[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
Un acvariu plantat trebuie bibilit des. Daca nu vrei sa stai tot timpul cu foarfeca in mana si cu manutele ude, mergi pe plantecudezvoltare inceata. La Erio ai gresit ca nu ai indepartat la timp tija(floarea). Cand infloreste, planta isi cheltuie toata energia in acel scop.
Sau un heatshrink tubing pe axul lucios. O sa impinga rolele in afara si o sa fie si ceva mai multa frecare intre role si ax. Asta o sa modifice ceva debitul, dar o si mareasca sarcina motorului.
LE S-ar putea ca heatshrik tubingul sa nu se stranga prea tare pe ax si sa patineze sau sa impinga prea mult rolele, dar merita incercat.
flo77 wrote:@mellbo Poate nu am inteles eu ce vrei sa spui, dar camasa rolei trebuie sa fie excentrica pentru ca rola sa apese pe furtunasul din interior pentru a impinge lichidul. /

Aveam eu o vaga banuiala ca vorbesc prostii , dar a trebuit sa ajung acasa ca sami se confirme banuiala.
@mellbo Poate nu am inteles eu ce vrei sa spui, dar camasa rolei trebuie sa fie excentrica pentru ca rola sa apese pe furtunasul din interior pentru a impinge lichidul. Acel furtunas trebuie sa fie flexibil si este de diferite dimensiuni in functie de range-ul debitului pe care vrei sa-l obtii. De obicei pompele peristaltice sunt de incredere. Furtunele din exterior nu trebuie sa fie de aceeasi calitate cu acel din interior. Asigura-te ca cel din interior este montat corect, ca nu si-a pierdut calitatile, ca nu s-a crapat etc.
Pe de alta parte am vazut review-uri in care lumea se plange ca pompele nu se "amorseaza".
Ceva discutii:
https://bostonreefers.org/forums/index.php?threads/dosing-pump-setup-questions.151752/
Sunt tare frumosi!
dan.pavelescu wrote:Stie el ce stie cu pistolul (lancea) pentru sablare. Am scos si muschiul de pe tigla si pavaj cu lancea (kaercher - https://www.emag.ro/aparat-de-spalat-cu-presiune-karcher-k-4-universal-edition-eu-1800-w-130-presiune-bar-maxima-420-l-h-debit-apa-40-c-temperatura-maxima-accesorii-incluse-16793000/pd/DYDFF0MBM/)
Poti sa cureti lemne la nivel industrial cu asa ceva..

Flotabilitatea e superstitie, pui soricei din plastic si pietre, dupa o luna le scoti si gata. Singura problema e eliminarea masiva de tanin, doar cu purigen mai poti vedea ce se intampla in acvariu.

Scuze Dan, abia acum am remarcat ca ai raspuns si tu. Nu a fost un "payback" , pur si simplu am scapat acest reply.
Un "pressure washer" asemanator cu cel din linkul pus de tine am acasa, dar este foarte puternic. De obicei il folosesc primavara/vara pentru a curata de musci , mizerie etc cimentul, asfaltul din fata casei, gardil, fatada casei etc. Ar merge si la lemnele de acvariu, dar doar la cele groase. Bucatile mai subtiri/finute ar putea fi compromise.
Eu de fapt ma gandeam sa cumpar un pistol pneumatic care foloseseste nisip ca media. M-am orientat la un Le Lematec AS118-2(3), dar are review-uri mixte. Ceva asemanator ar fi:
https://selectauto.ro/pistoale-pentru-sablat/1214-pistol-de-sablat-cu-rezervor-7435125013056.html
Cat despre tanini nu-i nici o problema, chiar imi place aspectul de apa neagra.
Oare Sano Forte ar merge si la lemnele mele?
opincarul wrote:Si la mine a aparut ieri in Recent topics, fara vreun raspuns. Nu m-am uitat la data, dar la mine se trage de la bautura

Made my day! Orice ai face continua sa postezi cand ai ceva la bord.

@bayek Cu ce am pacatuit omule? Ma apuca pensia pana curat lemnele alea cu cutitasul. Sablarea e mult mai rapida si nu cred ca nisipul folosit intra la categoria " chimicale". Chimicalele le voi folosi pentru sanitizare si sunt un rau necesar pentru a nu introduce paraziti, fungus in acvarii.
As vrea eu sa pot bea ceva, dar deocamdata e seceta mare(de mai bine de o saptamana ma chinui sa car o piatra de la rinichi la toaleta).
Uite ce am observat eu in llegatura cu acest post: ieri, in timp ce am verificat Recent Topics am vazut ca pe primul loc era acesasta postare. Cand l-am deschis era doar postarea mea initiala(postarea lui @ocean nu era acolo). Sunt doua posibilitati(a treia cu beutura se exclude ):
1. Postarea mea initiala sa fi fost magic scoasa din adancurisi impinsa la suprafata. @ ocean a vazut-o si a dat reply.
2. @ocean a reinviat topicul, ceea ce a dus la impingerea la suprafata a topicului. Datorita vreunui glitch sau a unei probleme de sincronizare, mie nu mi-a aparut postarea lui @ocean si mi s-a parut ciudat. Coincidenta cu data 02/06 sau 06/02 a marit confuzia
Ca si curiozitate: initial am deschis topicul in 6 februarie. Prin nu stiu ce minune sau interventie magica, postarea anterioara a fostupdatata in 2 iunie(06/02 sau 02/06)
@ocean multumesc pentru raspuns nu m-am gandit la solutia propusa de tine.
Pentru curatarea lemnului / indepartarea scoartei voi folosi un pistol pentru sablare. Inca mai studiez piata, caci as vrea sa-l folosesc si la reconditionarea dulapioarelor din baie, apoi bucatarie daca sunt multumit.
M-am jucat cu cateva lemne mai mici. Scoarta am indepartat-o manual. Sanitizarea am facut-o turnand apa fiarta si apoi baie de pemanganat de potasiu.
Pentru bucatile mari va trebui sa folosesc cada(sper sa incapa pe latime ). In acest caz sanitizarea cu PP nu as face-o ca nu veeau sa risc s-o colorez. Imi va ramane varianta propusa de @ocean sau varianta cu solutie 20:1 hipoclorit urmata de declorinare cu Seachem Safe.
Flotabilitatea nu ma ingrijoreaza, este un lemn destul de dens, intr-o saptamana, maxim doua se sufunda fara sa fie nevoie de ajutor.
O alta observatie: daca lemnul nu a fost dat la apa in prealabil, este bine ca atunci cand este amplasat in acvariu sa atinga maximum o latura, pentru a evita accidente nedorite atunci cand lemnul va suge apa si se va dilata.
Da, la 300VA, un cos fi de 0.8 ca ai sarcina inductiva, un factor de siguranta de 0.5(cum ai sugerat) ar cam insemna o putere de 120W(hai 240W daca vrei sa-l incarci la maxim). Pe mine sigur nu ma aranjeaza. Poate pe altii cu acvarii mici, low tech, de apa rece.
Ce putere are transformatorul tau? Dimensiuni aproximative? Cost estimativ?
Ce vreau eu este ca daca cineva va merge pe varianta transformator de izolare sa inteleaga clar avantajele si dezavantajele. Si mai ales sa cumpere unul nou, de inalta calitate pentru a nramane si tutut si cu banii luati. Si mai ales sa aibe un coeficient de siguranta in "dimensionarea" transformatorului pentru a evita incaziri inutile si degradarea timpurie a infasuratorilor transformatorului.
1. Un GFCI este de vreo 30-50 ori mai ieftin decat un transformator de izolare(probabil ca vrei unul medical grade ca sa fi protejat).
2. De gabarit nu discutam. La fel racire, pierderi electrice, amplasare etc
3. Un transformator de izolare te protejeaza mai bine in cazului primului defect, nu vei simti nimic daca nu atingi si cea de-a doua faza ca sa creezi o fiferenta de potential. Problema e ca nu simti nimic, deci nu sti ca ai o problema. La al doilea defect Dumnezeu cu mila.
GFCI nu te protezeaza totall in cazul primului defect. Daca nu esti izolat fata de pamant veisimti asta si ai toate sansele ca GFCI sa dea afara. O sa-l resetezi , dar vei cauta sa remediezi defectul. Dacanu mai meriti pe deplin si o alta zguduitura?
4. De ce in circuitele casnice de la prizele din baie se folosesc GFCI si nu transformatoare deizolare?
O aplicatiea transformatoarelor de izolare in locuinte ar fi soneriile. Da acolo vorbim de o putere extrem de mica.
5. Transformatorul de izolaree este clar castigator in cazul in care vrei sa alimentezi aparutura electronica(de putere mica) pentru acvariu. Asta daca iti prmiti niste costuri suplimentare.
1.De ce asinvesti o groza de bani si spatiu cand un GFCI ma protejeaza?
2. In cazul transformatorului de izolare ce iti semnaleaza cand unul din firele secundarului nu este complet izolat de impamantare sau infasurarea primara? Un defect secundar o sa te dea cu popoul de pamant de nu te vezi.
3 Un cazdestudiat: un fir de la cablul incazitorului(situat in apa) se rupe si se rupe si izolatia. Ce se intamla daca iti bagi manuta in apa cand termostatul e cuplat?
Samy wrote:
EverSad wrote: (la fel si cu scriusu'... de cand am terminat cele 4 clase: au trecut 38 de ani)



Ai vrea sa ai 42

Da, da. Ca a fost copil precoce. Cum a scos nasucul afara, cum i-au pus ghiozdanul in spate si l-u trimis de-a busilea la scoala. Cand i-a iesit primul dinte l-au facut pionier, cand a invatat sa mearga era comandant de detasament. Cand a scos primul cuvant si-au dat seama caare talent oratoric si au vrut sa-l faca utecist.
EverSad wrote:Si cu autotransformatorul: vei avea doua faze.

Diferenta de potential: este aceeasi si tot curentezi pestii.

Singurul avantaj ar fi curentul care este dependent de puterea transformatorului. (risca sa nu crape' acvaristul)

Ca sa trebuiasca cineva sa deschida topic nou. (pentru explicatii)


1. Nu-i autotransformatorr.(ar fi cea mai mare greseala!)
2. Cred ca in principal se pune in discutie siguranta acvaristului
3 Hai @melbo deschide odata topicul!
dan.pavelescu wrote:
mellbo wrote:Inviere la topic doar pentru a adauga o informatie de interes general. Daca doriti evitarea mortii prin electrocutare se va instala un autotransformator sau transformator 230AC-230AC de 300W sau (putere incalzitor+filtre) *1.4

Astfel, faza va fi izolata si nu veti mai fi curentat. O imbunatatire si pentru sonda pH va fi.

Nelamuriri? Suna-ma la 0786607466.


Mai frumos ar fi sa deschizi un topic la rubrica hardware si sa ne explici acolo ce si cum, cu link-uri, poze, etc
Eu daca te-as suna acum si mi-ai explica totul in 20 de minute, as uita tot pana diseara.


De acord cuDan. Poate ca atunci putem discuta avantaje si dezavantaje la utilizarea transformatoarelor de izolare sau a GFCI.
Desigur, tu sti ce te aranjeaza cel mai bine..
Dar daca ai si corydoras te-as sfatui sa ii ambalezi individual ptr. a evita orice risc de otravire/autootravire.
*****************
Nu mi-a fost teama ca tu vei intelege gresit ce am vrut sa spun , dar am vrut sa fiu sigur ca nimeni de pe forum nu va intelege "ma doare in koor" in loc de "orgoliul meu e ranit" .
Oops, acum mi-am dat seama ca daca traduci cuvant cu cuvant in romaneste s-ar putea sa se inteleaga ceva cu totul diferit fata de semnificatia in engleza.
Ceea ce am vrut sa spun sub forma de gluma e ca nu am nici o problema ca postarea mea a fost "omisa" initial, ca orgoliul meu nu a fost ranit etc.
*******************************************
Revenind on toppic.
Stiu ca este mai comod sa transporti toti pestii in acelasi recipient, dar eu personal as prefera mai multe recipiente/ pungi. Daca se intampla ca ceva pesti sa moara , lucrurile ar putea sa degenereze intr-o catastrofa in scurt timp. Cam acceasi idee ca faptul de a nu-ti tine economiile intr-un singur cont.
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com