plus, inca mai am Aiptasia, filefishul din acest acvariu nu stie cum se serveste Aiptasia.
De pe LiveAquaria http://m.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+25+212&pcatid=212
Quick Stats
Minimum Tank Size:
125 gallons
Care Level:
Difficult
Temperament:
Peaceful
Reef Compatible:
With Caution
Water Conditions:
72-78° F, dKH 8-12, pH 8.1-8.4, sg 1.020-1.025
Max. Size:
8"
Color Form:
Orange, White, Yellow
Diet:
Carnivore
Compatibility:
View Chart
Origin:
Australia, Indonesia, Philippines, Singapore
Family:
Chaetodontidae
Overview
The Copperband Butterflyfish, also known as the Beaked Butterflyfish, Beaked Coralfish, or Orange Stripe Butterfly, has a long, narrow nose and mouth used for hunting into crevices and holes for food. The Copperband Butterflyfish has yellow-orange vertical bands with a black edging. It has a false eyespot on the rear of the dorsal fin. This is a difficult fish to mistake for any other.
It is best housed in very large reefs, or in peaceful community tanks. It should be kept singly, not with conspecifics or similar butterflyfish, and should not be kept with any stress-inducing fish. Caution should be exercised if housing these fish in a reef aquarium. They may pick on invertebrates, especially anemones and feather dusters. They are an excellent fish when used to control aiptasia, or glass anemones, in the reef aquarium.
The Copperband Butterflyfish is a difficult fish to feed; it is a shy and deliberate feeder that may need a variety of foods offered to it in order to start feeding.
Approximate Purchase Size: Small: 2 to 2 3/4"; Medium: 3" to 4 1/4"; Large: 4 1/4" to 5" X Large 5" to 5 3/4"
|
 |
|
|
|
Azi am fost la magazin. Aveau un exemplar superb de Copperband Butterflyfish (Chelmon rostratus), vanzatorul mi-a confirmat ca provine dintr-un acvariu de recif si ca mananca bine, asa ca l-am luat acasa.
La mine aclimatizarea are cateva etape:
- pun apa din punga in recipientul de aclimatizare (o filtrez prin filter floss ca sa scap de mizerii macroscopice / forme parazitare libere)
- mut cu mana pestele din punga in recipientul de aclimatizare
- incep o aclimatizare la picatura (cam 2-3 picaturi pe secunda) pentru 30-45 min pana cand se egalizeaza temperaturile
- arunc mare parte din apa si introduc fundul recipientului in acvariu (ceea ce ofera noului venit ocazia de a observa imprejurimile si celorlalti locatari sa se obisnuiasca cu noul venit); etapa aceasta dureaza 30-60 minute, pentru perioade mai indelungate se recomanda o cutie de acril perforata; astfel evit rautatile initiale ale vechilor locatari
- apoi mut cu mana pestele in acvariu, cu pompele domolite si lumina dimmata
- ma asigur ca acvariul este bine acoperit si nu mai hranesc pentru restul zilei.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:M-am uitat, sunt 2 tipuri:
Sarcophyton Ehrenbergi
Sarcophyton Elegans
Al tau pare a fi v2, Elegans, nu?
Al meu e primul, nu stiam ca exista doar doua specii de Sarcophyton sau ca e posibil sa identifici specia dupa aspect (vezi in acvariul meu doi Sarcophyton unul langa altul, cu unul parand sa fie o specie pitica).
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns.
Totusi nu inteleg cum tii calciul si magneziul in parametri. Doar din schimburile de apa?
Si inca ceva: ti-a scazut productivitatea prezenta acvariului langa "birou"?
|
 |
|
|
bulan77 wrote:
Eu m-am gandit la o echipa formata din:
- 5 hermit crab
- 4 Melci Trochus
- 5 cerith
- 1 Lysmata amboiensis
- 3 nassarius
Ce parere aveti ? Prea mult pentru inceput? Ar merge si alti creveti?
Eu zic ca e o greseala sa bagi clean up crew cand n-ai nevoie de ei. Daca ajungi sa-i hranesti special, inseamna ca n-ai nevoie de ei. Linkia nu prea supravietuieste nici in bazine foarte mature.
Din pacate, intr-un bazin crud, mare parte din animalele listate pot ajunge repede cu rotile-n sus. In ordinea sensibilitatii, crevetii Lysmata, melcii (trochus, nassarius, cerith), orice steluta sunt foarte sensibili la fluctuatii de parametri, iar tu le vei avea.
Hermitii pe de alta parte, sunt rezistenti. Daca devin o problema, pot fi oricand scosi din acvariu si donati. Sunt CUC ideal intr-un acvariu fara LPS (au obiceiul sa se pozitioneze langa si sa impinga cu varful cochiliei in carnea coralului).
Cei mai bine manierati hermiti sunt cei rosii cu ochii galbeni - scarlet reef hermit crab Paguristes cadenati. Eu am vreo opt de patru ani, au fost prin toate acvariile mele cand le-am inceput, pana a fost nevoie de ei in alt acvariu.
Eu as face asa: cand ai ajuns la sfarsitul ciclarii: NH3=0, NO2=0 si NO3>0, , fa un schimb mare de apa (cat sa aduci NO3 <20), apoi pune o pereche de clowni ocellaris juvenili (daca sunt pe lista ta de pesti). Sunt pesti rezistenti la acvarii crude. Eventual, un pistol shrimp Alpheus bellulus, va avea grija sa nu ti se depuna mancarea pe sub pietre, poti ulterior sa-l cuplezi cu un watchman goby.
Odata ce ai pestii, vei avea nevoie de ceva sa manance resturi (creveti, nassarius, hermiti).
Dar cei mai importanti membri CUC sunt cei pe care de obicei nu-i bagi: hitchhikers - asterine, dove snails, stomatella, mini brittle stars, bristle worms, ghemurile de penati.
Legat de Lysmata amboinensis, sunt destul de sensibili. De exemplu, agiti nisipul si ridici suspensie in apa, sanse mari sa moara. Daca iti iei, ia-ti cel putin doi, ca sunt hermafroditi si iti fac mancare vie. In plus, au un comportament mai atractiv.
Din melci, Trochus sunt naspa, restul sunt ok. Daca vrei un ierbivor, Mexican turbo e ce recomand. 1-2 cand ajunge bazinul la maturitate. Cerith sunt de asemenea melci foarte vrednici la curatat algele la baza geamului si pe nisip. Nassarius sunt buni de adaugat dupa ce incepi sa hranesti acvariul. Dar melcii sunt sensibili la fluctuatii de parametri, risti sa-I pierzi cand ii bagi prea devreme.
|
 |
|
|