La prepararea pietrei inalbitorul neparfumat e ok (clorul se evapora in timp), iar otetul se clateste cu furtunul de gradina.
Exista ceva ce supravietuieste apei de osmoza: microalgele, care rezista pe piatra uscata cu anii
Legat de schimburi de apa, iti sugerez o metoda mai user friendly:
- exportul nutrientilor cu un skimmer nesimtit de mare si un refugiu monstruos cu macroalge, complementate de
- dozare de macro si microelemente
La prima parte poti folosi ca alternativa reactor la picatura si un reactor de GFO/RowaPhos.
O data pe an iti trimiti o proba de apa la laboratorul Triton si corectezi ce e in deficit.
Nu-ti rupe spinarea cu schimburi de apa, ca nu se mai repara.
Bai, ma oftic ca acum doua saptamani am luat sase pungi de rotiferi si le-am risipit prin acvarii. Iar saptamana asta n-are nimeni pana joi (ca a fost weekend lung in UK).
Am comandat de pe eBay 1 bucata set site 50-430 microni, 1.5L rotiferi Brachionus plicatilis L-strain, 1.5L fitoplancton, plus o varianta cu volume mai mici, in speranta ca ajung la timp.
Acum am oprit pompele si am lasat doar recirculanta, de obicei eclozeaza pe inserat.
Daca eclozeaza si n-am mancare, o sa prind cativa sa-i pozez la microscop. Eventual ii bag in Fluval, acolo ar avea poate o sansa.
dan.pavelescu wrote:Lampa are 120cm, iar tuburile E5 sunt cam inaccesibile in RO.. N-am reusit sa gasesc un magazin online (indiferent din ce tara) si un pret.
Felicitari pentru acvariu.
Du pestii inapoi. Altfel sansele sa-ti moara sau cel putin sa se imbolnaveasca sunt mari. La magazin zici asa: acvariul meu e neciclat. Or sa-i accepte pe credit.
Apoi aranjeaza-ti acvariul dupa plac.
Citeste cum se cicleaza corect.
Pune pestii dupa ce ai terminat ciclarea (dureaza cam sase saptamani).
Fa-ti profil de prezentare si deschide un topic pentru acvariu (cu poze, sa intelegem ce se intampla si sa invete si altii din ce faci tu).
Se vede ca ai citit oleaca inainte sa te apuci de treaba.
Pentru lumina, banuiesc ca o folosesti pe cea originala cu care a venit acvariul. Cauta tuburi E5, cred ca iti ofera mai multa lumina, plus ca nu-si schimba spectrul atat de repede si poti sa te bazezi pe ele cel putin cinci ani (au trei ani garantie), ei afirma ca te duc vreo opt ani. http://www.euroquatics.com/ Eventual adaugi si reflectoare daca iti permite spatiul.
um02122 wrote:
Legat de curatenie, pestilor pe place sa aiba un geam tapetat cu alge. Le vine pofta de sex. In plus, sug nutrientii din apa si lasa o apa mai curata.
Azi am aflat motivul pentru care clownii mei se poarta mai fudul:
CreatoR wrote:Ma gandeam sa pun Red Sea reef mature (chiar si cei de la BRS TV recomanda si pe alte forumuri zic de acest starter kit) si il pot achizitiona de aici. Am un tip care aduce gama completa de Red Sea.
Pana una alta, RedSea sunt foarte pro, as fi surprins ca un produs sa nu faca ce promite pe cutie.
Seneye e o idee buna, dar:
- pariez ca nu te poti baza pe el ca PAR metru
- iti promot eu ca NH3 n-o sa ai in acest acvariu dupa ce initiezi complet ciclul nitrificator
- dai aproape 100 de lire pe un termometru cu cititor de pH
- merge cu pad-uri care trebuie inlocuite lunar
- daca il conectezi la PC ai acces la rezultate prin internet, dar nu e practic
- daca vrei sa vezi ce fluctuatii de pH ai in acvariu, il lasi acolo si-l conectezi la PC dupa o luna
- daca nu inmoi pad-ul pentru 24 de ore inainte de folosire, da erori de citire
Parerea mea e ca-i bun pentru cei cu caras auriu intr-un bol, sa-i traga de maneca sa schimbe apa daca se impute prea tare.
Poti verifica in instructiuni cum se calibreaza.
Eu am un refractometru care se calibreaza cu o solutie care are salinitate 35 ppt/ 1026, nu cu apa de osmoza. Am incercat cu apa de osmoza si reglat asa imi da erori (compenseaza singur pentru diferente de temperatura).
koala wrote:
Daca vorbesti serios, atunci DA... poti sa-l tii acolo, poate chiar si un an de zile.
Vorbesc serios, dar astept sa-mi vina dip-ul pentru inlaturat paraziti la pesti. Oricum, azi m-a convins fiica-mea sa iau o pereche de pesti de la TMC si mi-a terminat bugetul.
Raul_C88 wrote:
Treaba cu larvele nu am mai auzit-o. Visez si eu la un chelmon stiu ca le trebuie bazine mari cu multa piatra vie . . . As scoate cei 3 chromisi si damsel-ul dar nu ii pot prinde.
La mine chelmonul sta in 40L. E tot asa, micut.
Am avut noroc de unul care mananca precum purcelul, mananca inclusiv fulgi. Ar manca si pellete, dar e neindemnatic rau si n-apuca.
Pai e Noemi's Reef, am doi clowni A. ocellaris de trei ani, un blenny Ecsenius stigmatura, un goby Amblyeleotris diagonalis cu doi creveti Alpheus ochrostriatus, un filefish Acreichthys tomentosus si cinci cardinali Apogon parvulus. Si un royal gramma. Nu am agresiune intre pesti.
Intreb pentru ca la mine la magazin aduc frecvent juvenili superbi la 2-3 cm (am inteles ca se captureaza larvele in ocean si din ei cresc pestii in acvariu). Momentan salivez dupa urmatorii: yellow tang (sunt aproape portocalii) la vreo 3.5 cm, regal tang la 2-3 cm, chevron tang 3.5 cm, regal angel fish 2-3 cm.