@dandumitru - Pentru iminenta aparitie a unui Eheim Experience 150 (mersi mult Samy pentru oferta!), care-i cel mai bun material de filtrare pe care il pot baga in el? Filtrul are doar un burete albastru (grosier) cu grosime destul de mare, restul cumpar eu.
Am luat azi si JBL NPK, am dat primul squirt in acvariu Cum sa-l dozez? 2ml pe sapt sau mai des? Eu teoretic am acvariul de 55 litri dar dupa ce scad 5cm de substrat si pietrele e posibil sa fie mai mult spre 30 de litri masa de apa totala ma gandesc.
Referitor la cryptocorine, le-am imprastiat ca sa aiba loc sa se inmulteasca, ideea mea era sa se umple toata partea aia de crypto, si ici si colo sa rasara bacopa.
Iar Amano au destul de des oua, doar ca deh, nu eclozeaza
Referitor la actiuni, din ce am mai vorbit si cu Samy, am de facut cam asa:
0. Pana vin punctele urmatoare elimin symec-ul din filtru curent
0.1 Schimb apa mult mai rar, la 3 saptamani cum ziceai, presupun ca-i ok sa completez ce se evapora intre timp?
0.2 Cumpar si un fertilizant NPK si dozez la pachet cu Tropica Premium
1. Schimb filtrul cu o canistra, discutam despre continut cand vine (oricum, fara symec); o sa ma hotarasc intre Eheim Experience 150 si Fluval 107
2. Dupa ce curat difuzorul, tinand cont de faptul ca-i oricum o sursa de CO2 lesinata, ar trebui sa merg pe varianta cu lumina mai mult timp si intensitate mai mica; ziceam mai sus ca ma gandeam la 15:00 la 23:00 la 60% cu 30 de minute intervalul de rasarit/apus - e ok?
3. Dupa ce vine filtrul nou si se cicleaza ma apuc sa curat pietrele si plantele de BBA si sa rearanjez plantele.
Am sumarizat decent?
Si multumesc pentru ajutor, am avut multi nervi saptamana asta...
PS: Nu stiu ce inseamna performante, eu vreau doar sa nu ma umplu de BBA pe plante
- referitor la sol, poate nu s-a vazut foarte bine in filmulet, dar sunt 5cm de Amazonia, poate se vede mai bine in asta
- am setat lumina de la 15:00 la 23:00 la 60% cu 30 de minute intervalul de rasarit/apus
- plantele abia le-am scos si replantat pe toate, fix asta am facut acum 1-2 luni, am luat frunza cu frunza si am taiat tot ce avea BBA pe ele, acum vad ca incepe usor usor sa apara din nou
- difuzorul ala trebuie sa-l spal, oricum e CO2 la butelca din aia cu drojdie (https://www.hornbach.ro/shop/Instalatie-de-fertilizare-pentru-acvariu-Bio-CO2-JBL-ProFlora-Bio80-eco-2/6076736/produs.html)
- filtrul e asta: https://www.seachem.com/tidal-35.php - symec-ul e in strat subtire pus sub matrix-ul cu care a venit filtrul, nu am loc sa bag altceva in loc; e practic 1cm de burete care a venit in filtru, 1 cm symec, plus punga cu matrix deasupra
Ca plante mai sunt asa:
- bacopa
- 2 resturi de echinodorus care nu par sa o duca prea bine
- crypto balansae 2 bucati
- hygrophila
- Cryptocoryne Wendtii care erau inainte o tufa si le-am desfacut in multe bucati cand am curatat totul de BBA si le-am imprastiat peste tot
- marsilea hirsuta se vede in fata, si staurogyne repens in dreapta fata
Pai, nu stiu cum si ce sa fac ca sa scap de alge; nu ma deranjeaza pe sticla (ca le curat), sau pe pietre, ma deranjeaza ca apar pe plante si din cauza asta nu cresc cum trebuie.
Sunt deschis la orice sugestie.
Uitati, niste date:
- schimb apa 1 data pe sapt, 10 litri
- la fiecare schimb clatesc filtrul in apa de acvariu si schimb symec-ul
- Tropica premium, 2 squirt-uri (3ml fiecare) pe saptamana, unul duminica cand schimb apa, unul miercuri seara
- PO4 1 ml dupa schimbul de apa; de fiecare data cand testez cu kit-ul de la JBL imi iese zero, deci probabil ar trebui mai mult
- temperatura sta in jur de 24 grade
- PH-ul e in jur de 6.5 (din cauza de substrat aparent - Ada Amazonia v2; apa la robinet e pe la 7.5)
- C02 e butelca din asta bio rahat de la JBL (scuzati franceza...)
- nitriti/nitrati tot timpul ies ok
- Gh-ul iese intre intre 6-100 ppm (verde pe test)
- KH e dubios tot timpul, 0-53 ppm, posibil tot legat de substrat
- am avut si o perioada cand bagam Easy Carbo 1 ml pe zi; n-am vazut nici o diferenta, doar cand puneam direct pe BBA murea.
- program lumina: 08-11 respectiv 19-22l la 35% (e in semnatura modelul)
Cam asta e ce-mi trece prin cap.
La vietati am un numar >10 amano shrimp + alti creveti + 5 cardinal neon (1 s-a sinucis ieri noapte), 6 espei rasbora.
Va stau la dispozitie pentru orice alt detaliu sau sugestii.
Mda, eu sunt pe punctul de a renunta, m-am sictirit maxim de razboiul asta cu algele.
Iar am GSA, BBA n-a disparut niciodata complet dar acum are o revenire in forta.
Chit ca am redus lumina, chit ca am pus co2 cat o fi, chit ca am schimbat flow-ul si am replantat.
Din momentul asta nu mai investesc absolut nici un ban in acvariu.
Mancare, schimb de apa, curatat geamul si filtrul cand e nevoie si bafta, ab-so-lut nici un leu; apa, paie si bataie!
La multi ani si tie, condoleante pentru vietuitoare, se mai intampla. Abia asteptam sa vad cum arata neonii aia, mai rar vezi culoarea respectiva, deci cand dai de 200 euro aia sa revii cu poze
Eheim Experience 250 vs Fluval 207?
As tinde spre Fluval, pareri despre de ce nu as face asta?
Pretul e similar, insa mi se pare mai facil la curatat, in special faptul ca nu trebuie sa sug din furtun.
PS: Si la multi ani, ca-i aproape 2022 si eu stau pe forumuri de pesti (primesc urari de bine de la nevasta )
Pentru 100 de lei diferenta intre Experience 150 si 250 si aproape 1 litru in plus loc pentru material filtrant parca ar merge si 250-ul.
Din cate am vazut amandoua vin cu spraybar (in care eventual pot da niste gauri in plus) si au reglaj de flow.
Bonus, vad ca au ceva sistem quick release la in/out deci posibil sa nu fie nevoie de acei robineti mentionati.
Nu stiu daca e o idee buna sa ma uit si dupa un skimmer de suprafata pe IN la filtru, imi e sa nu-mi intre crevetii in el si sa-si ia adio de la viata.
N-as putea sa ma pronunt pentru ca le-am scos/hacuit pe toate in afara de staurogyne si marsilea apoi le-am replantat (dupa ce am taiat tot ce avea BBA pe ele).
Momentan mai am BBA doar pe pietre, am o vaga impresie ca vad formatiuni noi. Mai vedem in vreo luna cum arata.
Acolo am vazut si eu specia asta in acvariul ala expus; am intrebat un nene ce este caci mi s-a parut ca arata fenomenal.
Zicea ca joia primesc deobicei marfa, la fel ca la maxi-pet si hornbach.
Nope, n-a scapat, azi si-a dat obstescul sfarsit dupa ce incepuse sa se cocoseze; crevetii in schimb apreciaza sacrificiul lui, dimineata era 3 sferturi mancat.
Corydoras pygmy, ca aia aeneas care se gasesc deobicei in magazin cresc pana la 7 cm. Iar neoni in acvariu de 20 de litri iar mi se pare cumva inadecvat. Pe https://www.seriouslyfish.com/species/paracheirodon-innesi/ zice ca trebuie sa ai minim 60cm latura ca sa aiba spatiu sa inoate. Acu o merge si un +/- 15 cm, dar la un acvariu de 20l nu cred ca are mai mult de 30cm.
Mai degraba ar merge niste dwarf sau mosquito rasboras (Boraras maculatus/Boraras brigittae), un betta sau niste guppies (in special astia pot avea culori foarte frumoase).
Asta in opinia mea umila de noob incepator. Ca idee eu tin 6 neoni, 8 espei rasbora si 4 pygmy cory in 55 l.
Sper sa nu cobesc, dar pare ca s-a dezumflat un pic, am bagat cate 20 de ml de Voogle zilnic vreo 4 zile la rand.
In alta ordine de idei, incepuse Tidal-ul sa-mi zbarnaie, asa ca i-am scos si rotorul si l-am curatat inauntru; nu-mi mai vibreaza in draci insa acum aud un "scartait". Exista ceva lubrifiant aquarium safe sa-i dau pe la rotor? Sau alte sugestii pentru scapat de zgomot?
dan.pavelescu wrote:Eu am dozat voogle multa vreme, conform instructiunilor. Asta nu a impiedicat neonii si otto sa crape unul dupa altul..
O fi bun pentru intarirea sistemului imunitar, dar nujt ce sa zic.
Vom vedea, am turnat prima doza azi, daca isi revine grasu' o sa zic ca-i minune
Asa prost sa fie matrix-ul, sau sunt oamenii biased? Nu de alta dar daca nu ma insel am niste lava rock prin casa de la suculente... Sau buretii aia de mai sus, sau pietris. Nu mai inteleg nimic La o adica umplu tot suportul de la filtru cu pietris sau burete si am cel putin dublat suprafata efectiva.