Message |
|
O informatie utila. Tnx.
Off topic: Ar fi bine daca si in alte topicuri ramase in "coada de peste" s-ar pune si concluzii/update-uri finale.
|
 |
|
Nu naste. Depune icre... Asa cum a scris si Black. Si trebuie s-o pui cu cativa masculi laolalta, ca altfel nu se intampla.
Faci ce ti-a spus si astepti.
|
 |
|
|
 |
|
Poate ar fi interesant de studiat cum face MP masutele de acvariu.
Peretii sunt pusi in diagonala, astfel nu se permite miscarea laterala si torsionarea. Si este PAL melaminat de 15mm la standul de 1m (acvariul de 180l - adica cel putin 250 kg).
Fata de ce se vede mai are un blat central perpendicular in centru pentru a nu face burta.
https://www.eheim.com/en_GB/products/aquariums/stand-kits/aquaduo-100_alugrey
|
 |
|
Pai de aceea nu se face mobila din lemn de brad, in afara de rafturi si dulapioare de pantofi.
Nu neaparat lemn extrem de tare (stejar). Tei, arin, ulm, artar gasesti sub forma de scanduri/dulapi prin magazine de gen hornbach, dedeman etc. (10x10, 15x15cm).
Doar nu rasinoase pentru ca nu sunt nici uscate cum trebuie, si lucreaza foarte mult.
|
 |
|
Dupa cate stiu lemnul de brad nu este stabil, se torsioneaza in timp, se si crapa.
As folosi ceva de foioase (de ex. fag).
Si foloseste suruburi speciale de lemn, cilindrice (alea de folosesc inbus, cu filet generos, de trebuie sa dai gaura inainte) , nu holtsurub clasic (sa nu vorbim de cuie...).
|
 |
|
|
 |
|
Am eliminat Lilaeopsis si Cryptocorinele wendtii si o parte din wilisii care aratau rau si refuzau sa creasca si s-au umplut cu Staghorn. Restul creste cu spor.
Am inceput formarea unui gazon de Hemianthus glomeratus si Ranunculus inundatus.

|
 |
|
Harnicia ambelor specii este proverbiala
Ziceam ca in 500+ litri e loc de pleco. Cumva se potrivesc si la marime cu Severum.
In plus parca sunt mai vizibili. O porcotanie de 20cm in culoare asortata (de ex. caramiziu) cu aspect arhaic si ochi in omega arata interesant.
Ancistrusii se ingroapa pe undeva (daca au unde) si ii prinzi doar la lumina lanternei - eu cel putin asta am patit.
|
 |
|
Vre-o 2 pleco n-ar fi mai potriviti? Rezolva si razuirea de alge a fundalului.
|
 |
|
Gasiti botia din ciclul "ce bine ne ascundem toti cinci"

|
 |
|
Inseamna ca pastilele respective contin rezistentele de limitare...
Credeam ca e DIY proaspat :-)
|
 |
|
LED-urile alea sunt legate in paralel cate 5 bucati?
Daca da, risti sa le arzi pe toate.
Se leaga grupurile in serie la o sursa de curent/rezistenta de limitare, iar apoi grupurile, impreuna cu limitarea pentru fiecare grup in parte, in paralel.
Daca LED-urile contin si limitarile de curent, nu este o problema.
|
 |
|
Iata ca e saptamana de la restartul partial...
|
 |
|
Legat de reglajul la Jbl Topclean II:
Practic debitul nu-l poti regla decat din filtrul extern. Insa in partea inferioara unde are grilajul de admisie principal are o diafragma reglabila, de unde setezi ce fractiune din debit trage jos si cat pe sus. Reglajul in sine se face printr-o tija de plastic (rosu) ce se baga prin canalul de admisie superior si cu care prin invartire se modifica pozitia diafragmei de care ti-am scris mai sus, dupa care se scoate tija.
Ceva de genul:

|
 |
|
Exact, are de sus in jos plutitorul, un burete micut si o pompa cu debit reglabil de max 300 l/h cu un stut de iesire orizontal de 12mm parca. Cablul de alimentare iese pe jos din corpul pompei
Fiecare componenta se poate desface in parte si curata usor.
Clipoceste discret dar nu deranjant.
|
 |
|
Azi am montat un Eheim Skim350.
Alta viata. Asta chiar e skimmer... Recomand cu caldura.
|
 |
|
Eu mi-am montat astazi un Skim 350. Doar ca e gri, nu e negru.
Deci asta e skimmer, nu gluma. Pe debit minim mi-a curatat suprafata acvariului de 100x40cm, nu exagerez, in mai putin de 1 minut.
Comparativ cu un TopClean 2 pe in-ul unui 901, asta e de vis!
Problema ramane doar ca si curata eventuala hrana plutitoare la fel de repede
|
 |
|
In primul rand reglajul pentru functionarea lui corecta este critic. Se colmateaza putin furtunul, se schimba debitul si nu mai face "cum vreau eu".
In al doilea rand pentru o functionare stabila partea superioara trebuie sa pluteasca la rasul apei. Daca insa opresti filtrul cateva secunde plutitorul se umple cu apa si nu se mai ridica inapoi daca debitul de sus nu este suficient pentru a goli cavitatea plutitorului (ceea ce este cazul pentru ca la debitul ala nu mai trage nimic pe jos).
Partea proasta este ca imi place cum se prezinta estetic fata de alte instalatii cu tot felul de tevi...
Acum merge ok dupa ce am decolmatat toate furtunele si daca, si doar daca il ridic manual la suprafata.
Daca trupa de la JBL i-ar fi ingerunat o idee plutitorul si i-ar fi pus doua bucatele de polistiren inglobate in el (oricum sunt doua capace in partea de jos) probabil nu suferea de treaba asta cu ridicatul de mana.
Sau o fi al meu defect...
O sa vad si alte modele la anul ca fondurile pe luna asta s-au cam terminat...
|
 |
|
A venit si lampa Hailea 4x39W...
Am montat 2xJBL Solar Natur 9000K si 2xJBL Solar Tropic 4000K.
Ca ma mira este ca JBL Solar Tropic T5 de 39W da fluxul luminos ca siind 1500lm pe cand JBL Solar Tropic T8 este specificat cu 1650lm.
La JBL Natur T5 39W are 2200lm iar varianta T8 30W 1450lm (asta pare sa corespunda).
Incep sa am dubii privind "marele" randament imbunatatit al tuburilor T5. Inteleg ca disipa mai putin pe balast, dar se pare nu au neaparat flux luminos mai mare.
Deci am ajuns si eu pe la 1W/l
Gata gargara...

|
 |
|