| Message |
|
|
|
Salutare,
As vrea sa fac un nano si inainte vreau sa cer ceva pareri ca sa nu mai fac greselile de la primul acvariu.
Deci, m-am gandit la un nano cube de la dennerle numai ca nu sunt hotarat asupra dimensiunilor, oscilez intre 20 si 30 litri.
As vrea sa pun in el creveti, 3 boraras brigittae si 2 melci spiral horn.
As vrea sa nu ma complic prea tare cu tehnica de aceea nu as pune aditie de co2 iar ca substrat as pune inert.
Ca si plante as vrea ceva easy, cateva specii de anubias, bonsai, petite si java moss.
As mai pune o cioata mica si ceva pietricele.
Oare ma incadrez cu astea in cel mic, de 20 litri?
Apa e cu ph intre 7.5-8 si duritate cam 10. Ce melci imi recomandati?
Voi folosi filtrul intern de la dennerle pe care m-am gandit sa il suplimentez cu acea aditie pt medii filtrante.
|
 |
|
|
|
Multumesc.
|
 |
|
|
|
Multumesc de ajutor.
O sa curat doar perlonul din filtru, furtunele si buretele si o sa clatesc mai rar mediile filtrante.
Cat despre sare, astept o confirmare.
Apropos, cum se pune sarea, in starea in care e sau se dizolva mai inainte si apoi se adauga in acvariu?
|
 |
|
|
|
Sa inteleg ca nu e de la curatat filtrul prea des?
Plantele pe care le am le-am enumerat mai sus.
Pesti mai am neoni, un diamond tetra, 3 cory albino si 2 cory panda plus 3 otocinclus. Mai am 2 neritine si 2 spiral horn.
Pot pune sare in conditiile astea?
|
 |
|
|
|
Filtrul il spal in apa care o scot din acvariu. Mediile filtrante la fel, le clatesc bine in sertarul lor. Iese mizerie multa din ele si in special din vata aia de deasupra. Aia o storc bine de mai multe ori pana se face alba.
Doar furtunele le spal cu apa de la robinet si cu peria de curatat furtune.
|
 |
|
|
|
Am un tub dar nu stiu cat de exacte sunt testele alea. Mai am la picatura de ph, kh, gh.
Filtrul il curat o data pe luna, cu tot cu tubulatura.
Sifonez si substratul cand fac schimb de apa.
|
 |
|
|
|
Bazinul e de 63 litri, probabil net vreo 50 si e startat de un an si ceva.
Schimb de apa (am un butoi genul celor de lapte de 25 l in care tin apa minim 24h) fac la doua saptamani cam 50% din apa.
Nu fac schimbul de apa la saptamana pentru ca am filtrare buna, zic eu, eheim ecco pro 200, in care am lasat un sertar cu materialul filtrant de la eheim si in al doilea sertar am schmbat chestiile alea de plastic care erau in el cu matrix.
Plante am: anubias (vreo 5 variante) monosolenium tenerum, cryptocoryne wenditii si o bucephalandra.
|
 |
|
|
|
Salut,
Acum vreo saptamana a murit primul, de vreo patru zile altul sta doar pe nisip, nu mai inoata, azi i s-a alaturat al treilea.
Exista vreo boala la ei?
Singura schimbare e ca am mai luat un guppy de la nevertebrate dar ma gandesc ca e magazin serios, nu au pesti bolnavi. Si e vioi, nu pare sa aiba probleme.
Ar mai fi si caldura din ultima vreme, am 27 grade in acvariu.
Celelalte specii de pesti si melci pe care ii mai am nu par afectate.
Ce ar trebui sa verific, cu ce sa incep?
|
 |
|
|
paradoxx wrote:Eu nu fug asa tare de melci,insa stiu ca se inmulteac doar cand se da prea multa mancare,deci repet si eu ce a zis colegul mai sus:mancare mai putina si eventual chiar si sifonare de substrat
Nu ma deranjeaza nici pe mine in mod excesiv doar ca nu as vrea sa se inmulteasca in nestire. Duminica am schimbat apa si curatand si filtrul am gasit o gramada in el, mult mai multi ca de obicei.
Cu hranirea in exces, e posibil sa le dau prea mult, voi incerca sa hranesc mai putin.
|
 |
|
|
Teo Udrea wrote:Salut, am avut si eu invazie de melci comunitari in acvariul cu betta. La mine se strangeau pe frunzele de catappa, dar dupa ce statea frunza vreo saptmana in acvariu. Eu doar scoteam frunza o spalam si gata. Invazia insa a aparut in perioada in care hraneam mai des si nu prea faceam curat in acvariu. Eu as zice mai degraba sa faci schimburi mai dese de apa si curatenie mai temeinica inainte de a baga ceva care sa manance melcii.
Nu-i problema de curatenie, e curat acvariu.
Am luat o anubias nana gold de la nevertebrate si am pus-o direct in acvariu dupa care am vazut ca are melcisori pe ea.
Aici a fost greseala mea, inainte de asta nu aveam deloc.
Oricum schimburile de apa nu ma ajuta, doar cand sifonez substratul mai scap de cativa.
|
 |
|
|
Bogo wrote:
cr1st1an wrote:
Silviu Man wrote:Daca sunt Physa nu-i elimina. Sunt foarte buni ... sanitari!
Sunt foarte mici, au maxim 1 mm in diametru, nu stiu ce sunt.
ramshorn snail?
Un Pea puffer te scapa de melci(te scapa de cei doriti si nedoriti) e posibil sa atace si crevetii. Eu am 2 Pea Pufferi de mai bine de 1an, stau impreuna cu cativa Red Sakura...populatia crevetilor este aceiasi.
Posibil sa fie ramshorn snail, m-am uitat la ceva poze cu ei si seamana.
Doar ca ai mei sunt foarte mici inca, se pare ca am fost eficient, n-au apucat sa creasca  .
Daca nu am alta solutie imi voi caza pentru o perioada melcii "doriti" la altcineva si voi lua asasini pentru cei "nedoriti".
|
 |
|
|
|
O poza un pic mai clara.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Daca sunt Physa nu-i elimina. Sunt foarte buni ... sanitari!
Sunt foarte mici, au maxim 1 mm in diametru, nu stiu ce sunt.
|
 |
|
|
|
Bun, deci nu merge cu asasini.
O sa incerc cu capcane de melci, am vazut ceva de la sera.
Multumesc pentru lamuriri.
|
 |
|
|
|
Salut dragi colegi,
Dupa achizitia unei anubias nana gold (provenienta dennerle) m-au napadit melcii comunitari.
La inceput cativa si acum din ce in ce mai multi. Am tot prins din ei, saptamana asta vreo 20 dar in curand cred ca nu mai fac fata.
Culmea e ca sunt foarte mici nu am dat de niciun adult, nu imi dau seama cum se inmultesc.
Am si eu 2 neritine si 2 spiral horn.
Intrebarea e daca iau un melc asasin imi mananca si melcii necomunitari? Poate neritinele nu, dar spiral horn sunt mai micuti, e vreun pericol cu ei?
|
 |
|
|
|
Am un acvariu de 63 litri venit din fabrica cu un neon de 18 W in capac.
Apa in el e maxim 50 litri deci la un calcul simplu iese cam 0.36-04 W/litru. La un moment dat aveam si un reflector pe neon dar l-am dat jos.
Plante am: anubias barteri, anubias nana bonzai, anubias var. nana, anubias nana gold, bucephalandra wavy leaf, cryptocoryne wendtii brown si monosolenium tenerum pe doua pietre. Cam toate plante cu crestere lenta. Cate o bucata din fiecare.
Fertilizez schema dennerle cu s7, e15 si v30 si schimb aprox 50% din apa o data la doua saptamani.
Am masurat cu test la picatura fierul si am avut cam 0.04 mg/litru, asta dupa ce acum 5 zile am adugat in acvariu jumatate de pastila de e15, doza recomandata de dennerle pentru cantitatea de apa din bazinul meu. Conform dennerle ar trebui sa ajunga timp de o luna de zile.
Oare ar trebui sa pun mai mult, consuma plantele mele atat?
Cu monosolenium am avut probleme in sensul in care se desprindeau bucati din planta (nu stiu daca are legatura cu faptul ca s-a intamplat dupa ce am scos reflectorul), cineva imi zicea sa masor si nivelul de fosfati, un nivel scazut al lor ar putea explica ce s-a intamplat cu monosoleniumul.
Totusi am destui pesti, nu ar trebui sa suplineasca si ei eventuala lipsa de fosfati?
Voi cumpara si un test pentru asta dar voi ce parere aveti, poate si nivelul scazut de fier sa cauzeze asta, sa pun mai mult?
Voi face o masuratoare a Fe si cu o zi inainte de adaugarea unei noi doze, sunt curios sa vad cat mai ramane dupa 4 saptamani.
|
 |
|
|
|
Am legat pe 2 pietre monosolenium tenerum acum aproximativ 7-8 luni. A crescut destul de mult, nu l-am tuns niciodata.
Am observat la schimbul de apa ca se desprind smocuri de frunzulite, este normal sau planta are carente?
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Ma, foarte tare! Ar merge de minune in acvariul de la cabinet (e mai mult pentru copii cabinetul). Unde se gasesc?
Nu stiu in Bucuresti, eu i-am vazut la zoo center in Timisoara.
M-am uitat si pe nevertebrate cu gandul ca mai pot gasi ceva informatii pe acolo dar nu aveau.
Nici in hornbach.
|
 |
|
|
Antecume wrote:Initial auzisem si eu de pesti injectati, care in timp isi pierd culoarea.
Dar mai nou am auzit ca sunt si specii modificate genetic, care nu se decoloreaza. Inclusiv puiii lor sunt colorati.
Eu unul nu am nimic impotriva lor. Au niste culori superbe, perfecte pentru un acvariu.
Sunt deja, de mult timp, diverse culori obtinute la specii de pesti (si mai ales la creveti) care au fost obtinute prin selectie. Din punctul meu de vedere sunt cam aceiasi chestie.
Da, asa citisem si eu.
Voiam sa stiu daca are cineva de pe aici sau ati luat in considerare sa achizitionati asemenea pesti.
|
 |
|
|
Hermit wrote:Nu dispretuieste nimeni -cred- pestele in sine....si pe cei care injecteaza acele culori in acei pesti...oricum culoarea dispare dupa o vreme...asa ca e temorara...un soi de make-up care sa ajute la vanzare...
Nu stiam ca dispare culoarea.
Am cautat informatii dar nu am gasit prea multe.
|
 |
|
|