| Message |
|
|
CatalinBarbu wrote:De ce il cureti asa de rar? E din cauza timpului liber sau nu vrei sa iti bagi mana in el prea des?
Lasand gluma la o parte, cand ai patru acvarii pe care tre sa le cureti, sa schimbi apa, sa cureti cupele de la skimmer, sa schimbi mediile de filtrare etc. uneori le mai faci si prin rotatie, ca daca faci tot la toate nu mai apuci sa ai weekend.
Acum uneori si daca am timp, ma ia o lene de ma rezum la schimbat apa, curatat cupa skimmerului (dar nu musai, e setat sa nu dea pe afara daca nu-l curat la saptamana), si schimbat / curatat prefiltrul. Geamurile pot sta si pline de alge, dupa o luna se curata chiar mai usor. Desigur, ai dezavantajul ca nu mai vezi in acvariu dupa un timp.
E adevarat ca nici nu vreau sa bag mana in acvariu (ca sa bag mana trebuie sa dau jos luminile, apoi capacul de egg crate).
Acvariul are patru ani.
|
 |
|
|
|
Am avut o curatenie generala acum doua luni, cand am sapat sa gasesc pompele. Tot atunci am extras cateva Kg de piatra. Acestea au stat intr-un lighean cu apa sarata si circulatie din doua pompe. Din pacate, cred ca s-au depopulat de bacterii. Apoi le-am pus inapoi in acvariu si am adaugat si un MP10 (cel luat pentru Fluval Edge) pentru a-l testa. Acum trebuie sa iau altul pentru Fluval.
Legat de curatenie, pestilor pe place sa aiba un geam tapetat cu alge. Le vine pofta de sex. In plus, sug nutrientii din apa si lasa o apa mai curata.
Si in ultimul rand, asa ajunge sotia sa se roage sa iei unul mai mare de care sa te ocupi mai bine decat de patru mici.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Sa incepem jurnalul unui acvariu care se va naste prin septembrie
Bazinul va avea L=160cm, l=66cm, h=55cm
Am discutat cu nea Dragos (kirucd) despre sump, am stabilit niste dimensiuni, preturi, etc.
I-am explicat nevesti-mii ca vreau sa fac un bazin marin, toate bune si frumoase, pana am ajuns la capitolul sump.
Cand a auzit ca sub acvariu o sa mai fie un acvariu.. sa zicem ca am renuntat de buna voie si nesilit de nimeni la ideea de sump mare.
Asadar, am nevoie de parerile voastre.
Pot opta pentru un sump in tank, pe toata lungimea acvariului (pot sa "fur" din latime un 10-15 cm), sau pentru un mini-sump de 45cmx45cmx45cm (in varianta 2 am posibilitatea sa utilizez un spumator si un reactor marca Shubi)
Ce ma sfatuiti? Bataia administrata nevestii nu este o optiune, are palma grea (nu ma intrebati de unde stiu asta)
Mai ai ceva timp pana in septembrie.
Parerea mea e ca daca nevasta are palma grea, sa lasi fata de la pagina 5 si sa-ti vezi de acvariu.
|
 |
|
|
|
Eu sincer n-am auzit de aclimatizat scoicile la lumina.
Spre deosebire de corali, scoica se poate inchide complet daca e deranjata de lumina.
Punand-o mai jos, o privezi de cantitatea de lumina de care are nevoie.
Practic o infometezi si-i faci adaptarea la acvariul tau mai dificila.
Cand cumperi o scoica, e important sa o aclimatizezi la temperatura, deci nu are nevoie de aclimatizare la drip.
De asemenea, e o idee buna sa-i faci un dip in apa de osmoza pentru pana la 30 de minute.
Dipul se face cu apa adusa la aceeasi temperatura si se poate repeta de cate ori scoica pare sa fie in dificutate (gen pinched mantle disease).
Singura problema pe care trebuie sa ti-o pui este: ai suficienta lumina sa-i dai?
|
 |
|
|
Mitzi wrote:Multumesc!
Are in jur de 6/7 cm.
Când am pus-o in acvariu, am pozitionat-o perpendicular cu geamul iar in seara asta am gasit-o paralela cu geamul.
Tridacna maxima are locul in varful rockscapeului, nu pe nisip.
Si:
http://www.wetwebmedia.com/marine/inverts/cnidaria/anthozoa/heteraccrispa.htm
E ok anemona?
|
 |
|
|
|
Si dupa ce am dat cu lama JBL.
|
 |
|
|
|
Luminile de pe acest acvariu si suportul lor.
|
 |
|
|
|
Poze cu cupa skimmerului:
|
 |
|
|
|
Azi am decis sa curat acvariul (ultima data l-am curatat pe 19 Martie). De atunci n-am facut decat schimburile de apa saptamanale si hranitul zilnic.
Atasez poze:
|
 |
|
|
|
Decat doua AI Prime mai bine o AI Hydra52 HD.
Si daca tot strech dimensiunile, 90x60x45 suna mai bine. Desi tot nu-i loc de un Zebrasoma, asa ai o diferenta consistenta de litraj.
Pompa dozare AquaMedic, e foarte decenta la pret si foarte faina.
|
 |
|
|
|
De obicei, transversalele iti fac umbre in acvariu. Peacemakerul il poti pune fata-spate.
Daca safety factor e ok si nu face burta la testul cu apa, e mai fain fara intaritoare.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:
Inca o data iti multumesc pentru moai, acum vad ca a costat o mica avere, obscen de mult..
Ti-am zis ca a fost prototip, nu m-a costat nimic.
Ma uitam si eu prin acvariile expuse si am recunoscut ceramica, l-am intrebat pe proprietar si mi-a zis ca pentru mine e gratis ;)
Un sfat cu GSP: ii place sa se extinda spre lumina. Deci il pui mai jos de locul unde vrei sa ajunga (pe ceafa pentru par, pe gat pentru barba si perciuni. Nu ai nevoie decat de un smoc mic de cativa polipi, tu ai pus prea mult. Il lasi sa acopere tot, apoi decupezi cu un bisturiu ce nu-ti trebuie. GSP creste bine in lumina foarte puternica cu o apa mai jegoasa (de asta am reusit la Noemi's Reef sa acoper piatra, chiar si pe sub arcuri.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Ce-i in mana, nu-i minciuna
I-auzi, pungi de copepozi.. As pune si eu sefu, dar de unde?
Eu de astea iau, cam 12 pungi pe saptamana.
Tin la frigider cam o saptamana, apoi ai mai multi morti decat vii.
|
 |
|
|
|
Sau metoda colegilor de peste ocean, numita eurobracing, unde se pune pe buza superioara un frame din material plastic rezistent, care are rol de intaritoare longitudinale (poate fi turnat si cu transversale incluse). Are avantajul ca are un profil mai mic decat daca e de sticla, oferind o rezistenta cel putin similara.
Eu daca mi-as pune intaritoare longitudinale, le-as decupa intregi dintr-o foaie de geam (gen dreptunghi cu un dreptunghi decupat, unul sa intre fix intre foile acvariului, unul sa vina imediat deasupra ca un capac, lipite cu silicon de acvariu si intre ele. Eventual si una in acvariu la baza, aia poate avea si intaritoare transversale daca pofteste.
Si eu m-am uitat la poza si m-am gandit ca nu primeste Koala stamp of approval. Si aici, as merge pe mana lui, indiferent de "asigurarile" meseriasului.
PS. Vreau si eu.
|
 |
|
|
|
1. Am ATO AquaMedic, de patru ani a functionat fara sa dea rateu;
2. E ieftin, am dat £119.95, iar extensia de inca 4 capete de pompa (controlate de acelasi controller) e doar £44.99.
Intrucat se calibreaza manual, ma gandesc ca poate fi folosit pentru automatizare schimburi de apa? Gen: scoti zilnic 1L de apa veche, bagi 1L de apa noua. La patru capete, ar insemna 500 mL zilnic de cap (doua sa scoata, doua sa bage). Sau la unitatea cu extensie, cate 250 mL. Cu folosit o sare mai bogata in Ca/ Mg/ Alk.
Deocamdata am zis ca daca nu am pompa de dozare sigur nu dozez. Acum o am, macar de plictiseala si tot ma apuc.
Planul e asa: ma tin de rutina stabilita si testez apa fix inainte de schimb si imediat dupa. Dupa doua-trei saptamani trag linie si vad care e trendul saptamanal si de la o saptamana la alta. Apoi incep sa dozez si vad cum se modifica parametrii, tot saptamanal, inainte si dupa dozare. Apoi incep iar repopularea cu LPS (duncan, hammer, frogspawn etc.) Am inceput sa gandesc asa intrucat acum am iar consumator de Ca si Alk pe langa coralina - Tridacna derasa.
Sfaturile sunt binevenite, chiar nu am experienta in afara de dozat manual 2 parts fara sa fi testat (puneam 10 picaturi din fiecare o data pe saptamana ?!?!!).
|
 |
|
|
|
Fain. Fara intaritoare longitudinale?
Stii vorba ceea, cu dormitul ca boierii.
|
 |
|
|
|
Azi am facut greva. Maine e a doua zi de greva.
|
 |
|
|
|
Ma bate un gand sa folosesc restul de spatiu disponibil langa rezervorul ATO pentru patru recipiente de 1L.
Ca atare, mi-am luat asa ceva:
|
 |
|
|
|
La acvariul acesta cea mai buna filtrare ar putea fi schimburi de apa preparata cu o sare fara fosfati. Aduci apa la aceeasi temperatura si faci schimburi de pana la 50% fara probleme.
Sau macar faci asta pentru a reseta chimia acvariului.
E posibil ca sursa problemelor tale sa fie in filtrul canistra?
|
 |
|
|
|
Spor si spune-ne cand te bat ganduri (necurate) sa faci pasi majori. Uneori faci o tampenie si-ti merge daca stii ce faci si esti pregatit pentru evenimente "neprevazute".
|
 |
|
|