| Message |
|
|
Ok, topicul era facut sa ma ajutati sa ma hotarasc strict pe ce am intrebat. Nu vreau nimic hand made. Poate ieseam mai ieftin, poate era mai roz, poate era mai eficient si poate chiar crestea mai bine plante dar poate nu vreau asa. Probabil ca daca imi luam masina venea cineva si zicea" Apai dinasta ti-ai luat? De ce nu ai luat BMW?"  ) Nu vreau sa supar pe nimeni dar nu ajuta sugestiile astea chiar daca sunt foarte bine intentionate. Daca topicul era" Cumpar acvariu de firma sau imi fac unu la comanda" atunci sugestii gen lampa hand made erau fix pe subiect.
In orice caz iti mutumesc ca ti-ai rapit din timp sa urmaresti topicul meu si sa imi scrii.
|
 |
|
|
Catalin Florin Iasi wrote:
1. Am inceput iluminarea acvariului cu 2 ore pe zi timp de o saptamana. Intentionez sa cresc iluminarea la 4 ore pe zi in a doua saptamana astfel incat pana la sfarsitul perioadei de ciclare sa ajung la 8-10 ore pe zi. Este ok?
2. Lumina mi se pare insuficienta. La un calcul ar iesi 0,6 w/l. Cu siguranta nu am atat si pentru ca nu am reflectoare. Am in casa 2 T5 865 si 2 T5 830. Ce neoane din cele precizate anterior imi recomandati pentru a creste iluminarea?
3. In prezent fertilizez cu 1 ml din fiecare recipient. O fi suficient sau nu? Mizez pe experienta voastra.
4. Ce specii sunt compatibile cu scalarii? Ma gandesc la neoni, coridoras si ramirezi.
5. Ce plante easy as putea sa mai introduc in acvariu tinand cont de cele pe care le am la momentul de fata? Eventual recomandati-mi un coleg care are plante de vanzare la preturi decente.
1. poti baga 5-6 ore pentru inceput linistit
2. lumina e suficienta in cel mai rau caz adauga reflectoare, eu am Rio 240 cu luminile stock plus reflectoare si pe parcursul anilor am crescut cam orice fel de planta inclusiv cele de gazon fara probleme
3. Nimeni nu iti poate zice cat sa fertilizezi tu cu precizie, citeste eticheta dar incepe de jos cu dozajele si vezi cum merge treaba, daca apar primele alge nu te agita, si o fertilizare prea slaba combinata cu lumina prea multa poate fi o problema nu doar excesul de fertilizant
4. merg toate speciile la care te-ai gandit tu, merg mult mai multe specii cu scalarii, regula ar fi sa nu fie ceva pesti cunoscuti in hobby ca pesti ciupitori sau mai agresivi, eu in general evit sa raspund la intrebarile gen "ce pesti sa bag" consider ca tu ar trebui sa te orientezi spre specii ce-ti plac tie ca de se ia lumea dupa mine umplem Romania de rainbowfish
5. o simpla cautare pe google iti va dezvaluii o lista intreaga de plante easy, asa din cap ti-as sugera Hygrophila Polysperma dar la ce am vazut eu din poze daca reusesti sa le pui pe picioare pe cele care le ai tu acolo o sa ai o jungla in toata regula asa ca nu te stresa cu multe specii pentru ca plantele arata mult mai bine in general in grupuri din aceeiasi specie
|
 |
|
|
|
Promti astia de la Juwel, am trimis mail sa lamuresc clar treaba cu numaru de neoane:
"Hello, I'm looking into a new purchase, a Juwel Rio 400 the T5 model but I seem to find different descriptions light wise, some sellers state 4x54w T5 and some say 2x54w T5. Was there 2 models sold with the T5 lights?"
Si ei mi-au raspuns:
"We thank you very much for your mail. Please be informed that the new Rio 450 is included LED lightning since June this year. Before thsi time the Rio 400 was included 4 x 54 Watt T5 lightning. The Rio 300 was built before 2009 with only 2 x 54 W. and just 4 cm lower."
|
 |
|
|
|
Rio 400 vine clar cu 4x54w, descrierile sunt de cacao, pe unele siteuri gasesti si cu 2 si cu 4 dar toate sunt cu 4, modelu anterior pe T8 era cu 2, dar cu toate astea am cam inteles ce era de inteles si daca ar fi cu 2 ar fi bine pentru ca aparent poti creste plante linistit doar cu 2. Alta chestie care am inteles-o e ca daca e cu 4 bravo mie si pe termen lung cele 4 ma vor costa exact la fel cat m-ar costa sa schimb 2 neoane LED tot de la ei, m-am interesat si cela LED de la Juwel se schimba la 4 ani asa ca un calcul simpu e cam asa:
2x54wT5 schimbat la 2 ani=200 ron
4x54wT5 schimbat la 2 ani =400 ron
2X31WLED schimbat la 4 ani=800 ron
Asa ca daca e cu 4 T5 ma va costa la fel in timp dar clar va fi mai multa lumina iar daca e cu 2x T5 o sa pot si asa creste plante linistit asa cum creste si Silviu Man doar ca ma va costa mult mai putin.
Luand in calul si alte pareri de la alti baieti care au scris in topicul meu, concluzia e una simpla si clara, am sa merg pe T5-uri
|
 |
|
|
Asta e viata, eu ma zbat acilea sa am lumina cat sa cresc buruieni si altii le bronzeaza
|
 |
|
|
|
Acvariul va fi unul pentru pesti cu plante nu invers si o sa fie cu plante easy si unele cu cerinte medii, dar cam atat.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Cum spuneam, daca bugetul iti permite, ai o alta varianta. Cind am vrut sa infiintez acvariul de 400 de litri (dupa multe variante care au cazut pe rind) am studiat acvariile Juwel, acvarii la comanda (Aquadec) ... in fine, multe variante. Toate acvariile de firma erau echipate "basic", cu filtre interne, cu lumina subdimensionata, s.a.m.d. In plus, cind am vazut cum se ridica si se aseaza trapele de serviciu de prin capace si cit de incomod este sa lucrezi prin acele capace ... Totusi, intr-un acvariu de 400 de litri bagi mina pina la umar ca sa ajungi sa potrivesti o micuta radacina cu o plantuta pe ea! In final m-am decis pentru un Eheim Incpiria 400. Acvariu cu put de serviciu care permite sa-ti maschezi toate echipamentele, capac glisant dublu din sticla opaca pe sine de teflon, stand cu usi cu balamale echipate cu amortizoare la inchidere si lumina 2 x 54 w cu reflectoare plus lumina suplimentara. In prezent nu am nici o problema, nici macar cu plantele dispuse pe lateralele acvariului, chiar in zone nu tocmai bine iluminate (de ex. trei tufe de HC, in spatele unei pietre, linga peretele lateral dreapta). De aceea te intrebam de buget, pentru ca e o mica diferanta de vreo 2500-3000 de lei. Insa, daca esti fan acvarii de firma si ai resurse financiare, crede-ma, merita toti banii. Altfel, un Juwel de 400 de litri te costa 4000 de lei, apoi iti trebuie un stand pe masura, plus lumina ... probabil diferenta de pret este mai mica. Nu vorbim de filtrare, CO2, ... ca aici, indiferent de acvariu, tot atita costa.
In nici un caz nu pot sa merg atata de sus, e o mica diferenta de la 3700 la 8500 cat e acel Eheim luam Boyu daca umblam dupa chilipruri dar nici chiar asa
|
 |
|
|
|
Aici intram in alta sfera, si ledurile astea sunt de multe mame si exsita lampi LED de acvaristica de ceva timp pe piata si si-au cam demonstart puterile dar costa niste bani. Cei care au incerct cu leduri din comert (lampi DIY LED) au avut rezultate cam mixte.
La mine treaba e sipla de lamurit, nici nu intrebam nimic daca nu gaseam ceva suspect in echiparea noilor acvarii de la Juwel. RIO 450 vine cu o singura lampa cu 2x31w neoane led pe cand Vision 450 vine cu 2 lampi adica 4x31w neoane led.Generatia de dinainte era luminata 100% la fel indiferent de gama.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:
+1
Sa vedeti discutiile de pe forumurile despre plante de apartament legat de solutii de iluminare tip led.
Dupa aceea aflati ce inseamna sa fii furios pentru banii aruncati pe fereastra!
Serios ?  ))
|
 |
|
|
scorpionul wrote:nu lumina neoanelor imi displace ci incercarea lor de a acapara piata in felul asta-prin dimensiunile atipice. Nu am nimic de comentat in ceea ce priveste lumina si eficacitatea lor. Dar sa lasam problema asta sa decizi tu mai tarziu.
Eu tot pe neoane as merge si de ce spun asta? pentru ca variabilitatea neoanelor este atat de mare incat iti permiti sa le schimbi in functie de flora din acvariu, de felul in care iti merg plantele si ce vrei de la ele. Dar daca nu te impaci cu ledul ce faci? Ce schimbi la el? Eu sunt mai conservator cu unele chestii si prefer sa merg pe chestii care stiu sigur ca sunt bune. Nu imi place sa fac pionierat pe banii mei
OK, si eu stiam ca au dimensiune atipica dar la ultima mea vizita la baietii de la Nevertebrate.ro m-am convins ca nu e asa cand mi-au pus baietii un neon Juwel langa unu de la alta firma si soclu era 100% la fel.
Iti dai seama ca nici eu nu sunt tare curios sa experimentez pe banutii mei, exact de aceea am facut topicul asta si cer sfaturi .
|
 |
|
|
Gabi C wrote:Daca cumva ramii pe tuburile T5 iti recomand cele de la Dennerle . Mi se par mult superioare tuburilor Juwel .
Pot incerca, vad ca pretul nu e prea diferit asa ca nu am nimic de pierdut.
|
 |
|
|
scorpionul wrote: Juwelul a incercat si mai incerca si acum sa isi faca un loc aparte pe piata in mod special la lumina folosind neoane cu dimensiuni atipice, ca sa nu poti cumpara neoane decat de la ei. Ca sa schimbi neoanele si sa modifici capacul e o miscare pe care nu ti-o recomand. Teoretic se poate face orice, dar cel mai bine e sa cumperi o lampa sa sa iti faci un capac la comanda. De aceea ma abtin sa iti dau sfaturi privind lumina de la Juwel
Bun, observ ca nu iti plac neoanele de la Juwel si apreciez parera ta. Experienta mea e unua diferita, pentru mine au fost foarte ok, plantele au crescut bine, perleaza, nu contest ca or fi altele mai bune, nu stiu de unde povestea asta dar te asigur ca poti pune pe lampa de T5 neon de la orice firma, chiar si asa a fost alegerea mea sa cumpar tot neoane Juwel cand le-am schimbat.
Ma asteptam sa primesc sfaturi gen: "fa-ti la comanda". Sa nu crezi ca nu apreciez sfaturile tale dar am motivele mele sa cumpar un acvariu de firma, nu tine de faptul ca as fi snob sau ma dau banii afara din casa dar credema ca am la fel de mute motive cate ai si tu sa sustii varianta cu un acvariu custom.
Si pana la capat tot nu sunt lamurit care sa il aleg, uite hai sa facem alt exercitiu, considra ca mai sus nu am scris nici un brand si pune in calcul un acvariu custom cu 2 variante e lumina, una cu neoane 4x54 T5 neoane Osram si una cu o lampa led 2x31, care ai alege-o?
|
 |
|
|
 )) da, multumsc, inchipuie-ti ca pagina lor oficiala am gasit-o si eu, preferam fedback de la cineva care foloseste asa ceva, asta e chestia greu de gasit. 
|
 |
|
|
M-am hotarat sa imi schimb in viitorul apropiat acvariul actual, un Juwel Rio 240 cu un Juwel Rio 400/450.
Clar vreau acvariu plantat, nu povestim de olandez dar in Rio240 era suficienta lumina cat sa fie decenta treaba.
Pana aici totul limpede dar apare intrebarea ce aleg? Cel nou pe LED sau cel vechi pe T5. Datele problemei suna cam asa, cel pe T5 are 2 lampi adica 4x54W iar cel pe LED areo lampa de 2x31W si temerea mea e ca nu va fi suficienta lumina pentru plane cu cerinte medii macar.
Am dat mail la Juwel si na, era de asteptat sa primesc un raspuns diplomat, intr-un fel ce naiba era sa ma si astept doar nu o sa zica: da, e de rahat lampa noastra ia-ti de la altii acvariu. Ei mi-au zis cam asa:" We thank you very much for your mail. Please be informed that one MultiLux LED lightning is absolute enough for a normal aquarium with plants and fshes. But if you have sensitive plants which needs more lightning we recommend to order another MultiLux LED lightning and a three part flap set."
Chestia e ca am cautat de m-am imbatat de cap pe net si nu prea gasesc nimic concret, pana si pe Youtube multi scriu ca au acvariu Rio 450 si sunt pe T5 nu pe LED
Ce ati face in situatia mea (inafara de a face acvariu la comanda  ) )?
|
 |
|
|
|
Nu daunau acei pureci, ba chiar e un indicator de acvariu sanatos
|
 |
|
|
|
Si eu la Rio 240 l-am dat jos la scurt timp dupa ce l-am cumparat si am pus 2 filtre externe, e mult mai mult spatiu fara cutia aceea
|
 |
|
|
|
Mai citisem pe undeva ca e posibil sa se demagnetizeze rotorul, nu zic ca asta e cazul dar poate faci o mica cercetare pe subiectul asta pe net
|
 |
|
|
Nu poate nimeni sa iti zica exact, uneori apar scurgeri capilare caz in care te trzesti cu umezeala sau o mica baltuta alte ori te poti trezi cu o baltuta mai mare, candva demult mi-a lipit cineva un acvariu custom si dupa vreo luna picura de pe stand asa ca un robinet ce nu se mai inchide si picura constant da sigur
|
 |
|
|
|
Cam ce a zis Koala se intampla
|
 |
|
|
|
Despre acvariu nu stiu ce sa iti zic, am vazut acvarii mult ami vechi de 10 ani dar si care au cedat in 6-. Filtre Eheim in schimb am vazut pe diferite forumuri si vechi de 15 ani dar si acolo tine si de noroc
|
 |
|
|