| Message |
|
|
|
Si asta:
|
 |
|
|
|
Spectrum n-are legatura cu pui(ul)i.
Nici lampa asta fiji blue, dar azi au venit si vreau sa ma laud.
|
 |
|
|
|
Si continui cu
|
 |
|
|
|
Care pui, ca n-am prins decat unul.
Asta a supravietuit 24 de ore cu Dupla Eeze.
Azi cand am venit in pauza de pranz, doua sticle de 1.5L, plus una mai micuta. Si un borcan.
Oricum, multam de sfaturi; promit ca am citit multe zeci de ore despre reproducerea clownilor (am lucrat in spital privat unde stateam in tura 24 de ore / 7 zile, nu erau prea multe de facut in timpul liber avand in vedere ca eu is om insurat.
Poze
|
 |
|
|
|
Pavelescule, lasa forumul si treci la munca la acvariu.
|
 |
|
|
georgemonda wrote:super fain....numai pe asta l-ai prins?
Mda, de trei nopti adorm cu ochii la suprafata apei. Coincidenta, de trei zile dorm pe canapea in living.
Azi de dimineata majoritatea oualor au disparut.
|
 |
|
|
georgemonda wrote:poi KH-ul e 8,2.....
Lasa pHul in pace, ca si in ocean a inceput sa scada.
Asta e capcana pHului la acvaristii marini. Care pana nu-si fut acvariile incercand sa aiba pH 8.3, nu se lasa.
Intelepciunea batranilor zice ca fiecare acvariu are personalitatea sa, in unele ai toti parametrii normali, dar pHul e 7.7, iar coralii sunt ok.
Am inteles ca o camera bine aerisita si ventilata face o diferenta. Sau un scrubber de codoi. Sau tragi airline de la skimmer afara din casa.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Nu stiam eu de ce m-a apucat sughitul
Razi tu, Pavelescule, da' nu e rasul tau
|
 |
|
|
|
Aseara am vazut un pui la suprafata apei, pe care l-am extras.
Am incercat sa-l hranesc cu Dupla Eeze, de dimineata inca mai traieste, inoata vioi si nu pare uscat in zona burtii.
Daca supravietuieste pana diseara, trebuie sa pun la punct ceva filtrare.
|
 |
|
|
|
La sectiile de ATI.
Nu mai masura pH, e de ajuns sa ai Alk ok.
|
 |
|
|
koala wrote:
um02122 wrote:Eu cand vad ceva care-mi place pe eBay, dar nu vreau sa sparg banca, pun un snipe cu suma maxima pe care as da-o pentru acel lucru...
Asta pare ca un fel de negociere mai scurta, ceva de genu':
- Auzi, Pavelescule... sa stii ca mai mult de 400 de lei nu-ti dau pe lampa aia. O sa te rogi de mine, sa o iau, manca-mi-ai teneshii!"
Nu-i asa?
 negocierea ta e in genul: iti dau 400, accepti? Atunci sa vii inapoi cand te multumesti cu 350.
Si ca sa dau un exemplu de intelepciune, sa nu credeti ca nu am o tactica cu adusul acvariului. Am ascultat de intelepciunea batrinilor forumului si mi-am preparat locul. Pavelescule, ia aminte.
koala wrote:
dan.pavelescu wrote:Cand aduci acvariul in casa...
Inainte de orice acvariu adus in casa, trebuie sa-ti marchezi teritoriul.
In asa fel incat ea sa vada/sa stie/sa constientizeze ca locul ala e "pierdut" pe vecie pentru ea... tre' sa-l ocupi, tu, cu lucruri de-ale tale. Sa se obisnuiasca cu ideea si cu gabaritul locului ocupat.
Altfel, te trezesti cu priviri crucise si cu diverse intrebari "capcana": "Nu cumva acvariul ala pe care vrei sa ti-l faci e cam mare pentru camera noastra?... eu unde o sa mai pun ghiveciul cu ficusu' de la mamica?"
|
 |
|
|
melcu wrote:Din greseala zici ca ai castigat licitatia ? Esti sigur ?
Eu cand vad ceva care-mi place pe eBay, dar nu vreau sa sparg banca, pun un snipe cu suma maxima pe care as da-o pentru acel lucru. Ideea e ca daca iti doresti ceva cu disperare, ajungi sa cheltui mai mult decat merita. Cum fac eu, castig mai putine licitatii, dar cand castig, le iau la preturi modice.
Asa mi-am luat sumpul Tunze cu Tunze DOC Skimmer 9410 si pompa de recirculare TUNZE SILENCE 1073.020 cu 90 de lire, skimmerul Deltec MCE600 cu 50 de lire etc etc.
Cand am pus snipe pe acest acvariu, m-am gandit ca sigur n-am nicio sansa, asa ca am si uitat de el. Pana a venit notificare ca am castigat si ca trebuie sa platesc.
Exemplific metoda:
|
 |
|
|
troponel wrote:felicitari  ne poti spune cat a costat gresala ?
£142.00
georgemonda wrote:foarte faina greseala  sa te bucuri de el
.....doamna cea zis  mi se pare ca e al cincilea
Nu stie, de-abia in weekend ma duc sa-l iau.
Probabil ca va inlocui acvariul din hol (um02122's Lagoon), nu vad unde as putea sa-l pun altundeva.
Acvariul din hol va deveni acvariu de carantina / refugiu / sump etc.
Vezi mai sus.
Am platit cu PayPal.
Blue14 wrote:
Am presimtirea ca bazinul are sticla securizata si nu se poate gauri.....posibil sa ai nevoie de un overflow box ca sa ii poti conecta sump-ul.....
Sau cred ca mai e o posibila varianta, mi se pare ca ai gauri cu fitinguri ptr conectat un chiler...,e posibil sa poti face ceva cu gaurile alea daca le ai....adica scoti fitingurile si lipesti un overflow pe spatele bazinului in care pui tevile de BA.....cred ca intelegi ce vreau sa zic...
Sticla se poate gauri.
Nu vreau Bean Animal la un acvariu mic.
Sigur nu pun overflow box.
Trebuie sa vad acvariul ca sa ma dumiresc (are sump in spate, deci inlantui doua sumpuri, trebuie gandit ca sa nu golesc sumpul intern si sa spal podeaua cu apa sarata).
Raman de parere ca un Mame overflow e cea mai eleganta solutie, nu stiu daca e o solutie in acest caz.
|
 |
|
|
|
Ce am pentru el:
- doi litri de otet 5%
- suficienta piatra uscata (branches, plates si Pukani)
- 4 kg nisip de aragonit 1-3 mm si 4 kg pietris fin de aragonit 3-4 mm (TMC, substrat uscat)
- suficiente lumini led AquaRay sa ocup tot spatiul sub capac (fie cinci stripuri de 12W, fie doua tile de 32W si 1-2 stripuri de 12W) plus controller pentru ele.
- ? sump - am un sump de sticla Tunze necompartimentat care incape la fix in stand, cu un animal de skimmer Tunze
- pompe de valuri Sicce cu controller
- pompe de recirculare (Eheim si Tunze)
- multe altele
|
 |
|
|
|
In sfarsit, le pot oferi clownilor mei o casa adecvata.
Acest acvariu a fost unul din preferatele mele, din pacate la £600 nou, plus imbunatatiri / moduri, a fost intotdeauna un proiect de viitor.
|
 |
|
|
|
Azi am facut o tampenie: am castigat din greseala acvariul de mai sus la o licitatie pe eBay.
Vine cu:
- capacul modificat pentru un strip led AquaRay si doar unul din cele doua neoane originale
- stand in conditie excelenta cu furtunele pentru opt pompe peristaltice si rezervor ATO
- toate piesele originale: skimmer original, doua pompe de recirculare originale plus una de rezerva, skimmer original, incalzitor, termometru, plasa, doua curatatoare de geam, sifon
- teste Salifert pentru pH, Ca, Mg si Alk
- Seachem Marine Buffer - 3 sticle
- skimmer de proteine Tunze 9002 cu cupa patrata (InTank) si StevieT acrylic media rack
- acvariul nu are zgarieturi vizibile
Poze:
|
 |
|
|
|
Americanii folosesc niste butoaie cu suport marca Brute.
Eu ma gandesc cu groaza ca as tine butoaie in casa. Pentru ca as dormi afara.
Avea tata o vorba: un cal si-un butoi.
|
 |
|
|
|
Fain bazinul.
Lucrarea de acryl a fost atat de faina incat ... stii cum e cand ai erectie ca ai vazut ceva fain pentru acvariu?
Nu lua Valencianea, n-ai nevoie de el.
Ai vazut video de prezentare la RedSea Reef Care Program?
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Pai studiaza problema si vezi ce implica (ca efort fizic, timp si financiar) fiecare metoda, apoi alege-o pe cea care ti se potriveste.
Din metodele care evita schimburile de apa, as zice ca Triton este cea mai completa. In principiu, aduci Alk la 10 dkH, apoi dozezi patru solutii, incepi cu 10 ml/100 L apa de acvariu, apoi modifici doza zilnica cat sa mentii Alk la 10, iar din cand in cand trimiti doua fiole de 10 ml cu apa de acvariu si ei iti zic ce sa dozezi ca sa aduci parametrii la normal si apoi cum sa modifici dozarea de rutina. Vezi ca exista video pe YoiuTube care prezinta metoda.
Apoi ai Zeovit, RedSea Reef Care Program, Balling Complet, Balling Basic, Two parts si termini cu Kalkwasser.
Toate aceste metode se bazeaza pe cateva principii de baza:
- filtrare biologica cu Live Rock / ceramica / Matrix
- controlul nutrientilor (protein skimmer, schimburi de apa, carbon dosing - NoPoX, Vodka, otet, biopellete, reactor la picatura, denitrificatoare, reactoare de sulf, reducatori de fosfati - GFO, pe baza de aluminiu, ATS, refugium cu alge, DSB, reactor de carbon activ)
- completarea substantelor folosite de catre corali
- schimburi partiale de apa pentru compensarea carentelor in microelemente (pe care e greu sa le dozezi intrucat e greu sa testezi de rutina, cu schimbul de apa eviti supradozarea)
- asigurarea nutrientilor necesari cresterii coralilor
- lumina satisfacatoare.
Metoda de la polul opus este evitarea oricarui tip de filtrare si dosing si schimburi mari (95-100%) si dese (saptamanal, bilunar sau lunar) cu apa de mare sterilizata si ajustata la salinitate, pH si temperatura.
Acum fiecare are experienta cu o combinatie din cele de mai sus, a avut succes asa si iti jura ca doar asa vei avea succes. Ideal e sa ai habar de toate si sa alegi ceva ce ti se potriveste, sa intelegi ce nu merge bine cand nu ai succes si sa stii cum sa ajustezi din mers. Nu urma in orb sfatul cuiva fara sa intelegi cum functioneaza, nu vei sti sa faci debugging cand apar problemele. Mie mi se pare ca seria de pe YouTube de la BRS iti da o idee despre cum functioneaza toate cele de mai sus.
Acum acvariul e mare, spatele e unul singur si cu varsta lucrurile nu se imbunatatesc. Decizia iti apartine.
|
 |
|
|