| Message |
|
|
Foarte frumos acvariul ! Este pe gustul meu. Am si eu unul la 26l net, am pus un bonsai uscat la fel, cu putin moss, acum dupa aproape 2 luni a crescut atat de mult incat ocupa mai bine de 30% din acvariu
Nu ai avut melci comunitari ?
|
 |
|
|
Foarte frumos, imi place ca ai(ati) folosit niste plante care mie personal imi plac foarte mult, fac parte din categoria celor mai superbe plante, pt gusturile mele
Am avut prilejul sa-l cunosc pe Dogibeer(Aty) live, m-a onorat cu prezenta la mine acasa, mi-a dat un sfat doua, gratuite privind acvariile mele 
|
 |
|
|
|
Ori un numar mare de microrasbore ori si un banc de pesti de suprafata.
|
 |
|
|
Porcu wrote:Da. Porcu  . Foloseam Sera Mineral Salt si JBL Aquadur. Preferam sa tin KH pe la 2-3 ....... acuma m-am lenevit si ma multumesc cu KH mic, sub 1, asa cum vine la robinet.
De 10minute caut informatii privind cele doua produse enumerate de tine, imi poti da un link unde as putea citi un prospect mai detaliat ?
Am intrat la sera pe site scrie doar: "Enriches mineral-poor water (e.g., R/O water)." Ce sa inteleg din asta ?
Iar la Aquadur plus: "Sare minerala pentru apa saraca in saruri.
Contine mai mult de 70 de saruri diferite, fara sare de bucatarie (NaCl)."
Adica mineralele astea imi vor creste kh'ul ? Eu asta caut, un produs accesibil care sa imi influenteze direct kh'ul.
@Val produsul aqua + KH il pot gasi in tara, in comert ?
L.E: L-am gasit, gata
Multumesc.
|
 |
|
|
Felicitari, sa-ti traiasca, eu aveam 5 in acvariul mic, acum mai am 4, unul s-a... evaporat  pacat ca sunt asa timizi.......am mai pus si 5 rasbora arlequin si se pare ca au mai mult tupeu sa iasa la lumina asa.
@porcu e adevarat ce spui cu puii, stiu pe cineva care creste, si tot separat ii tine, asa pe marimi, au o perioada critica apoi daca trec de ea au sanse mari de supravietuire.
|
 |
|
|
|
In Ungaria ? Eu nu cred ca ai sa gasesti mai ieftin ca acolo, mai sunt si la noi acvaristi care vand microrasbora dar la un pret considerabil si asta pentru ca nu sunt pesti atat de comuni cum sunt neonii sau chiar rasborele arlechin, sunt pesti mai greu de gasit si nu-mi dau seama de ce pentru ca se inmultesc foarte usor.
|
 |
|
|
E ditamai topicul pe forum, cu divergentele dintre cele doua forumuri.  cred ca a fost cel mai vizionat topic de cand s-a postat.
OnTopic: Buna Mihai si bine ai venit, eu astept cu nerabdare cateva poze cu acvariul tau, mai ales dupa ce am citit tot ce s-a scris pe aici.
|
 |
|
|
Porcu wrote:
LYM wrote:Exista in comert ceva produse care cresc KH-ul? Daca da, cum se numesc?
Da. Se numesc KH plus sau KH+.
E bun KH-u' de 3, nu-l ridica ....... doar daca ai cichlidae africane.
Citisem undeva pe net ca un Kh de 4 ar fi ideal pentru cresterea plantelor si cu un ph evident, sub 7 (usor acid). Ma gandisem sa cresc si eu putin kh'ul care este cam mic (1-2) atunci cand scade ph'ul pe la 6,5..acum insa inteleg ca nu e o solutie prea buna asta cu bicarbonatul de sodiu, asadar intrebarea mea este, foloseste cineva solutiile profesionale de crescut kh, cum sunt cele enumerate de porcu ?
L.E: sa lasam bicarbonatul de sodiu unde ii e locul, face minuni impotriva balonarii  o lingurita la un pahar de apa, face minuni
|
 |
|
|
|
In Ungaria - Debrecen , gasiti sigur ;)
|
 |
|
|
Sau cea cu indienii pe cai si barcile  tot de oliver knott
|
 |
|
|
pauldiscus wrote: @danc,foarte frumoase acvariile  multe felicitari! As vrea sa va multumesc foarte mult tuturor celor care m-au ajutat,inseamna foarte mult!
@danc,as mai avea o intrebare: in afara de butelia de  10kg ce alte eccesorii mai ai? poti sa imi spui care sunt esentiale si care sunt aditionale din cele pe care le ai?
si,acvariul are in dotare 2 neoane T8 de 30w,nu este cam putin?
P.S. In acest moment am un acvariu de 54l ,setat de 3 zile,substrat JBL Aqua Basis plus+pietris JBL Manado,fertilizanti ferropol si ferropol 24. Acvariul are bacopa caroliana,pogostemon helferi,higrophilla polysperma 'sunset',alternatera reineckii "rosaefolia",nimphea lotus red.Desi acvariul este setat de 3 zile,plantele mi se pare ca se ""inalta" pe zi ce trece(chiar si lotusul care era doar un mic bulbisor cand l-am pus,iar acum deja i-a dat prima frunza);poze deocamdata nu pot sa pun,dar in zilele viitoare va voi arata acvariul
PPS mai am un acv de 180l cu africani,dar il voi desfiinta in favoarea celui plantat,dar asta nu face parte din ce se vorbeste aici 
Multumesc.
Reductor cu doua ceasuri ce indica atat presiunea de lucru cat si cea din butelie si este prevazut cu un robinet de reglaj fin, furtun de Co2 JBL, set valva anti-retur, nr de bule si difuzor ceramic. Ulterior am testat in locul difuzorului ceramic filtru de tigara bagat in furtun, am costatat ca scoate bulele mult mai fine. Cam asta e sistemul meu, incomplet de altfel, as mai vrea insa o electrovalva care este destul de utila daca o conectezi la o priza programabila, astfel inchide si deschide automat aditia de co2 la orele setate de tine.
Cu lumina ce pot sa-ti spun, daca tot folosesti tuburi T8, e ca exista un calcul si anume lumeni/litru care in cazul asta cred ca e mai potrivit decat W/litru. Incearca sa cauti cati lumeni are un astfel de tub + lumenii de la celalalt tub, apoi imparti suma la cati litri de apa ai in acvariu.
Exista o schema daca ai intre 30 si 40 lumeni pe litru e considerat un acvariu bine luminat iar ce depaseste 40 e foarte bine luminat si se recomanda doar acvariilor foarte bine plantate, respectiv ce este sub 30 lumeni/litru, un acvariu slab luminat.
Cat despre acvariul de 54l poti incerca sa adaugi si easy carbo, face bine, este un produs rocomandat de toti care-l folosesc, unii il lauda mai mult decat ar fi cazul
|
 |
|
|
pauldiscus wrote:@danc stiu ca CO2-ul este indispensabil pt un acvariu cu plante destul de pretentioase,dar eu vreau sa caut un set cat mai usor de........asamblat,la sisteme de CO2 chiar nu ma pricep, si imi este frica sa nu fac vreo prostie,plus ca am auzit ca ar face mult zgomot o butelie mare; oricum va mutumesc tuturor pt ajutorul acordat!
Ce zici ca eu pana in decembrie 2009 n-aveam nici cea mai mica idee cu ce se mananca acvaristica, era un termen, un cuvant pe care doar l-am auzit asa in treacat. Ei bine uite ca citind am aflat si ce e ala un sistem Co2, cat de important e pentru un acvariu plantat si cat de periculos sau sigur este. Eu dorm cu butelia de 10kg in camera
Dar ce nu face acvaristul pentru a acvariul sau ?!
Din decembrie de craciun am setat primul acvariu de 84l, care a suferit muulte schimbari, azi arata asa:  Stiu ca nu e perfect, dar datorita faptului ca plantele cresc, imi permit sa-l modific foarte des, deci practic eu experimentez datorita faptului ca plantele cresc, de ce cresc plantele, ai inteles si tu.
Si cel mic arata asa:  Co2 in ambele acvarii de la o singura butelie.
Ti-am aratat acvariile pentru ca si eu am fost in locul in care te aflii tu acum si studiezi ai multe intrebari, nu stii ce sa achizitionezi prima data, s.a.m.d, dar iti spun cu certitudine ca o investitie intr-un sistem co2 nu e o risipa de bani  ulterior poti achizitiona si restul componentelor cum ar fi un ph controller dar care inca ramane mai scump decat toata investitia pe care am facut-o pana acum in cele doua acvarii ale mele  dar o sa-l iau si pe ala la un moment dat desi nu este indispensabil aparatul (din punctul meu e vedere).
Iti urez bafta in continuare, iar daca mai ai nelamuriri iti voi sta si eu la dispozitie.
|
 |
|
|
Nu, nu este adevarat, nu stiu cum e cu buteliile de firma, dar asta a mea de la dozatorul de bere nu scoate niciun sunet, adica nu vad de ce sa scoata  am reductorul cu reglaj fin, de 2 luni merge zilnic iar presiunea din butelie este tot la 60bar 
|
 |
|
|
Intradevar foarte interesat, si in sensul ca indeplineste doua functii...
Vorbesti de praful de substrat...totusi cineva spunea ca praful(de afara, ajuns in casa) nu are cum sa se depuna pe suprafata apei si e cineva al carui cuvant e important nu doar pe acest forum  deci ce sa mai cred ? Eu la fel sustineam ca mi se depune praful pe suprafata apei, fiind mult praf in zona care locuiesc, pentru ca stau aproape de o artera principala, circulatie mare, si in plus se mai construieste o parcare pe 6 nivele la doar 50-100 m de bloc.
Un citat al acelui user, in speranta ca nu fac nimic rau: Adica cam tot ce "zboara" cu curentii de aer si aduce din mediul exterior in casa ta odata depus pe suprafata apei nu va pluti ca sa produca acel biofilm. Si am mai spus ca sunt cateva substante care ar face asa ceva dar nu exista in jurul tau pe o raza de 500 km. e o afirmatie care e bine de stiut ...
Scuze pentru mica poluare a topicului tau, dar pentru ca ai spus de praf pe suprafata apei si nu biofilm mi-a trezit atentia, eu ma lupt cu aceasta situatie de cateva saptamani, asa de cand a dat primavara, si NU este biofilm, nu e uleios, stiu cum arata un biofilm.
|
 |
|
|
pauldiscus wrote:pai ma gandeam la setul de CO2 Aquatic Nature Standard Kit,unde este o butelie de 80g si scrie ca este pt acvarii de 30-1000l si ma gandeam ca este cat de cat suficient
Si daca ti se descarca saptamanal sau la 2 saptamani, iti e usor sa mergi cu ea la incarcat asa des ? Daca tot ai de gand sa investesti intr-un sistem co2 (chiar daca nu full option) fa un efort si ia o butelie mai mare, vezi ca sunt bune si cele de la dozatoarele de bere si sunt cu mult mai ieftine, reductoare se gasesc, iti mai trebuie furtun pt co2, numarator de bule, valva antiretur, difuzor sau reactor(intern sau extern), sau filtru de tigara si ii dai bataie. Parerea mea si cred ca pot confirma multi alti acvaristi de pe acest forum, aditia de co2 intr-un acvariu care vrea sa fie bine plantat si cu plante pretentioase (cum ai enumerat tu) este indispensabila, rezultatele se pot vedea de la o zi la alta (si nu exagerez).
|
 |
|
|
Ai dreptate un ph de 7 este neutru, citisem totusi undeva ca pana in 7,5 tot neutru e considerat. Si in teste daca observi 7,5 e tot culoare albastra, putin mai inchis albastrul fata de indicele 7, ce-i drept.
Oricum pauldiscus daca iti menti ph'ul la 6,5 e foarte ok. Daca ai ales ca banc de pesti neonii, e ok dar incearca sa te uiti si peste Rasbora arlequin, s-ar putea sa-ti placa  si ca si temperament eu inclin mai mult pentru rasbore, sunt mai jucause ca sa zic asa, pe cand neonii cam....statici  acum tu decizi.
L.E: sau ai putea opta si pentru un banc de neoni si pentru unul de rasbore, scalarii (pui) si ceva SAE si/sau otocinclus si cam atat, poate 3-4 melci.
|
 |
|
|
O saptamana, doua ? Nu stiu pentru ca eu lucrez....industrial  am o butelie de 10kg, si impart Co2 la doua acvarii, merge non stop, doar ca peste noapte las la o bula la 2-3 secunde, pe cand ziua la 2-3 bule/s.
Oricum nu cred ca va tine mai mult de 2 saptamani daca o lasi sa zicem 10 ore pe zi, de ce nu optezi pentru o butelie de cel putin 2kg, alea de 80gr sunt jucarii pt copilasi  si iti da ceva bataie de cap.
|
 |
|
|
|
Dioxidul de carbon scade ph'ul, adica face apa mai acida. Ph'ul neutru este intre 7 si 7,5 un ph recomandat ar fi 6,5 pentru o crestere optima a plantelor dar si pentru pesti, neonii de exemplu prefera apa mai acida, dar trebuie sa ti cont si de restul pestilor pe care doresti sa-i pui in acvariu. Vezi ca la fiecare specie specifica ce ph prefera.
|
 |
|
|
Sau poti sa o tunzi asa 
|
 |
|
|
pauldiscus wrote:va multumesc amandurora pt sfaturi,@danc ai dreptate,nu am luat in calcul temperatura ridicata pentru discusi,dar ma intereseaza daca nu cumva CO2-ul le face rau discusilor
Pentru ca nu ma pricep la discusi desi imi plac foarte mult, pot sa-ti spun ca dioxidul de carbon administrat corespunzator nu face rau nimanui (nici plantelor, nici pestilor), acum nu stiu ce fel de apa prefera discusii, acida, neutra sau alcalina, in functie de asta poti regla aditia de co2 in asa fel incat sa iti indice valoarea ph'ului dorita.
|
 |
|
|
|
|